Отговори на тема  [ 138 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
Да бе да... Оня ден ми се обаждат - не работи в Египет. Що? Е бали му майката шибана що. :)

Гледам лога, CREG .... 2 минути не минава... увеличих таймаута на 3 минути и мина, ама това си е малоумщина, баси. Утре в Мозамбик ще се регистрира 5 минути сигурно....

@palavarov, въобще, ама въобще не е толкова просто. Това, че някаква команда не минава, обикновенно е следствие от някакво моментно състояние на мрежата, което варира според зависи. Особенно любими са ми таймаутите на командите. Както казах и по - горе има случаи в които мълчи като гъз на АТ команда и това си е нормално, ако почакаш достатъчно ще мине. Да ама как да изтестваш всички възможни разклонения по целия свят? Сложи на това една нестабилна връзка, която дропва на 10 минути и ела гледай пълен ташак. Сложи отгоре и юзерския интерфейс - юзера вземе та загуби търпение и го рестартира след 2 минути щото му писнало да чака.

Друг номер ми се случи скоро - по някакъв начин, ми пропада сокета, ама модема не го разбира. И праща в нищото. До припадак, може да го прави с часове... Може и да не е модема, може да е някъде в нета проблема, ба ли го. Но сокета си отворен, аз си маам, модема явно праща към оператора, защото гледам, че хендшека играе като го назоря... Но откъм сървъра сокета е затворен. Понеже данните са ми стрим, нямаме хендшек на всеки пакет, то няма и как, много се бави. Сложихме кип-алайв отсреща на 30 секунди. Да ама се оказа, че е съвсем стандартно кип алайва да ми се забави 50 секунди от сървъра до мен, без да е пропаднала конекцията. Поне такова чудо видяхме в логовете. Къде се мота тоя пакет 50 секунди... ба ли му майката. Ама за стрим 50 секунди са ужасно много време.

Въобще съм установил, че ако човек трябва да прати някакви спорадични данни, пък били те и големи пакети, нещата са лесни. Обаче опре ли се до стрим, па макар и бавен... В Европа и САЩ нещата са относително спретнати, ама извън тоя ареал е ад.

Гасене на захранване го правя само в краен случай, защото после може с минути да не може да се свърже.

Тук въобще не включваме фактора фирмуер на самия модем. На скоро получих грешка от модема номер 100. Рових, рових документацията и 100 - "Unknown Error". Е после като във вица - "и на вас да ви .... мамата".

Едно е сигурно - много е важно да си направиш някаква лог. система. Защото с тия устройства, проблемите задължително изкачат при клиента, а не на работната маса. Трябва да си готов да ги посрещнеш.

Сря Апр 29, 2015 10:15 am
Профил ICQ
Аватар

аз наскоро имах проблем с SSL вътрешен сокет. отварям сокета и след 30 сек модема се ресетва 8O
оказа се кучето на ОС-а на модема. вдигнах таймаута на кучето и захапа. валидация на сървърен сертификат ри клиента ~35 секунди.
в крайна сметка вдигнах честотата на процесора само в участъка на SSL валидацията и оставих кучето по дефолт.
ама ми отне 2 дена и много нови паднали косми от чесане по тиквата.

Сря Апр 29, 2015 11:02 am
Профил
Аватар

То при теб поне кутията е частично отворена. При мен е затворена - дали са ми една дупка да пъхам и от една дупка от другата страна изтича :)

Сря Апр 29, 2015 11:03 am
Профил ICQ

Цецо, сърбал съм им попарата и аз - точно заради шибания фирмуер на Телит се махнах от предната работа - началството ми вика:
- разбери го защо не работи както пише в документацията
- е как защо, защото са го писали италианци мамицата им
- пиши им да кажат какво да правим
- писах им, казаха да ъпгрейдваме фирмуера на модема до по нова версия
- тества ли го с новата версия
- тествах, някои неща се оправиха, други се развалиха
- този отговор не ме устройва, искам да знам защо не работи
- дай ми сорсовете на техния фирмуер и ще ти кажа защо
... тук началството помисли че му се подигравам, подскочи 2 метра от седнало положение, и разтреперан отиде да се оплаква, че не можел повече да работи с "не" професионалист като мен до по голямото началство ...

Сря Апр 29, 2015 12:12 pm
Профил

Цецо написа:
ама въобще не е толкова просто.

+1

За последните 10г май не съм правил изделие, което да няма gsm. Демек се предполага че имам опит и би трябвало да съм изчистил всички проблеми, да ама не! След повече от 10г не мога да кажа че всичко ми е перфектно. Проблемите са безкрайни като Вселената ;-)

Първо захранването трябва да е доста читаво, кондензатори, опроводяване и т.н. Второ антена трябва да е колкото се може най-добра, пак опроводяване и т.н. За да се направят тия неща, обаче, трябва да имаш хубав бюджет и много време, да е многослойна платка с хубави маси и т.н. и т.н.. Но обикновено пари и време няма, така че действаш.... а резултатът е ясен.
С две думи винаги има хардуерни проблеми. В най-добрия случай това са проблеми дето се проявяват в редки случаи, примерно когато е на ръба на покритието или нещо друго е на косъм. Та въпросът е по-скоро да се прецени добре колко от хардуерните проблеми могат да се замажат от софтуера и доколко ще са фатални останалите. Тук много зависи от самото приложение. Примерно в един телефон горе-долу го докарват, рядко се забелязват издънките, а в най-лошия случай лузера вижда, че му е забил телефона, рестартира и продължава. Ако обаче е в машина и тя не се усети, че е забил телефона може и да стане кофти.
В общия случай е важно първо да се предвиди ресет на модула. Ако няма истински хардуерен ресет е много желателно да се сложи шалтер на захранването. Просто всички модули с които съм бачкал досега си имат ситуации в които се отвяват и могат до безкрай да си седят така, освен ако не ги рестартираш.
Другото е комуникацията по серийния. Тук както казах, ако е многослойка и проектирано като хората може би ще са много редки подобни проблеми, обаче в българска ситуация хич не е рядкост да има шумове и грешки в серийната комуникация. Даже не само с модула, ами изобщо всякакви сигнали по платката могат да се смущават. Споменавам серийната, понеже това е един от проблемите, получават се или се изпращат грешни битове, байтове или команди. И всичко това не е защитено. Затова, ако е къстъм сървър е силно желателно да се добави контролна сума или нещо от сорта. Примерно ако е HTTP може в хедъра да се праща CRC на блока с данни. Ако сървърът е стандартен, той ще си игнорира таг-вете дето не разбира, но ако е ваш сървър нищо не му пречи да си провери чек сумата и ако не му излезе да накара модула да прати отново заявката.
Изобщо всякакви трансфери по платката е желателно да са защитени с контролна сума. Затова като има gsm е по-добре да се ползва SD-карта вместо външен флаш, щото на картата й пускаш CRC на комуникацията и ако има шум просто ще се забави малко и ще повтаря докато се получат верни данни. Докато при един дейта флаш един бит да се подмени, особено ако е в адреса и става мазало...
Сега конкретно за HTTP, това е най-добрия вариант. Въпросът е дали ще се ползват вградени командички или сам ще си реализираш протокола. По принцип HTTP протокола е супер лесен и аз препоръчвам да се реализира, най-малкото за да се добавят CRC-та още на ниво протокол. Изобщо като си ги правиш нещата сам има доста по-голяма свобода. Въпросът тук е конкретния модул как се държи на ниво сокети. Не го познавам, по принцип при новите модули може да се отварят повечко сокети наведнъж и няма грижи. Все пак е добре да се провери колко сокета могат да се отварят и т.н. Вече на по-късен етап ще се разбере дали някои сокети се отвяват ;-) При всички случаи не може да се разчита, така че е добре и софтуера да си следи и да килва тия дето са отвяти.
Друго важно нещо е сокетите да могат да се бачкат в команден режим, т.е. като имаш да пращаш да е с команда "прати ей тия байтове". А като дойде нещо да има нотификация "на сокет еди кой си, дойдаха еди колко си..." и да може с командичка да си четеш от буфера на който сокет искаш. Алтернативата е "прозрачния режим" при който казваш "направи връзка" и от там после каквото пратиш по серийния отива в сокета, каквото дойде обратно ти го изсипва. Това е ОТВРАТИТЕЛЕН начин на комуникация. Проблемите са безкрайни, никога не знаеш дали ти казва данни или се е затворило и ти бичи нотификации. Пробвал съм го с няколко модула от различни производители. Просто прозрачният режим е измислена работа.

Сря Апр 29, 2015 1:26 pm
Профил
Аватар

Спорили сме вече, казах ти - за голям трансфер/ стрим на данни твоя метод не става. Самия модул явно е проектиран да работи така. Във всички юзер мануали те водят натам. Питах им съпорта - как да докарам стабилен стрим - еднозначен отговор - в транспарентен режим. Гледах и още няколко 3G модема - всичките те бутат към транспарентен режим. То и иначе докато се обяснявате на всеки пакет се губи излишно време. Реално ако е направен леъра като хората, транспарентния режим няма причина да ти пречи, може само да те улесни. Пускаш си хардуерния хендшек и само бухаш вътре. Единственото удобство на командния е, че знаеш точния момент кога данните са отпътували, ама това на мен не ми помага особенно, защото те и да са излезли от модула, съвсем не значи, че са стигнали където трябва.

Явно в твойте приложения не гониш стрим, затова са ти такива впечатленията. Иначе в транспарен лесно се разбира кога е затворило, просто ти дава едно специфично съобщение, което е лесно различимо от данните, поне в моя случай. А и после той сам минава в команден режим и няма как да не се усетиш, че е излязал. Поне това в моя случай работи. Когато ми се беше скъсал сокета, самия модем беше убеден, че срещу него има някой. Не е проблема от трансперентен или не, пробвах го, излезнах от трансперентния и го питах, според него всичко си беше ОК.

Всичко това в случай, че ползваш вградения TCP/IP де. Иначе е съвсем друга губерния.

Сря Апр 29, 2015 1:37 pm
Профил ICQ

Значи аз не гоня скорост, иначе като размер трансферите ми стигат по няколко мегабайта.
Нямам идея дали ще се праща по-бързо в прозрачния режим, но както казах за мен е по-важно надеждност, отколкото скорост. Пък и обикновено си докарва 20-30к на уплоад, на доунлад е повече, ама там пък изобщо не ми е фатално. По-скоро скорост ми трябва дотолкова, сървърите да не ме изритват, въпреки че обикновено те са претоварени и ако трябва някой да рита не съм аз ;-)
Другото важно за мен е едновременната работа с няколко сървъра, което в прозрачния режим малко трудно ще се случи...
На leon-че съм и не съм видял каквито и да е грижи с командния режим, даже напротив... всичките им екстри като ftp, http и т.н. са само в команден режим така или иначе. Аз не ги ползвам екстрите, ама мисълта ми е, че ако натискат нанякъде то е команден режим.

Сря Апр 29, 2015 2:19 pm
Профил
Аватар

Ами явно е според зависи. Съгласен съм, че транспарента е удачен само за един сокет и TCP/IP или UDP, но то при стрим така или иначе това се ползва. Макар, че гемалто май имаха някаква извратена имплементация и на по-горен клас протокол през транспарентен режим. Май FTP.

Сря Апр 29, 2015 3:31 pm
Профил ICQ

Повечето имат CMUX... ама той само на теб може да ти върши работа. При мен няма смисъл от него, само вдига овърхеда ;-)

Сря Апр 29, 2015 4:43 pm
Профил
Аватар

Миро, дай линк към 3G модул с такъв команден режим, че на мен в момента ми трябва нещо точно такова и доста ще ми улесни живота.

Сря Апр 29, 2015 10:01 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Миро, дай линк към 3G модул с такъв команден режим, че на мен в момента ми трябва нещо точно такова и доста ще ми улесни живота.

Neoway WM620

Сря Апр 29, 2015 10:04 pm
Профил
Аватар

Това китайско ли е - да няма после по-големи проблеми със съпорта, от колкото със сокетите :D ?

Сря Апр 29, 2015 10:19 pm
Профил
Аватар

Китайско е. Ползвал съм го в изделие и няма проблеми със съпорта. Всъщност имаше бъг във фърмуера при работа с ftp на малък бодрейт, казах им го и го оправиха веднага.

Сря Апр 29, 2015 10:25 pm
Профил
Аватар

Димитре, всички модули от тоя клас имат команден режим ;) включително и ония синтериони от другата тема.
Иначе при китайските зор може да е сертификацията.

Чет Апр 30, 2015 12:04 am
Профил ICQ
Аватар

Супер, аз още не съм тръгнал да чета чаршафи, щото чакам да ми кажат точно какъв модул ще ползваме и затова може да задавам глупави въпроси :)

Чет Апр 30, 2015 12:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 138 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща