Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Що е то европарламент и колко некъдърен трябва да си.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Що е то европарламент и колко некъдърен трябва да си....
Последните 2 години С.Корея успява да произведе и събере зърно, достатъчно за самоизхранването. Това става с някакви реформи стил "указ 56" в селския сектор.
Кланянето сутрин, обед, вечер - не е отменено. Но паричната базираната икономика ще го отмени някой ден.
Печков не иска да живее там. Той иска тук да има по-добра държава, повече усмихнати хора, по-малко мизерстващи хора. Не е ясно дали имаме перспектива за това. Което пък поражда носталгии....
Я да се захващам за работа.

Чет Апр 30, 2015 9:40 am
Профил
Аватар

Да ама не. В мнението му много ясно личи отрицанието на съвременния свят като цяло, а не на България. Той има проблем с фундаментални принципи на съвременния свят, като пазарна икономика, демокрация, свобода на словото, пазар на труда и т.н.... с всичката условност на тези понятия.

Изпитва носталгия по времето когато друг е определял къде да живее, какво да учи, какво да работи, какво да яде....

Нещо повече, дава ми за позитивен пример за подражание държави като Беларус и Уругвай...

Тъй че нема смисъл, ясно е положението. Света не играе по неговите правила. И да се сърди и да хленчи - полза никаква.

Чет Апр 30, 2015 10:26 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Аватар

Цецо написа:
Да ама не. В мнението му много ясно личи отрицанието на съвременния свят като цяло, а не на България. ...

"Той" има друг проблем, колега. Че една много голяма част от живота му премина в мизерия и борба за оцеляване. Опонентите му приписват изказвания, каквито не е правил, и пропускат нещо съществено в неговите изказвания - че промени щеше да има и без демокрацията. Пак можеше да си има интернет, шарени телевизори и прочие. Но можеше да се направи много по-добре. Или сега ще твърдите, че от 40-те години например до края на 80-те нещата не са се променяли изобщо!?

Private написа:
Епопея на забравения – Илия Минев един истински дисидент

Е!? Дисидент? Те, дисидентите и сега не са на особена почит. И както споменах - разликата е, че в днешно време просто се стрелят едни други направо на улицата.

stefan63 написа:
... Едно време живеехме в свят на лозунги ... Тоя спор е безкраен, всеки си избира истината за себе си.

И лозунгите бяха накачени върху фасадите на работещи предприятия. Които костовистите методично и упорито разрушиха през 90-те. Демокрация в действие. Всъщност и сега има предприятия и производство, но вече не са на народа като цяло, а собственост на тоя и оня, прибират си паричките, а обикновения редови гражданин - отива на браздата като Белчо и Сивушка. Населението от година на година става все по-болнаво, а сериозните заболявания довеждат човек до просешка тояга, ако въобще оцелее в комерсиализираната ни "здравна система".

Но си прав. Истината е триизмерна, и изглежда различно от различните ъгли. Няма как всички да осмислим даден казус по един и същи начин, по простата причина, че тези, които докараха демокрацията също са част от народа, и на тях им харесва така. Проблема, който изтъквам е, че това донесе и много негативи.

stefan63 написа:
Последните 2 години С.Корея успява да произведе и събере зърно, достатъчно за самоизхранването. ...

България явно и това не може вече, щом повече от половината храни по магазините са внос.

Чет Апр 30, 2015 11:54 am
Профил ICQ
Аватар

И като е внос какво? Явно ония са по-добри в това от нас. Правиш това което можеш. Аз не съм седнал да произвеждам зърно, защото знам, че съм добър в друго. Печеля от него, а зърното си го купувам. Ти ако мислиш, че можеш да произвеждаш зърно - произвеждай де. Кой те е спрял?

Въобще, всички защитници на "оная" система в крайна сметка стигате до някаква сила свише, която преди ви е ръководила и подреждала живота и сега ви липсва. Ми няма я. Закопаха я някъде там в Правец. Естествен ход на нещата.

Чет Апр 30, 2015 12:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

На това му се казва технология на подмяната,създаване на паралелна реалност,но за съжаление има много хора които помнят какво беше при цоциализъма.
На времето имаше един лозунг Всичко в името на човека, всичко за благото на човека , Грижата за човека-основна грижа на партията...реалноста-помним кога ни казаха за чернобил нали? и това ако е грижа. помните ли Никита сергеевич хрушчов- през 1980 г. съветските народи ще живеят в комунизма? какво беше комунизъм- от всеки според способностите на всеки според потребностите. Пич, ако ми го обясниш това докато съм жив ще гласувам за бсп.
Да всички заводи работеха, но какво произвеждаха? за къде на каква цена? Японците ни купуваха мотокарите за да ги претопяват заради метала, гърците купуваха водомери заради месинга и тн.
Над НРБ се беше отворил рога на избилието на ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ и на всякакъв вид ДЕФИЦИТИ-масло салам , маслини, абе каквото се сетиш. Колко години се чакаше за кола? За апартамент? Колко семеиства се разведоха за да запазят наследствените имоти? Колко лесно беше да те обявят за враг на народа пък ти доказваи че нямаш сестра...Като млад леитенант ми се наложи да се обяснявам на бъдещия генерал Мутафчиев че няма да правя революция и не мисля да извършвам военен преврат.Дъвка ме много но се смили .Ако мислите че е заради мен се лъжете - просто не искаше да има в поделението му офицери с такива обвинения защото щеше да му пише в досието.Ако мислите че е приятно изживяване дълбоко се лъжете.
Така че дрогарю ще завърша с цитат на вожда и учителя на съветския народ Н.С. хрушчов пред ЦК на кпсс по повод загубата от карибската криза- Няма страшно ние имаме много приятели на запад .Те много ни помагат-кой за пари кой от глупост. Ти от кой си?

Чет Апр 30, 2015 5:12 pm
Профил

Поздрав към колегата @pechkov https://www.youtube.com/watch?v=IP026CUzVoI
Утре за наказание, през 5 минути да си я пуска а вечерта да каже дали още го кефят комунистите. :D

Чет Апр 30, 2015 6:17 pm
Профил
Аватар

И зациклихте на изразите "помним какво беше", "нямаше дънки и марково уиски", и правите сравнение не просто между различните режими, а между различни ВРЕМЕНА. ... То сега като има уиски, та какво? В кой магазин можеш да намериш марково уиски, а не бълвочите на Киро!?

И аз помня какво беше, живял съм през времето на соц-а, и никога не съм се притеснявал от Белене, нито от 6-то, нито от подземията на улица "Московска", за която може би поради незнание пропуснахте да споменете. Защото съм човек, който иска да живее добре, а не да се правя на дисидент, да разрушавам и мизерствам. Помагам на хората винаги когато мога и с каквото мога. Аз съм един от малкото, които биха спрели да помогнат, ако ви се развали колата на пътя. Ей затова, другарю мен никога не са ме привиквали да се обяснявам пред началството. ... После живях в началото на демокрацията. Радвах се на новото светло бъдеще, и можех само да гадая какви чудеса ще ни донесе истинската цивилизация. Подскачах, за да не помисли някой, че съм червен. И се радвах на отворените граници, а също "оценявах" работата на Петър Стоянов, който ни побутна към НАТО и ЕС. Пренебрегвах несгодите с мисълта, че по-високите данъци и други разходи са цена, която просто ТРЯБВА да платим, за да се подобряват нещата. Но уви, оказа се, че съм една от многото овце, дето продължаваме да плащаме, без да се подобрява нищо. Хората сега работят повече отколкото преди, но просто защото са принудени. ... Дойдоха шепа демократи, разрушиха всичко, което не е тяхна лична собственост, натрапиха ни бизнеса си, и се оказа, че на който от другите не му харесва - да се маха. С какво право!? С правото на купените избори ли? Тъпанят се с думите: "Ние спечелихме"... Ееееей, чакай бе, дръндьо. Това не е държавната лотария, тук не се печели. Това са изборни длъжности. Избран си, за да работиш. ... И на хората не им прави впечатление мисловната нагласа на ония, дето са "спечелили". А те продължават да печелят, но точно както в Закона за Запазване на Енергията - и благата не се появяват от нищото. Та когато някой ги получава без да ги заработва - то значи има някой, който ги заработва без да ги получава.

Но разбира се колкото и пъти да го напиша - вие ще продължите да игнорирате неудобните за вас въпроси, и ще продължите да копаете в друга леха, за да насадите семената на съмнението и интригата. Така не се води спор. Спор щеше да е, ако можехте да коментирате важните глобални неща, за които говоря. Не виждам щастливи хора наоколо. Разрухата в българската икономика от края на 90-те никой не се и опитва да компенсира.

Чет Апр 30, 2015 8:54 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
И като е внос какво?

Ми имаме проблем със структурата на земеделието кво...
В момента произвеждаме основно зърнени култури, чиято себестойност се определя основно от ресурса - земя. Докато при зеленчуците примерно ресурса формира далеч, далеч по-малък дял от цената.
За съжаление не е само земеделието, в много други области по една или друга причина изнасяме ресурси или продукти с ниска добавена стойност, а пък внасяме продукти с висока добавена стойност.
Причините нямат нищо общо с политиката, съвсем проста икономическа логика е, че колкото по-голяма добавена стойност има едно производство, толкова по-рисково е. Демек ако печалбата е едната страна на монетата, то рискът е другата. Проблемът в случая е СКАПАНАТА ни държава (ние си я правим такава де). Просто в тая държава не може да правиш нормален бизнес, а камо ли високо рисков.
И да, икономически в соца се развивахме по-добре. Не защото бяхме соц, а защото по стечение на обстоятелствата имахме на готово едни пазари, защото тогава хората не можеха да имигрират и трябваше не просто да стоят тук, ами и да бачкат. И почти всички бачкаха, намаше толкова пенсионери и т.н. Не казвам че е било хубаво или лошо, просто икономически се произвеждаше много повече като количество и с повече добавена стойност. Факт, ако щеш виж данните на ЦРУ за нашия БВП през онези години как е растял. Друг е въпросът, че онова си беше обречено, щото нямаше как да запазим онези пазари, ех ако бяхме малко по-отракани можеше и да не ги загубим напълно. Отделно, че и спечеленото партията го инвестираше в глупости. Издържахме огромна армия, само в наше село имаше 5 пъти повече самолети, отколкото сега цялата ни авиация... и летяха по два пъти седмично, сякаш горивото беше безплатно. и т.н. и т.н.

Не знам защо изобщо някои се опитвате да оправдавате грешките на прехода с глупостите на комунизма. Едното няма нищо общо с другото. Можехме да имаме много по-успешен преход. Уви!

Чет Апр 30, 2015 9:21 pm
Профил

Не знам защо изобщо някои се опитвате да оправдавате грешките на прехода с глупостите на комунизма. Едното няма нищо общо с другото. Можехме да имаме много по-успешен преход. Уви!

Напротив едното има общо с другото, едните идеалисти а другите глупаци и тарикатите. Запазиха се структурите, изгориха досиетата....... и ред други поразии за да се запазят. Създадоха силови структури а после легализираха и каквото откраднаха финансираха бъдещи кражби. Това всички го знаем! Създадоха опозиция която контролират. Гнусна работа но не по гнусна от национализацията. Бойко преди да стане премиер беше на тема "ние ги хващаме те ги пускат" а после изведнъж млъкна което е показно макар и мистериозно нали? Ще се оправят нещата и всичко е въпрос на време. Много дълго време сме нямали държава и това е основният проблем.

Чет Апр 30, 2015 9:50 pm
Профил

timt написа:
Напротив едното има общо с другото, едните идеалисти а другите глупаци и тарикатите.

Ако много държиш да има, както и ако много хора като теб решат да оправдават днешните проблеми с вчерашни грешки, то наистина ще е така...

Както казах държавата ни е скапана. Миналата седмица говорим с банката, че ни трябват малко парички. Имахме един предсрочно почти погасен заем, разбрахме се да ни върнат това дето е предсрочно погасено, само тоя понеделник трябваше да преподпишем. Аз имах планирана екскурзия и петъка вече пътувах, докато тия звънят и нямало да ни отварят старата кредитна линия, ами нов заем, по-изгодна лихва ала-бала. Да, ама то за нов заем си трябва пак пълен набор документи. Нова ипотека, нови скици, нови данъчни оценки, изобщо от понеделник цяла седмица бумащина. Най-тъпото беше с чл.87 дето нормално отнема една седмица, а преподсвиването го бяхме отложили за четвъртък. Хайде връзки имам, ама за бела отивам и изведнъж хоп излиза че дължа огромната сума от 1.22 лв на държавата. Някакви лихви от 2006, отдавна е минала всякаква давност, защо досега не са ми излизали никой не знае. Счетито ми вика най-вероятно имаш лихви на суми дето не си дължал. Ма трябвало да подавам декларации, да чакам. Викам не мога да чакам, дай да им ги плащам. Естествено за тия 1.22 трябват три платежни. После подавах две декларации по 169 и не знам колко пъти се нареждах на разни гишета. Добре, че за два дена успях... а повечето им отнема седмици подобна процедура. И то за какво? За едно левче си изгубих сума си време и време на един куп чиновници... Да не говорим, че това левче най-вероятно не го дължа, със сигурност е минало по давност а и с него и без него цялата тая бумащина няма абсолютно никакъв смисъл, понеже задълженията към държавата така или иначе никога не се знаят. Ако утре ми спретнат проверка и ми наблъскат едни актове със задна дата, банката пак го духа. Просто безсмислена бумащина. А така и не разбрах, защо ако искам да ми дадат удостверението със задължение от 1лв не може да стане бързо, а трябва да чакам цяла седмица. Системата казвала "не"...
И за щастие това е просто едно безобидно "премеждие", а колко по-сериозни пречки има, където бизнеса губи не само време ами и пари и то много пари. Е как да го обясня това с комунизма? Ние сме си виновни, щото ги търпим и щото не вдигаме врява за тези неща, а гледаме кой бил с досие, кой бил не знам какъв си...

