|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
Нова ел. инсталация на стар апартамент
| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Нова ел. инсталация на стар апартамент
Аз мисля по Български, ама sorry. Нали частната собственост е неприкосновена? Как ще те барнат, чрез съд ли? По принцип добре звучи понеже тука е много зле, всеки си прави каквото си иска .(включително и аз) П.П.
|
| Вто Юни 09, 2015 12:19 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да, частната собственост е непрекосновена докато не застрашаваш живота на някой и този някой може да бъдат както членовете на семейството ти, така и комшиите. Представи си че почнеш да правиш ремонт сам, обаче не си лицензиран и не ги правиш нещата по стандарт и сгафиш я с тока, я с газта и стане пожар, който запали и къщата на комшията ти. Ако си на комшията на мястото пак ли така ще разсъждаваш? Отделно пък че ако се разбере какво точно е станало и застраховката едва ли ще ти покрие щетите, след като ти си се правил на майстор. Относно апартаментите пък затова тук тия сгради са приятна гледка, а като погледна един български блок и ми се приревава  . Пък и те хората не искат да правиш някакви странни неща, а просто да са спазени стандартите, което е и в твоя полза. Въпросните разрешителни не са скъпи. Един колега наскоро хвана един грък да му ремонтира основно кухнята и бра големи ядове с него и след 3 седмици го изгони и си хвана нормални майстори, които знаят какво правят. Гръка за да му го върне се обади на общината и им каза, че правят кухнята без разрешително и съответно още на другия ден инспекторите цъфнаха и както къхнята беше почти готова ги накараха да развалят всичко, за да могат да проверят инсталациите. Намериха няколко косура и ги накараха да ги оправят. Съответно ремонта сатана от плануван за $20к на близо $30к. Самите разрешителни струваха около $500, т.е. нищо цена за риска който поема човек да го направи без тях.
|
| Вто Юни 09, 2015 1:57 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Нещата които си описал са относително ясни. За съжаление, това с лицензираните майстори ми звучи като ISO9к - гарантира нещо, но не точно качество. А как седи въпроса чисто практически? За времето на един ремонт имаш възможността да изгониш (набиеш) дузина майстори или са относително съвестни и грамотни? Номера в стил "башмайстора и капата"? 
|
| Вто Юни 09, 2015 10:22 am |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
Исках да напиша ДТЗ. Не я бъркам с АП. На всеки кръг без този за тавана и климатика бих сложил ДТЗ. Въпроса ми е конкретно за фурната, хладилника и пералнята. Това са ел. уреди, които са с открити токовпроводими части, пълни са с течности и се пипат доста често. П.С. На тавана ще сложа контактор, защото линията е доста дълга и се притеснявам да не отпадне нулата.
|
| Вто Юни 09, 2015 11:30 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, една ДТЗ за целия апартамент си е достатъчна - има ги за 63А. Недостатъкът е, че като се появи утечка ще изключи всичко. Имай предвид, че ДТЗ е скъпо нещо, а утечки се появяват само по изключение. Като толкова държиш след входния АП (50-63А) разклони на три ДТЗ: за кухнята, банята и всичко останало. АП-тата за осветление, контакти и др. вземат фаза от съответната ДТЗ. Това с контактора не му вдянах смисъла. Инсталацията ако ти е трипроводна, т.е. зануляващият да е на отделна жица идваща директно от таблото, ще трябва да стане голяма авария за да изчезне зануляването. За съжаление в старите апартаменти заземяване няма.
|
| Вто Юни 09, 2015 12:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да заивси си от типът ремонт, а лицензиран трябва да звучи като член на синфдиката, защото така с еоказва на практика, тия синдикати са много лошо нещо, в случая не помагат а пречат. Даже имам чуство че е по важно да си член на сидиката от това да си взел изпита  . Имах вземане даване с едни такива лицензирани специалисти ... ао беше в БГ много псувни щяха да отнесът ама не бях, то не че не отнесоха ама на Български 
|
| Вто Юни 09, 2015 1:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, наистина мнооого се разтеоритизирахме, че и до заводи и Америка стигнахме, затова мисля да обобщя. - Става дума за стар апартамент - значи заземяване йок. Старата инсталация е двупроводен зазидан мостовак и е изпитана през десетилетията, ако има нагоряло - то е по краищата, т.е. връзките. Ако има надупчено в стената е друга бира. - Двупроводната инсталация, за икономията, може да продължи да се ползва там където почти няма опасност да те "удари" тока, напр. лампи. - Новата инсталация е задължително да е трипроводна. Третият проводник си е едно надеждно и незагарящо зануляване, пък може да се ползва за сигнален. - Нема нужда от тръби и гофрети - на практика те само увеличават риска за смяна на жицата. Зазиданият мостовак е "вечен", прогаря само по краищата при кофти ситуация. Това е бял кахър. - Древното правило , доказало ефективността си е: големите консуматори (бойлер, печка) са на самостоятелен кръг и на клеми, 4кв и 25А за кръг-контакти и 2,5кв от кутията до контакта, 2,5кв и 16А за единичен контакт, 1,5кв и 10А за кръг осветление, а в днешни времена може и по-малко. Защо? Мии контактът не издържа 16А (3500Вт), а уредите за в контакт са под 3000Вт. В една стая е абсурд да включиш два уреда по 3000Вт, но ако стане - ще падне 25А бушона. Ако имаш двоен-троен контакт и го претовариш с 20А например - сам си си виновен!
Отвън през 63А бушон и електромера ти идват 6кв фаза и нула. - Фазата е добре да мине през главен бушон, по-добре 50А вместо 63А (това са цели 11кВт!) и после към ДТЗ. - Нулата отива към всички трети, т.е. занулозаземителни жици, и към ДТЗ.
Между главния бушон и ДТЗ бай Бонго е ръгнал т.нар. Авариен кръг: един контакт на 16А и една лампа на 6А близо до таблото. Също там, или след отделна ДТЗ, може да се ръгне т.нар. Безавариен кръг: за сървър, аварийно осветление, помпа за парното и може би хладилник, ама при него ден-два не са критични.
Фазата от главния бушон и главната нула отиват към ДТЗ. Те може да са две: рисков кръг като бойлер, пералня, готв. печка и баня общо, пък отделно за всичко останало.
След ДТЗ фазата минава през съответните АП.
|
| Вто Юни 09, 2015 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Всичко да минава през ДТЗ не винаги е добра идея, за вкъщи може би да, за офиса в ниакъв случай, а за по индустриално просто забранено.
|
| Вто Юни 09, 2015 6:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тия които са лицензирани и застраховани са съвестни и обикновено няма грижи с тях. Проблемите почват, когато се опиташ да минеш метър като колегата и на края ти излиза през носа  . Тони лиценза не е задължително да има нещо общо със синдикати. В някои случаи има, но в повечето не е така. Просто това са стандартизирани изпити, които контракторите полагат, за да им дадат лиценз, че са запознати с кодовете.
|
| Вто Юни 09, 2015 6:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи, ние имаме лош опит, едно фонтанче стои наполовина от 2006-та насам, уж беше лицензирана фирма, регистрирана в каунтито, проверихме я и накрая нищо, полвинчатото фонтанче ни излезе 10к, ефект че беше лицензиран никакъв, само дето си изгубихме времето да се пробваме да си връщаме парите. Та риск винаги има и не по малко от тук, щото тук /БГ/ винаги има едно на ум едно че ще му счупя ръчичките и никой нищо няма да ми каже, второ че за 5 хил преди да го утрепят щго и ебът и в най-лошия случай ще ми се размине с дебел адвокат. Там не се страхуват от такива неща, шанса е да го съдъш но той е флаирал и освен да изгубим още парите друго нямаше да постигнем, разбира се винаги ще се намери адвокат който да ти вземе парите и да го съди. Изобщо в бизнес отноенията имам не много добри впечатления от САЩ, не са толквоа гладки и чисти нещата. Над две години се опитваме да си вземем пари от една транспортна фирма, успех още май няма, вече му загубих края. Има запис на който се вижда как шьофьора поврежда стоката, т.е. я събаря обаче ха върви си вземи парите, и фирмата не е много малка. И не малко други случаи имаме, контрактори които не си изпълняват контракта и се опитват да те чарджат, доставчици които не доставят тов акеоот си договорил и какво ли не още.
|
| Вто Юни 09, 2015 7:05 pm |
|
 |
|
timt
|
Десерта Лъв пак ще кажe че спамим темата ама да си кажа, докато не се оправят тия закони и да започнат да се взимат правата на адвокати и медицински сестри, доктори и т.н. паплач която е като пиявица няма бизнес тук! И аз бях изгорял на времето, на това от горе влязох и в схемата на адвокати .... бе дълго е за описване, по добре го отпиши и жена му да ти е любовница. После влязох в схемата на здравеопазването и вече с богат опит. Родолюбците ще ме настъпят но да ми кажат кое е държава и къде се намира тази България.
|
| Вто Юни 09, 2015 10:00 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Нещо не мога да се оправя с аранжимента на таблото. Когато връзваш само предпазители е лесно. Един гребен и взимаш фаза от всеки предпазител. Как се връзват ДТЗ-тата ? Има ли начин да се използва гребен ? Тоест как от главния АП да пусна фаза за всяка ДТЗ ?
Другото което ме мъчи е следното: Искам следните токови кръгове: 1. Контакти хол 2. Контакти спалня запад 3. Контакти спалня юг 4. Таван 5. Климатик и тераса хол. 6. Осветление А 7. Осветление Б 8. Фурна+плот 9. Контакти кухня А 10. Контакти кухня Б 11. Баня/Тоалетна 12. Бойлер 13. Контакти коридори
Не мога да ги събера в 24 позиции (2х12).
Това, което имам са: 5бр Schneider Acti9 ДТЗ (без АП) 2P-25A-30mA-AC 1бр Merlin Gerin Multi9 ДТЗ+АП в едно DPNa vigi C40 30mA 1бр Merlin Gerin Multi9 ДТЗ+АП в едно DPNa vigi C10 30mA 1бр Merlin Gerin XXXX ДТЗ+АП в едно DPNa vigi C20 30mA
АП 10А 2бр, АП 50А 1бр, АП 16А няколко 8-9 бр.
Как според вас да ги вържа ? Има ли начин да събера всички кръгове в таблото ? Даже ми се иска кухнята да е на 4 кръга + фурна.
Единствено климатика, тавана и осветлението могат да са без ДТЗ.
|
| Пон Юни 15, 2015 11:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
И на мен ми се иска, ама като няма кака да го стиска...  Наистина ли си толкова зле с електриките или само се бъзикаш? Щото бай ти Бонго едно време обясняваше простичкото... Ся ще си лягам, де. Но нямаш ли си някой 2-3ти братчед електричар?
|
| Пон Юни 15, 2015 11:45 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Някой има ли желание да помогне, а не да ми се обяснява колко съм зле.
Конкретно на въпроса. От гледна точка на окабеляване на самото табло много по-лесно е да имам по един АП и една ДТЗ на всеки кръг. Таблото е 2х12. Слагам долу всички АП. Пускам им един гребен. Горе ДТЗтата. Всяко ДТЗ е захранено от АП и от нулевата шина. Всеки кръг взима от ДТЗ. Кратко и ясно. Обаче не мога да ги събера така в 24 позиции.
За това ви питам ако комбинирам една ДТЗ за всеки два кръга (по 2 АП след нея) как да вържа нещата без да станат спагети ?
|
| Вто Юни 16, 2015 10:32 pm |
|
 |
|
timt
|
Аз обичам спагети.
|
| Вто Юни 16, 2015 10:36 pm |