Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Фирми за насищане
ToHu написа:
Говорим за насищане, но споменахме ЛТМ, та да попитам вие имате ли проблем с поенето на техните платки? Току що взехме едни прототипни и зор с поенето, не знам какво им е покритието ама си е малко мъка.

Ами последно преди около половин година съм правил там платки, не съм имал ядове с поене и на ръка и в пещ. Ама аз работя с олово, ако си ROHS, там човек може да очаква всякакви гадости да се случат.

Пон Сеп 24, 2012 10:28 am
Профил ICQ

https://www.box.com/s/j7njs5rh1xy5loc3hynt

те тия са правени в Ви Рус на 100%, доволен съм, много добре се поят, насищани са от Комет, и с насищането няма проблем.

п.с. там на напълно наситената има две корекции на ръка, презапояван е PIC-a, мост на три крачета и насищане на един липсващ резистор.

Пон Сеп 24, 2012 9:42 pm
Профил
Аватар

Е те тия са с малко елементи, ако и тях ги прецакат е срамота :) При мен иде реч за около 300+ компонента.

Вто Сеп 25, 2012 9:12 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Какви файлове трябва да приготвя за насищането? ( Ще ме извинявате за въпроса, но досега не съм се занимавал с фирми, а трябва да пусна малка серия ).

Съб Май 02, 2015 10:16 pm
Профил
Аватар

Я да питам и аз нещо - да кажем че изпратя в БГ и платките и компонентите, за да ми ги наситят и тестват. Аз ще пратя тестерите, т.е. искам само труд. Къде е най-добрия вариант да стане това и как определят цените за такива услуги. Да кажем че говоря за малки серии от по 1000 платки средна сложност. Или ми е много общ въпроса. Ако е много общ то поне кажете кой би го направил най-качествено и сравнително евтино.

Съб Май 02, 2015 10:57 pm
Профил

http://www.set.bg/

Нед Май 03, 2015 12:14 am
Профил

@tolstolob, Гербер ама не става въпрос за четата на Бойко!
Ако няма ти да го правиш дай на платкаджийницата схемата и корпусите на елементите.
http://www.sirius-pcb.com/ ако не си капризен е добре като за начало!

Нед Май 03, 2015 12:17 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Я да питам и аз нещо - да кажем че изпратя в БГ и платките и компонентите, за да ми ги наситят и тестват. Аз ще пратя тестерите, т.е. искам само труд. Къде е най-добрия вариант да стане това и как определят цените за такива услуги. Да кажем че говоря за малки серии от по 1000 платки средна сложност. Или ми е много общ въпроса. Ако е много общ то поне кажете кой би го направил най-качествено и сравнително евтино.

Митьо, който и да питаш - все качество ще ти обещава. Ако наистина си решил да си правиш платките тук, първо си осигури твой човек с необходимите познания, за да упражни контрол.
Аз сега използвам тези - http://www.dce.bg/. Май са дъщерна фирма на Булсатком и насищаха платките на сателитните приемници. Имат добри линии за насищане (май 2 или 3) + зала за ръчен монтаж и тестване. Ама и те не са безгрешни - на два пъти сбъркаха стенсила и сложиха дупки, които не трябва да ги има и не сложиха дупки, които трябва да ги има. Към спойките забележки нямам, няма разместени компоненти, но трябва да се наблюдават при подготовката. Сумарно са ми наситили към 3к платки от един вид и сега 100-тина от друг. Твоите 1к ще ги наситят за ден, но им трябват няколко дни подготовка. Ако те интересува, можеш да се свържеш директно, но ако искаш, може и да попитам и да ти дам по-вътрешна информация. Не знам цените им, но ще попитам. Наскоро едни руснаци дойдоха да им наситят 1к комплекта от 2 платки. Щом рашъните са дошли до тук, значи и на тях цените им изнасят, кво остава за вас хамериканците. :wink:

Нед Май 03, 2015 6:06 pm
Профил
Аватар

На мен само ми се въртят разни идеи в момента, ама въобще не знам дали босовете ще се навият на подобна стъпка, та за сега само така си питам :D .

Нед Май 03, 2015 7:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

На твое място изобщо нямаше да си помислям да изнеса насищане на платки в БГ. Труда на работниците е малък поцент от общите разходи.
При нас имаме линия за насищане и един човек движи цялата работа. Един ден подготовка и после бичиш колкото платки ти трябват. Не мога да опиша колко голямо предимство за фирмата е платката да се проектира там където се и насища - определено се спестяват доста нерви и най вече време, особено за прототипи. Ако правиш АТЕХ или искаш някаква проследимост става още по голям зор и тогава щеш не щеш сам ще си насищаш платките.

Нед Май 03, 2015 9:07 pm
Профил
Аватар

+1 за колегата jig.tak.

За тия 1000 броя няма никакъв смисъл да си вкарваш таралежи в гащите. Разликата в цената е само от човешкия труд, определено няма да ти покрие логистичните проблеми. Трябва да им пращаш компоненти - все нещо не е както трябва, бъди сигурен. Я позиция липсва, я няколко бройки не излезнат, митници, лайна....След това те ги насищат, ама нещо не излезнало като хората - пък връщай, времен внос, износ, пък спор кой виновен...Стенсили, файлове, все нещо някой объркал.

Осен това при такива серии се приготви за минимум 5% брак и то ако нямаш особенности по платката. Поне това е реалността в БГ и то при големите фирми. За да се изчисти процеса ще ти трябват няколко по толкова серии. Незнам как е в щатите, но в Европа не е по-добре, а в Китай е даже по зле с малките серии и брака. Това са манифактурни серии и докато ошлайваш процеса, то производството взело та свършило.

Най-добре си ги насищай там при теб, поне ще се псувате на английски.

Пон Май 04, 2015 9:02 am
Профил ICQ

timt написа:
...http://www.sirius-pcb.com/ ако не си капризен е добре като за начало!

Тез юнаци ще могат ли да налепят TQFP както трябва?

Пон Май 04, 2015 10:31 am
Профил

Защо да не могат? Питай ги!

Пон Май 04, 2015 11:00 am
Профил

Е че те TQFP ако не могат ... това го поя само с поглед изпозлвайки само поялник и дебел тинол ....

Пон Май 04, 2015 12:08 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

tolstolob написа:
timt написа:
...http://www.sirius-pcb.com/ ако не си капризен е добре като за начало!

Тез юнаци ще могат ли да налепят TQFP както трябва?

Тез юнацИ нямат технология за метализация на отворите
Всичко с метализация се работи в http://selectrapcb.com/ така че по добре при извора "Техния извор "

Сря Май 06, 2015 5:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща