|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:43 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
kriss
Ранг: Минаващ
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Това ми напомня на времето на социализма. Ако кажеш, че социализмът не става, то ти предлагат да отидеш на чичо доктор (говоря за втората половина, когато вече нямаше лагери). И при теб и при въпросните соц. декларации липсва едно - не се казва ЗАЩО е така. А аз точно ти казах, защо диктатурата е по-добра от демокрацията. Средното аритметично при демократични избори клони към избор на простака, защото това е преобладаващото население. Почти няма диктатори, които имат диктатори с толкова ниска интелигентност. Ако са толкова прости, то как са станали диктатори? Всъщност дори и да има прост диктатор, тогава някой много по-умен ще му дърпа конците и пак нещата са по-добре. Западните общества пак ще си кажа, че не са никакви демокрации, а са си прикрити диктатури. Простите гласуват, като предварително всички телевизии им промиват мозъците като за световно. В България сме си чиста демокрация (или по-лошо прикрита диктатура с външен диктатор) и затова сме си на "прекрасно" дередже.
|
| Пон Май 18, 2015 10:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
kriss, я кажи в колко западни общества си живял?
|
| Пон Май 18, 2015 10:39 pm |
|
 |
|
timt
|
kriss, при една нормално работеща система не ти трябва пръч! Не се обиждай но много изкривено ми се вижда да си търсиш диктатор и да пренебрегваш свободата си. Сега всеки е свободен да учи и живее както намери за добре и колкото му стигат сили и възможности. По скоро милееш за законност и липса на справедливост което е далеч от нашата държава!
|
| Пон Май 18, 2015 10:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Я ми кажете едно общество в което демокрацията е оцеляла и се развива, щото аз се сещам само за таквиа с все по западаща демокрация .... извода го оставям на вас.
|
| Пон Май 18, 2015 11:02 pm |
|
 |
|
kriss
Ранг: Минаващ
|
2 Нито законността нито справедливостта ме интересуват. Това което ме дразни е малоумната пропаганда на която пригласят не само простаците, но и доста интелигентни хора. И винаги доводи няма, а само декларации от вида - нали се вижда. Ами хубаво, да дам още един пример, че дано ме разберете. Имаме два двореца - единият малък и смотан, а другия голям и красив. Взимам втория и го боядисвам (прилично) отвън в червено. Той продължава да е по-хубав. И аз декларирам съждението: Червеният цвят е подходящ за хубави дворци - нали виждате двата варианта. Да, ама моето твърдение е пълна тъпотия, просто защото очевидно връзка няма. Абсолютно същата е връзката между демокрацията и успешността на обществата. Никаква връзка. Западните общества са успели заради много причини, но демокрацията само в негатив им е била (очевидно твърде малък).
Последна промяна kriss на Пон Май 18, 2015 11:17 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Май 18, 2015 11:04 pm |
|
 |
|
timt
|
Развиване на демокрация. Първо трябва да я завием! 
|
| Пон Май 18, 2015 11:05 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз да се намеся в защита на kriss. По принцип правите грешка че поляризирате така нещата - или демокрация, или диктатура. Крайните решения никога не са добри и обикновено траят само кратко време (затова са крайни). Аз не защитавам диктатурата по никакъв начин, но си дърна на мнението, че демокрацията в тоя си вид не е нищо повече от доста лицемерно представяща се система, която уж държи хората свободни. Всъщност никой не е свободен, защото зависи от безброй други външни фактори. Един средновековен селянин е бил доста по-свободен от типичен "средна класа" човек в наши дни. Ето пример - колко от хората тук могат без притеснения да кажат примерно "утре не ми се прави нищо и затова ще се остана цял ден в леглото"? Или пък друго - демокрацията (поне по учебник) би трябвало да ти дава свобода на словото и избора. Ако аз утре се изпъча на площада пред белия дом и почна да предлагам публично как да се подобри (според мен, т.е. мое мнение!) обществото, колко ще изкарам? След няма и пет минути ще ме е прибрало мини-танкчето дето винаги седи паркирано наблизо, и после най-вероятно никой няма да чуе повече за мен. Това защото съм "никой". Не е като да не се е случвало редовно. Това е един пример, сигурно мога да дам стотина различни от същия характер. Та къде ми е свободата на словото при демокрацията, питам? Другото - предполага се свобода на избора. Ама ми се натрисат няколко (в най-общия случай две големи) партии, нито една от които не е по мой избор, т.е. и тая свобода ми е отнета. Ако съм глупак дето вярва, че гласът му струва нещо мога и да гласувам, но при всички случай правя компромис и естествено гласът ми нищо не променя, понеже някой друг глупак пуснал за другите автоматично го нулира. Нищо че аз може да съм заслужил професор, а той неграмотен мангал дето се храни от моите данъци - резултатът е 0 и накрая печели някой друг. Демокрацията е идеалния строй за корупция - тъй като количеството на гласовете е единствения фактор, всичко, което един политик трябва да прави, е да обещава това което повече хора искат да чуят. Или да си купува гласове. Или и двете по малко... Във всеки случай резултатът е един и същ - идва бастуна на власт и се повтаря старата история. Дори и да е имал реалното желание да направи нещо, не може защото се започва безкрайно куткудякане в съответния парламент, съставят се комисии, правят се "политически договорки" и т.н., докато накрая нищо не се случи или стане съвсем малко от първоначалния план. През цялото време т.нар. "опозиция" всячески се стреми да прецака тия които са на власт на шопския принцип"не е важно аз да съм добре, важно Вуте да е зле". Това, ествествено с цел да може на следващите избори да ги оплюят че нищо не са направили и да отидат те на власт. И колелото се завърта... А нещастните глупаци "избиратели" на всеки следващи избори си викат "тия нищо не направиха, сега ще изберем другите". И естествено пак нищо не става и те са недоволни, така до следващите избори... През това време пропагандната машина на "демокрацията" им набива постоянно в главите, че са свободни и всичко е в техните ръце, но през това време усърдно ги цоца за данъци и т.н. за да се самоподдържа. А където не може да се самоподдържа, влизат в сила други (по-дебели) тояги за непослушните. Всяка дума за подмяна или корекция на статуквото се наказва по съответен начин. За някои неща направо си е забранено да се говори, чете, пише и по възможност - даже мисли. Някои държави по света, при които по една или друга причина моделът е неприложим, веднага стават "огнище на тероризъм", биват нападнати, "освободени" и после зарязани да се оправят както могат, обикновено с гражданска война която трае години. Важното е, че е гражданска война в условията на демокрация  Това е моделът в момента, и говоря за западния модел, не за източния или българския. Там даже могат да се добавят няколко украсяващи детайла - откровени престъпници, които стават "бизнесмени" или "политици", партии с по нула (!!!) гласували за тях на избори, и още други такива неща... Та това е демокрацията. Много лесно може да се коригира и пак да си е демокрация, но реално работеща, но пък тогава няма да е демокрация, защото не може да има равни права за всички. Просто няма как да стане това, а и някой все пак трябва да може да поема отговорност за взетите решения.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 18, 2015 11:22 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Първобитен строй: Никой не може да бъде принуден да бъде роб. Робовладелски строй: Роби има, но трябва да ги поиш, да ги храниш и да ги караш да работят. Крепостничество: Робите сами се хранят и поят, но все така трябва да ги караш да работят. Див капитализъм: Робите сами се заробват, сами се хранят и поят, и сами се принуждават да работят. Свободен свят: Робите сами се заробват, сами се хранят и поят и сами се заставят да работят до изнемога. Но за сметка на това са убедени, че са свободни хора и това им харесва. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пон Май 18, 2015 11:59 pm |
|
 |
|
timt
|
Май, май тъй. 
|
| Вто Май 19, 2015 12:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз мога да кажа - "утре не ми се прави нищо и затова ще се остана цял ден в леглото". Имам право на неограничен брой болнични дни и ако са до 2 дена на веднъж точно така правя - обаждам се и казвам, че днес няма да ходя на работа. Вземането на кредити също не е измислено сега, а още в древността. Също така колко си заробен не го определя системата а самия ти - никой не може да те накара да се набърбальокаш със заеми насила. Относно свободата на словото - наскоро точно разправях, че едно от нещата, които ми направи силно впечатление веднага като дойдохме тук беше като влезнах в една книжарница в Ню Йорк и видях десетки знаменца, значки и плакати с вицове и направо обидни думи за тогавашния президент Буш младши. Иначе пред Белия дом обикновено има една камара народ протестиращ по най-различни поводи и никой не ги закача. В края на тая седмица точноотивам на посещение в Белия дом и ще направя малко снимки да ти покажа, че има такива протестиращи. В щатите свободата на словото никога не е била абсолютно никакъв проблем и то до такава степен, че понякога човек чак се чуди как може да им давеат такава свобода. Преди години оня малоумник Майкък Мур чак спечели оскар за единия от филмите си. Оня ден пък едно момиченце на среща с Джеб Буш (сега и той е кандидат президент) направо му каза в лицето как брат му е излъгал целия свят, като е нападнал Ирак заради оръжията за масово поразяване.
|
| Вто Май 19, 2015 12:05 am |
|
 |
|
timt
|
В щатите свободата на словото никога не е била абсолютно никакъв проблем и то до такава степен, че понякога човек чак се чуди как може да им давеат такава свобода.Като отидеш в Белият дом, пробвай със свастиката да видим как биха реагирали капиталистите демократи. Дали хич не им пука.
|
| Вто Май 19, 2015 12:14 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Свастиката е индийски символ - вчера водих сестра ми тук в един храм, който целия беше в свастики и си стои така вече близо 100 години. Ако говориш да се пропагандира фашизма това мисля, че вече е противозаконно и то не само тук. Дискусията обаче е за свобода на словото. Предполагам, че могат да се намерят хиляди идиотщини, които нямат нищо общо със свободата на словото и заради които човек може да си изпати.
|
| Вто Май 19, 2015 3:00 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хм, а ти го пробвай това на Червения площад. Или ако си още по-смел в Северна Корея. Да видиш там дето няма "демокрация", а диктатура, какво правят със "свободата на словото". Ако пропагандата на фашизъм може да мине за свобода на словото де. Абе много бързо забравяте... или можеби никога не сте знаели...Истината е, че даже при всичкото подслушване на цереу, мереу и ала-бала, хората са много по-свободни от всяка диктатура за която се сетиш, включително и на правешкия селтак. Само свободата да се движиш е безценна. Другото не го коментираме въобще.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 19, 2015 8:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За Червеният площад няма никакъв проблем, както и за Русия, вкл. и дълбоката провинция, сума и години съм обикалял Русия със свастика на ръката, беше татуирана, и не съм я крил от никого. Руснаците всъщност веднага разбираха смисъла, изповядват подобни възгледи и не им дреме много. За моя изненада американците реагираха доста по крайно, а Индианците пък направо се обидиха ... къде го Хитлер къде го индиянския резерват, чул той индианеца за война .... ама те ти на, най-малко ебания най-много вика, а то хуя даже не му е влизал и веднъж .... заради американците си махнах татуировката .... ха сега кажи кое е криво и кое е право. В недемократична Русия, изгубила 20 млн в тази война чийто символ е свастиката никой дума не каза, нито полиция, нито парньори нито някой друг, обаче ония задокенаски путки които има няма са дали 400 хил и то военни жертви жертви се противят, а ония ми ти индианци дето сигурно и една жертва не са дали по време на войната вият все едно ги пращаш в газовата камера ..... ей да му имам и разбиранията на тоя модерен свят ....... Митко, ако ти си стигнал ниво в коеот може да си позволиш да не отидеш на работа, много Американци не са така, и не само Американци разбира се, аз и в БГ съм склонен да ги гоня ако вземат да им станат много болничните, не съм болница, ако някой има нужда от такава да се оправя сам.
|
| Вто Май 19, 2015 9:52 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Готов ли си за изненади? Ако "Да", то виж това, това и това.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Вто Май 19, 2015 9:56 am |
|
|