Отговори на тема  [ 138 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
stoyanoff написа:
... това ми се вижда много капризно!

ами то СИ Е много капризно. още нищо не си видял :D

тая схема я забрави. не искам да то обяснявам защо. просто нямам желание, ще е дълго и не съм сигурен, че ще има полза.

модула трябва да го храниш със захранване около 3.8-4.0V когато не е активен.
когато дръпне ток, трябва да можеш да му осигуриш поне 2А, като в момента на включване дропа на напрежението не трябва да повече от 400mV. това е относително лесно. обаче трябва да се следи за АС шума в този момент, като за честоти <200kHz шума не трябва да е повече от 50mV, a за над тази честота - 2mV. ТОВА наистина се постига трудно.

направи си емулатор на товар за GSM - някакъв мощен фет с подходящ товарен резистор. клатиш фета от импулсен генератор, съответсващ на тайм-слотовете, които се очаква да ползваш (глас, данни, съответния клас GPRS) и мериш с осцилоскоп (надали можеш да мериш спектър)

Пет Май 15, 2015 9:48 pm
Профил

Аз не само кондензатори към нула, ами и резистори последователно към сим-а имам(така пишеше в документацията!). Това е някаква уникална глупост! Как може тия да дават простотии в документацията на модула! Ще им се скарам :)
Иначе ще изчета де що има за захранване на GSM модул!
Това за 2G и 3G не се бях замислял.
Оцапал съм работата с картите! Картата е 3G, а модула е със спецификация QB, SMD, GSM/GPRS-12, TCP/IP, HTTP, FTP, AUDIO. Няма 3G! Това означава ли, че е безполезен модула?! В смисъл не мога да подкарам никакъв нет, по него?!
Не би трябвало да има проблем с картата. Те са взаимозаменяеми!

Пет Май 15, 2015 10:36 pm
Профил
Аватар

картата ти не е 3G, a USIM и е сигурно на 99%, че модула ще работи с нея

Съб Май 16, 2015 1:36 pm
Профил ICQ

Бях забравил, че българските оператори нямат 3G. Ама вчера се бях шашнал яко покрай този модул. Благодаря за уточнението все пак!

Съб Май 16, 2015 6:11 pm
Профил
Аватар

stoyanoff, stoyanoff ... Тръгнал си по трудния път. :? А колегите не ти помагат особено... :(
Зарежи това захранване за сега. Захрани гсм модула от лаб. захранване с ток поне 4-6 китайски ампера или просто вземи една Li-Pol батерия. Първото е модула да комуникира със СИМ, следващото е регистрацията в мрежата, после следва другото. И не вярвай на градски легенди, че гсм не се захранва с линейно или никакво захранване. Става и с линейно, става и с импулсно, зависи от къде трябва да храниш гсм модула. Ако имаш въпроси, питай, но опиши нещата по-конкретно.

Съб Май 16, 2015 6:37 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

M95 при мен работи със свързване на СИМ картата точно както е по даташита, захранването също съм го пробвал с Micrel, който сваляше от 5V, но на изхода имах 10uF + 2x1000 LOW ESR + там допълнителните 33pF и т.н.

Съб Май 16, 2015 9:11 pm
Профил ICQ

stoyanoff написа:
Ето схемата директно от документацията :
Прикачени файлове:
power supply.jpg

Реализирал съм я едно към едно! (Единствено мисля R2 ми е 47к, а не 51к) Електролитните кондензатори са с low ESR, както е написано. Има ценеров диод 1,3W 5,1V близо до модула, както си пише! След старт изведеното напрежение е в норма, НО когато храня схемата през траф 6V(1A) като стартирам модула и започва да ми връща съобщение under voltage! Когато сложих големия траф, изкарва известно време(загрява се стабилизатора, а за инициализиране на картата го дават до 150s) и започва да връща over voltage!
Та утре мисля да ходя да купувам някакъв траф примерно 9 или 7,5!
Ако може някакви коментари по въпроса, че това ми се вижда много капризно! Имам чувството, че проблемът със захранването води до парчетата със сим-картата!

47k означава, че си настроил регулатора на 4.4V. Това е височко, особено ако съпротиленията са ти 5% и може да стане още по-височко. Относно ценера, не знам кой ти го е писал, по принцип няма никакъв смисъл, защото ти при никакъв случай не трябва да минаваш 4.5, а ако стигнеш 5.1 смятай че модулът вече е за смяна.
Съобщението за ниско напрежение няма обяснение, виж за високото има съвсем логично обяснение ;-)

Относно захранването на gsm сме изписали много теми. Особеното е, че токът скача практически от нула до някаква стойност много рязко. Държи така сранително малко време и също така рязко изчезва. НЯМА регулатор на света, който да може да реагира толкова бързо. Затова винаги се разчита на кондензатори, да поемат ударите. Уточнявам кондензатори в множествено число, защото се прави с групи с различни стойности за различните честоти. Даже в рамките на една група пак са по няколко, за да се намали ESR, паразитните индуктивности и т.н. Както dumfree е писал почва се от pF, nf, после керамични uF и накрая електролитни няколко по 330-470uF или както той е сложил 2*1000uF.
Принципът е колкото може повече, стига количеството да не е за сметка на качеството. Демек компромис с качеството не бива иначе директно се отразява на работата на модула. С количеството може да се варира, то определя времето за което напрежението ще почне да кляка. Съответно, колкото по-малко време има, толкова по-бърз трябва да регулатора и по-мощен и по-стабилен, от там и много по-скъп. Затова ако има място на платката за кондензатори е по-лесно, евтино и просто да се сложат 2-3000uF, които да поемат цял един бърст . В тоя случай един 500mA регулатор е достатъчен и няма нужда да е много специален. Единствено не трябва да се шашка от капацетивен товар.

Нед Май 17, 2015 2:31 pm
Профил
Аватар

Миро, 3000uF ми се видят малко множко. Аз лично никога не съм слагал повече от 2х220uF и импулсни стабилизатори и не си спомням някога да съм имал проблеми.

Нед Май 17, 2015 3:23 pm
Профил

Аз казах, че толкова трябат, за да се захрани един бърст или айде поне един TX слот. В тоя случай може да се мине с евтин и бавен регулатор. Пак ще кажа при условие, че не се шашка от капацетивен товар и не прави простотии.
Естествено, ако имаш бърз и готин регулатор може да се мине с по-малък капацитет. И ние обикновено ограничаваме кондензаторите, просто защото няма мястно ;-)

Нед Май 17, 2015 3:43 pm
Профил

miro_atc написа:
47k означава, че си настроил регулатора на 4.4V.

Не е вярно! Напрежението след стабилизатора е 4,3! Специално измерих преди да поставя модула. Не съм работил с този стабилизатор и се притеснявах да не прецакам нещо. Проблемът е, че стабилизаторът се загрява много яко и изходното напрежение нараства. Ще поставя 51к все пак!
Това за големите кондензатори го схванах. Просто в случая съм направил всичко, както пише по книгите, и учудването ми беше от факта, че пак не работи и трябва да преправям схемата! Защо са дали само 470u като трябват поне 1000?!
Иначе ще опитам да го захраня през LM2575, защото мисля че ще се държи по-добре на загряване от тоя пустиняк.
Благодаря за сега! Ако има нещо ще пиша!

Нед Май 17, 2015 3:44 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
...Иначе ще опитам да го захраня през LM2575, защото мисля че ще се държи по-добре на загряване от тоя пустиняк...

Пробвай с LM2596. Така го даваха и в дъртите сименски документации за дъртите им модули....

Нед Май 17, 2015 3:52 pm
Профил

25-та е на ниска честота, виж 26-та, по спомен преди години с 2676 ги хранех, но си бяха само за SMS комуникация. Не помня да съм имал изобщо грижи със захранването, от самото начало му бях лепнал това, каквото е пишело по pdf сигурно това съм му направил.

Нед Май 17, 2015 3:54 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

stoyanoff написа:
...
Иначе ще опитам да го захраня през LM2575, защото мисля че ще се държи по-добре на загряване от тоя пустиняк...

Май все още не си наясно какви са изискванията към регулатора. Как смяташ със 1А, 53кхц ДЦ-ДЦ да храниш ГСМ :D

Нед Май 17, 2015 3:57 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
25-та е на ниска честота, виж 26-та, по спомен преди години с 2676 ги хранех, но си бяха само за SMS комуникация. Не помня да съм имал изобщо грижи със захранването, от самото начало му бях лепнал това, каквото е пишело по pdf сигурно това съм му направил.

150 кила е тоя който съм посочил...

Нед Май 17, 2015 3:58 pm
Профил

Да бе, така е, не знам защо си мислех че цялата 25-та е на ниска честота, но така или иначе 26-та е 200 или 250 по спомен, по добре ще е, но както всички по горе са писали, кондензатори му е майката.

Нед Май 17, 2015 4:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 138 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща