| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Стекирани платки
Как подхождате към проектирането на стекирани платки. (като тази http://www.easydaq.biz/PagesNIDAQ/DIO96 ... sFRAME.htm ).
_________________ Хайде де!
|
| Съб Мар 21, 2015 10:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Стекирани платки
не ти разбрах въпроса
|
| Съб Мар 21, 2015 10:27 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ами как ги проектирате Аз досега съм правил едната платка, оттам взимам позициите на конекторите, крепежите, разните отвори и т.н. и ръчно ги въвеждам (или копирам) във втората платка. Така обаче става много главоемко (design rules cheka-а спрямо горната плакта протича в главата ми). А ако трябва да размина смд елементи от долната страна на горната платка с елементи от горната страна на долната платка обаче става много трудно... (тук съм много притиснат с разстоянията и трябва да изтанцувам един доста труден танц)
|
| Съб Мар 21, 2015 10:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е чак пък толкова на гъсто никога не ми се е налагало да ги правя, а и рядко съм стакирал повече от 2 платки. Това сигурно и в на Дедо ментора не е мислено.
|
| Съб Мар 21, 2015 11:13 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми направи си темплий бре! аз също не съм го правил, та се замиских. метрора може да прави мули-борд дизайн, но той касае само схематиката. всяка платка си живее собствен живот. могат да се дефинират зони на максимална височина и DRC се задейства, ако компонените ти имат коректни височини в пропъритата. не се сещам дали може тези зони да се импортират автоматично от другите бордове в проекта, трябва да почета. но това, така или наче, ще е решение за ментор. другия вариант е да експортваш асемблита и да ги стекнеш в солида и там да дебнеш за конфликти. бавно е, но е по-бързо от физическото производство на платките.
|
| Съб Мар 21, 2015 11:35 am |
|
 |
|
dan
|
Аз така и правя. Проектирам малката платка и я импортвам като степ-модел в голямата. Но това е удобно за проверка към края на проектирането, не за редене на компонентите, поне не и когато едни неща са ти откъм мрежата, а други- от вторичната  Надявах се да има някакъв подходящ туул...
|
| Съб Мар 21, 2015 11:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз така го правя. Две отделни платки и ги сглобявам през степ модел за видя за колизии. Естествено цялата работа се случва статично и вероятността за грешка е реална.
Но не съм установил Алитума да има възможност за работа върху повече от една платка едновременно. Поне версията която аз ползвам де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 21, 2015 1:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
след третото кафе:
в ментора може да се напише скрипт, който ти експортва place outline над някава височина. съотверно в другата платка - скрипт за импортване както отграничение за max height. съответно един скрипт, закачен за бутон на тулбара, който да пълзи по дизайна и да го прави за всички бордове. в automation ги има всички нужни функции на пръв поглед.
как ще го направиш ти в твоя кад - идея си нямам
|
| Съб Мар 21, 2015 1:09 pm |
|
 |
|
dan
|
Аз съм с Алтиум, тук не виждам как може да стане
|
| Съб Мар 21, 2015 1:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
алтиума няма ли скриптове?
|
| Съб Мар 21, 2015 2:22 pm |
|
 |
|
dan
|
Абе има, но компонент не може да се намира на място, различно от TOP или Bottom слоя
|
| Съб Мар 21, 2015 2:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, не може да няма ембедед компоненти? но това не е твоя случай. нормално е обикновени компоненти да се слагат само на топ- и ботом- слоя. това, което исхках да ти кажа е, че можеш да зададеш на плейсмънта зона с ограничения. при мен е така: рисуваш контур, сменяш му типа и слагаш максимална височина. като тръгнеш да местиш компонент в тая зона: левия 0805 се слага, защото е 1мм висок, а ограничението е 5мм кръглия (бутон) горе в дясно не ще, защото е 12мм със скрипт обикаляш платката и правиш 2 файла с контури и височини на компонентите. с друг скрипт ги импортираш в другата платка като ограничения. схвана ли ми идеята?
|
| Съб Мар 21, 2015 3:31 pm |
|
 |
|
dan
|
Да, ще трябва да прочета обаче как се прави в алтиум.
|
| Съб Мар 21, 2015 3:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
оффтопик ... дедо като видя сами интерфеиса на твойто животно и ме побиват тръпки 
|
| Съб Мар 21, 2015 5:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тони, така по-фешън ли е? може и аз да съм мазохист, ама по- ми харесва първото. на дърти години всякаква шарения взе да ме тормози. в същност - няма значение котката дали е черна или бяла, стига да лови мишки.
|
| Съб Мар 21, 2015 5:38 pm |
|
|