| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Re: Wire bonding върху платката
Убу де , как става "заварката" на телта (златна нишка уж ) ? Точкова заварка нещо си ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Мар 19, 2015 8:32 am |
|
 |
|
741
|
Запояването не замества бондирането. В единия случай имаш бондиране, затваряне в корпус и запояване, в другия бондиране и заливане. Въпрос на сметки е. Сигурно при големи количества си струва, иначе нямаше да го правят.
|
| Чет Мар 19, 2015 9:45 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Заварката се прави с комбинация от натиск, ултразвук и топлина (нишката и заваряващата игла са нагряти). Когато се използва злато - кристала трябва да е на температура около 180 градуса, ако се ползва алуминий пак се нагрява, но на по-ниска температура.
Странното (за мен поне) е, че съм го виждал в устройства, за които съм сигурен че не се продават в големи бройки! Точно за това подхванах темата - явно има и друга причина освен цената при големи тиражи.
|
| Чет Мар 19, 2015 11:09 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз също съм го виждал в устройства които уж не се правят в големи количества. Обаче... като изследвах по обстойно платката и забелязах, че могат да и се измислят поне още 3-4 съвсем различни приложения. Конкретния случай е платка за анемометър (това дето мери скорост и посока на вятъра) предназначен за някаква мини метеостанция с цифрова комуникация. Е айде обясни ми защо подяволите на платката има изведени писти и падове за LCD? Явно платката се слага и в някакво друго устройство и само и се налива друг фърмуеър. И воала - става нещо съвсем различно.
|
| Чет Мар 19, 2015 12:26 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Има портативни анемометри с батерии и дисплейче.
|
| Чет Мар 19, 2015 12:41 pm |
|
 |
|
4040
|
Важи, важи. Ако бяха бондирани щяха да са евтини , но не са. Обаче ако вземеш един нов айфон и го бондираш тук-там , гаранция ,че веднага ще поевтинее. Бондирането поевтинява платките, което не е малко. Само заради един чип да търсиш 0.1мм процес например е неизгодно. Освен това има места, където нагряването от запоя е нежелателно и бондирането е необходимост. Но за да бондираш, май трябва да имаш топла връзка с чипопроизодителя. И не всички дялкат само хай-тек чипове, има си и ширпотреба.
|
| Чет Мар 19, 2015 7:23 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
.
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Мар 22, 2015 3:33 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Това го разбирам като 'непробиваема' защита за копиране... 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Мар 23, 2015 9:11 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Като стана дума за бондиране, някой знае ли място в БГ , където да извършват такава услуга , става дума за малки бройки и малко на брой бондове на чип.
|
| Пон Мар 23, 2015 10:31 am |
|
|