Чет Апр 30, 2015 10:29 pm
Профил

Прав си! Ставаше въпрос за съвсем различно и да, всеки си има примерите и оплакванията. Уви няма управия за жалост.

Чет Апр 30, 2015 10:45 pm
Профил

Ахъм, а до преди няколко години като Дянков въведе едно платежно за всичко, пак имаше мрънкащи. То, ръиш ли, трябвало да можем да си избираме кое задължение по-напред да можем да погасим. Ми на ви сега - избирайте си, и плащайте левче стари задължения с 5 платежни, всяко с такса левче. :)

Пет Май 01, 2015 12:46 am
Профил ICQ

То тогава беше една глупост голяма т.е. фирмите не можеха да си дръпнат ДДС-то и затъваха здраво. Иначе и аз съм за обща сметка но трябва малко да се помили повече преди да се действа и да се пооправят накрая тези закони и правосъдие което никак го няма.
Как ще го обясните това че държавният служител не носи персонална отговорност за нанесени щети към лица при изпълнение на служебните си задължения?
Дали си за акт или глоба не го интересува, пише ти я а после върви се съди или задигнато движимо имущество от общински паркинг заради незаплатен престой? Това трябва да е подсъдимо! Не издаване на документ или документ под 50 лв. за да не може да се заведе дело. Тайните вратички към ада. Смешна държава!

Пет Май 01, 2015 1:37 am
Профил
Аватар

това с многото платежни има някакво предимство, че можеш да извадиш съответния документ от архива и да докажеш, че си платил точно тази сума за точно това задължение. с единното платежно нямаш никакъв шанс. не, че ако имаш съответния документ това ще ти реши проблема бързо, или въобще ще го реши. наскоро НАП ми отказа входящ номер на документ, издаден от НОИ, защото еди-какво си. уж били една и съща институция, а губерниите са две. и защо, по дяволите, трябва аз да им нося вътрешни документи, пък да не си ги харесват...

преди 2 години имах една глоба по фиш. направих грешка да я платя по банка. разбира се имам копие от документа. разбира се парите се водят непристигнали. разбира се, подадох жалба. разбира се, още не са изчистени, че и лихви вървят. сега съм заплашен да ми вземат книжката, не знам на какво си законово основание.

---

оня ден в една телевизия влезе полиция. в студио, на живо. в европа май единствения подобен случай е бил в Гърция, по време на военния преврат. вътрешния "министър" се прави на ущипана, че не знаела. а в същност е на вилката - ако наистина не е знаела, че полиция влиза в медия, в предаване на живо - не става за министър, поне не на това министерство. а ако е знаела - пак не става за министър. бочко се прави на бог - аз ви мразя, но ще дръпна мутрите, ама все пак ще ви спра след седмица най-много.

вчера съда оправда батко.
Цитат:
Съдът прие аргументите на защитата. Като шеф на фонда, Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му "Инмат" и "Биндер". Така съдия Петя Крънчева се мотивира, че след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

Съдът прие още, че действително фондът и неговият председател са одобрявали договорите, но те не са имали правомощията и не е установено да са можели да влияят с кого точно да бъдат сключвани.

Според съда от действията на Георгиев не са настъпили вредни последици за държавата. Прокуратурата обаче беше на обратното мнение - последици има от спирането на фондовете. Но Крънчева прие, че това не е така, тъй като парите по договорите са били от бюджета, а не по еврофондове.

това го снимах преди седмица на Капитан андреево. можете ли да познаете типажите на снимката?
Прикачени файлове:
kapitan andreevo.jpg
kapitan andreevo.jpg [ 160.63 KiB | Прегледано 1833 пъти ]

по соца, щяха да ги карат да си гладят униформите поне веднъж седмично. а тези се мутреят, имат си кумир. ама не са дори мутри, а някакви мърляви мутанти. торби с лайна. оня в дясно, едрия, беше някакъв началник дори.

миро, казваш, че сме овце и си траем. но освен да хвана калашника, за друго не се сещам.

Пет Май 01, 2015 7:48 am
Профил

Точно калашника му е майката, въпреки че за някои от тия бих се поизцапал да ги разфасовам с ножа .. на живо, а ако са твърде много .. пеите в кремиковци ги преебаха ама все още има и други предприятия с работещи, живички бих ги насипал вътре.

Пет Май 01, 2015 5:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща