Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Помощ за реализиране на ел.схема 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Помощ за реализиране на ел.схема
Така да отговарям сега на въпросите,но може и вие да давате идеи за реализация на функцията за пресмятане импулса на базата налягане.
Ако се мери скоростта и се взима нея като фактор за да се калкулира импулса има 1 проблем: Оловния прах..... зацапва сензорите и се започва с не точното мерене и грешки за това подхода със сензора за налягането е доста по-елегантен,но функцията може би трябва да поговоря с математик (Вуйна ми:)).
Иначе 200-230 бара се вдигат със специални 3 степенни помпи,а другия вариант е бутилка на 300 бара работно от една бутилка 10л имам към 30 заряда на пушката,което ми е предостатъчно за доста време.

Съб Мар 07, 2015 9:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Признавам, че не изчетох темата и не съвсем наясно какво е дадено и какво се търси, но доколкото разбирам има бутилка с някакво налягане и трябва да се отворя клапан за такова време, че куршумите/съчмите или каквото е там да излитат с еднаква скорост.

Математиката е ясна, макар и не толкоз проста... Имаш налягане, което по опеделена площ (калибъра?) дава някаква сила. Силата действа на някаква маса и й придава някакво ускорение.
Като страничен ефект налягането в бутилката спада с малко, но спада рязко, т.е. имаме известно адиабатно разширение на газа, което му сваля температура с малко. С времето, обаче ще си върне температурата, а това ще доведе и до възвращане на част от налягането.
Казвам това, защото не съм наясно доколко в действителност може точно да се измери налягането. Доколкото съм запознат с датчиците по газови и метанови бутилки там се мери едно към гьотере. Предполагам има и много по прецизни сензори, просто не знам в тоя случай какво може и е практично да се ползва.

От друга страна, ако може да се мери скоростта на изстреляното също ще е много полезна информация. По фото начин мисля че може да се постигне много добра прецизност. Има едни отворени оптрончета те са с размери около 2х2 мм и доста добре ловят отразена светлина, т.е. само да мине нещо покрай тях и се лови.
В случая може да се ползват контролерчета с прецизни таймери, примерно STM32F3 серията (има и други) може да мерят сигнали с точност под 1nS. При скорост 300m/S кво се пада 0.3mm/uS демек ако съчмата е 5мм ще хвъля сянка/отражения за около 16-17uS. Даже тия таймери ще дойдат прекалено прецизни ;-)
Предполагам няма да е проблем да се сложи такъв сензор на дулото... въпросът е дали по-навътре в цевта може да се монтира. При тия налягане да не вземе сензора да отлети ;-)
Иначе ако става ще може да се корегира изстрела. Пуска се налягане и на първа контролна точка в цевта се мери скоростта на изстрела. И според измереното се корегира кога да затвори клапана. Накрая пак се мери, за да се знае грешката и да се вземе предвид при следващия изстрел.
Така че може да стане само с фотомерене на скорост. Може да стане само с прецизно мерене на налягане, може съчетание от грубо налягане плюс температура. Начини много...

Нед Мар 08, 2015 5:36 pm
Профил

Аз поразгледах малко за тия пушкала, има ги на всякъде в нета и никак не са евтини но си е доста страшно оръжие.
Не се ли водят на отчет или ги смятат за въздушни? Гледах в тубето трепят прасе с това пушкало.

Нед Мар 08, 2015 5:54 pm
Профил
Аватар

Баси, пушкало за едно прасе...

Нед Мар 08, 2015 6:23 pm
Профил

нееее, на всяко помпане прасе. :D

Нед Мар 08, 2015 6:30 pm
Профил

В България на отчет се водят шишки над 24дж кинетична енергия. Аз лично имам една 16дж спортна пушка AirArms Ev2 и една около 100-110 дж (която е декларирана в КОС). За евтини не са изобщо евтини средната цена е около 1000лв, а спортните 16дж пушки са около 3000-4000лв, но това е друга тема. Със сензора,който мери сянката на проектила няма да стане работата понеже има 100-тици разновидности на проектили, всеки с различна форма, дължина,маса. Следователно системата няма да работи коректно. Според мен най-добрия вариант е добра калкулация на база налягането в резервоара. Ето тези пичаги http://meritsensor.com/ продават такиви сензори и имам информация от Американец, който има завършен проект и използва точно тези сензори. В момента имам 2 такиви сензора,но ще мога да си доставя още от САЩ ако се получат нещата. До колкото разбирам от схемата, която ми даде Американеца след сензора ми трябва усилване на сигнала понеже изходния сигнал от сензора е мн малък. Прочитам си сигнала след това от контролера и се работи върху метода,който да калкулира импулса от спусъка. Според мен това е най-дуракоустойчивата система, която евентуално ще работи най-коректно.
Ще чета и ще смятам после ще тествам като ни станат платките и може би някой ден ще имам работеща платка :).
Daystate докарват около 1500 изстрела с едно зареждане на 8.4в батерия 850мАч аз си мислех да ползвам 2х3,7в 18650 Li-Ion 2000мАч батерий,но в варианта на първта платка,няма да стане :) поради хардуерни ограничения. Интересно ми е дали ще мога дори с по-голям капацитет да докарам 1000-тина изстрела ;).Няма как да знам за сега ще го видим :).

Прикачени файлове:
Sht-2_xducer.JPG
Sht-2_xducer.JPG [ 551.73 KiB | Прегледано 7003 пъти ]
Съб Мар 14, 2015 2:40 pm
Профил

Ето ти нещо за мерене на налягане https://www.google.bg/search?q=pressure+transmitter+4+20ma&biw=1280&bih=641&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QzEEVZDIC-H_ygOE-IGIAw&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ
По точно от това здраве му кажи а има и много малки но да доста скъпи.

Съб Мар 14, 2015 3:58 pm
Профил

Дам 100-тина евра е един не ми върши работа.Тея merit са около 10-тина долара за брой.

Съб Мар 14, 2015 6:15 pm
Профил

Скъпички са

Съб Мар 14, 2015 6:29 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

За скоростта на куршума е най-добре да се ползва нещо индуктивно ,в две точки , пътя/времето=скоростта. Ако се сложат магнити ,може да възникнат вихрови токове и да се хване нещо. Със сигурност индуктивните са най-устойчиви в бойни условия.
За налягането си мисля да се вземе един манометър със стрелка и някак да се прихване стрелката... само като идея.

Съб Мар 14, 2015 8:21 pm
Профил

Може ли да отворя една скоба да попитам нещичко :).
Имам една машинка от САЩ ==> на 120в 60 херца 12вата.
Купил съм си 220 - 110V преубразовател, но като включа машинката направо полудява.... В смисъл видимо не работи добре, а все едно тока и идва много висок. Чудя се ако и добавя едно съпротивленнйце дали нещата могат да се оправят?
Машинката има съпротивление 70 Ома.
Ако приема,че напрежението е 110в.
То тока трябва да ми е 110/70 = 1.6А.
Нещо тея 12вата мощност не мога да ги разбера.
12 = 110*I;
I = 12/110;
I = Получава се много малък ток.
Въпроса ми е къде бъркам?

Съб Мар 14, 2015 10:01 pm
Профил

Зависи каква ти е машинката ;)

Съб Мар 14, 2015 10:27 pm
Профил
Аватар

3000-4000 за пушкало и едни 100 ойро за сензор те събарят :lol: Работата взе да намирисва на българска ...
На бюрото имам няколко разглобени кастъм мейд сензора за вграждане в бутилки за газ 300бара и като гледам как са направени не бих си и помислил да използвам нещо по евтино китайско за целта. Имат си даже 1wire цифров изход дето изплюва полиномите за линеаризация и температурна компенсация

Съб Мар 14, 2015 11:42 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Всъщност от сензорите по горе изплюти от Гоогле има на цена 120-130 лв.
Даже има една Пловдивска фирма която произвежда а друга която внася от Китай
Според мен по големия проблем не е цената а размерите
без електроника само сензора с металната глава ми го продават на 30-40лв
Но 1/8 резба трудно ще намеря къде да се монтира по пушкалото

Нед Мар 15, 2015 12:23 am
Профил

Не виждам защо да търся сензор при положение,че имам такъв малък, който работи точно?В момента му правя тапа,на която да го монтирам и да видя как ще се получи с него.

Нед Мар 15, 2015 2:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща