|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:16 am
Доставки от Китай - забавяне...
| Автор |
Съобщение |
|
dyaneff
Ранг: Минаващ
|
 Re: Доставки от Китай - забавяне...
Поръчах си едно програматорче на 17 април и днес пристигна. 
|
| Вто Май 05, 2015 2:18 pm |
|
 |
|
Ицо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Темата е интересна. Добре би било ако някой е правил рекламации, да сподели опит и евентуално тънкости или подводни камъни при тази процедура.
|
| Вто Май 05, 2015 9:22 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Еми на мен миналата година ми се наложи да правя рекламация на един телефон от Китай. Бях си поръчал едно телефонче за около 350лв от minideal , дойде за 20-30дни . Който последствие се оказа че е дефектен . Получи се някакво трептене в дисплея ,а по късно спря да се включва . Както и да е свързах се с продавача при което се започнаха едни обяснения .Срещу 18-20лв им го изпратих с българските пощи . За около 20 дни пристигна в Китай там пък я бяха спрели на митница . Продавача излез на коректен за около една седмица я освободи от митницата (трябваше да изчака уведомителното писмо от митницата ) . Тук искам да отбележа че информацията в китайските пощи така и не се промени в статус получена (стоеше си на митница) . През това време се наложи да пусна диспут в пейпал , тъй като щях да изпусна сроковете . Бяха се минали доста дни и точно когато трябваше да ми изпратят новия телефон трябваше да ескалирам , противен случай щеше да се затвори диспута. При което се почнаха главоболията . Два три пъти затваряха диспута в полза на продавача, аргументите бяха че номера за проследяване не показвa че пратката е пристигнала в Китай . Тия от пейпал искаха в българските пощи да се появи информация за пратката и след напускането на България ,а това нямаше как да стане . Е това няколко пъти се опитвах да им го обясня , като им изпращах и линкове къде да го проверяват също и скриншотове при което за няколко дни възобновиха диспута и отново го затвориха в полза на продвача . Но както казах и по-горе продавача излезна много точен и се разбрахме да ми изпрати друго телефонче като му доплатя малко . Г/д след три месеца вече бях с телефон . На кратко е това , голяма каръщина ударих . Тая година пък на 9-10 януари имах изпратена от Китай пратка малко над 6кг с EMS която пристигна за малко повече от три месеца . Е това е ся бърза доставка  .
|
| Вто Май 05, 2015 11:15 pm |
|
 |
|
trakon
|
Сега като спомена някой, който му се е налагало да отваря диспут и почнах да си припомням моите случаи и си дадох сметка защо се чувствам толкова 'пист офф.. - излиза че това ми е вече 6 - 7 случай на диспута от вчера. ( Да не си помислите че само с диспути се занимавам - вчера получих и три перфектни доставки и потвърдих и благодарих на продавачите) . Какви са подводните камъни- Има три - четири причини за диспут - 1/ Получена дефектна стока (Част или цялата). В тоя случай има два под варианта - връщате или договаряте отбив за дефектните компоненти. Никога не връщайте обратно нищо , дори да пише че е гаранционно , който е върнал стока в Китай , все едно е хвърлил бутилка с писмо в морето. За отбива - преди време бях поръчал пакет с 20 мини серво-та . Две от тях бяха дефектни, останалите 18 си работеха. Бях дори потвърдил доставката и търговеца си беше получил парите. Писах му за проблема, той ми върна пари за двете дефектни серво-та. Това бяха златните времена на Aliexpress.
Следващата честа причина за диспут - изтича ви периода на защита , но доставката не идва. Защо става така - - Преди време всички доставки се правеха по подразбиране с China Post и се обявяваха като безплатни. Разбира се - цената си влизаше в цената на стоката, просто се правеше за удобство - -да знаете колко ви излиза от картата. Самите доставки винаги идваха за 20-25 дена. После цените се вдигнаха малко скришом , сериозните търговци си сложиха цена на доставката с China Post, а други сложиха "безплатна доставка" , но с т.нар. Seller's Shipping Metod - това е втория подводен камък. Преди време поръчах един сноп серво кабели с доставка с горния Seller's Shaging Metod... Дават ви един измислен тракинг номер, който не отговаря в никоя световна тракинг система, само на един конкретен посочен сайт - Yanwen, WS-shipping.com, faspeed.com , etc. - всичките все роднини от Семейство Адамс. Сайта им показва след време, че доставката е в София, след което още два месеца минават, през които нищо не идва. ( програмистите на фалшивия им сайт сигурно си мислят, че България е с размерите на Китай) . След втория месец отворих диспут. Минаха още два месеца на чакане в диспута и на четвъртия месец кабелите дойдоха. Затворих диспута, но вече не знаех за какво да ги ползвам тези кабели. Та поръчате ли доставка през Sellers Fuckin Method, влизате при Адамс. Третата най-честа причина за диспут- тракинг номера ви не се появява в официалните системи за проследяване след 10 или повече дена, въпреки че сте си поръчали доставка през China Post, платили сте изрично за China Post. - - Два такива случая - с кнопки за потенциометри и сега от вчера- с пуш-пул потенциометри. Търговеца се оказва че пак е пратил за доставка през въпросните Seller's *********..... Yanwen, Faspeed ma.. da.. fuckers. Според някой хора , те са едно цяло -компании и въпросните "търговците" на които сте налетяли са техни служители. Подводния камък тук ... или два три - след като отворите диспута, търговеца се свързва с вас незабавно, въпреки че преди това една седмица ви е игнорирал имейлите с надеждата всичко да мине и замине. И като не минало - с най-мазните уста които има почва да го удря на молба и съчувствие и да ви увещава да затворите диспута , надявайки се че не сте прочели политиките на Aliexpress - веднъж отворен диспута ако се затвори , сайта счита, че търговеца е изпълнил напълно задълженията си към вас И му превежда парите, независимо дали вие сте си получили стоката. Ако не затворите диспута, пак камък - сайта организира разследване и ви връща парите като види че търговеца е пратил със Seller's ...... и стоката не стига до никъде. След четири пет месеца след като си бях получил парите за кнопките , идват и самите кнопки и му превеждах на Ма ...да ... фъкъра парите по пейпал от неудобство, не знаейки къде да завра самите кнопки вече. С две думи - насреща като нямаш сигурен и проверен търговец, не се занимавай. Отваряй диспути по всякакви поводи, та белким ръководството на Aliekspress се сети да изчисти всичкия сволоч и да си върнем стария сайт. Сега като се замисля , че щях да си поръчвам оттам CNC рутер за 1000 и кусур лева, тръпки ме побиват.....
Последна промяна trakon на Вто Май 05, 2015 11:45 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Май 05, 2015 11:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Каръщина е к'вото изпатих днес: спънах се в една изтривалка, посегнах към черчевето, там имало пирон и краят на главичката му улучи незаздравяла порезна рана на пръста ми. При издърпването ми отпра доста кожа с месо на върхана пръста. А това вашето си е мазохизъм 
|
| Вто Май 05, 2015 11:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Доклад - пристигна пратка от втория ден след като им свърши почивката, която не съм я докладвал. Явно има някакво голямо замотаване в чина пост. Както и предполагах - лудница преди и след 2 седмичната им почивка. Сега остават две дето са ден-два преди почивката и една дето я пуснах заедно с това дето дойде оня ден.
Та - който изтървал срока за докладване му остава само да чака - има светъл лъч надежда че някога нещата ще дойдат. Който пускал диспут и той да чака - има два светли лъча надежда да му дойдат две пратки - както аз имам пуснат такъв диспут и китаеца каза че го праща пак. Мойте неща са все от eBay.
|
| Сря Май 06, 2015 11:05 am |
|
 |
|
nik
|
пазарувам само от ибей и от китай най вече евтини неща 7-8 неща съм поръчвал за БГ адрес - повечето дойдоха за 15-20 дни, от тях 2 не пристигнаха изобщо за УК адрес - няколко стотин от които 2 дойдоха за 2 месеца, около 10 изгубени и няколко с проблеми - грешен модел/спецификация
коректните търговци отговарят на съобщенията смислено, връщат всичките пари или частично, започне ли някакво овъртане и молби кандърми.... отваряте си диспут без да му мислите изобщо, не заплашвайте с негативен фийдбак защото това е против правилата и подлежи на премахване съответно от тяхна страна е против правилата - остави ми положителен фийдбак или затвори диспута и ще ти пратя ново или ще ти върна парите коректен търговец не поставя условия а сам предлага решение или пита за решение при проблем не се лъжете на обещания - ще ви пратя друго.... нищо не пращат защото знаят че срока за диспут скоро изтича, за това отваряте си диспут и обяснявате учтиво че не е получено и да ви върнат парите за да можете да поръчате друго с нова транзакция или пън вече е късно и не ви е нужно някои пращат много учтиви но напълно несвързани съобщения, за да бавят докато се чудите за какво иде реч общо взето има и коректни китайци но голяма част са в постоянни опити за измами по един или друг начин
|
| Сря Май 06, 2015 12:56 pm |
|
 |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
Днес си взех стоката. Беше пристигнала на 8-ми (в известието има печат с тази дата). Тракинг номера RF014550135CN е същия като на етикета - тоест действително е пратено на посочената дата.
|
| Пон Май 11, 2015 3:07 pm |
|
 |
|
michev
|
Явно тапата се е отпушила, щото и мойта пристигна на 8-ми.
|
| Пон Май 11, 2015 3:54 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Значи вече знаем колко време е действието на оризовата ракия. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пон Май 11, 2015 5:10 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Мен не ми пристигнаха 2 поръчки - дреболии за по няколко долара, ама все пак... Обикновено идват. 
|
| Пон Май 11, 2015 10:38 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Точно на 8-ми получих пратка, 50 дена чакана...
|
| Вто Май 12, 2015 9:25 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Поне има сайт за проследяване http://track-chinapost.com/От март месец си висят нещата в Китай Днес пристигна нещо тръгнало на 7 март...
|
| Вто Май 12, 2015 10:44 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
В началото на март поръчах един поялник. Имаше си номер за проследяване. На петия ден пратката се закова някъде си в Гуанджоу. Там си и остана до края на периода за получаване. Търговеца предложи да ми върне парите или да изпрати нов поялник. Разбрахме се да изпрати нов. Пет дена след като го изпрати, старата пратка изведниж се размърда и днес пристигна - поялника е в пълна ичправност и работи. В момента към мене би трябвало да пътува още един - нищо чудно след месец да имам два поялника на цената на един.
|
| Сря Май 13, 2015 8:28 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако си коректен, втория поялник няма да го вземеш от пощата и ще го върнат на продавача. Другия вариянт е да го приемеш и да се разбереш с продавача, на кой пей-пал адрес да му преведеш парите и ще си имаш втори поялник резервен. Ако искаш може да го подариш на някой, който тепърва ще започне да се занимава с електроника.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 13, 2015 10:18 pm |
|
|