|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 MM9Z1_638
Предполагам, че тук никой не е пипал това дръвце на Freescale, но все пак да попитам. Недоносчето представлява 16-битов S12Z микроконтролер плюс аналогов чип вкарани в един корпус. Имат някакъв интерфейс помежду си и уж аналоговия чип може да събужда микроконтролера. Опитвам се да го вкарам в Stop режим, хайвана влиза, но когато трябва да излезне чрез системата за прекъсвания нещо се усира и контролера блокира. Понякога дава вид, че е захапал, но малко след това аналоговия чип започва нон стоп да ресетира контролера. Като не тръгна си мислех да използвам Wait режима, но се оказа, че точно в този модел Wait = Run и няма никаква разлика в консумацията. Остава Stop режима, но пък от този режим събуждане има само от прекъсване от аналоговия чип или външно. Единствено се сещам да му забуча един PIC10 и да го събужда през определено време.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 04, 2015 10:13 pm |
|
 |
|
¶
|
 Re: MM9Z1_638
Егати идиотите от Freescale - customer support за този чип е в Германия .. На ден си пиша по едно писмо с Ханс ни нам си кой. Първо поиска схемата, после да му изпратя софтуера да повторил проблема... в близките дни може да поиска и свирка... Предложих му да ми изпрати супер елементарен код, който да вкарва професора им в Stop режим за 5 секунди, след това да го връща обратно в Normal режим за 5 секунди и Ханс се покри нейде. Май колкото по-бързо изчезне Freescale толкова по-добре 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юни 09, 2015 4:09 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пирев, още когато ти е поискал схемата е било ясно, че съпорта си няма и идея за този бъг. Сега най.много да си коригират ератата с уърараунд - да не се използва този режим.
|
| Вто Юни 09, 2015 7:14 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Едва ли става въпрос за бъг, който точно Пирев е открил. Подценяваш Freescale. Не съм работил с MM9Z1_638, но използвам подобен дивайс на друга фирма - ZSSC1956 http://www.zmdi.com/zssc1956 И от любопитство погледнах дейташиита на MM9Z1_638. Доста усложнена е процедурата около преминаване между Stop и Normal mode. Има Intermediate mode, но ти Пирев предполагам си чел подробно. На мен ми се спря окото на това: Това не ми се вижда надеждно, да целиш разрешаването на прекъсванията точно преди STOP командата. Нали има време между инструкцията за разрешаване на прекъсванията и самото им разрешаване - регистъра за Interrupt Enable предполагам е в другия кристал(analog die)... Не съм чел подробно, но така както разбрах MCU-то излиза от STOP при съответния wakeup event и влиза в Interrupt. Но след излизане от интеръпт предполагам се връща там от където си го вкарал в STOP без да минава през RESET. Това при ZSSC1956 е тънък момент защото MCU-то там е Cortex-M0 и има фетчнати инструкции в момента в който се изпълнява писането по Power Control регистъра(PCR), което означава, че до влизането в LowPowerMode(LPM) може да се изпълнят няколко инструкции след записа в Power Control регистъра и след излизане от този режим ще се продължи не от инструкцията непосредствено след инстукцията, която го вкарва в LPM. При отрочето на ZMDI, слагам инструкция wfi(WaitForInterrupt) непосредствено след тази която пише по PCR. Така MCU-то спира на нея и изпълнението на кода след излизане от LPM и последващия Interrupt, продължава точно там където се очаква. Освен това при ZSSC1956, самото влизане в LPM е синхронизирано и по друг начин точно с края на записа в PCR. Не знам как е при MM9Z1_638D1, но напълно е възможно там изпълнението на кода да не е синхронизирано с влизането в LPM и да е необходимо да го направиш с инструкции в кода.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Юни 10, 2015 6:22 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Принципно това с чистенето и разрешаване точно преди влизане в стоп звучи странно, но физически си е точно така - имаш нещо отвън (събитие), което чакаш да те събуди. Дали ще е в същата микросекунда или след 15 дни, нито знаеш, нито можеш да предполагаш. Ако наистина има аналогов евент в последната микросекунда, то се очаква въобще да не заспиш - така е на доста чипове. Разбира се, ако има и не излиза от sleep е лошо, би трябвало да си мине нататък. Може би трябва да се консултира с тях точната последователност, но щом не отговарят на такова директно запитване трябва да се търси и може би експериментира.
|
| Сря Юни 10, 2015 9:11 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Нямам идея какво е, но за такъв проблем за чий... му трябва схема на съпорта.
|
| Сря Юни 10, 2015 9:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Съпорта на Фрискейл е най-скапания, с който съм се сблъсквал в последните 10 години. Няма такава черна дупка... Прилича на ранния краварски, от времето когато под 100к броя не те броят за клиент.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 10, 2015 9:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
А да не би краварите да са се променили ? Те вече притежават и Далас, голяма мъка и двойно вдигане на цените, направо ужъсссс.
|
| Сря Юни 10, 2015 10:06 am |
|
 |
|
Цецо
|
В последно време получавам що годе читав съпорт от краварите, не лично, но чрез през портала им. Поне отговарят (може и глупаво), а не мълчат като гъзове, както се случва с фрискеил. Реално с Фрискеил обмена се движеше с едно съобщение в две седмици и то ако въобще имам късмет някой да има насреща.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 10, 2015 10:17 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, да не мина на MSP432? Щото съпорта им на луминаритата не беше много в час...
|
| Сря Юни 10, 2015 11:50 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами не, аз процесори техни не ползвам. Едни AFE-та техни търкалям интензивно. И понеже са доста сложни, бая кореспонденция мина. Някакъв индиец е отсреща, ама чува петела задоволително. Може и да е заради цената, по 50$ са парчето, ама също съм разпитвал за едни радио чепове преди време и пак не беше монолог, като е с Фрискейл. Въобще в последно време откъм съпорт нещата се обърнаха - на краварите дето преди бяха пълен шит - откак отвориха портала за хелп, съм доволен горе долу. За сметка на това микрочеп, дето преди бяха едни от добрите в съпорта - нещо се изпонасра, там почнаха едни монолози...Е не баш монолог - питам "абе що от време на време, WIFI модула ви забива със съобщение Watch dog fault бла-бла?". Отговор - знаем за този проблем, препоръчваме ви да го ресетнете след получаването му  Сега го хващам, че губи байтове през техния TCP/IP. Хич и не мисля да ги питам що... ясна е работата. Гледам за нов модул. Относително активен диалог имат и ST във форума си. Не винаги е полезен, ама поне не си говориш сам да го еба....
|
| Сря Юни 10, 2015 1:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Че е активен, активен е... ама щото има много оплаквания и много проблеми  Аз като борих USB пуснах теми, даже накрая им го обобщих в списък от 7-8 точки с проблеми и евентуални решения на тия дето успях да реша. Реакция никаква...
|
| Сря Юни 10, 2015 1:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ти с тия STМ-и що мъка си причини... барем една значка да ти дадат.
|
| Сря Юни 10, 2015 2:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тва ни е работата  Е и Пирев дето се бори с тоя чеп едва ли го прави за кеф... сори, малко му оспамихме темата 
|
| Сря Юни 10, 2015 4:28 pm |
|
 |
|
¶
|
За този чип предлагат ли някакви готови библиотеки с SoC и SoH ? Щото това е важното, иначе какво ще е ядрото или аналоговата част няма особено значение. Най-добрите в тази област са едни британци - те използват PIC16 
|
| Сря Юни 10, 2015 6:26 pm |
|
|