Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Кои бобини са най-устойчиви на външни смущения? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Кои бобини са най-устойчиви на външни смущения?
Ясно...

Вто Апр 07, 2015 5:53 pm
Профил
Аватар

От как измислиха Гугъл вече всеки пъпчив младеж може да раздава акъл по форумите :D .

Вто Апр 07, 2015 7:10 pm
Профил
Аватар

Чукча не читател, чукча писател. Б....и трола - вече седмица и нещо чета и се забавлявам. Пък покрай всичко останало и понаучавам нещо :)

@Vstoykov : поне гледай бат си БонгоХ2 като му идват мислите през 2 минути кво прави - редактира си постовете и добавя. Ти по три-четири поста един след друг - не прави много добро впечатление.

Вто Апр 07, 2015 8:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Ама пък е весело :D

Цитат:
Корпускулярно-вълнов дуализъм

Тук някъде се просълзих... като учителката на бавно развиващите се дечица, когато пяли песента, че ще станат милиони. :lol: :lol: :lol:

Вто Апр 07, 2015 8:47 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Обикновено четящите не проверяват постовете за промени. Затова може и да не е добра идея да се редактират постове (освен дребни грешки). Този пост го редактирах няколко пъти.

Dimitar написа:
От как измислиха Гугъл вече всеки пъпчив младеж може да раздава акъл по форумите :D .

Възможността за ползване на търсещи машини води до това, че кара хората да се чувстват по-знаещи (не по-интелигентни, по-умни - както се твърди в журналистическите статии).

Google 'makes people think they are smarter than they are'
Online illusion: Unplugged, we really aren’t that smart

Тук е текста на изследването: Searching for Explanations: How the Internet Inflates Estimates of Internal Knowledge.

Типичен пример:

Цитат:
– Много ме сърби коремът! Можете ли да ми изпишете тавежил? Четох в Интернет, че помага!

– Не, няма да ви го изпиша. Ще се мажете с ей това кремче, и ще четете по-малко в Интернет. – (Човекът просто има екзема, вероятно от триенето от колана.)

– Ма големи сте неграмотници значи! Кво ви учат вас по шест години, не знаете един сайт да отворите и да прочетете! Вие ако сте лекари, аз съм сто пъти лекар, така да знаете…

Още подобни истории (по действителен случай): първа част, втора част.

Още от същия автор (в тази статия пише за ефекта на Дунинг-Крюгер).

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Вто Апр 07, 2015 9:32 pm
Профил WWW
Аватар

vstoykov,
Примерът, който даде:
Цитат:
– Много ме сърби коремът! Можете ли да ми изпишете тавежил? Четох в Интернет, че помага!

– Не, няма да ви го изпиша. Ще се мажете с ей това кремче, и ще четете по-малко в Интернет. – (Човекът просто има екзема, вероятно от триенето от колана.)

– Ма големи сте неграмотници значи! Кво ви учат вас по шест години, не знаете един сайт да отворите и да прочетете! Вие ако сте лекари, аз съм сто пъти лекар, така да знаете…

Да ти напомня нещо?

Сря Апр 08, 2015 2:20 pm
Профил

Забелязах, че някои се държат като горди учители, които се сърдят когато някой ученик изкаже някакво свое мнение (без значение дали вярно или грешно), което не им харесва по всякаква възможна причина (примерно учителят е изпуснал една буква в някоя дума).

Пиша разни неща не за да оспорвам нечий авторитет. И не за да защитавам някаква теза, мнение или гледна точка, като единствено правилна.

От страни може да изглежда обратното. Когато кажеш нещо, другите обикновено решават, че защитаваш някаква теза без изобщо да се замислят, че може и да не е така. Трябва да кажеш един куп думи за да обясниш това и в крайна сметка пак може да не те разберат.

В действителност аз много често нямам едно мнение, една гледна точка. Имам поне по две или повече. И често те си противоречат. И като напиша едно или две неща може да изглежда отстрани, че оспорвам нечий авторитет или твърдя, че разкривам някаква абсолютна истина. Което не е така.

Да се придържам към една единствена "правилна" и абсолютна истина ми се вижда твърде ограничено и скучно. И неправилно в много случаи. Разбира се, и аз като всички останали съм донякъде засегнат от този бъг в мисленето (logical fallacy) - да имаш определено мнение по даден въпрос, въпреки че може и да нямаш достатъчно информация. Но се старая да разглеждам други гледни точки за да проверя различните хипотези. (Много често, когато питаш хората за нещо, те изказват някакво мнение, вместо да изкажат няколко мнения и/или да кажат, че не са сигурни, защото нямат достатъчно информация или по друга причина - което е сериозен проблем в мисленето и общуването.)

Излагането на различни гледни точки цели да предизвика дискусия, в резултат на която да се намерят грешки в изказаните идеи.

Съвременният етикет изисква да се посочват хипервръзки към източниците, които са ползвани. Също така е удобно да се посочват хипервръзки за да се укаже контекста, в който се казва нещо (и за да се спести преразказването на големи части от написаното в източника). Ползването на хипервръзки е важен мем на модерната Интернет култура.

Ако бях казал само "видях едно клипче в тубата, където едикакво си" вместо да посоча хипервръзка, dan нямаше да успее да види възможни грешки в реализацията на експеримента.

Също така, когато се пишат термини на български език е препоръчително да се дават същите и на английски. Примерно ако кажеш на някого "отзивчив дизайн" той ще те гледа като извънземен. Ако обаче посочиш, че става въпрос за responsive design - веднага става ясно за какво става въпрос. Може на места посочването на пояснения на английски да са били излишни.

А който смята, че не му трябват хипервръзки - да не клика на тях. Няколко килобайта повече няма да му препълнят оперативната памет. Нека си ги има връзките, пък който иска да ги ползва.

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Сря Апр 08, 2015 5:09 pm
Профил WWW
Аватар

Чукча-писател... :lol:

Сря Апр 08, 2015 5:36 pm
Профил
Аватар

То човек да не отиде малко да покопае и вие сте изпълнили 2-3 страници с глупости.
Desert Leo написа:
Чукча-писател... :lol:

А бай Бонго от 1-ва страница разбра, после се опита да ви обясни...
Но бай Бонго си признава колко е проЗ и който се мисли за по-малко проЗ - нека пръв да хвъри камъка :)

Edit: щото прочетох и за поливането на кактусите: мии навремето в 8-и клас и физика учехме :roll:

Сря Апр 08, 2015 11:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4