|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Íå ñúì åäèíñòâåí
|
 Ïúðâè ñòúïêè!
Âèæòå ñåãà , íå èñêàì äà âè óòåã÷àâàì!
Çàìèñëÿëè ëè ñòå êîëêî õîðà ñå îïèòâàò äà ñå âïóñíàò â òàçè îáëàñò , íî íå ìîãàò äà "çàïî÷íàò" , íà÷àëîòî å òðóäíî.
Èñêàì òàçè òåìà äà å ïîñâåòåíà íà õîðàòà êîèòî ÷åòàò ôîðóìà è öúêàò è èì ñå èñêà äà ñòàíàò ãðàìîòíè â òàçè îáëàñò.
Åäèíèÿ îò òåçè õîðà ñúì àç.
Ïî-îòâîðåíèòå ìîãàò äà ïîìîãíàò â òîçè "íà÷àëåí ïúò"!
Åñòåñòâåíî ñòàâ âúïðîñ çà õîðà , êîèòî ñà äîáðå ñ åëåêòðîíèêàòà è öèôðîâàòà òåõíèêà , íî ìèêðîïðîöåñîðà è ïðîãðàìèðàíåòî ìó å íåùî íàä ïîçíàíèÿòà è âúçìîæíîñòèòå èì çà ìîìåíòà!
Ùå ìè å ïðèÿòíî , àêî ïî-ìîæåùèòå îò âðåìå íà âðåìå âëèçàò â òàçè òåìà è îòãîâàðÿò è äîïðèíàñÿò â ïîñòåïåííîòî è ïîñòúïàòåëíî îáó÷åíèå , êîåòî ñå íàäÿâàì äà ñå ïîëó÷è.
Àêî ïúê èìà è ïåäàãîçè , íåêà äà ïîäêàðàò òåìàòà ïî èñòèíñêà îáó÷èòåëíà ïðîãðàìà!
Ñúæàëÿâàì çà òîâà , àìà îñâåí áëàãîäàðíîñòè è óäîâëåòâîðåíèå , åäâà ëè íåùî äðóãî ìîæå äà ïîëó÷èòå , äàíî òîâà íå å ìàëêî!
Íåêà çàïî÷íåì ïúðâî ñ òîâà:
Èìàìå ïðèìåðíî åäíî ïîäðîáíî îïèñàíèå (êíèæêà) çà ñúîòâåòåí ïðîöåñîð , èëè ôàìèëèÿ , åòî íàñêîðî èçëåçå íà áúëãàðñêè êíèãà çà ÏÈÊ-îâå!
Êàê ïî íàòàòúê ÷îâåê äà ñè ïðîäúëæè ñàìîîáó÷åíèåòî , íà êàêâî äà íàáëåãíå , êàêúâ ïðîãðàìàòîð äà ñè âçåìå , êàêúâ ñîôòóåð äà ñè íàìåðè è ïîëçâà , êîìïèëàòîð íà àñåìáëåð - îò êúäå? , çàùîòî ñìÿòàì ÷å ÷îâåê òðÿáâà äà çàïî÷íå äà ñå ñïðàâÿ ñ ìàøèííèÿ êîä (àñåìáëåðà) çà äà ðàçáåðå çà êàêâî ñòàâà âúïðîñ , ïúê ïîñëå äà ñå óëåñíÿâà ñ äðóãè ïðîãðàìíè åçèöè è êîìïèëàòîðè è ò.í.
|
| Чет Ное 25, 2004 7:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами аз срещнах минимални затруднения като започвах. Главна роля за това изигра гениалният  микроконтролер AVR на великата фирма Atmel.  Започнах с AtMega8. Мегите изискват НАИСТИНА минимални усилия да ги подкараш. Елементарен програматор, PonyProg & IAR C++ и си готов. Първата ми схема беше просто един проц и еднин 7805 да го захранва. Пиновете ги мерих с мултицет, за да видя дали ми работи първата елементарна програма. Следващата стъпка беше добавяне на N-канален MOSFET който цъкаше една лампичка. Събитието дори е филмирано.
Следващата стъпка беше външен кварц, после MAX232 за комуникация с PC-то и така нататък.
|
| Чет Ное 25, 2004 8:13 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Nа мене първата ми микропроцесорна система беше с MC6800, която наистина изисква титанични усилия, за да я подкараш. Но както и да е, няма да правим исторически прегледи. Човекът има въпрос и трябва да видим как "да го оправим". Аз бих му казал няколко неща.
Първото и най-важно ти си го направил - ориентирал си се към колеги, които могат да ти окажат помощ. Независимо дали това сме ние от форума или други, съвсем непознати, винаги е много полезно да знаеш, че можеш да се допиташ до някого. Решението на почетето проблеми в началото ще получиш именно по този начин.
Второ. Трябва да решиш какво точно искаш да направиш, т.е. "тема за курсовата работа". Идеи няма да ти давам, ако си нямаш на идея какво може да се направи, не ти е тук мястото. Надявам се, че не си такъв човек.
Трето. Избор на платформа - хардуер и софтуер. Тук е като марките коли - въпрос повече на лични предпочитания, въпреки че си има много различия - достъпност, средства за развой, цена, възможности и т.н.
Четвърто. Сядаш и четеш, четеш, четеш. Тренировки на сухо.
5. .. N - ма'аш по задачите.
|
| Чет Ное 25, 2004 8:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Това преди или след балканската война беше?  Ндааа, прогресът ражда удобствата.  На пича бих му препоръчал мегите - ако не иска да се мъчи с глупости.
|
| Чет Ное 25, 2004 8:50 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ами и аз да кажа нещо  Първата ми стъпка беше  PIC16F84(A) - щото се води възможно най-простия възможен представител на микроконтролерите. Архитектурата му е проста за научаване, има само 37 инструкции, от които за първата ти програма (мигащ светодиод) ще трябва да научиш само 5-6. На мен това ми беше първата програма, научих PIC-овете кажи речи за 1 седмица (е, човек се учи докато е жив), препоръчвам ти с него да започнеш  .
|
| Чет Ное 25, 2004 8:57 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
MDaaa.
Мразя PIC, на за начало той май е най-добър. Има го, в корпус DIP, прост програматор, прост процесор (лесно се учи), безплатен IDE за асемблер.
ако не си на "ти" с хардуера, пиши, ша та упрайм 
|
| Чет Ное 25, 2004 9:04 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
1. Трябва да вкараш кинти - към 500лв. за хубава развойна система, уреди, дебъгери и всичко необходимо. И това само за начало и без да се стискаш.
2. Нужен ти е много добър английсики. Ако не го знаеш няма смисъл - може да се откажеш отсега. Няма как.
3. Прочиташ дейташита на някой контролер.
4. Висиш по чуждите форуми по 2-3 часа на ден.
5. Пишеш малки програмки.
6. Пишеш големи програми.
7. Това е.
За контролер избери си сам. Мога да ти препоръчам моя любим, но тук всеки си има такъв, така че мненията ни са субективни. A първия ми беше 16F877 и го изгорих, чак след 4 месеца.
Ако искаш съпорт от този форум - регистрирай се!!!
Аз съм на мнение, че колкото повече специалисти има в България, толкова по-добре. Така, че помощ ще получиш.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Ное 26, 2004 10:29 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ти ме разби.  Аз вкарах 20 лв. - 15 за самия чип и към 5 за части и кабел за програматора. 
|
| Пет Ное 26, 2004 10:47 am |
|
 |
|
Mozfet
|
Ами аз написах хубава развойна система. Моята е наистина хубава.
Само за печатната платка ми взеха 70лв. ДДС-то ми го опростиха.
Значи за да върви работата бързо и лесно трябва да си създадеш макс. удобства.
Много от кинтите ми отидоха за принтване и подвързване.
С 20лв. ще е мъка и все ще размахваш поялника 
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Ное 26, 2004 11:30 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
AVR-a  е микроконтролер, който се програмира без да се сваля от платката. In-circuit programming му викат. Извеждаш му 3-те крака на SPI-а, +reset-a на конектор и си готов. Т.е. развойната система се обезсмисля - на практика всяка всяка платка ти е развойна система. Но може и да бъркам, нали съм аматьор. 
|
| Пет Ное 26, 2004 11:40 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Абе 500лв. ще ти трябват ако искаш да си спестиш главоболията от сорта на "Абе тоя светодиод що не мига...". Аз почнах с 15лв. (тогава толкова струваше 16F84A) и програматор сглобен от подръчни елементи. Тоя PIC също може да се програмира ICSP (In-Circuit Serial Programming), така че ако те интересува, можем да ти измислим някаква ефтина развойна платка.
|
| Пет Ное 26, 2004 11:52 am |
|
 |
|
Mozfet
|
Не е точно така.
ПИЦ-а го програмирам с бутлоудър, което е дори по-удобно от ICSP.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Ное 26, 2004 12:38 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Да бе, то е по удобно, ма нали първо bootloader трябва да си напишеш...А това определено не е за "Първи Стъпки".
|
| Пет Ное 26, 2004 1:13 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Ако си спортист ще пишеш, ако ще вършиш работа, в интернет е пълно с платени и безплатни бутлоудъри. Вървят си със собствен интерфейс за Винбоз. Интегрираш го в IDE-то и се радваш на живота.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Ное 26, 2004 1:26 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Говорим за неща, които "невеж-простосмъртен" не може да схване. Нека човека да почне малко по-малко. Нали за да хвърли bootloader във PIC-а, трябва да има програматор  . Иначе и аз в много случаи ползвам bootloader, доста е удобен, малък (640 байта), може да се вгражда във всяка система.
|
| Пет Ное 26, 2004 1:32 pm |
|
|