|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 За какво служи?
Каква е функцията на стружките, предполагам почистване от тинола? От къде могат да се купят?  
|
| Сря Мар 25, 2015 1:57 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: За какво служи?
За почистване на човката. Предимството на стружките спрямо гъбичките е, че от една страна намаляват топлинния шок, от друга ефективно почистват и по-груби замърсявания.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Мар 25, 2015 2:16 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това изглежда като месинг. С домакинска тел от неръждаема стомана става ли да се почиства човката?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Мар 25, 2015 2:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Сря Мар 25, 2015 2:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Домакинска тел  Поне мойта оригиналната с велера дето дойде е бяла и си мяза баш на това. Определено е по-приятна за работа от гъбата. Човките умират доста по-бързо, но според мен това е проблем на самите човки, въпреки, че взимам оригинални. А едно време какви човки имаше....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 25, 2015 3:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Месинговата дърпа и тинола, домакинската едва ли го прави , в смисъл не само на капилярен принцип а и просто и се лепи. .. а едно време какви поялници имаше ... ехххх ... а тук където съм сега много прилича на едно време, даже и въздуха има същия аромат .. е малко по навътре от океана де.
|
| Сря Мар 25, 2015 3:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Къде си бе Тони, та от вчера го хвалиш толкова  . Иначе тук на работата ползваме HAKKO поялници и въобще не мога да се оплача ни от поялника ни от човките. В нас пък съм с Weller и пак си е доста добър поялник.
|
| Сря Мар 25, 2015 4:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Мойта не го дърпа, ама може би така е по-добре, защото просто пада вътре и само отвреме на време я изтръсквам. Ако го дърпа в крайна сметка ще се слепне. Както казах нямам идея, аз ползвам само оргиналната велерска дето ми мяза на домакинска (ама вероятно не е) и съм доволен - чисти човката много добре. С тая жълтата не съм пробвал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 25, 2015 5:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ми в Перу, ама знаеш ли колко приятно е всичко на фона на онзи сняг дето ме валя на тръгване в София ... а и си е като у нас 90-те
|
| Сря Мар 25, 2015 6:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Демек си в средата на царевичака  .
|
| Сря Мар 25, 2015 8:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе и така може да се каже, но ако изключим пристрастията /кухнята/ някак си е доста .. не знам, естетсвено, натурално, не е стирилно като в европа или сащ, сутрин се будиш, пилета пеят, усещаш хиляди аромати ... а и начина на живот, да ти кажа тук живеят по добре, в смисъл това че си гледат живота, няма толкова стрес, няма да се задържи за дълго разбира се, модерния свят навлиза с пълна скорост.
|
| Чет Мар 26, 2015 1:56 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Като стана дума за HAKKO, някой ползвал ли е това? http://www.hakko.com/english/products/hakko_fx901.htmlНа предишната работа ми се налагаше да поправям спойки на място, и то на труднодостъпни места. Та тогава си мислех за нещо подобно, ама така и не поръчах.
_________________ Manners maketh man.
|
| Чет Мар 26, 2015 8:48 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
"Стружки" има месингови, медни, и от неръждавейка. Неръждавейката е най-твърда и най агресивна към човките, но по нея не слепва тинол. Месинговата е в средата, и най-щадяща човките е медната. Имам китайска месингова, медна (поне на цвят) на JBC, и неръждаема, не помня каква. Ползвам предимно месинговата - изкарва доста, пък и цената и е такава, че и 2 дни да изкарва със сигурност никой няма да фалира. Впрочем като стана дума за почистване - "стружките" почистват механично, но ако има окиси по местата, където трябва да е калайдисано, понякога не могат да помогнат. Преди месец купих това: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/18420/Леко "топване" на човката, и става като нова. Това си е с тинола вътре, вероятно има и нещо като нишадър или от сорта - по агресивен флюс демек. Но каквото и да е, действа перфектно - топваш окислена човка и излиза почистена и калайдисана. Не съм попадал на нещо по-добро до сега. Гледам има и други подобни в различни разфасовки, та може да излязат на по-човешка цена от JBC-то, но освен него друго не съм пробвал. То даже и го купих повече от любопитство, а не толкова от реална нужда - и с блокчето нишадър се справях някак като съвсем не може с друго, но това е на светлинни години.
|
| Чет Мар 26, 2015 11:14 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Супер, мерси, поръчах си. 
|
| Чет Мар 26, 2015 12:06 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
И в тукашните магазини го има същото. В Елимекс например.
|
| Чет Мар 26, 2015 1:11 pm |
|
|