Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Анкета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Излагате се. Сериозно. Да не би използването на Микрочип да е задължително. Като не ви харесват, що ги ползвате?

" 4. 0 Чувал съм, но който дава парите, той поръчва музиката. "

Нед Яну 29, 2006 6:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами някои път като няма как бързо да си купиш истински процесор пак опираш до PIC i COMET.
А те си свиркат,бизнеса им върви и не се напъват да заредят нещо по свястно. А ние псуваме ли псуваме ........

Нед Яну 29, 2006 6:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво ще рече да няма какво да купиш "свестно"? Не знам как е в Стара Загора, но в София се намират. Освен това, на теб едва ли ти трябва "на момента". Два- три дни едва ли са решаващи. Ако ти трябва експресно да направиш нещо на прототипна платка, можеш просто да си поддържаш един-два "истински" процесора на склад. При всички случай процесорът ще се озове при теб преди да са готова платките.

Нед Яну 29, 2006 6:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Оказа се че 8 пинов AVR няма в наличност никъде.
Еи го freescale имат много добри 8битови процесорчета,до 16Kb имат безплатна среда с C kompilator дето няма друга толкова добра,възможност за дебъгване по BDM. Евтин /100$/ тяхния USB фирмен вариант.
Ама някоя фирма от нашите да им обърнала внимание. Нанай. А не са по скъпи от PIC.
ATMEL са къде къде по напред от Мокрочипците ама някоя големите фирми да им е станала дистрибутор?
От огромното разнообразие MSP тук могат да се намерят 5-6 вида. TI нямат голяма фирма дистрибутор тук.
Няма дистибутор дето да поддържа пълна гама от процесори на някоя друга фирма. Единсвено PIC и Komet.
И къде е проблема,основно в BG се работи с PIC. Всичко е според търсене и предлагане. Трябва да се говори за тия пикове,да се обяснява що за лаина са,дано се събудят колегите и вземат да търсят и нещо друго. То това ще помогне и за общото развитие на бранша в България. Представете си колко огромно количество време се изразходва излишно в борбата с пиковете. Ами това време тия специалисти ако го инвестират в друго това ще допринесе за доста сериозно повищаване на нивото им.
Няма място тук мисли от типа виждате ли аз съм по добър от теб и мога и с пик да работя без проблем. Ами ако си наистина добър като вземеш свестен процесор ще работиш още по бързо,ще създаваш повече неща ...

Пък това че съм в Стара Загора не пречи,има си куриери за тая работа.

Нед Яну 29, 2006 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кольо защо си мислиш че "нямането" на определени неща на пазара се дължи на българските дистрибутори?
Как мислиш дали някоя БГ фирма с радост не биха продавали цялата гама на Фреескейла или тексас. Проблема е точно в самите фирми пройзводители - те просто не желаят ти да работиш с творенията им. Просто ти (и аз и всички ние) не сме им интересни, освен ако не желаем да купи 1000 броя.

Микрочип затова държат пазара на хоби изпълнения - защото там им е силата и те го знаят. Ония другите просто не искат да се разправят с дреболии.

Затова и цената на един пик в комет е точно толкова колкото пише на страницата на Микрочип. Докато цената на MSP или Freescale e 5 пъти по висока от официално обявената, ако въобще успееш да си го доставиш.

Нед Яну 29, 2006 7:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това може да е валидно само за Texas. Те са странни наистина.
Нo за Freescale и за Atmel не е така. Просто тук няма достатъчно търсене не нещо различно от вездесъшия пик.
А не говорим са любителски изпълнения,голямата част от професионалистите работят с PIC. Прави се дребносериино производство с PIC в BG. Това е смешна история, професионалисти хора да се тровят с тия боклуци.Бяха актуални преди години но вече са за историята,това е изродена фирма.

Нед Яну 29, 2006 7:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
(малко offtopic)
Не сте ли забелязали ,че всико което започва с 'Micro' не струва много обаче противно на очакваното
процъфтява от търговска гледна точка?

Microsoft
Microchip
MicroC ..... :lol:

Нед Яну 29, 2006 7:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цецо, не е съвсем така. Големите производители като нямат дистрибутор в БГ, не е толкова беда. В Европата е пълно с дистрибутори, сигурно знаеш? Мои колеги постоянно внасят от Германия всякакви контролери - ако 4,50лв. е голяма цена (до тук в БГ) за АТмега8 например, какво повече да говорим?
Никола, във Варна има почти всичко на Атмел, вкл. и Tiny-та. Ако на някой му трябва - да свирка, мога да изпращам. Дори и да е свършило, доставя се за една седмица!!!
Докато се занимавах с ПИК много често: 2.2, а сега си :rock:
ДА ЖИВЕЕ АТМЕЛ!!!:supz:

Нед Яну 29, 2006 7:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мерси за предложението като ми затрябва нещо ще свиркам.
И аз с пиковете като бях все 2.2 че и на 2.3 отивах. В последно време откакто ги оставих всичко си върви.
И ето за момент пак трябваше да се върна за малко на PIC и пак 2.3. :)

Нед Яну 29, 2006 7:39 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз пък си бича с пикове. Нямам грижи нито с развоя нито с гаранцията.
Пробвах и атмели обаче направих обратен завой :weedman:

А сега комбинацията ПИК,Протон,Протеус,Аз.
На този етап е неразбиваема.

Нед Яну 29, 2006 7:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Никола аз по принуда работя само с пикове и за няколко години съм имал само 1 неразгадан проблем,
който за щастие не бе незаобиколим софтуерно сподели какво точно толкова те е вбесило ако мога
ще помогна ако не ще науча и аз от какво да се пазя 8)

Нед Яну 29, 2006 7:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И аз сьм на мнение, че Никола е прав относно дистрибуторите. Цецо не знам как е вьв Франция, но в Германия (поне унито кьдето сьм) Microchip е страшно неизвестно име. Двама от колегите ми бяха казали преди време, че това име пик са го виждали само по каталози. И двамата работят с Атмел, сглобяват роботчета, т.е. хоби-историики.
А и всичките практики и проекти, които сьм виждал вьв факултета са с Атмели.
Аз сьм базикал само Атмега32, така че не мога да правя сравнение, но не мисля че политиката на Microchip е по-различна от тази на Атмел. Изглежда дитрибуторите определят... но в БГ явно пиковете се тьрсят повече от останалите микроконтролери.

Нед Яну 29, 2006 7:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз си го реших проблема.
Проблема е в времето което отива.
Това от до 3 до 5 пъти повече време дето отива когато правиш нещо с пик само по себе си говори много.

Нед Яну 29, 2006 8:32 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Няма нищо чудно, че ПИК е толкова разпространен - в БГ за съжаление не се разработва почти нищо сериозно - дано не ми се обиди част от аудиторията. Схемната база е такава, за която има потребление. Просто ролята на БГ-я за съжаление изключва хай-тек дивелъпмънт и затова няма почти никаква нужда от присъствие на сериозни неща като снабдяване. Както се казва sad but true. Освен това БГ е много, много много малък пазар. Нещата които се правят за БГ пазара са за единични бройки, и са с цена на ръба на печалбата, което означава работа с евтини и разпространени компоненти. АТМЕЛ е популярен в Германия и Франция по простата причина, че преди да бъде Американска фирма, развойните центрове бяха (и все още са) в Европа - Франция и Германия. Така, че ПИК нямат кой знае какъв шанс при покупателната способност на пазара в Европа.
Един друг момент често пропускан е, че цената на изделието рядко зависи от процесора или контролера. Най-често зависи от времето за разработка и пускането в експлоатация а то зависи от много други фактори - налични библиотеки, опит, познаване на хардуера и софтуера - не е лесно да се сменя платформа в една сериозна компания. Така че фактора цена на процесора/контролера е второстепенен дори третостепенен освен ако не става дума за серийно производтсво ала Китай МП3 плейър.
Скоро разговарях с мой познат близък до Комет - миналата година при една ревизия на Микрочип се е стигнало до скандал, защото броят на продадените дсПИК е нищожен. Как да обясниш на хората, че проектите за които се купуват стандартните версии не изискват нищо по-сериозно. Срамно е, но е така. Както се пееше в една песен - "големи надежди от ниско ниво". Та онзи поставил ултиматум и затова имаше едно раздвижване под формата на семинари на Микрочип - но не знам дали е имало ефект от това.

Нед Яну 29, 2006 8:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия от Мокрочип на са наред. dsPic е пълен бокук,които има по сериозен проект няма да отиде на DSPIC при начичието на толкова евтини истински DSP-ta.

Нед Яну 29, 2006 8:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща