Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Нова ел. инсталация на стар апартамент 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Нова ел. инсталация на стар апартамент
Не смятам, че е добра идея да не се спазват стандартите. (По-горе си редактирах двата поста - има връзки и към избрани места от наредба 3.)

Най-малкото, защото като стане пожар няма да те изкарат виновен (ако си спазил каквото са написали бюрократите в наредба 3). Не ми е известно да са написали нещо ново, отменящо наредба 3.

Ако смяташ, че натоварването ще бъде твърде близо до 40A - слагаш предпазител 50A, обаче слагаш и проводник, който да издържа поне 50A (според наредба 3).

Освен допустимия ток се взима предвид и пада на напрежение. Тоест при по-голямо разстояние се слага по-дебел проводник.

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Вто Май 05, 2015 2:02 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Малка забележка, не е стандарт а извадките са от справочника на Клисаров. Ползвам го постоянно.
Не се следят стандарти а се изчислява както се подбира и нужният предпазител било като мощност и бързодействие.
Днеска от рано си заслужих бирата! :D

Вто Май 05, 2015 6:50 am
Профил
Аватар

Ама големи сте теоретици. Практиката обаче доста често показва среден пръст на теорията. Както казва Бъгс Бъни : "Казват че това противоречи на законите на физиката... Обаче аз никога не съм учил закони" :)

Вто Май 05, 2015 8:25 am
Профил ICQ
Аватар

Здравейте,

Това, което направих е, токов кръг за всяка стая, отделени кръгове за терасите и тавана. Осветление на два токови кръга.
Кабели ПВ-А1 2,5мм2 в гофрета. Предпазители 16А крива C и ДЗТ за всеки кръг. Банята и тоалетната (осветление вентилатори) на отделен кръг с ДЗТ.
До тук добре.....
Остава да се окабели кухнята. Ще пусна фурната и котлоните на отделен гръг с 4мм2 кабели.
Искам да сложа и ДЗТ на фурната и котлоните. Според мен е важно да са защитени, защото корпусите им са метални, в/върху тях се поставят течности и т.н.
Въпроса ми е излишно ли е да се слага дзт на фурна. Знам, че пише, че на стационарни консуматори не се слага ДЗТ, но.......
Хладилника и пералнята ще са на други отделни два кръга отново з ДЗТ.

Дайте ми съвет от прктиката как се отразяват тези консуматори на ДЗТ-тата.

Пон Юни 08, 2015 3:26 pm
Профил

Ако започнат да дават утечки ще те подлудят. Обикновено зануляване(заземяване) върши работа.(за фурна, хладилник и пералня)
По скоро на контакт без специално предназначение е добре да я има.(не се знае какъв китайски уред ще се закачи там след време)

Пон Юни 08, 2015 4:48 pm
Профил
Аватар

Две последователни ДТЗ си е параноя! Една стига, и без това не се знае коя ще се изключи първа.
Бих занулил фурна или бойлер само ако зануляването идва от трети проводник...

Пон Юни 08, 2015 5:50 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Две последователни ДТЗ си е параноя! Една стига, и без това не се знае коя ще се изключи първа.
Бих занулил фурна или бойлер само ако зануляването идва от трети проводник...

Не съм споменавал последователни ДЗТ-та.
Имах предвид следното: Кухня с три токови кръга. 1: контакти (пералнята е на този); 2: контакти (хладилника е на този); 3: Фурна и котлони.

Пон Юни 08, 2015 5:53 pm
Профил
Аватар

Мии обща ДТЗ нямаш ли? Да не я бъркаш с бушоните, т.е. автоматичните предпазители?
Написал си ДЗТ, аз си мисля за ДТЗ = Дефектно или Диференциално Токова Защита.
За в кухнята два кръга контакти ми се виждат множко, но ако ти е лесно - защо не?!

Пон Юни 08, 2015 7:28 pm
Профил
Аватар

Не знам какъв е стандарта в БГ, но тук ДТЗ-та се изискват само за свободните контакти и то само в мазетата и на определено разстояние около мивките в кухнята и баните. Всичко което е постоянно включено в контакта може да е на обикновен контакт.

Пон Юни 08, 2015 7:28 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
За в кухнята два кръга контакти ми се виждат множко, но ако ти е лесно - защо не?!

Бонго, в кухнята трябва да имаш не два ами повече кръга - отделен за хладилника, отделен за микровълновата, отделен за другите постоянни консуматори, отделен за свободните контакти, и отделен за осветлението. Ако има и тая мелачка в мивката за отпадъците и тя трябва да е на отделен контакт. За всичко това си има причини, но не ми се занимава да ти ги обяснявам, предполагам може и сам да се досетиш :D .

Пон Юни 08, 2015 7:31 pm
Профил

Ееее чак толкова нямаме да ти кажа, не съм чел кода в тая му част, по ме вълнуват помпите, но интересно дали е нещо появило се с времето, или някой не е спазил кода .... да не говорим че във Вегас където къщата е съвсем нова имам още по малко за кухнята .. от тия тук мелачката май не е на отделен, или поне е заедно с още няколко контакта над нея. Също и MW шерва с няколко други.

Пон Юни 08, 2015 7:41 pm
Профил
Аватар

По новите кодове трябва да са на отделни - много ясно че завареното положение остава, но ако тръгнеш да правиш ремонт на кухнята ще трябва да ги преведеш в съответствие с последните кодове. Хладилника трябва да е на отделен, защото не искаш ако някое друго устройство задейсвтва предпазителя (особено ако те няма за няколко дена) да хвърлиш храната в него :) . Мелачката не знам що, защото тя на всичкото отгоре се захранва през трансформатор. А микровълновата предполагам, че е заради мощността и и за да не изключи предпазителя ако имаш и нещо друго включено там. По принцип тия кодове колкото и да са общи се различават от село до село, така че при вас може и да е различно. За мен обаче е нормално да имаш хладилника на отделен, микровълновата на отделен, после свободните контакти и другите уреди и накрая осветлението. Т.е. като минимум кухнята трябва да има поне 4 кръга.

Пон Юни 08, 2015 8:02 pm
Профил

Тука се включват в графа отговорни консуматори(не става въпрос за жилищните апартаменти), като такива са аларма, хладилник, котел (слънчев панел) и т.н. Това е направено с цел когато пуснеш алармата да се изключва всичко друго или при излизане от апартамента да дръпнеш шалтера а тези консуматори да си останат включени. По кръчмите и магазините в проектите ги има но дали са задължителни не зная. (ако ги има в проекта значи са)

@Dimitar, при вас при ремонта на апартамент изисква ли се проект или специални разрешения за да те задължат да си оправиш ел. инсталацията?

Пон Юни 08, 2015 8:48 pm
Профил

Фурната е на отделен но то няма и как, тя е 220 V, хладилника е отделен, имам MW предпазител, но освен нея спира още 1 или 2 контакта, за мивката не помня да има, и там е с няколко други, като всъщност тя е след предпазител в един от контактите, отделно си има и в таблото за основният контакт. Аз все си мисля че тия кодове са национални ама може и селата да имат някакви изисквания, при помпити няма, NEC и NFPA са миродавани.
Той тоя NEC си е ..... за да вземеш тапия си иска бая зубрене.
А за БГ, такова нещо има за обществени сгради и търговски обекти, там по презюнкция се дърпа шалтера като не се работи, но реално това не се прави. За жилищни сгради не знам изобщо да има нещо подобно, не съм виждал нито един проект с дежурен кръг, на който обикновенно е хладилника.

Пон Юни 08, 2015 9:17 pm
Профил
Аватар

Да, когато правиш ремонт, който е нещо повече от боядисване се иска проект, разрешение от селото и да работят само лицензирани и застраховани контрактори. Някои хора не го спазват, но болшинството го правят, защото ако те хванат (бдителни съседи колкото искаш) са си доста главоболия и не си заслужава. Това за къща - за апартамент е изключено да скриеш каквото и да било. Там даже и еквивалента на домсъвета трябва да одобри проекта, за да не се различава твоя апартамент от другите, това за нещата дето се виждат отвън. За тези вътре просто да са сигурни, че всички стандарти са спазени.

Пон Юни 08, 2015 11:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща