|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:48 am
Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
Не съм съвсем съгласен с това. Усещането за комфорт не идва само от температурата на въздуха, а и от температурата на стените, тавана и основно пода. Има диаграма определяща зоните на комфорт в зависимост от температурата на въздуха, на стените,, тавана и пода + влажността. Загубите на енергия не зависят от това дали топлим само въздуха или всичко. Те зависят от изолацията на сградата. Акумулиращия ефект е търсен при непрекъснато обитаеми жилища и помещения. Това води до икономия без загуба на комфорт (климатика вкъщи не е добра идея да се спира през времето, когато сме на работа примерно. Ако не се спира - сметките за ток са по-ниски (макар, че на пръв поглед изглежда невероятно)). Отделно живота на термопомпата и другите помпи зависи освен от продължителността на работа и от броя на включванията. В случая голямия топлинен "акумулатор"-бетона на подовото отопление значително намалява честотата на включване и изключване на двигателите.
|
| Чет Май 14, 2015 8:11 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не разбирам какво му е на бетона, т.е. какво значи да топля бетона? Въпросът е този стопления бетон дали е изолиран отвън или не. Затова слагаме 10-20лв/кв.м изолация отдолу за да не топлим земята/въздуха. При мен е така, броено отдолу нагоре: - глина (някъде биха го нарекли почва, ама ще е обида за чернозема да нарека наш'то почва) - сипица (едър пясък) - 10mm - хидроизолация - мембрана, 8-10мм с "бутоните" - подложен бетон (B20  ) с арматурна мрежа (заварена) в обема и усилена в периферията с N10 - цялото около 80мм (това е "не-топлен" бетон) ... (дотук съм в момента) ... - (опционално) полиетилен - подов XPS (300KPa натиск) с дебелина според възможностите (200лв му е м3, така че при дебелини от 50 до 100мм излиза 10 до 20лв/кв.м) ... по периферията към стените се слага отделителна изолация, няколко милиметра, да обира топлинното разширение на бетона, нещо като кутия или кофраж за останалите карантии нагоре - тръбите захванати към заварена мрежа, на спирала или меандър навити - още една заварена мрежа отгоре (това зависи от замазката която се избере) - това (тръбите и мрежата) се заливат със замазка - едър пясък и цимент плюс добавка (пластификатор), може и фибри (май затова беше темата?) и се налива да стане поне 30мм над горния край на тръбите - това е "топлен" бетон - отгоре керамичен под - гранитогрес по всяка вероятност, под него с лепило естествено http://www.vogelundnoot.com/static_files/uk/media/downloads/25086_VN_Underfloor_Bro_P2.pdfНа страница 21 има таблица с температура на пода и отдавана топлина при различни материали. Интересното е че има отбелязано условим (май идващо от цитирания brithish standard) за максимални 29 градуса на пода. Както и да е, там излиза постижимо над 100Вт/кв.м. На страница 26 има интересна таблица на топлоотдаването от кв.м според температурата на течността. Смятано е за тръби през 20см, замазка 75мм. При 40 градуса вода (нормалното за термопомпа) излиза 71 вата/кв.н. При 100м2 площ илиза 7.1Квт. Това без "парене" за краката. Ако говорим за панелка без изолация е недостатъчно, за добре изолирана сграда (по БДС) е предостатъчно. Има и нещо друго - препоръчва се термопомпата да не се презапасява много, особено ако е инверторна, за да може да работи по-ефективно. Т.е. препоръките са да се изчисли (или измери една зима) колко са топлинните загуби на сградата в най-тежкия режим, и да помпата да е смятана за такава мощност. Някой хора слагат 2-3 пъти презапасяване за да могат да загреят бързо къщата. Ако се замисли човек, екстремалните натоварвания за отоплението са няколко дни в годината (или повече, ама такива зими са веднъж на 40 години  ). Т.е. ако кажем че екстремалното е -20 градуса за 100 часа в годината, съвсем спокойно може да се сложи един нагревател 3/6Квт и той да покрива недоимъка на помпата през тези 100 часа. Недоимъкът идва от това че сме я сметнали за -15, имам предвид. Отделно, за всички (термопомпа, котел - въглища, пелети, газ, маз...) е хубаво да си го има тоя 6квт резервен, че ако Украйна дръпне кранчето, или пелетите свършат (справка - 2012-та) да не стоим на студено. Така де, той не е излишен имам предвид. Отделно, ако вън е примерно 15 градуса, може да се окаже че има режими в които чист ток е по-изгоден от термопомпа на 5% от мощността си.
|
| Чет Май 14, 2015 9:20 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Гичо, фибрана ти е доста скъп. В пловдив се намира XPS на Фибран с такава плътност за 130 лв/м3 без ДДС. Ако поразтърсиш - предполагам ще намериш доста по-добра цена от 200лв/м3 и в Габрово.
|
| Чет Май 14, 2015 2:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ясно, вий ще живеете най-малко 120 години. Само да не излезе, че било по-евтино студените дни да си ги карате в Ямайка, сръбвайки ром с кока кола.
|
| Чет Май 14, 2015 3:16 pm |
|
 |
|
gicho
|
Ако има работа и добри условия за живот, може и там. Иначе това 130лв/кубик е чудна оферта. Откъде е?
|
| Чет Май 14, 2015 5:26 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
това с гранитогреса най отгоре върху всичко не го разбрах. Нали ставаше дума за жилище а не за турска баня?
|
| Чет Май 14, 2015 8:53 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ако Бонго си изтърве запалката на теракота - може да остане дразнещ белег. На по-истинския гранитогрес белегът не е толкова дразнещ.
|
| Чет Май 14, 2015 9:03 pm |
|
 |
|
gicho
|
Въх, турска баня не мислех да е. Нещо с такава визия мисля да е: http://www.gaudi-ds.com/product/3023/imitatsia-na-darvo-sadon-ecowood-15x45.html#.VVUUhPntmkoМоже и да е някакъв теракот - нещо керамично. А иначе аз си мислех че 200лв/м3 са добра цена, доста по-високи чух, но явно ще трябва да продължа търсенето. То излиза че трябва да мисля по-бързо, че строежа напредва и трябва да мисля за втория етаж. Там мислех да не ползвам подово (да оставя захранване за конвектори или направо на ток/климатик), но понеже ще се лее плоча се замислих и попаднах на това: http://googleitfor.me/?q=betonkernactivierung+Реално влагат тръбите между долна и горна армировка. Даже ползвали по-меките (PEx) тръби и го надували под налягане докато леят бетона (сигурно и малко след това) за да не ги смачка тежестта. Но то самото полагане на комбинацията от армировки и тръби и безопасното изливане върху тях не звучи много апетитно на майсторите. Ще трябва да се мисли/краде технология.
|
| Пет Май 15, 2015 12:42 am |
|
 |
|
timt
|
Откажи се от това подово докато е време за да не съжаляваш после! Не че не си го решил но поне се консултирай с човек който има и му вярваш! Едно от недостатъците е че е канцерогенно и вдига всякакъв прахуляк а другото е разширени вени.
|
| Пет Май 15, 2015 12:48 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Гичо, склада е Щром -Пловдив. Представители са на Фибран и тъи-като взимам всичко от тях ми правят някакви отстъпки. Това е цена без ДДС, но и с ДДС е под 150лв/м3. Фибрана под първата плоча (замазката над земята) го взех от КАН99 - Пловдив на цена 163лв/м3 с докарването до обекта. Беше някакъв черен с графит - румънски и като че ли с по-малка плътност. Така че 200лв/м3 е мнооого надута цена според мен. Откажи се от идеята подовото да ти е в носещата плоча вместо в замазката. Като изключим това, че е много трудно за изпълнение (да не ти пробият тръбата с армировката докато я полагат и после леят бетона) - неравномерното загряване на носещата бетонна конструкция не е гот. Товя я разрушава поради термичните разширения само на определени детайли от нея (така съм чел във връзка с термо-изолацията на комините преминаващи и разположени в близост до желязобетонната конструкция). Относно "турската баня" - преди 4 години и на мен ми изглеждаше супер странно и некомфортно. В апартамента в който живея под наем в момента на всякъде (дори и в спалнята) е гранитогрес. В началото ми беше странно, но в последствие открих, че това си има големи бонуси и се поддържа мнооого по-лесно от паркет или балатуми (да не говорим за мокети). Като добавим и това, че подовото ще го поддържа на 28-30 градуса подгрято - просто забравям за паркети и др. шуротии. Има вариант само пред леглата, дивание и под масите частично в гранитогреса да има вграден паркет - като пано, който да е на ниво с гранитогреса и да е без лайсна и фугиран в корк. Видях такова изпълнение и ми хареса как стои. Относно прахоляка от подовото - вече го коментирахме по-напред в темата и не мисля да го дъвчем отново. За разширените вени на краката - и аз съм го чувал това, но нямам все ще яснота. Все пак 30градуса е под телесна температура и ако стъпя бос - ще усещам пода като студен ... Ако някой може да обясни "грамотно" - нека сподели. В къщата мисля изцяло всички подове да са с гранитогрес, но той няма да е релефен, а гладък. (без да имам опит с релефния - все ми се струва, че ще задържа повече мръсотия и по-трудно ще се чисти). не знам до колко е реално, но мисля почистването да става с нещо ТАКОВА или подобно. Гладките повърхности в случая са за предпочитане.
|
| Пет Май 15, 2015 9:36 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
"почистването да става с нещо ТАКОВА" - вие нощем не ставате ли да пикаете?! Бъзикам се аз, ама от толкова тръбички ако някоя вземе че се пукне, по закона на мърфи в най-яката зима... Не че парното е застраховано, ама тръбите са доста по-малък метраж пък и то някак си "диша". Ннам, толкоз години в гръчко се нагледах на плочки и мрамори, хем там е по-топло. Тук мислех да пусна една жица под ламината - да има, евтина е, но предпочетох някаква нова супер-дупер изолация която обезмисля упражнението. И не съжалявам: и посред зима може да ходиш бос, и запалки можеш да изтърваш. Вече има 2-3 дупчици обелено, но аз не смятам да живея 120 години.
|
| Пет Май 15, 2015 10:17 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
|
| Пет Май 15, 2015 10:51 am |
|
 |
|
gicho
|
Да, вграждането в плочата е малко диво - но гледам че хората го правят: http://www.googleitfor.me/?q=betonkernaktivierungНяма спор че е странна идея, но то дали ще го вкарам в плочата, или ще е на неизолирана замазка над нея, все ще се нагрява и бетона отдолу. Попаднах на добри цени за медни тръби ("cusmart"), и се бях навил да ги ползвам, но то не било точно компютри: http://intermetal.bg/wp-content/uploads/price-lists/otoplenie.7.5.2015.pdfБили медни отвътре и нЕкво поли... отвън. И като топлопроводимост пак като pex-al-pex-а, само дето цената по 3. Има по-специфична модификация с по-проводима изолация отгоре, точно за подово, но пак е шит. Ако нещо се пукне минаваме на духалки, какво толкова. Ако смяташ че това трябва да ни убеди да сме на духалки принципно, не съм съгласен. То на тоя принцип и климатици да не слагаме за отопление - като думне януари цял месец може да чакаш. А това с roomba-та си го бях решил и аз, то затова и всичкото мебели ще ги съобразявам да може да мушка дивотията отдолу. Но самото купуване на идиотчето няма да е скоро...
|
| Пет Май 15, 2015 3:39 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Мисля при мен всички гардероби, мебели и шкафове да са на крачета - поне 10см, за да може да се чисти под тях, а и за да може подовото под тях да я върши някаква (макар и не съвсем ефективно).
Чудя се дали не е възможно така да се навият и прекарат тръбите на подовото, че да подлежи на "ремонт". Идеята ми е от котелното до полетата на подовото в стаите, тръбите да са в гофрета и прекарани с възможно най-големите радиуси на огъване,така че да могат да се сменят издърпат и прекарат тръбите в тях без да се кърти. Допълнително така няма да се отдава толкова много топлина в тези участъци, а топлината ще се отдава предимно в полетата в стаите.
Така ако някое от полетата се пробие, ще се изкърти локално само то, а тръбите от него до котелното ще се издърпат през гофретата БЕЗ да се кърти . За целта и полетата някак си трябва да са отделени едно от друго така, че къртейки поле да не се повреди съседното. Вероятно с нещо като "фуга", но не съвсем. Не знам как да се направи това.
Споменах тази идея по време на разговорите ми с няколко фирми, които ми дадоха оферта за изпълнение на подовото, но всички ме изгледаха като извънземен. Предполагам не им се мисли в такава посока, защото за това няма да получат повече пари... Знам ли ?!?
Цената САМО за труд за полагане САМО на тръбите на кръговете която ми искат е 1800лв, като НЕ изпълняват полагането на замазката и НЕ поемат гаранция ако замазкаджиите след тях пробият тръбите. Фибрана и мрежата трябва да са поставени преди да дойдат ... Т.е. искат двама човека за 3-4 дена да вземат едни 1800лв БЕЗ никакви гаранции. Сериозно се замислям дали да не си прекарам тръбите сам ...
И аз ще прекарам тръби за конвектори Ф20мм в пода в гофрета с големи радиуси на огъване във фибрана под подовото , така че и те да могат да се подменят при нужда от котелното.
Почти съм готов със схемата за полагането на тръбите. Остава да доизмисля кръговете в хола и кухнята ... Прикачения фаил е текущият ми вариант.
Целта е дължината на тръбите на всички кръгове да се получат около 60м, така че от кангали 120 или 240метра да се получат кръговете с минимален или без отпадък.
|
| Пет Май 15, 2015 5:23 pm |
|
 |
|
gicho
|
Ако искаш "ремонтопригодна" система забрави за замазките. По-точно, не ги мисли тия проблеми - pex-al-pex системите в БГ са най-често камина с водна риза, направена с разглобяеми съединения (инструмента за кримпване е по-скъп от обявения труд на майсторите), често без UPS, понякога с помпа на изхода на камината  , масово са домашно творчество по преразказ от съсед, приятел или "консултанта" в магазина. Не съм чул на някой да му се е пробила тръба, всички оплаквания са от проблеми с просълзяване от конекторите. Да не говорим че хората търсят цена по 1лв/м, аз мисля да заложа на западноевропейски тръби за да ми е мирна главата. И това не е гаранция, разбира се, но следващата стъпка по катерушката са медните и не ми стигат силите да подскоча толкова. Аз се чудя дали няма да е добре да пусна свързващите тръби (извън серпентината) да вървят ниско в стената в мазилката? Така ще има "стенно" отопление и ако се наложи да къртя (извън серпентината) няма да се боря с пода. Edit: ако решиш да си го правиш ти (т.е. тия 1800 можеш да ги вложиш в по-удобни материали) има доста системи, при които няма рискове. Рехау например, но и ромстал, и доста италиански фирми, предлагат готови подложки. Цените на подложките почват от 15-тина лв/кв.м и стигат до 30. Тръбата там е PEx, няма алуминиева вложка, лесно се работи на ръка с нея, най-тънко съм я виждал от румънците на 1.44лв/м с ддс. Реално работата там е да наредиш готовите подложки и да се "разходиш" с кангала в ръка. После следва замазката, но ти каза че тя не влиза в тия 1800? Там може да я направи всеки мазач, тръбите са що годе защитени вътре в подложката. Но те 1800 няма да стигнат май дори само за подложката като гледам? Има подложка без изолация на 10лв без ддс за м2 (тия от 15лв са с 2см изолация).
|
| Пет Май 15, 2015 8:17 pm |
|
|