Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Подход към UART комуникация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Подход към UART комуникация
1.2. AT Command Syntax
The “AT” or “at” prefix must be set at the beginning of each command line. To terminate a command line enter <CR>. Commands are usually followed by a response that includes
“<CR><LF><response><CR><LF>”.

А навигатора, заедно със всичко останало кротко си седи на сайта на Quectel и се иска просто регистрация за да можеш да изтеглиш всичко.

Що губиш времето на хората :axe:

Сря Май 20, 2015 6:06 pm
Профил

Ами не съм го видял! Дори не знаех, че съществува такова нещо! Погледни го от моя ъгъл! Започвам да правя нещо напълно ново за мен, но тук инфото е значително и докато осмисля всичката информация ми отнема време и някой подсказки!
Ти за колко време се оправи с първия си GSM модул?

Сря Май 20, 2015 6:19 pm
Профил

stoyanoff написа:
Ти за колко време се оправи с първия си GSM модул?

За 2-3 дни с разписване на всичко от нула - парсер и т.н. без да скимтя по форумите ... после още 2-3 седмици чистене на дреболии и fine tunning- докато правя други неща ... и след още 2-3 месеца пак седмица-две за пренаписване на TCP/IP комуникация от команден режим в директен.
В случая не е пишкомерене а да ти обърна внимание, че опита си има значение и е несериозно да очакваш всичко да ти е ясно и да не четеш даташитове или да ползваш готови библиотеки където някой преди теб се е сборил.

Сря Май 20, 2015 9:09 pm
Профил

Може би неправилно съм се изказал. Документацията съм си я свалил и съм я изчел кажи речи цялата. Програмата не намерих! Комуникациите не са ми силна страна, признавам! Наистина човек като има повече опит може би бързо ще справи! Примерно на мен ако ми се наложи да си направя примерно 1 инверторно електроженче, ако го лепна предполагам заедно с хардуер и код за седмица ще се оправя(само за изходния траф нз дали ще има кой да го навие толкова бързо или ще трябва аз ...).
А ти как успя за 2-3 дни да направиш платка и да я съживиш?! Гравьор?

Сря Май 20, 2015 9:31 pm
Профил

palavrov написа:
В случая не е пишкомерене а да ти обърна внимание, че опита си има значение и е несериозно да очакваш всичко да ти е ясно и да не четеш даташитове или да ползваш готови библиотеки където някой преди теб се е сборил.

+1
Даже +2, защото първия път бързо-бавно се подкарва някак си. Втория път подобряваш, след още няколко пъти задобряваш и почваш да виждаш проблеми дето просто не си ги забелязвал. Така че борбата е доста дълга и трябва да навлезеш в тематиката. Не става само с чужда помощ, дори и да има такава.

Сря Май 20, 2015 11:05 pm
Профил

stoyanoff написа:
А ти как успя за 2-3 дни да направиш платка и да я съживиш?! Гравьор?

Тц, говоря само за софтуера, с хардуера съм скаран - мога да чета схеми и да правя фирмуер по тях ама не и да проектирам, даже и поялник нямам ... всяка жаба да си знае гьола. Аз съм си мекуерист :mrgreen:

Чет Май 21, 2015 12:42 am
Профил
Аватар

Цитат:
http://www.quectel.com/product/prodetail.aspx?id=7

Всичко на една място в секцията Download. Явно си разглеждал сайта след напрегнат заваръчен ден без маска. :lol:

Питай чичко Гугъл за "AN26 power supply design for gsm applications" и ще ти покаже апликейшън на Сименс, който доста добре описва ситуацията със захранването на ГСМ.

След като захраниш гсм, закачи серийния му интерфейс към компа и подавай командите от някоя терминална програмка, за да усетиш реакцията на модула и видиш отговорите на командите.

И чети внимателно. Описанието на АТ-командите ще ти е настолната книга.

