| Автор |
Съобщение |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 Как да намалим фойерверките?
Ей, включването за сефте на щепсела си е голяма тръпка. Особенно като си сложил време и пари в нещо дето ще светне само веднъж.
Дали няма да е добре една лабораторна регулируема по ток и време на сработване защита на мрежовото напрежение. Някакво IGBT през изправител последователно на мрежата с токов шунт. За да допълня цветната картина - uP,оптрон и някой друг чарк.
Иначе простото и ефективно за мен решение е лампата , ама тя си има редица ограничения.
Последна промяна joro на Пет Яну 27, 2006 3:06 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 27, 2006 3:03 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако ще разчиташ на uP да те пази - лоша идея  .
|
| Пет Яну 27, 2006 3:05 am |
|
 |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
Ами то компаратори , тригери на шмит , без такива неща няма да се мине.
То не че неможе да стане и без uP , ама като се замисля бива и да има някоя друга глезотийка като индикация на зададения праг на тока и време на задействане, показанията на текущия ток, напрежението. А задължително ще има и крайнотокова защита- напълно аналогова за спасяване на IGBT-то и изправителя от максимални токове.
|
| Пет Яну 27, 2006 3:22 am |
|
 |
|
3aek
|
 Re: Как да намалим фойерверките?
аз лично първият път слагам винаги един голям кашон отгоре, защото и да светне и да не светне от първият път не е голяма грижа, но веднъж един електролитен кондензатор така гръмна докато се бях навел над платката, че алуминиевия корпус се изстреля нагоре и мина на 1 см от окото ми 
|
| Пет Яну 27, 2006 12:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Aз в такива случаи ползвам биоелектрична система, състояща се от контакт, щепсъл и колежка.
Няма да обяснявам как се ползва. 
|
| Пет Яну 27, 2006 12:16 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
При първоначално пускане на цифрови схеми използвам винаги токоограничение и биологичните сензори
нищо не може да замени пръста като сонда:) хем усеща температура, хем е високоимпедансна сонда, дето може да се използва за подаване на 50 херца, заземяване или внасяне на капацитет в необходими точки според случая
Е, вярно, случвало се е да си отпечатам капачката на транзистор за по-дълго, а също и да ме целне капачка от електролит в 10-ката 
|
| Пет Яну 27, 2006 12:29 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
"Дефектнотокова защита" ? Беше токов трансформатор да следи за утечки - сиреч като бръкнеш да вадиш тока от контакта, онова да се сети че някой взима без да връща, и да изключва... Нещо такова ми се върти в главата
|
| Пет Яну 27, 2006 12:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
плюнката също помага, когато се изполва восоко-импедансната сонда за измерване на тепература. с малко опит може да се прецени колко грее някой чарк по времето на изпаряване.
но когато правиш силови неща, няма оправия с фоерверките. лошото е, че понякога стават и след 3-5 дена работа, не само в началото. в началото стават или поради лош дизай или поради обърнат чарк. първото се преодолява с години опит, второто - с внимателно оглеждане на платката.
във всички случаи е хубаво да имаш един плексиглас пред силовата платката.
|
| Пет Яну 27, 2006 12:48 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
А бе една пищялка дето да пищи кога тока мине някаква зададена граница би била полезна дори би съкратила времето за реакция на "биоелектричната система". 
|
| Пет Яну 27, 2006 1:43 pm |
|
|