Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Кой е създал съвременния компютър ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Кой е създал съвременния компютър ?
"А бе кво се праиш, че не знаиш ?" всеки би попитал. Някои твърдят, че създателят е Джон Атанасов. Тези някои естествено са българи и американци. Другите по света твърдят, че създателята на съвременния компютър е Джон Фон Нойман, тъй като Джон фон Нойман е дефинирал принципа на програмното управление на електронно-изчислителните машини. На този принцип продължават да работят и днешните ПК. Доколкото съм запознат с историята, Джон Фон Нойман стъпил на разработките на Джон Атанасов, който е бил спрял да се занимава с тях и човъркал нещо съвсем друго, та в крайна сметка Нойман създал съвременния компютър. Дж. Атанасов е достигнал само до създаване на механично-електронна машина за решаване на система от диференциални уравнения с до 32 неизвестни. И то дори не я е построил, а направил само проект. А дали от този проект ще заработи тази машина никой не е изпробвал, тъй като тогава фон Нойман измислил компютъра.
През 70г. на миналия век ак.Бл.Сендов, за да блесне пред Полибюро на БКП, решава че създателят е Дж. Атанасов, отива до щатите, убеждава ги в тезата си, те се съгласяват с това, тъй като за тях това ще е голяма реклама, както и за нас де ( само дето българина Дж. Атанасов не знаел бъкел на български). Та една лъжа става истина и сега почти всеки българин твърди, че Дж.Атанасов е създателят на съвременния компютър. Обаче като го кажем това в чужбина всички ни гледат първо много учудено, после започват да се подсмиват кат на Бай Ганя кога бил в градската баня и рипал с дрехите у водата.
Та, питанката ми, някой има ли данни за други версии, ако има да ги сподели.

Последна промяна на Чет Фев 02, 2012 10:42 pm, променена общо 1 път

Пет Яну 27, 2006 2:59 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами, доколкото знам първата електронна (лампи) машина е ENIAC на Екерт и Мокли (не броя релейните MarkI и тази на Бел), а първата серийна е UNIVAC-1.
Това е информация взета напосоки от първата ми попаднала книга (превод хамерикансти) Преводача срамежливо е споменал за "идеята" на Атанасов, но нищо конкретно.
Наистина повечето книги описващи историята на компютъра, които съм срещал са били преводни и никъде в прав текст не съм прочел какво именно е била идеята на Атанасов и къде е реализирана. Изключвам съвременни публикации.
Истината все ще излезе наяве някога.

Пет Яну 27, 2006 9:45 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Аз бях колеги простете.... :lol: Джон само гледаше...

Пет Яну 27, 2006 10:31 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ами според мен пък създателите са Интел, защото те били направили първия ЦПУ чип (т.е. нещо което може да изпълнява различни инструкции, а не твърдо зададена логика), за някакава фирма по поръчка, май за калкулатор, и произвели чипа но фирмата се отказала от поръчката и те тогава от немай каде го пуснали на пазара и се оказало че се продал, та от там тръгнали ЦПУтата като такива...

П.С. Горната информация си я спомням много смътно и може да не е особенно вярно

Пет Яну 27, 2006 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Чет Фев 02, 2012 10:33 pm, променена общо 1 път

Пет Яну 27, 2006 11:02 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами никой. Общо взето, съвременните постижения са дело на цялото човечество. Към тях са вървели няколко поколения, преди да се получи това, което ни е познато днес.

Пет Яну 27, 2006 11:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Напьлно сьгласен с Реконструктор. Немците пьк твьрдят, че е тяхно дело, на едно изложение някакви архаични прототипи показваха, но нали било по време на войната и си останало така, без света да научи....
Като се замисля каква роля е изиграла военната машина в историята на Техниката и Науката като цяло, нищо чудно и да има нещо вярно.
Едно е факт обаче, откритията се откриват, за да бьдат преоткрити след години от някой друг и така колко ли Идеи са прашасвали с десетилетия и накрая са били изтрити от историята, а авторите им напьлно забравени...
В днешно време всяко едно постижение почива на хиляди часове работа и терзания на известни и неизвестни герои. В този контекст има ли значение, кой го е открил. Да се споменва имената на вьвлечените в историята с уважение и да се кара напред.
Подобни спорове са нерешими, Математиците навремето само война дето на са започнали, на Нютон или Лайбниц му хрумнала идеята да цепи функцията на парченца и да ги сглобява после. Пьк знае ли човек може и на някой беден даскал или монах да му е хрумнала идеята много преди това, ама .... то това е едно такова нещо :)
И в дигиталната техника, профа ми не пропуска да вметне, колко ъаблудени били американците и че то повечето закони били дело на някой си германски професор, а те американците ги били преоткрили, че и некоректни термини използвали.... може, няма да споря с него, обаче колко са играчите на американския пазар и колко са на немския, Инфинеон се бори здраво, но... правилата се диктуват от по-силния.
Хехе пьк и да е бил неговия проф навремето, те хората сигурно не са разбрали какво е открил. Прочетох му последното издание на учебника от 78 най беше, то 70% от сьдьржанието.. леле мале, не бях виждал диференциали в булевото п-во :roll:

Пет Яну 27, 2006 1:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ами никой. Общо взето, съвременните постижения са дело на цялото човечество. Към тях са вървели няколко поколения, преди да се получи това, което ни е познато днес.

И аз съм на това мнение. Но не се ли заблуждаваме с това че времената сега са много различни.
Ей го на всяко пишлеме днес може да започне да работи с микроконтролери, да пише програми, да лепи платки, да прави роботи и т. н. Били са времена когато технологиите не са били масово достъпни и дори въобще ги е нямало. Така че тогава за да бъдеш откривател е трябвало да притежаваш и много редки и ценни качества като личност, а не просто едно PC и връзка с Интернет.
Много хора се опитват да наблегнат и на случайността при голяма част от откритията, но винаги за да излезе нещо на бял свят е трябвало преди това с много труд и упоритост "да се прекопае нивата".

Да се върнем на темата. Аз съм чувал че Джон Атанасов е спечелил дело в щатите срещу създателите на ЕНИАК. И в съда е било доказано че концепциите и идеите са взаимствани от неговата машина. Едва ли Благовест Сендов е бил ключовият свидетел по това дело.

Пет Яну 27, 2006 1:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Код:
Ей го на всяко пишлеме днес може да започне да работи с микроконтролери, да пише програми, да лепи платки, да прави роботи и т. н.

Чувал бях една теза, че надарените хора в човешката популация са константа, за всички епохи. А и не ми се струва, че в днешно време на науката и е по-лесно отколкото преди няколко столетия. Вярно днешните изследвания стьпват на сериозна основа, градена на за ден два, но това по-скоро вдига летвата. Днес физиците разполагат с модерни методи, чиито развитие и осьвьршенстване не почива на една-две десертации, но тези методи се използват на нано-фронта и това поставя предизвикателства, непознати на науката по онова време :wink:
Така че както е било тогава, така е и сега, може би ще продьлжи още дьлго по сьщия начин. С по-добрите технологии идват и по-оплетените главобльсканици. А науката никога не се е правила от пишлемета, прави се от бивши пошлемета, които са вече пораснали.

Пет Яну 27, 2006 2:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Променили са се възприятията ни.
Броят на надарените хора може и да е константа, но възприятията на нас "пишлеметата" днес са много променени. Струва ни се че не се изисква нещо специално за да бъдеш изобретател или откривател. И оттам можем да си помислим, че приноса на една личност в науката не е толкова ценен.

Това за което говорех беше за промяната на възприятията, а не от кого се прави науката.

Пет Яну 27, 2006 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
всъщност, кинтите ги правят адвокатите...
каквото и да си открил и колкото и пари да си взел за това, адвокатските хонорари са в пъти по-големи
не случайно в българия само те не плащат ДДС

що ли учих за инженер... :roll:

Пет Яну 27, 2006 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
всъщност, кинтите ги правят адвокатите...
каквото и да си открил и колкото и пари да си взел за това, адвокатските хонорари са в пъти по-големи
не случайно в българия само те не плащат ДДС

що ли учих за инженер... :roll:

Как така не плащат ДДС бре??!

Пет Яну 27, 2006 3:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Zdrav не сьм те разбрал правилно.

@ДедоБоре недей така, направо ми убиваш предизпитното настроение :) за какво сьм седнал да чета тука...

@Реконструктор мисля, че е нормално е да не плащат ДДС (ако правилно схващам смисьла на ДДС-то), все пак това е услуга. Неразбирам обаче, ако сьм инженер-консултант плащам ли ДДС? Имам предвид не в магазина (там всички си го плащаме), а на края на годината.
А и в крайна сметка, мисля, че един добър юрист си заслужава високите доходи. Що книги е изял докато стигне до тях, а и не смятам, че за инж. специалностите се иска повече акьл отколкото за правната наука, сьвсем различни професии.
За изобретателите и учените парите са просто средство за по-добро оборудване, а не цел (сигурно има не едно изключение). Никола Тесла например, бил е страшно богат човек, всичко е инвестирал в работата си и е починал, затьнал в дьлгове. Снимката му обаче трябва да я има вьв всеки факултет по Електротехника и не само неговата.

Пет Яну 27, 2006 4:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Батка, не се чуваш кво говориш. Адвокатите са пълни кърлежи паразити, страничен продукт на безумната либерално-общочовешка правна система. В нормална държава с нормални закони, нуждата от адвокати е минимална.

Цитат:
За изобретателите и учените парите са просто средство за по-добро оборудване, а не цел (сигурно има не едно изключение). Никола Тесла например, бил е страшно богат човек, всичко е инвестирал в работата си и е починал, затьнал в дьлгове. Снимката му обаче трябва да я има вьв всеки факултет по Електротехника и не само неговата.

А така, знаеш ли колко адвокати с подобна съдба има в историята? Нула. Просто който е тъп, мързелив и бездарен, но иска да спечели бързо много пари, при това законно, става адвокат.

Пет Яну 27, 2006 4:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор едни от най-интелигентните и начетени хора които познавам са юристи (не само адвокати). Виждал сьм и библиотека на адвокат, и учебници, и сьм посещавал лекции по право в Софийския (хехе как прозвуча това бяха си 2-3 лекции, но наистина интересни).
Измет има и при тях разбира се, но сякаш няма инж. и информатици утрепки. Как иначе би нарекьл човек, който умишлено спестява в дизайна или сорса си нещо, което след време може да затраши и човешки живот. Нима няма такива случаи.
А относно правната с-ма, още римляните са прозряли, че без нея няма да я бьде. Може би факта, че дьржавата ни на моменти прилича на някоя модерна теория по Анархия и Безправие изродява нещата. Но в едно нормално, балансирано общество, правото има свое място, наред с всяка една професия. Мен ако питаш лекарите са тези, които трябва да получават големи заплати, и учителите и преподавателите и инженерите и работниците, абе всички стига да бачкат и да си вьршат работата сьвестно. То тогава може би и думата социално, ще придобие отново положителен смисьл. И тогава вече може би ще има по-малко юристи разбирасе.

Накрая се усетих, че съм съгласен с теб
Цитат:
нуждата от адвокати е минимална.

И затова са добре платени. Рядко ти се налага да ходиш при тях, а и когато отидеш явно си на зор за нещо. Или си огелпил конците или ще получаваш отнякьде пари и нямаш нищо напротив да са повече :) и в двата случая тьрсиш добьр адвокат. А добрите адвокати са като добрите инж./програмисти т.н. -> взимат много пари. Разликата е че едните взимат на процент, сякаш инж. не може. Това си е една работа.... ама нали и икономистите трябва да лапат нещо :)
Но не мога да се сьглася с това,
Цитат:
Адвокатите са пълни кърлежи паразити, страничен продукт на безумната либерално-общочовешка правна система.

Пет Яну 27, 2006 4:47 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща