Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Древно лентово запомнящо устроиство 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Древно лентово запомнящо устроиство
Имам такова чудо в една древна плетачна машина Steiger. Връзва се към машината с 25 пинов съединител като принрерските но не е паралелен порт. А съм виждал същото такова на една древна фреза също. Така че предполагам че е нещо стандартно от ония времена.
Някои за знае нещо,схема да има,описание как се управлява,всяка информация ще ми е от полза. По самото устроиство няма опознавателни надписи просто нищо не пише. Работи с касети стандартен размер но са мако по различни. Няккави Dat касети са дето отдавна на се произвеждат.

Съб Яну 28, 2006 4:35 pm
Профил

Мнение 
SCSI ?

Съб Яну 28, 2006 6:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за какво ти е това бе, човек
омръзнаха ти новите играчки ли? иди в планината, изпии една ракия с приятели, ама не се занимавай с глупости
ако много ти трябва стример, ще ти подаря един

Съб Яну 28, 2006 6:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не е SCSI. Почти директно се управлява лентопротяжния механизъм по това.
Дедо Боре. Ще трябва да правя емулатор на това чудо. Не че ми трябва.

Съб Яну 28, 2006 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
закъсъл си го... ще ти е по-лесно да направиш шевната машина наново...

година има ли, поне да се ориентирам по кое време е мислено.
някоя дата от чип ще свърши работа. какъв е процесора?

пренавива ли "напред" или само връща в изходна позиция. т.е. дали можеш да запишеш няколко "програми" и да ги търсиш.

тази касета, като нормална 'compact' касета ли изглежда? с един особен прорез от задната страна, почти в средата.
щото, както си написал, "Dat", не ми говори нищо. има DAT, но това е Digital Audio Tape и магнетофона е с хелискан глави, не вярвам да е това. Да не е Data?

тази касета пуска ли я на касетофон? какво се чува?

абе я щтракни по една снимка на касетата и магнетофона

Съб Яну 28, 2006 8:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи сега си го взеха творението. Не мога да направя снимка. Като го довлече пак ще го снимам.
Много е старо. Касетата може да се прослушва на касетофон ,собственика е пробвал.
На една касета може да се пише само една програма от машината,не знам кое ограничава,машината или устроиството.
Забелязах че има една малка дупчица на самата лента в началото първия метър някъде. по нея явно се ориентира за началото на данните,тоест позиционира по нея в началото.
Вътре няма процесор. Има един по голям чип дето не можах да намера нищо за него но определено не е процесор.
Машината е на една много дълга платка на която на куплунзи са набити процесорната платка,рама и контролерите.
Това чудо е вързано на собствен контролер с 25 пинов съединител. Има 17 отделни сигнала които минават от устроиството към контролера.
Мисля че не е чак толкова сложно да се емулира това. Няколко от тия сигнали са явно изходите от разните датчици за посока на касетата за наличие на касета от оптиката за намиране на дупчицата на лентата и тем подобни,други са сигнали за вдигане на главата,напред назад и такива разни.

Съб Яну 28, 2006 8:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам нищо за стриймърите, но те не използват ли MFM кодиране като флопитата? Или само някои стриймъри са MFM?
Ако се окаже че е MFM мога да помогна с нещо.

Съб Яну 28, 2006 9:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
имах предвид процесора на шевната машина
самото устройство надали има процесор. по онова време не се правяха толкова Ентелигентни периферийте.

значи теорията е следната:
записва се звукова честота, най-много 3.5KHz, защото нагоре възниква проблема с подмагнитването
ползва се FSK, вероятно 1.2 / 2.4, но може и да са измислени честоти, или каквито са се получили.
генерирането с процесор е относително лесно, става чисто програмно, даже таймер не трябва
четенето е променливотоков усливател с компаратор (най-най-простата схема) - ала apple ][
обаче моторола правеха малко по-сложна схема със сепаратор на данни/клок прозорец за данни. получават се 2 сигнала - клок и данни, които направо влизат в шифт-регистър. самия сепаратор може да е интегрален или дискретен, а може и да е вграден в чип в магнетофона. може би в твоя случай е така, но това почна да се прави след 1987-8

може да се записва само една програма, защото при този метод на запис не може да се записва по блокове, респ. не може да се пренавива бързо напред за да се търси определен блок. всичко се чете на един път.

единствената команда трябва да е 'rewind' и затова служи дупката.

продължавай да питаш какво те интересува

Съб Яну 28, 2006 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи аз трябва да емулирам цялото устроиство. С един процесор на тоя порт. Ще записвам и чета от флаш карта.
Мисля че няма да е кои знае какъв проблем да го разгадая като навържа логически анализатор на активните шини и да проследя какво става при четене от устроиството и запис.
Но машината е на маината си извъм града и не е много приятно и удобно да се мотам 100 пъти дотам за да изясня това или онова. Че затова питам за някакво описание на този интерфеис,схема на такова устроиство,едно време даваха с такива машини и пълна документация. Или поне как се казва този интерфеис,явно е някакъв стандарт от ония времена.

Съб Яну 28, 2006 9:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не. за тези ленти няма стандарт.
касета записана на правец-82 не се четеше на правец-8д, въпреки че процесора е еднакъв, на еднаква честота и даже асемблерските програми бяха почти еднакви. то и на различни екземпляри на един и същ компютър не се четяха...

стандарт има само при големите магнетофони със шпулите. и при стримерите, но този не е такъв.
ще трябва да подслушваш... поне анализатор си имаш

Съб Яну 28, 2006 9:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще се поразтърся още малко по колеги дето са поддържали подобна техника от ония времена. След като съм виждал още едно такова на фреза може и да се окаже че неиде някои има схема. Ако не метода с анализатора ще да е.
Ама как ми е втръснал вече реверс инженеринга само ...........

Съб Яну 28, 2006 9:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
e, аз затова ти казах, че е по-лесно да направиш шевната машина наново :wink:
то е като да подкараш парен локомотив - сигурно ще се справиш, ама бая зор ще е...
а с камилски впряг ще се справиш ли? съмнявам се :roll:

дано някой има документация. на мен никога не ми е минавало през очите

Съб Яну 28, 2006 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То ако беше лесно или да има достатъчно пари за плащане на труда точно при мен ли щеще да доиде поръчката :?
Някои хора се раздат без късмет ама затова пък имаме дебели глави :)

Съб Яну 28, 2006 10:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тамън ще си разтушиш малко душата, да ти мине от тия пикове :wink:
че не е хубаво всеки петък да мислиш за самоубийство. особено ако се случи съботата работен ден, като днес.
а и ми се вижда по-правяемо от 12kW-ния инвертор

Съб Яну 28, 2006 11:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]