Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Врътка с комуникационни интерфейси 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Врътка с комуникационни интерфейси
LTC1387

Сря Апр 01, 2015 1:39 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

georgimv написа:
LTC1387

Много добро предложение, работил ли си с този чип?

Сря Апр 01, 2015 9:52 pm
Профил

Не. Преди време търсих нещо подобно и попаднах на него но ме спря цената.

Чет Апр 02, 2015 8:13 am
Профил

Много благодаря за отговорите! В момента съм изправен през следната дилема. Ще правя устройство, което ще използва множество интерфейси - UART, SPI, Ethernet и I2C(ако се наложи). Ще избера само RS485, който да закача на UART. На SPI ще закача CAN. Мисля да използвам CCS TCPIP стак. Притеснението ми е дали всичката тази галимация ще тръгне на един констролер(примерно 18F66J60) или да ги разделя на 2 (примерно един 18F66J60 за интернета и нещо малко PIC18F23K20 за другите 2). Другия ми вариант е да нахакам голям контролер (примерно PIC32MX764F128H), но пак не знам дали всичко ще работи. Притеснява ме взаимодействието с Итернет стек-а!
Благодаря!

Чет Апр 02, 2015 11:04 pm
Профил

Слагай голЕм контролер да има всички интерфейси в него.

Пет Апр 03, 2015 12:06 pm
Профил

Въобще не се занимавай с тия амнайсе броя измислени 18-ки. На PIC32 не вярвам да имаш грижи. CAN, UART(RS232), USB, SPI и I2C съм подкарвал едновременно - никакви грижи. И то CAN-а и UART-a през изолатори. Само мяташ по някой поглед на ератата да видиш дали няма нещо, дето те касае. Има разни неща за CAN-а например, но нищо твърде съществено, което да те откаже. CAN периферията на PIC32-ката никак не е лоша. Единствено с ethernet не съм си играл до сега, хардуерно със сигурност няма да се бият, а не вярвам и някой чак до там да е осрал библиотеките, ако са от един производител. Ползвам микрочепските истории за целта.

Това със закачането на CAN-а към SPI нещо не го разбрах. Искаш да ползваш външен CAN чип? Защо, след като един куп микроконтролери си го имат вътре?

ПП: А можеш и да го пробваш предварително, като вземеш някой PIC32 кит на МикрочЕп, дето има изведени интересуващите те периферии. Единствено за RS485 не знам как стоят нещата с тия китове, но пък и не виждам какво толкова може да се омаже, поне хардуерно.

Пет Апр 03, 2015 2:47 pm
Профил ICQ

Притесняваше ме това, че на всички TCPIP стак-ове, които съм виждал винаги има дефиниран някакъв UART вътре. И като взема аз да ръчкам да не излезе кравата мъжка!
Иначе ДА! Мислех да слагам външен CAN през SPI. Сега като по-загледах това добиче (PIC32MX764F128H). То иска една сурия периферия за ethernet! Реално май няма разлика дали ще имам външен CAN или "външен" Ethernet.
Ще видя какво ще избера!

Пет Апр 03, 2015 4:55 pm
Профил

stoyanoff написа:
Притесняваше ме това, че на всички TCPIP стак-ове, които съм виждал винаги има дефиниран някакъв UART вътре. И като взема аз да ръчкам да не излезе кравата мъжка!
Иначе ДА! Мислех да слагам външен CAN през SPI. Сега като по-загледах това добиче (PIC32MX764F128H). То иска една сурия периферия за ethernet! Реално май няма разлика дали ще имам външен CAN или "външен" Ethernet.
Ще видя какво ще избера!

Разликата между външен и вътрешен (поне при CAN) е че в единич случай пишеш по портове и си имаш интеръпти за всичко, а като е външен трябва да правиш разни по-сложни еквилибристики и да се съобразяваш с някакъв протокол (команди за управление), които да пускаш през SPI-то.

За CAN иска само трансивър, от физическото CAN към 2 линии (RX/TX) на MCU-то. То и за RS485 вероятно ще иска нещо подобно. Не знам да има микроконтролер с вграден трансивър, още повече че това те ограничава - има трансивъри с вградена изолация например, или може да се ползва стандартен оптиечн разделител между MCU-то и трансивъра. И двете съм ги пробвал - работят безпроблемно. Микрочип правят и въпросните трансивъри, при това евтини. Покриват всичките скорости и прочие.

За ethernet-а сега погледнах - не иска нищо повече от външно PHY. Общо взето стандартна схема.

Пет Апр 03, 2015 11:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

стек на CCS с PIC32 - много авангардно!

Съб Апр 04, 2015 5:15 pm
Профил

IvoDimitroff написа:
стек на CCS с PIC32 - много авангардно!

Мда, силно съдържателен отговор. :D

Съб Апр 04, 2015 8:19 pm
Профил ICQ

Е не съм слагал стек на PIC32. Иначе като разцъках схванах, че няма да стане работа. Ще си сложа microchip-ския! Аз от къде да знам, че тия пустиняци не са крали качествено?! Аз знам, че им куца стека, защото префасонират оргиналдъто, ама барем да го бяха изръмбили целия!

Нед Апр 05, 2015 12:54 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Абе аз ли съм проспал или CCS вече подържа PIC32?
До вчера нямаше такава опция :)
За етернета си мини на външно PHY защото съвременните китайски свитчове не ебават да захапат на 10MBit.
Иначе всичко ти зависи от приложението .... ако нямаш кой снае каква обработка що не се огледаш за PIC24 ...
Стека на CCS си работи за повечето приложения.

Пон Апр 06, 2015 9:01 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2