| Автор |
Съобщение |
|
ceko33
Ранг: Минаващ
|
 glonass - gps
Здравейте, може ли някой да ми каже при ползване на навигация GLONASS от мобилен телефон дали това е платено или не. Защото ползването на A-GPS /тъй като се ползва и мобилната мрежа/ е платено и може да натовари доста сметката особено в чужбина. 
|
| Вто Мар 31, 2015 10:19 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: glonass - gps
Има ГПС модули, които ползват офлаин A-GPS, обаче зависи софтуера ти за карти дали няма да преточи картите прези ГСМ мрежата. Например картите на гугъл за симбиан отказват да се пуснат без интернет. Няма да е зле да кажеш какъв ти е телефона и коя програма за карти ползваш.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 31, 2015 11:35 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Ползването на сателитното позициониране е безплатно. Платено може да ти е програмното осигуряване в телефона, което те навигира или инет трафика, за зареждане на картите, който иска гугъл. Ние успяхме да минем 1500км из европа в офлайн режим, като ги зареждахме на бензиностанциите. После намерих достатъчно добра фрии програма и няма нужда от инет. Иначе познат ми беше казал, че дал 80лв за гсм инет трафик докато се прибере от сърбия. A-GPS използва инет трафик за по-бързо зареждане корекциите и определяне на точното положение, та ако не искаш да използваш инет изключи А-то. Ще се позиционира точно след 2-3 минути, вместо секунди, но не иска трафик. По принцип гуглето са го свързали към инетя навигирането, че да те знаят всеки момент къде си.
|
| Вто Мар 31, 2015 11:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Точно заради това е - добре че се появи ти да ни го кажеш, щото иначе ние си мислихме разни други неща  .
|
| Сря Апр 01, 2015 1:26 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бъркат се доста понятия.
Глонас е без пари (условно казано), но е с лошо покритие. Реално повечето съвременни приемници могат да работят и по двата стандарта, след като Русия прие закон, че нищо не може да бъде продавано в Русия, ако не подържа Глонас. Съответно всички мобилни телефони и навигации вече го подържат. Но напрактика всички ползват ГПС заради по - доброто покритие. То всъщност не са само спътниците, а и наземните кули, ГПС имат много по-плътна мрежа.... както и да е.
A-GPS реално не би трябвало да ви набутва с голям трафик, защото се ползва само при първоначално позициониране, а обема на данните е съвсем малък. Ако често губи покритие, вероятно ще е по-голям трафика, но в Европа читав приемник се нуждае от А-GPS само за да запали.
Съвсем друг е въпроса, ако ползвате Гугъл навигация и сте отворили дейта канала. Тогава той ще си точи карти и/или сателитна картина и трафика ще е сериозен. Предполагам, че и Ифоня ситуацията ще е същата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 01, 2015 8:48 am |
|
 |
|
ceko33
Ранг: Минаващ
|
 Благодаря за отговорите, защото, признавам си не съм много наясно с навигациите. Всъщност искам да си взема телефон с читав GPS, който да мога да ползвам и в чужбина (мои познати ми казаха, че може да ми се натовари сметката, ако се плаща трафика). Всъщност се колебая между LG G3 S, 8 GB, 4G (дават, че поддържа GPS + A-GPS) и Samsung G530 Galaxy Grand Prime, 8GB, 4G (пише, че поддържа само GLONASS). Затова и търся съвет, кое би ми било по-полезно.
|
| Сря Апр 01, 2015 12:05 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
polzwaj towa http://osmand.net/оффлайн е, много карти има и почти ъп-то-дате.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 01, 2015 12:08 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Бих ти препоръчал Sygic, ако пък не ти се плаща или занимава с хакове - HERE на Nokia мисля че е най-добрата безплатна опция.
|
| Сря Апр 01, 2015 12:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Като гледам си се насочил към Андроид телефон - там класиката е IGO. Няма трафик, всички карти са в телефона. Аз това ползвам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 01, 2015 5:13 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Някоя може ли да работи с Гармин карти?
|
| Чет Апр 02, 2015 3:55 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Няма проблем с андроид и Garmin. В смисъл тръгва си гармина но не харесва последните версии на Андроид-а и интелски процесори. Така че си е до проба на устройството 
|
| Чет Апр 02, 2015 8:29 am |
|
 |
|
t_i_t_o
|
За bgmountains картата която е в гармин формат използвам OruxMaps за Андроид която е безплатна... мо май това не е пълноценна навигация... но за планината си е перфектна.
|
| Чет Апр 02, 2015 9:44 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
планината е друга бира. не е добра идея да разчиташ на смартфона - и като телефон, и като навигация.
от десетина години имам един планинарски гармин. проблема му е, че чете само карти до 2GB, и топографската карта се нуждае от малко подстрижка. но ако се махне информацията къде има ягодки, къпини и редки цветя - влиза. модела е много древен, с резистивен тъч и врътка. не говори, а бипка в жична слушалка, ако вървиш по трак. с 2 АА батерии изкарва 3 дена, винаги в раницата има още 2 комплекта. веднъж даже плува в рекичка, та го гоних из камънаците. гледах новите модели и реших, че няма да го сменям.
|
| Чет Апр 02, 2015 10:00 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ако се обсъжда навигация за пътищата - и аз смятам че OsmAnd е най-добрата.
|
| Чет Апр 02, 2015 10:58 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе когато говорим за планини и пушинаци, най - добрата комбинация е Garmin + Гугле. Сателитния обзор дава страхотна ориентация за ситуацията наоколо. Кешираш си предварително мястото където ще се вреш и те така...
|
| Чет Апр 02, 2015 11:40 am |
|
|