Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Няколко въпроса 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Няколко въпроса
Първо извинявам се за заглавието на темата (друго не ми хрумна). И така...

Искам да си направя устройство с МК (ПИК), памет и дисплей на който се изобразява записаното в паметта. Имам няколко принципни въпроса:
1. Идеята е да има някаква файлова система. Имам флаш 24FC515 на Микрочип и смятам да ползвам тях. Те са по 512КБита, т.е. 64КБайта. Могат да се ползват едновременно 4 и става 2МБита или 256КБайта, което ми е напълно достатъчно за целта. Гледах ФАТ16 (като цяло нищо не разбрах :) ), ама ми се струва, че не си залужава да се ползва чак такова нещо.
Трябва ми нещо като за около 100-200 файла (не ми трябва неограничен брой). Главния проблем е че не знам как да се справя с фрагментацията на файловете. Мога да го направя при всеки запис всичко да се зарежда последователно (първо се тегли старото съдържание, правят се промени - добавяне, изтриване и т.н. и пак обратно) и после само по един указател за начало и край. Но това ми се струва някак дървено, пък и ще се губи доста време (смятам да ползвам RS232 на 57600bps, което значи почти минута само в едната посока, тъй като засега USB ми е доста далеч от възможностите).

2. Има ли някакъв алгоритъм за ПИК за четене на изображения - монохромни или цветни, макс. 4096 (още не сигурно какъв дисплей ще ползвам). Ако са некомпресирани лесно, само че за картинка 128х128 монохромно (бит на пиксел) трябват 2КБайта , а за цветното (12 бита на пиксел) съответно 24КБайта което е вече доста. Предполам може да се ползва нещо като GIF или JPG ама се притеснявам дали ПИК-а има достатъчни мощ да ги обработи с прична скорост (~10 сек по възможност), а не да смята 1-2 минути.

За сега това са ми въпросите. Сигурно ще изникнат и още ама тях по-нататък :)
Надявам се да ми помогнете. Не търся готови решения (не че ще откажа ако имате) а по-скоро практически насочена литература по въпроси да има над какво да си блъскам главата.

Съб Яну 28, 2006 1:05 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Трябва да се запознаеш доста добре с алгоритъма на JPEG съмнявам се да може да ги ползваш от EEPROM-ове , каквито и да са, 1-во заради скоростта, имаш и други съображения.

Кажи каква точно ти е идеята, ще е много по-лесно на хората , които могат да ти помогнат.

Като цяло аз го виждам не много лесно реализуеми от гледна точка на Четенето на GIF-овете и изобразяването им на Графичният дисплей. Въобещ декомпресирането също , защото ок ще го декомпресираш, обаче трябва да знаеш на какви блокове - което си е да си запознат с JPEG-а и какъв блок ще се окаже това , т.е ще имаш ли толкова свободна ПАМЕТ на пика , че да може да я обработиш и да запазваш временни резултати , че да разбереш къде и какво трябва да изобразиш.

Абе сложно, не че съм запознат на ТИ с JPEG, но се съмнявам с PIC-а да ти е лесно.

Виждам го само , ако работиш с бърза външна памет + достатъчно RAM в PIC-a, но с тея 8бита операции , шини , сложно ще ти е. Или вариант 2 с много флаш и примерно selfprograming флаш , някаква щура може би идейка.

Но въобще не взимай горното на 100% истина, споделям ти моето мнение само. ;)

Успех ! :)

Съб Яну 28, 2006 1:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
1. Да ползваш FAT за някакви си мижави 256кб .... забрави ...
2. Зеби ги тея флашове .. купи си една MMC/SD карта и даваи с нея (мога да ти дам библиотека за тях на Ц)
3. Къв е смисъла от едно такова устроиство ... ?
4. Да декодираш JPG или GIF с ПИК .. пак забрави ....

Искаш насоки .. ами насоките са следните :
Решаваш точно какъв дисплеи ще ползваш ... теглиш си документацията за него .. пишеш си библиотека ...
Решаваш каква памет ще ползваш ... теглиш си документацията за него .. пишеш си библиотека ...
Правиш си някаква супер елементарна фаилова система .. (виж ако решиш да ползваш MMC/SD карти .. тогава вече мойем да си говорим и за FAT16 ;) )
Зглобяваш всичко .. пържеш процесора и се радваш на резултатите ... :lol: (евентуално) ...

Съб Яну 28, 2006 1:24 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]