|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:22 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
deforce
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 1:01 am Мнения: 3 Местоположение: Sofia
|
 Малко въпроси
Здравейте хора. Нов съм тук при вас, пиша в клуб Москвич и може да се знаем с някой от вас от там. Случайно попаднах на този форум и виждам, че има доста знаещи хора, та да попитам и аз нещо което ме вълнува.
Понеже не съм много наясно как работи системата на запалването а ми е интересно, ако може да ми обясните с две думи ще съм ви благодарен. Става въпрос за класическо контактно запалване. Та значи като е затворена веригата чукче- наковалня бобината се зарежда, като се разтворят контактите се прекъсва зареждането на бобината и се индуктира ток във вторичната намотка като се произвежда искра, така ли е? Каква е ролята на кондензатора във веригата. Ако се повиши времето на затворено състояние ще се произведе ли по-мощна искра? При транзисторните запалвания, коитосе продават по магазините от какво зависи времето за зареждане и искроподаване, пак ли само от контактите? При тези транзисторни запалвания по-силна ли е искрата? И изобщо за по мощна искра какво може да се направи. Ако се монтира нискоомна бобина, примерно от Самара заедно с транзисторното запалване дали ще може да се върже към москвичовото- 412 делко и да се използва пълноценно предимствата на тая бобина.
Благодаря ви.
|
| Пон Яну 30, 2006 1:26 am |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Добре дошъл!
Да, така е. Кондензаторът е "необходимото зло" при класическото запалване за което питаш. Ако той липсва, при отваряне на чукчето ще възникне искра именно между чукчето и наковалнята, което води до намаляване на енергията на разряда в цилиндъра. Това е така поради по-благаприятните условия за искра на чукчето. Затова се слага кондензатор, който при отваряне на чукчето започва да се зарежда и така шунтира контактите докато се раздалечат. Обаче кондензатора намалява високото напрежение и това се усеща при високи обороти. Затова са намерили разумен компромис на капацитете около 0.22 мкф. Да, но дали е необходимо.
Зависи от схемата, но в повечето случаи да!
Изобщо по въпроса има много литература под различна форма.
Не разбирам какво търсиш. Ако очакваш, че колата ти ще литне или ще спре да харчи гориво - забрави! Един електронен комутатор ще подобри донякъде работата на запалването и ще премахне електрическото износване на чукчето и ... до там.
|
| Пон Яну 30, 2006 10:18 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Едно добро запалване би решило проблема и с честото зацапване на свещите поради некачествените бензини у нас.Освен това разстоянието между електродите през зимата трябва да се намалява при класическото запалване, което е предпоставка за по-бавните процеси на горене и от там, до непълно изгаряне на бензина. При мощна искра този проблем се решава до голяма степен. Нещо повече! При запалване на студен двигател при зимни условия се препоръчва многоискрова система, т.е. докато върти стартера, да се предизвикват по две и повече искри (искра с по-голяма продължителност) в момента на запалване.
Написаното по-горе е вярно.Ще добавя само, че при електронното запалване има възможност да се гарантира едно и също напрежение на свещите, без това да зависи от разстоянието между чукчето и наковалнята или от състоянието на акумулатора. Иначе едно добре настроено класическо запалване и при изправна електрическа система би трябвало също да работи добре.
|
| Пон Яну 30, 2006 10:57 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Само едно допълнение - освен многото предимства електронното запалване
има и (поне) един недостатък. Трудно се ремонтира на пътя
Така, че добра идея е да си остане старото като "байпас" и лесно да се превключи
в случай на отказ.
|
| Пон Яну 30, 2006 11:08 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е, точно в този форум не очаквах някой да се изрази по такъв начин за надеждност на електронно устройство.
|
| Пон Яну 30, 2006 11:20 am |
|
 |
|
deforce
|
Благодаря ви много за отговорите.  Малко ми се просветлиха нещата относно кондензатора.
Иначе съм наясно че няма да излети колата, но искам да я направя по оптималния възможен начин. Карам на газ и то с бедни смеси за икономичност, а при това положение мощната искра не би ми навредила. Комплекта свещи е десетина лева за тая кола, така че искам да я направя с масимална енергия. Чувал съм че енергията при класическата система е много по малка, незнам доколко е вярно. Та мисля че най добре ще стане с нискоомна бобина и някво подходящо транзисторно управление което да може се свърже с оригиналното делко. Как да стане обаче 
|
| Пон Яну 30, 2006 2:20 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Отдавна беше! Имаше навремето схеми с тиристорно управление, подходящи за съществуващата бобина и възможност за превключване на класическата система. Принципита бяха два. И в двата случая се зареждаше кондензатор от 2,uF/600V. Когато тиристорът се отпуши, зарядът на кондензатора се предава на първичната намотка на индукционната бобина.
При първият принцип се използваше прост трансвертер за около 400V с противотактен блокинг-генератор на около 20КХц. При вторият се зарежда бобина, когато чукчето и наковалнята са включили, и при изключване отдава енергията си. Кондсензаторът пак се зарежда до към 400V. Времето за зареждане на бобината се контрочира чрез чакащ мултивибратор.
Вторият метод е по-интелигентен, но е за по-опитни специалисти, защото голямо значение има навиването на изходния трансформатор, началата и краищата на отделните намотки.
При транзисторните запалвания би трябвало бобината и устройството да си вървят в комплект, т.е. да са напасвани едно към друго. Тогава обаче не може да се върне класическото запалване толкова лесно.
|
| Пон Яну 30, 2006 4:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
За да не разводняваме:
Сапунджиев, напълно разбирам това, което си писал, с някои неща не съм съгласен, но това не е важно, защото ел. запалване с натрупване на енергия в кондензатор е морално остаряло. Така може и да объркаш човека.
deforce, в клуб Москвич по молба на няколко души е качена проста двутранзисторна схема. Проста е за направа от всеки и не е скъпа като елементи. Надеждна е и работи с класическите бобини.
Има и други схеми, но тази ми хареса, нея пробвах и съм доволен.
Затова:
1. Направи си електронен комутатор по тази или друга схема и го монтирай за да видиш ефекта от него при работа с чукче.
2. Помисли за изхвърляне на чукчето и поставяне на датчик на Хол.
3. Следващата стъпка е контролер и премахване на центробежния и вакуумния регулатор.
Енергията и дължината на искрата са параметри, чиято стойност трябва да превишава образно казано определени прагови стойности за да имаш добро горене. От там нататък повишаването им не ти дава нищо особено.
Оптималната харастеристика на ъгъла на изпреварване на запалването е много по-важна и в нея са истинските резерви на двигатеря BMW-1500 модел 1961.
Ако си добре с руския - разрови се в руските сайтове. Ще намериш доста инфо.
Или дай мейл да ти сканирам някои неща.
|
| Пон Яну 30, 2006 5:30 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Зашо мислиш така - нали трябва да сме обективни?
За мен дори импулсното захранване на компютър е доста ненадеждно. Класиката с траф , грец и
кондензатор работи докато не изсъхне кондензатора или не прекъсне първичната на трафа.
При импулсното се пести доста място, тегло и парички, но за сметка на надеждност.
Субективно мое мнение си е! Ако говорим за цифрова електроника - там няма две мнения!
Там електронното устройство е многократно по-надеждно. При аналоговата схемотехника
електронното е доста по-надеждно. При силовата - не, не е така!
|
| Пон Яну 30, 2006 5:37 pm |
|
 |
|
deforce
|
Според теб оригиналната бобина е напълно достатъчна за осигуряване на нужната енергия за оптимална работа на газ, така ли?
Не е ли доста по-добре да използвам нискоомна бобина?
Има ли схема за нискоомна бобина. Ако си взема комутататор и бобина от друга кола ще може ли по някакъв начин да се управлява от чукчето, вместо Хол. Защото Хол датчик на това делко незнам как ще направя.
А за предварението имаш впредвид че е неточно с механичните регулатори или че не е подбрано правилно от завода? То то принцип за газ се прави друга крива, но не й знам параметрите.
Мейла ми е blizzard180@abv.bg
Благодаря предварително
|
| Пон Яну 30, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Разбира се, че трябва да сме обективни.
Обаче, аз не мога да деля електрониката на цифрова, аналогова или силова по критерий надеждност.
А и изобщо границите се размиват. Ако в контролера има аналогова периферия, той какво устройство е.
Надеждността е сериозно нещо и си е цяла наука с много лица.
Един лошо оразмерен и калпаво изпълнен трансформатор е по-ненадежден и от китайско захранване. А то би могло да е и понадеждно, но ще струва повече и пак ще се купуват ненадеждните, но евтини захранвания.
Ето, аз казах, че въпросната дветранзисторна схема е надеждна.
Това, от гледна точка на науката надеждност е невярно. Вярно е, че моето изпълнение на схемата работи безотказно няколко години вече.
|
| Пон Яну 30, 2006 6:33 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|