|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:48 pm
Източник високо напрежение
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Източник високо напрежение
изчисляването на трансформатора започва с: - захранващо напрежение на първичната - режим на първичната (продължителност и полярност на импулсите) Иначе все едно да кажеш "помогнете ми да си изчисля скоростната кутия, така че да вдигам 200"...
_________________ Хайде де!
|
| Сря Юни 24, 2015 9:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе така е но не е невъзможно в тоя случай да ушиеш балтон по копче.
|
| Сря Юни 24, 2015 10:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Окей, V на първичната 12, на вторичната ми се ще да е 2К, но реално тръбата бачка на 1.2К, така че съм склонен към компромиси. Режима е правоъгълни импулси, честотата е без значение.
|
| Чет Юни 25, 2015 12:13 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Добре. Започваме така:мостова схема с два мосфет-драйвера, 100 кХц. Кондензатор последователно на първичната , 1мкФ. На изхода- утроител на напрежение (че да не моташ много проводник).
Първичната:23 навивки PET-1F 0.3mm Вторичната: 1265 навивки PET-1F 0.1mm
Първо навиваш вторичната. 145-150 навивки на ред, върху всеки ред намотаваш по 1 слой изолационна лента (Mylar tape 30um). Междуслойното напрежение е ок. 100V, повечето проводници ще го извържат, но не те знам как ще го намотаеш...
После намотаваш 3 слоя изолационна лента. В двата края на макарата намотаваш 20 витки изолационна лента, широка 2mm. Отгоре мотаеш първичната (получава се нещо като каналче от изолационна лента).
Изводите на първичната и вторичната трябва да ти се падат от срещуположните страни на макарата.
Ще гледам до вторник-сряда да ти драсна едно чертежче, че не знам колко ясно стана.
|
| Пет Юни 26, 2015 11:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То мотането е най-големия зор особенно с 0.1 ... тва не е за програмисти  машинка си иска, казвам от опит. Мотал съм по толкова и е голям зор, това 0.1 се къса само с поглед, като се скъса снаждането също не е голям кеф да му свалиш нормално изолацията е зор в повечето случаи се наранява достатъчно та да се прекърши, това дето съм го мотал можеше да се пои както е с лака, малко повечко колофонче и лака падаше ама .... абе машинка му е майката за да стане с малко псуване. Едно време някъде бях видял да с епродават едни простички с механичен брояч но нямам спомен къде, ама някой може да прояви съчуствие и да ти го намотае. п.с. не му каза на какво да ги мотае.
|
| Съб Юни 27, 2015 10:02 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Пренавиването не е шега работа, занимавка си е, а и трябва да си играеш доста за да стане както трябва. Има мързилив вариянт - автотрасформатор + трансформатора и диодите на микровълнова печка. Така до 800W няма да има проблем  Ето тук: http://www.ebay.com/itm/DC-3V-to-7kV-Bo ... 20f9eaf1a0 има евтино решение, но май тези трансформаторчета прегряват бързо - за светкавица стават не са подходящи за постоянен режим.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Юни 27, 2015 12:37 pm |
|
 |
|
dan
|
Ферита E25/7 K2006 Kaschke, макарата - E2513HSEF (има ги в комет) Аз съм навивал и на бормашината, броенето може да си го направи с едно магнитче, рид ампула и калкулатор 
|
| Съб Юни 27, 2015 1:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то много неща може ... няккога си бях сковал от плочки паркет и го въртях на ръка, за целта бях изкормил един стар магнетовон за ремъче и шайби, а броенето с брояч от колело, нямах само какво да предвижва проводника, при големи може и без ама за тоя конец 0.1 ще си трябва. Има такива машинки ама не се сещам къде съм ги виждал.
|
| Съб Юни 27, 2015 2:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
А в дюкянчетата за ремонт на алтернатори и стартери не могат ли да ми навият? 
|
| Съб Юни 27, 2015 5:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
0.1 ... малко ме съмнява, но може да питаш. Но и да ти го навият ме съмнява да ти сложат изолацията както трябва.
|
| Съб Юни 27, 2015 5:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Мисля че и по-напред в темата беше споменато - готов траф за CCFL беклайт. Повечето съвременни се клатят мостово, секционирани са, изобщо, направени са както трябва.
|
| Съб Юни 27, 2015 5:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
+1 за готов траф. Едно време се бяхме запалили по електронни запалвания, та колегата моташе трафа на блокинг-генератора през ден. Накрая, като го намота и изолира както трябва, му избиха високоволтовите кабели.
|
| Съб Юни 27, 2015 6:11 pm |
|
 |
|
dan
|
Е, примери за некадърници колкото щеш. Човекът искаше някой да му сметне трафчето, сметнах му го и то с неща, дето се намират в магазина за без пари. То половината кеф на хобито е сам да си го направиш. Аз миналата година мотах едни мрежови трафове за лампов усилвател, не ми се рови да видя колко хиляди навивки бяха. Навивах ги на ръчна навивачка ( с повишаваща предавка), всичко си стана както си трябваше. Иначе не знам колко малки и големи трафове съм смятал и пускал в производство. Всичко е въпрос на знания и налична технология. Може да можеш да сметнеш всичко и да си го конструираш за чудо и приказ, ако нямаш технологията.... и от другата страна, ако имаш технологичните възможности, но си пропуснал момента с амазон (или алибрис)...
Трябва да стане и с ccfl инветор. Повечето обаче са с пуш-пул, а аз тази схема не я обичам по ред причини.
Офтопик: Захванал съм се с моето лабораторно захранване. Я кажете от къде се снабдявате с графични дисплеи. Много съм бос в тази сфера. Май си трябва отделна тема за това.
|
| Съб Юни 27, 2015 7:11 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Пуш-пула не е задължително да се ползва, тъкмо ще се ползва цялата първична намотка без средния извод, и ако трафчето е за 5 волта, ще стане за 10. Намотката ще се използва по-пълноценно.
За навиването и аз съм навивал, даже за доста по-високи напрежения, но имах и от какво да развивам. Например от старите телефонни релета имаше едни с много жица, и то с проводник 0.05 мм. Другото е от едни синхронни моторчета на 220 волта, от броячи на часове, от навиването на часовници за двойнотарифни електромери, от програмни релета за време, общо взето все стара техника, при тях проводника е 0.1мм. 1000 волта не е толкова много, но пак е добре да се обърне внимание на секционирането на намотката за по-малък капацитет, особено ако инверторчето е обратноходово, каквито правят руснаците с блокинг генератор. Там вероятно ще се получат и по-малко навивки.
|
| Съб Юни 27, 2015 10:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе 1000 не е много, но все пак трябва да е добре направено. Иначе как ще се драйва ... за такива мощности цял мост е малко неоправдано но пък лошо няма.
|
| Съб Юни 27, 2015 11:34 pm |
|
|