Чет Май 21, 2015 7:51 am
Профил

Благодаря за информацията! За този проект мисля, че ще се оправя с настоящата платка, но ако пак ми се наложи да правя нещо такова или да доработвам настоящия проект, сигурно ще си направя нещо като стенд с COM. :)

ПП: Друго си е като работи платката и трябва да пиша само код! :P

Пет Май 22, 2015 7:48 pm
Профил
Аватар

Намери начин да имаш някакъв дебъг интерфейс, на който проца да докладва какви ги върша заедно с гсм. Вервай ми, страшно много време и нерви спестява.

Съб Май 23, 2015 6:03 pm
Профил

Едно въпросче! Вече доста добре се справям с GPRS-а, но искам да попитам нещо! Очевидно е, че на много от командите, които се изпращат към модула, отговорът завършва с ОК. Добра практика ли е да следя само за това ОК без да се интересувам от другата информация, която връща?! Разбирам, че има няколко по-тънки момента, когато само ОК не е достатъчно. Като цяло питам?!
Благодаря!

Вто Юни 23, 2015 9:07 pm
Профил

Ако само ти ще ползваш устройството тогава ОК е достатъчно. Ако друг човек ще ползва устройството, тогава трябва да валидираш всичко.

Вто Юни 23, 2015 10:33 pm
Профил
Аватар

Ако трябва да сме точни, обикновено, отговорът завършва с '\r\nОК\r\n'.
А отговорът на въпроса ти е свързан с конкретната команда. Ако командата задава параметър, получаването на ОК е достатъчно.

Сря Юни 24, 2015 12:10 pm
Профил

Друг въпрос! Колко време трябва да предвидя за регистрация в мрежата. Обикновено става за 2-3 сек, обаче понякога не! За сега съм предвидил към 6-7s. Колко да го сложа тука?! Не, че се получава и сега, но понякога трябват няколко опита, което е дразнещо!
Благодаря!

Пет Юни 26, 2015 3:20 pm
Профил

2-3 секунди са малко. Толкова е в "идеални" условия - т.е. има наблизо клетка и т.н. Виж, интересното е когато условията не са идеални - тогава ако си на батерия трябва да търсиш баланс - ако отпуснеш 2-3 минути примерно в ситуациите когато модема е в някое мазе, тунел и т.н. без грам покритие ще си е чиста загуба, от друга страна пък ако е 2-3 секунди почти гаранция, че няма да успее да се регистрира. Аз бих сложил 20-на секунди. Същия проблем имаш и след това ако искаш да отвориш gprs/3g, после и за отваряне на tcp/ip конекция и т.н. Ако си на батерии е хубаво да си знаеш бюджета т.е. максималното време което фирмуера ще се чака и ще рестартира модема преди да се откаже. Като имаш няколко таймайта един след друг по няколко секунди за обикновенни те команди и десетки секунди за регистрации и т.н. времето за една итерация може да сокне доста, като го умножиш по броя на опитите става още повече. В предната ми работа, началствата бяха "оптимизирали" т.е. надули таймаути и брой на опитите за да е сигурно, че модема ще се закачи - като насмятах worst case излезе към 22 часа ... това за устройство което е предвидено да се работи за 30-на секунди на всеки 6 часа за да изкара 10-на години на мускули - един път да остане включено за час-два и хайде година от продадения живот отишъл. И никой няма да го разбере докато не изреве някой клиент след 2-3 години, че устройствата му се "изчезват". Та оправията беше да вкарам и едни броячи колко секунди е бил включен модема, гпс-а и т.н. които се пращаха към сървърите за да се хващат изненадите преди клиента да е разбрал за тях ...

Пет Юни 26, 2015 3:41 pm
Профил
Аватар

отговор:

питаш CREG /* мрежа */ 30 пъти през една секунда - изход при ": 0,1"

питаш CGREG /* gprs */ 30 пъти през една секунда - изход при ": 0,1"

примерно: GSM Quectel, SIM със Pin: след PowerOn на около 15 секунда има интернет

Пет Юни 26, 2015 4:02 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща