Отговори на тема  [ 172 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Ползвате ли лични предпазни средства? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Ползвате ли лични предпазни средства?
Олиото от слънчоглед не трябва да се яде по съвсем друга причина - нарушава се баланса на омега 3 и омега 6.

А зехтинът не трябва да се обработва термично (да се слага в храната преди да е обработена термично), защото му се губят ценните вещества. Каква файда да давате купища пари (цената на литър знаете ли колко е на зехтина?) и да унищожавате това, което сте купили чрез термична обработка?

Ако искате да ядете зехтин - слагайте го в храната след като храната е сготвена и температурата ѝ е паднала до нива подходящи за ядене - т.е. точно преди да започнете да ядете добавяте зехтина.

Термичната обработка има предимства, има и недостатъци (някои вещества се губят, други се образуват). Затова например аз ям зелето и по двата начина - част от зелето го ям сурово, част сготвено. Тоест не ям само едното или само другото. Е, понякога има дни когато ям само сурово или само сготвено, но дългосрочно компенсирам. Същото и с морковите и ябълките.

Някои зеленчуци няма как да се ядат сурови - например картофите. Тогава пък компенсирам с други сурови зеленчуци. И плодове.

[Една значителна част от поведението на хората, включително храненето, представлява копиране на поведението на другите - т.е. проява на конформизъм или с други думи - възпроизвеждане на меми (осъзнаването на това може да предизвика когнитивен дисонанс - хората се мислят за много умни и уникални - „не може аз да съм просто една машина за възпроизвеждане на меми“, казват си те). Това е централната идея на книгата ми "Дебъгване на културата" или "Дебъгване на културната матрица" - още не съм решил окончателно заглавието какво да бъде. За сега книгата е предимно в главата ми, като малки записки по темата съм слагал в блога си - който не се страхува от думичката "меми" може да потърси.]

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Нед Апр 05, 2015 11:23 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Как да си изпържа яйца на очи тогава?
Или само по панагюрски?

Нед Апр 05, 2015 11:52 pm
Профил
Аватар

Не си ли чувал за двигателно масло? :D

Пон Апр 06, 2015 12:14 am
Профил
Аватар

vstoykov написа:
Олиото от слънчоглед не трябва да се яде по съвсем друга причина - нарушава се баланса на омега 3 и омега 6.

Те бабите ни все с нарушен баланс на омега 3 и 6 са били. Не ми отговаряй, не приемам на сериозно подобни дискусии особенно в инженерен форум :)

Пон Апр 06, 2015 7:51 am
Профил ICQ

Да бе, нали сме инженерен форум - никакво двигателно масло, само трансформаторно!

Пон Апр 06, 2015 8:36 am
Профил
Аватар

Сетих се, че трансмисионното би придало на пържените яйца един неповторим аромат... :D

Пон Апр 06, 2015 11:49 am
Профил

отработено или не?

Пон Апр 06, 2015 12:53 pm
Профил
Аватар

Малко по-скъпичко е,но с плажно масло ще е най-добре. Привлича ме това, което е намазано с такова масло.

Пон Апр 06, 2015 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

В гръчко редовно си мажех врата, ако това имаше впредвид...

Edit: тъкмо ми се прияде сладко. Да не подяждам малкия се зарових из шкафовете и открих почти пълна кутия шоколадови бонбони! Викам си: "К'во я е прихванало жената, че я скрила?!", но като се зачетох, разбрах доколко е спазена рекламираната традиция: (палмов маргарин 8O )

Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 399.07 KiB | Прегледано 3032 пъти ]
Пон Апр 06, 2015 3:34 pm
Профил

itso.t написа:
Сетих се, че трансмисионното би придало на пържените яйца един неповторим аромат... :D

Не става, много ще се плъзгат. :?
:D :D

Пон Апр 06, 2015 6:02 pm
Профил

timt написа:
Как да си изпържа яйца на очи тогава?
Или само по панагюрски?

Храната не трябва да се пържи, защото не можеш да контролираш температурата достатъчно добре (а при висока температура се образуват вредни вещества).

Ти като запояваш нали регулираш температурата? При приготвянето на храна също трябва да се следи за температурата (там е по-лесно - слага се повече вода и тя действа като терморегулатор - дори и в микровълнова фурна, където няма такъв).

Цецо написа:
vstoykov написа:

Те бабите ни все с нарушен баланс на омега 3 и 6 са били. Не ми отговаряй, не приемам на сериозно подобни дискусии особенно в инженерен форум :)

Това са андекдоти. Не е сериозно разсъжденията за това кое е здравословно или не да се базира на анекдоти ("баба ми живя до 85 години и ядеше пържена храна в олио, а освен това пушеше и цигари").

Списък с научни изследвания по въпроса има в тази статия.

В Уикипедия също има връзки към авторитетни източници.

Разбира се, това че източникът е авторитетен не значи нищо. Но можеш да прочетеш изследванията (ако имаш време, желание и възможност) и да намериш евентуални грешки в методологията (няма да се учудя, ако в някои от източниците има такива; писани са от хора, хората понякога правят умни грешки, понякога глупави или нелепи - изобщо всякакви грешки, може даже и печатни грешки да има).

Баба ти вероятно е балансирала храната по-добре:

Цитат:
Between 1935 and 1939, the ratio of n-6 to n-3 fatty acids was reported to be 8.4:1. From 1935 to 1985, this ratio increased to 10.3:1 (a 23% increase). Other calculations put the ratio as high as 12.4:1 in 1985. Today, estimates of the ratio range from an average of 10:1 to 20:1, with a ratio as high as 25:1 in some individuals.

Статистиката е за САЩ, обаче няма да се учудя, ако и в България данните са подобни. Тоест, една средно статистическа баба вероятно се е хранила по-балансирано в сравнение с един младок (поне що се отнася до омега 3/6).

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Вто Апр 07, 2015 12:09 am
Профил WWW

В крайна сметка всеки сам има определение за качество на живот. Започвайки човек да ограничава това, което обича то той намалява качеството си на живот (това може да е храна, цигари, алкохол и т.н.). vstoykov явно си доста начетен човек и си си изградил своя религия. Ако те кефи и ти дава душевно спокойствие следвай я. Ако се опиташ да я популяризираш то ще намериш със сигурност последователи. Човешката душа е много по-гладна от тялото, което храним по цял ден :) и хората поглъщат с очи и уши.

Вто Апр 07, 2015 6:10 am
Профил WWW
Аватар

От Коледа съм на диета със с-мазнини, след някой ден ще пробвам а-мазнините. Иначе, често ползвам п- и р-мазнини. Вредното им влияние неутрализирам с р-, в- и б-алкохоли. :lol:

Вто Апр 07, 2015 8:03 am
Профил
Аватар

vstoykov написа:
Това са андекдоти. Не е сериозно разсъжденията за това кое е здравословно или не да се базира на анекдоти ("баба ми живя до 85 години и ядеше пържена храна в олио, а освен това пушеше и цигари").

Сега, като начало не е лошо да обясниш защо това да са анекдоти. Защото в повечето случаи са факти.
След това може да поровиш за малко информация относно броя столетници на глава от населението в България към края на 19-ти и началото на 20-ти век. Да, има такава информация, ще останеш учуден от броя. Може да потърсиш и коя е страната с най-много столетници в момента - ще ти подскажа, изобщо не е от страните, в които се правят и се четат подобни изследвания. Пък после, на база на потвърдени факти, може да даваш оценки кое изследване колко е авторитетно, кое е виц и кое не е.

Вто Апр 07, 2015 10:43 am
Профил
Аватар

Интегрално погледнато не би следвало да се гледат броя столетници, а средната продължителност на живота. Мисля, че беше Япония и Средиземноморските държави, като една от теориите е точно тази - омега киселините, заради голямото количество мазна риба. Обаче норвежците също пукат сьомга на корем, пък са назад в класацията. Което показва, че има други фактори, които имат доста по-голямо влияние...

А пък точния баланс на 3,6 и 9 вероятно е фактор с толкова малко влияние на фона на стреса например, че е излишно да се взима под внимани. А и какви баланси на 3, 6 и 9, като народа пука маргарин и тройно рафинирано олио на корем в комбинация с глюкозо-фруктозен сироп. Това е състава на една средностатистическа вафла :)

Вто Апр 07, 2015 11:55 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 172 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща