| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Нова ел. инсталация на стар апартамент
В каталозите пише, че са електромеханични. Това е добре.
За тези те предупредих! Браво за напредъка но защо 6мм2? Защооооооо? Няма значение че от вън кабела до електромера че е слаб, проблема е техен (респективно и твой). Електромеханичните са хубави но си имат специално предназначение а да апартамент не са удобни, това е дискутирано по форумите много пъти. Най тъпото като пример ще ти кажа че домашното PC веднага ще ти създаде проблем било то и кабелна и интернет.
|
| Чет Апр 30, 2015 6:28 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
Главното табло е подменено. Кабелите до електромерното табло са мин. 100мм2. Влизат три фази и нула. Всеки от тях е дебел колкото палеца ми. Таблото е заземено добре според мен. Освен това земята и нулата са заедно свързани в главното табло. От там до електромера може би са 4мм2 в снопове. След това аз опънах 6мм2. Не мисля, че съм направил нещо нередно Ето снимка преди монтажа на новия кабел. Малко не е на фокус.  Ще ги пробвам утре ДЗТ-тата, защото нямам кабел в мен сега.
|
| Чет Апр 30, 2015 7:00 pm |
|
 |
|
timt
|
От там до електромера може би са 4мм2
При ново строителство са минимум 10 мм2 до електромера и 10мм2 до апартаментното табло. От там на каскада според заложените уреди а при стандартно само ДТЗ за бойлера. При старото имаше 6 мм2 а съм виждал и 4мм2. както и да е проблема си е твой, ще работи но при такъв ремонт трябваше да заложиш правилните проводници.
|
| Чет Апр 30, 2015 7:17 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Не мога да повярвам, че кабелите в новото строителство са 10мм2. Кабелите които извадих бяха 4мм2. В апартамента всичко беше 1мм2, освен печката 2,5мм2. Нямаше как да прекарам кабели с по-голямо сечение, защото тръбата в стената не го позволяваше. Предпазителя в таблото с електромерите е 63А. При 60А консумация и 10мм2 няма да е достатъчен  ЕДИТ: Бойлер няма да се инсталира.
|
| Чет Апр 30, 2015 8:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е защо мислиш че няма да издържи - 10 квадрата си е съвсем прилична дебелина за 60 ампера - даже няма и да грее. Между другото от човек с мнооого опит съм чувал че не е зле кабела леекичко да позагрява - така се поддържа в кондиция изолацията.
|
| Чет Апр 30, 2015 8:42 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Дори и на 60А ток, кабела ще издържи без проблеми. Дължината е 17 метра. Пада на напрежение е в нормите за общата дължина от 34 метра. Отново казвам, че нямаше как да прекарам по-дебел кабел или PE проводник в тръбата.
Бих приел съвет и за ДЗТ Merlin Gerin DPNa Vigi.
|
| Чет Апр 30, 2015 8:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Напоследък нашия дилър горещо препоръчва Shrack. Скоро ще изтествам и първата партида джунджурии. На пръв поглед изглеждат качествени и цените са прилични.
|
| Съб Май 02, 2015 8:24 pm |
|
 |
|
timt
|
Питащият хем пита хем почва да обяснява. На такива ора не се помага те са си го решили ама защо питат нямам си на идея. Казваш му как трябва да бъде а той почва да ти обяснява как става. За мен едва ли бих сложил нещо по различно от Шнайдер или АББ. В момента съм със Шнайдерски джаджи понеже АББ на DIN (евро шината) се различават от по широко разпространените като габарити.
|
| Съб Май 02, 2015 9:58 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Не забравяйте заземяването: 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Май 03, 2015 1:08 am |
|
 |
|
Cekins
|
Шнайдер определено не са по-добре от Шрак. АББ пък сякаш леекинко се надценяват.
|
| Пон Май 04, 2015 11:54 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами то много зависи кои продукти купуваш, тия правени в БГ или тия извън БГ 
|
| Пон Май 04, 2015 12:07 pm |
|
 |
|
vstoykov
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
За сеченията на проводниците си има стандарти - за колко ампера натоварване колко квадрата се слага. Тук има сканирани две страници от "Електроматериалознание и електрически инсталации с проектиране". Най-важното е на картинката по-горе. Най-важното от Наредба №3: 1, 2, 3. Например при двужилен 6 квадрата положен в една тръба допустимият ток е 40A - т.е. слага се предпазител 40A (а не 50A). Предпазителите се избират спрямо сечението на проводника. Например ако имате 4 квадрата до разклонителните кутии и 2,5 квадрата до контактите - слагате предпазител за 2,5 квадрата. Ако има повече проводници в една тръба: 
Последна промяна vstoykov на Вто Май 05, 2015 1:28 am, променена общо 1 път
|
| Вто Май 05, 2015 12:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не съм много съгласен за оразмеряването на предпазителя, като цяло неговата задача не е да изключи при натоварване а при късо, или твърде голяма консумация, ако имаш проводник 6 кв и мислиш да го натоварваш с 40 А то предпазителя трябва да е доста над тия 40 А, 50 дори 63 А. При този проводник токът на късо ще е много по висок от тези 63 А.
|
| Вто Май 05, 2015 1:11 am |
|
 |
|
vstoykov
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
Предпазителят служи за защита от претоварване и за защита от късо съединение. За да ти се изяснят нещата с предпазителите прочети какво значи крива C. Накратко: предпазителят изключва веднага при протичане на ток няколко пъти по-висок от номиналния (при крива C - между 5 и 10 пъти). Тоест през един предпазител 40A може да протича ток около 40A известно време без да изключи.
|
| Вто Май 05, 2015 1:35 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз много добре знам какво означава крива С, но щом си запознат с кривите сигурно си запознат и с каскадирането на предпазителите.
|
| Вто Май 05, 2015 1:52 am |
|
|