Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
USB трансфер? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение USB трансфер?
Я кажете какви са най-големите скорости, дето сте вдигали (постоянно, не моментно) и с какво желязо. Може ли да се разчита на поне 2 мегабайта в секунда с Кортекс с/без DMA и вграденото USB?

Пон Мар 30, 2015 12:19 am
Профил

Мнение Re: USB трансфер?
ех, ти пък... на 12mbit линия 2MB :D
Ако държиш на скорост ти трябва high speed, на full speed не залагай на много повече от 640К. Може и повече да се изкарат, но зависи и от хоста, зависи и как си го направиш от към контролера. Аз честно казано не съм се опитвал да го "издувам", то проблемът е че като цяло в един USB стек си има бая обработки, съответно прекъсванията и/или обратките могат да отнемат (понякога) и повече време. Поради тая причини не мога или по-точно не искам да ги търкалям с най-висок приоритет.
Другото което е, че има огромни разлики от производител до производител, а ти предполагам питаш за фрискей, а за тях нищо не знам. Но те съветвам да намериш някой който им е подкарвал USB-то, че никога не знаеш какви подводни камъни те чакат...

Пон Мар 30, 2015 9:11 am
Профил
Аватар

Оптимист :)

А ако иде реч за стека на Фрискеил... хептен отимист.

Пон Мар 30, 2015 9:57 am
Профил ICQ
Аватар

всички kinetis са с вграден FS, HS само с външен трансивър (само големите корпуси)

аз пък съм от оптимистите :)

тия дни завършвам мой проект с K60@150MHz и точно с "омразния" на някои стек на freescale :)
не ползвам стандартен драйвер (и стека малко съм го модифицирал!), но да се изпълни лентата на FS не е никакъв проблем.
на платката си съм сложил и трансивър за HS, но както гледам няма да се наложи да го подкарвам FS ми е достатъчен.

иначе USB то на freescale е доста ефективно, ползвa DMA и не виждам проблем дори и при HS да се задъха (говоря за bare metal - не ползвам OS!)

иначе още преди 10-13г с 8-бит 8051 съм правил USB HS трансфер с постоянни 4MB/s (2x16бит ADC 2MHz) а можеше и повече :)

Пон Мар 30, 2015 10:33 am
Профил
Аватар

кинетисите, които съм гледал/ползвал са само с FS/LS контролери.
от К60 примерно MK60DN512ZCAB10R няма възможност за външен USB PHY.
предполагам за ULPI, а не за UTMI говориш?

ако се вярва на тази страница, няма нито един серифициран кинетис на HS

Пон Мар 30, 2015 11:42 am
Профил
Аватар

Наскоро познат докладва за 40 мегабайта постоянен трансфер с някакви модерни чипове на FTDI.
Тогава не обърнах внимание, ама сега се усещам че това се доближава до максимума на тоя бъс...

Пон Мар 30, 2015 12:14 pm
Профил

На high speed (480мбит/с) се стига там някъде, даже и малко отгоре - пример са USB-SATA/IDE контролерите за външни дискове. Но това изисква high speed phy, което на повечете контролери не е вградено. Новите pic32 имат, но беше "ератично" и не знам дали текущите силикони са оправени.
Скоро попаднах на cortex с вградено high speed phy, ама не помня чие беше - може би на Spansion.

STM32 вдига до около 1Мбайт/с - на Full Speed (12mbit/s) с вграденото phy.

Пон Мар 30, 2015 12:20 pm
Профил

gicho написа:

STM32 вдига до около 1Мбайт/с - на Full Speed (12mbit/s) с вграденото phy.

И PIC32 вдигаше там някъде. Даже по темите го бях писал, ама не помня в коя.

Пон Мар 30, 2015 1:28 pm
Профил ICQ
Аватар

ами 12/8 е 1.5
т.е. теоретично, 1.5 мбайта, без да броим служебни битове, латенсии и прекъсвания.
USB бъса е доста интеръпт-интензивен и един малък кортекс ще увехне по-скоро по тази причина, отколкото от липсата на DMA

та отговора на въпроса на митко е - 2мбайта няма как да се случат на FS дивайс.

Пон Мар 30, 2015 1:45 pm
Профил
Аватар

Аз не питам конкретно за фрискелски чип - все ми е тая какъв е чипа, трансфера е по-важен. Чипа общо взето няма да прави нищо друго освен да мери с ацп-тата и да хвърля по usb-то. Реално ми трябват половината на това, но реших да има запас.

Пон Мар 30, 2015 2:14 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз не питам конкретно за фрискелски чип - все ми е тая какъв е чипа, трансфера е по-важен. Чипа общо взето няма да прави нищо друго освен да мери с ацп-тата и да хвърля по usb-то. Реално ми трябват половината на това, но реших да има запас.

8051 на Cypress ще се справи без проблем :)

Пон Мар 30, 2015 2:49 pm
Профил
Аватар

Cypress е добро решение - имат почти готово решение откъм хардуер. Старите им EZ-USB съм ги надувал почти до лимита на FS. От 10 години не съм ги барал, но новите едва ли са по-зле.

Другия въпрос е кой ще посреща данните от другата страна - драйвери (сертификация), апликация и върху каква ОС ще се търкаля.

Пон Мар 30, 2015 3:55 pm
Профил ICQ

Dimitar, скоростта варира... зависи от типа на трансфера, размера ендпоинт пакета и т.н. Включително зависи и от данните които пращаш защото някои битови комбинации се ескейпват (bit stuffing).
По памет доколкото си спомням за 64 байта пакет (най-често срещаното) на теория скоростта е между 870К и 1.2M. Toва обаче е само на теория и не е гарантирано. На практика може да е много по-ниско. Първо заради хоста, примерно ако си зад някакъв хъб и не си сам, тогава шанса да метнеш 15 пакета за фрейм е минимален. Но основно забавянето може да е откъм контролера. Значи ти не можеш да пращаш. Хоста полира и особено при по-новите компютри полира те, ти казваш че има данни, то ги гълта и почти мигновено те пита пак. Ако му кажеш NAK забрави за друго полиране най-малкото до следващия фрейм, а в някои случаи ако гледа какво си написал в дескрипторите и ако си написал 255 може бая фреймове да не те пита. Та за тая цел почти задължително трябва да имаш пинг-пинг или двойно буфериране. Не почти, ами баш задължително щото паузите между пакетите са твърде малки за какъвто и да е контролер.
Но пак да се върнем на гарантирания трансфер, той е много под 1MB. И дори да го постигаш лесно в повечето случаи имай предвид, че нямаш гаранция и не си залагай топките ;-)

Пон Мар 30, 2015 4:22 pm
Профил
Аватар

Цецо, ти сега отиде много напред - драйвери, сертификации и т.н. Иначе от другата страна просто трябва да се тъпче във файл. За сега просто си размишлявам и се опитвам да видя какви са опциите. Ако USB-то е на ръба, тогава може да се мисли за Ethernet.

Пон Мар 30, 2015 4:40 pm
Профил
Аватар

Едно време флашките постигаха максимум към 600-700k по такъв бус, осреднено. Ако може да е някакъв ориентир...

Между другото на някои от старите РС-та (разбирай преди USB3.0) може да се изолира/изключи от дивайс менажера HiSpeed хъб-а и да се ограничи USB порта до Full Speed, по тоя начин. Съответно може да се тества скоростта с някоя флашка или друг дивайс...

Пон Мар 30, 2015 5:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща