|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:13 am
RF RX/TX IC - CC1021 ( @ comet.bg )
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Добре де момчета в крайна сметка това е решението за бежична комуникация - някакви радиовълни, нали ?
Bluetooth-a - 100м + сложно, бързината му 10мбит не знам дали може да се постигне с АРМ7 дори.
Стандартни RF - не знам , но си миля за поне 1км аз лично, скорост 1000кбит/сек мах , което съм виждал.
802.11а/б/г - забравете , толкова сложно за "нас". От гледна точка на МЦУ-то , че трябва само с това да се занимава.
И какво ни остава
Май това са начините, идеята ми е , че казвате , че нещата са 'страшни', аз това и дотук го виждам, та какви алтернативи имаме.
Трябва май да си направиме една тема и да обобщиме. Защото скоро на Цецо ли беше му се наложи Bluetooth и т.н, и т.н, нещата ще минават бежични , което може, въпреки по-сложната имплентация от страна на МЦУ-то.
Потребителите определят, а и какво пречи в един завод , цех , предприятие вътрешна мрежа с 900Мхз или 2.4Гхз да покрива сградата с една скорост от ~112.6KBit/sec дори.
|
| Чет Яну 26, 2006 11:42 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Момчета от къде могат да се купят 1/4 вълнови антени (не съм сигурен , че така се пише !) за 433Мхз, 50 Ohm.
http://home.comet.bg/shop/datasheet1.html?ID=24609 -> това ме у-ва идеално, обаче е 3.53GBP * 3лв = 10.50 БЕЗ ДДС !!!
Вярно води се Английска / England , ама 13 лева за антена на къси разстояние за 433Мхз не мисля да давам.
Идеи ???
Също да питам в БГ превод какво значи T/R Switch , иначе аз му схванах идеята, но как звучи на БГ това.
edit: http://electroninvest.com/shop/items.ph ... =100031225
добре де тук е 17 лв с ДДС-то друга марка ,та почвам да усещам накъде отиват нещата, но някои с две думи ще каже ли защо цените са такива  Та това е проста 'monopole antenna' както го пишат в datasheet-a на CC1021.

|
| Пет Яну 27, 2006 2:38 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ползвах точно тези (от по-късите) и резултатите бяха много-добри. Какво те притеснява цената - хубавите антени струват пари. 1/4 ако не се лъжа е 156 мм. Ако искаш сам да си направиш добра антена - начина е следния:
1. Намираш конектори (женски) 50 ома за монтаж на панел. От военните руски стават супер.
2. Режеш си 4 пръчки по 156 мм от 2-3мм меден проводник
3. Едната я запояваш в средния контакт на конектора и тя ти е изправената.
4. Другите 3 ги запояваш на масата (там където се закрепва конектора за панела) през 120 градуса и огънати на 120 градуса от верикалната, насочени надолу
5. Вземаш мъжкия конектор с един 50 ома коаксиален кабел и свързваш антената към приемника.
В твоя случай обаче може да ползваш и лууп антена на платката. Майкрочип май имаха хубав апликейшън как се смятат такива антени - ама доде я налучкаш са си доста варианти на платката. Най-добре се придържай към дейташитовете на чипкон.
T/R Switch е ключ за превключване на антената към приемника един път и към предавателя втори път.
|
| Пет Яну 27, 2006 2:57 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Ясно ми е , че качествените неща струват скъпо и щом си доволен , значи ок.
Но просто мислех , че такива антени струват по-малко -> това е основното + сега дадох доста пари за други неща , а и на първо време ще мина без антени за опитите , иначе вече като ги подкарам като са "крак до крак"
ще купя антени
1/4 го дават 16.5см , т.е 165мм  объркал си се без да искаш 
|
| Пет Яну 27, 2006 5:02 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Е то така без антена ... ??? Ще успееш ли изобщо да предаваш нещо ... ??? Освем може би ако не ги допреш един до друг ... 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Яну 27, 2006 5:18 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Днес и аз направих тази глупост да купя 2 бройки
само ,че CC1000 те поне нямат превключване T/R ама и те искат
бобини и то в нанохенри.
Някакви идеи за навиване 'на око' примерно за 5 нано хенри
за шантавите кондензаторчета имам идея.
|
| Пет Яну 27, 2006 6:01 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Dimiter има ги в комет, проблема е ,че нямат 33 , а 39 , иначе по 22нХ имат
Що да е глупост бе
Ще е шоу
А ти това 1000 от къде го взе, просто чудно защото в комет пак казвам ми казаха  само 1020,21,50 , това е
edit: аз днеска ходих та си взех всички пасивни елементи, единствено едни кондензатори ги нямаха "plain" хихихи , ами SMD, което мен хич не ми харесва.
Ти как мислиш да опроводиш чипчето ? ИС-то де , щото е QFN и за мен това е болка
едит2: Брейнсторм, абе пише че има някаква вградена антена, пък ще видим.
|
| Пет Яну 27, 2006 6:10 pm |
|
 |
|
Dimiter
|
От комет ги взех, явно не си им свикнал на кометаджиите.
( Обикновенно гледат малко тъпо и ошмулено и никой за нищо не бърза)
Там избягвай да питаш дали има а проверяваш каталога им на сайта
за нещото и на касата ако има неспящ човек направо искаш
|
| Пет Яну 27, 2006 6:15 pm |
|
 |
|
Dimiter
|
За бобинките в пдф-то видях ,че хората са си написали и производители
всички бобини ги има за SMD монтаж което е направо приказка
ама нито една от двете фирми няма представител в БГ
а те са Coilcraft и Koa
|
| Пет Яну 27, 2006 6:29 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Абе аз проверявам , но да ти кажа то писано ли е няма да го вземеш един вид. Защото 1100 не ми казаха, че го имат, а в Пловдив на сайта пишеше , че го има . Но като питах ми казаха , че нямат, а да ти кажа бях склонен да изчакам 1 , 2 дена, но накрая си викам айде сега какво ще чакам , нали е за пробата и взех 1021.
|
| Пет Яну 27, 2006 7:03 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Без добра антена - за никъде. Всеки радиоканал започва и свършва с антената.
Иначе все едно през зимата с летни гуми.
Ако двата модула са фиксирани в пространството е добре да се използват насочени антени.
И да не забравите да проверите за някой смахнат УКВ радиолюбител наблизо, че ще си имате проблеми около 430 MHz.
|
| Пет Яну 27, 2006 10:56 pm |
|
 |
|
Dimiter
|
Светлина в тунела:
http://www.mt1components.com/
имат няколко страници с SMD индуктивности ефтино
|
| Нед Яну 29, 2006 6:39 pm |
|
 |
|
JoroS
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Да ама в МТ1 червените шапчици изобщо не са наясно какво продават. Поискай си мостри от COILCRAFT, изпращат по няколко бройки без въпроси, и доста бързо. Иначе ги внасяха CODICO, ама там работата в момента е сложна ...
|
| Пон Яну 30, 2006 6:27 pm |
|
|