Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
А бе от повреден комп к'ва закономерност да искаш... Ментата си тръгна идеално, УСУ-то от време на време не ще. На село си бачка два дена без проблем, вечерта си четох книжка и после го изключих, но на другия ден ми поиска външен монитор - сега през такъв пиша.

Иначе ми се отелиха и двата впряга волове :)
Освен всичко друго: ще садим домати и ще ги покриваме с найлон. Миналата година започнахме със 6 кола които увихме криво-ляво и постепенно ги умножавахме, затова не взех инструменти. С'я изведнъж - майка ми: "Ей-тук, на това място ми забий колчета" - над 50бр двуметрови криви колци с една брадва за чук... Вали - не вали, ама отдолу сухо, оправих ги. На другия ден майка ми: "Покрий ги ей така...!" - "Добре. Къде е материалът?" - "Няма, импровизирай с наличното!" - "Ама ти къде си видяла тази конструкция?!" - "При Илия дърводелеца." - "Мии с това трябваше да почнеш!". Събрах всичко годно и след доста чесане по умното място съставих общ план, остана уточняване на размерите. "Къде е найлонът?" - "Не съм купила, малко ли парчета има ей там.". ДорИва ми се: "Добре де, конструкцията ще е символична, тези парчета к'во ще ги държи във въздуха?!" - "Мии тук, на село, хората са икономични..." - "Да де, затова виждам парници за по 1000лв.". След бързи сметки наум (да живей учителя ми по математика от гимназията!), изтърчах до смес-мага и купих сноп 9 х 4м летви и 2 х 5м х 2м найлон.
И се почна - само с тел и пирони!!! Слава Богу, че най-важното от геометрия-механо-статика-съпромат ми е останало като интуиция в мозъка. А как се закрепват с пирон гънещи се летви на два метра височина е чалъм, който скоро ще патентовам :)
С помощта на подръчните мат'ряли взе да се заформя изненадващо елегантен парник. Всъщност, само покрива му, отстрани ще се шляпа нещо временно при необходимост, защото нямам намерение да пръскам с "Доматин".
Насъбраха се зяпачи-комшии, и то с парници: "Ти сега ще ни накараш и ние да правим така.". Що псувни наум отнесоха, но не им издадох нищо :)

То не друго, но само до преди 20-на години хората се молеха за дъжд, а сега си крият реколтата от него. R.I.P., Златна Добруджа!

Пон Май 04, 2015 4:09 pm
Профил
Аватар

Пусни една снимка да обменим малко челен опит, че вчера и аз садих краставиците, доматите и малко друг зарзават :D :

Прикачени файлове:
IMG_0188.JPG
IMG_0188.JPG [ 202.54 KiB | Прегледано 4678 пъти ]
Пон Май 04, 2015 4:18 pm
Профил
Аватар

Весело ти е, Димитре, с тези саксийки :)
Всъщност, тревата така и така си я унищожил - що не изкопа чимовете и тогава да садиш? Пръстта отдолу вдъхва "бяла магия" на растението, не е като в саксия.
Едит: на краставиците опъни мрежа за захващане, ако има къде да я събереш.

В гръчко с една градинка около 10х2м карах аборигените да цъкат като часовници: "Ама и хубави цветя има!". Просто хубава пръст, естествен тор (за зеленчуците, де) и нестандартни методи за събиране на реколтата: напр. марулята я берях лист по лист отдолу, а на зеления лук му изрязвах листата с ножица и той пак покарваше. Парник: пак за защита от дъжда, но не защото е мръсен, а защото зимата идва вповече. Иначе си беше над 5-10целзиеви градуса...

Пон Май 04, 2015 4:39 pm
Профил
Аватар

Ти пък веднага ми намери кусури :D . Спокойно, ще оправим и захващането и всичко - има време :) .

Пон Май 04, 2015 4:51 pm
Профил

Dimitar написа:
Ти пък веднага ми намери кусури :D . Спокойно, ще оправим и захващането и всичко - има време :) .

Така ли ги оставяш без покривче??
Тук не е много разумно, че валят някакви дъждове...
Направи им сенник поне!

Пон Май 04, 2015 5:10 pm
Профил ICQ
Аватар

В дебелите книги пише, че трябва да са на слънце, ти пък ме караш сенник да им правя :D .

Пон Май 04, 2015 5:19 pm
Профил

Ооо ако знаеш в инди какво мясъо има в задния двор..... Идеално за 10 на реда домати.... Ама няма кой да ги сади.

Пон Май 04, 2015 6:05 pm
Профил
Аватар

Да дойда да ти стана градинар? :)
Майтапа на страна, предполага се, че ще мога да се изхраня, стига екото да е на почит.

Затриха БГ, м-ка им!!! Нищо не остана!

Пон Май 04, 2015 6:15 pm
Профил
Аватар

Бонго, няма как да се конкурираш с мексиканците - това е техния бизнес тук и не се допускат бели хора да я вършат тая работа :D .
Тони, не знам колко реколта ще изкарам от това и дали ще изкарам нещо въобще, но до сега тия две "саксии" както им вика Бонго ми струват около $350 а колко пот хвърлих само аз си знам :D . Та догодина може и да станат наистина на саксии за цветя и жената да се оправя там с тях :D .

Пон Май 04, 2015 7:39 pm
Профил

Бравос, изглежда като правено с мерак.
Аз садя домати, ама тая година май се изложих с разсада...

Пон Май 04, 2015 8:14 pm
Профил
Аватар

Разсада го гледахме ей така :) :

Прикачени файлове:
IMG_0154.JPG
IMG_0154.JPG [ 109.51 KiB | Прегледано 4601 пъти ]
Пон Май 04, 2015 9:30 pm
Профил
Аватар

Мии той, разсада, долу-горе така си се гледа. Само дето другия път намери непрозрачни кофички или поне ги увий, че се развиват мноо водорасли, и ги пробий отдолу и им измисли тавичка за като ги преполееш :)
Майната му, най-важни са семената, пък аз домат "Биволско сърце" намирам в най-добрия случай испански, т.е. нищо общо с този на баба ми.

Пон Май 04, 2015 11:19 pm
Профил
Аватар

Бонго, първия ред са биволско сърце, в средата са някакви, дето майка ми ги обозначила като "домат, розов, едър" и последния ред са краставиците. Та като дадат плод ще ти кажа как е биволското сърце :D . Иначе тук си купуваме едни по $4.50 за половин кило и много ни харесват. Общо взето вкуса е право пропорционален на цената :) .

ПП. Май трябва и аграрен раздел да отворим вече във форума :D .

Вто Май 05, 2015 12:26 am
Профил

Зад тоя прозорец малко му е тъмно на разсада. Тия лехи на тревата нали нямат дъно, много са яки.
Тая зима спретнах малка оранжерийка само за разсад, много добре се разви.
Верно си е че напоследък с дъжда падат кви ли не гадости и трябва навес.

Вто Май 05, 2015 3:20 am
Профил
Аватар

Тая снимка с разсада съм я правил над вечер - почти през целия ден пече яко слънце там.
Иначе лехите (тук им викат garden bed) имат отдолу само един наелон, ама не уплътнява. Така и не разбрах защо се слага, ама като пише в дебелите книги слагам го и това е :D .
Тука дъжда си е ОК и нищо не пада с него :) .

Вто Май 05, 2015 5:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 94  Следваща