|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:12 am
ESD и нисковолтови процесори
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ESD и нисковолтови процесори
От тези 100 кондензатора под процесора ...ако са 0805 можеш да запоиш отгоре на десетина от тях 10 микрофарадови керамични. Ама сигурно са по-дребни ... та не знам.
--- По спама - с алуминиево фолио съм обвивал ДИП процесор 68705 с джамче . Фолиото беше замасено и преборваше смущение, предизвикващо ресет. Да речем 100..300 бройки. Не се е налагало да го махаме по подозрение, че е "груба грешка"
|
| Съб Юни 27, 2015 3:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Те ако са 0805 процесора трябва да е формат А5 поне  ... кой знае какви въшки е поил Дедо отдолу.
|
| Съб Юни 27, 2015 3:04 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Сигурно, за мене това е забранена територия - нито му разбирам , нито го виждам , нито мога да ги запоя - под 0805 не умея. Сигурно ще може да запои 10-на конда по 10 мкф . Ще стане абсолютен сандвич.
|
| Съб Юни 27, 2015 3:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на тоя проц са 0402. мога да поръчам от фарнел, по левче парчето са. и после трябва да намеря някой да ги запои, защото и аз не ги виждам - напипвам ги с пръст по равна повърхност и толкова.
|
| Съб Юни 27, 2015 3:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
абе ... аз не ги виждам също, ама ако с 0402 с голямата лупа много светлина и ако е сутрин рано може и да стане, по някава причина сутрин виждам по добре ... но това е само за виждането, за ръката е според фазата на луната, някой път съм ОК но друг път полезният ход се губи във случайните движения и тоя размер е абсурден. Струва си за експеримента, но ще трябва да е сандвич задължително.
|
| Съб Юни 27, 2015 5:01 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Не знам дали има нужда от микрофаради , но по няколко десетки пиофарада може да запоиш. Че на тези 100нФ от Самсунг резонанса им едва ли е над 100MHz. Проблемът на Дедо е, че му е много бър процесора. Сложи някой на 30-40 MHz и хич няма да разбере че има импулси по няколко наносекунди 
|
| Съб Юни 27, 2015 5:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз това имах в предвид под малки и големи, десетки пико не знам, ама стотина може би ... а иначе не е невъзможно и някой по голем да си требе, но по вероятно е да не ти стига ток в началото, щото 100х100 .. ти си налепил разпрелено едни 10 uF, верно по различни напрежения сигурно ама не са никак малко, все пак за 10 nS колко ще дръпне.
|
| Съб Юни 27, 2015 5:20 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дедо, не разбрах що за дивайс тестваш, в смисъл как се разбира отвън, че се ресетва или въобще, че не работи както трябва поради гръмотевиците? Щото моя дивайс за който стана дума при последната ни среща, се оказа, че е минал теста с гръмотевиците. Аз не присъствах, та не знам какво са проверявали, шото дивайса се буди по време през 48 часа. Как ли ще улучат активното състояние, че да го ошашкат... Кутията е пластмасова, а долу е платката. От другата страна има маса и малко пътеки. След като тази платка (двуслойка) мина сертификацията, получих строга шеФска забрана за всичко над двуслойка. И стига капризи с 0402. Аз какво да кажа, като техниците ни се оплакват като вас - кой не вижда, кой е в мензис..., та се налага прототипите да си ги насищам сам.
|
| Съб Юни 27, 2015 5:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Лео, какви пари е тая антена за 100 бройки да речем? И под кафеза процесора ли си скрил? Сори за офтопика.
|
| Съб Юни 27, 2015 5:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
http://www.mouser.bg/ProductDetail/Antenova/A10393/?qs=%2fha2pyFaduhtpbJ6RQtWrJRO7%252bg7Lc5xWGodEOogkLPv7cVqUIx9Cg%3d%3dВиж и твоите доставчици. Търсиш Antenova A10393 Rubra. Ако ще я ползваш, обади се на лични, за някои подробности. Препоръчах я на Цецо и той май я заложи в проекта си, но не знам резултати. Антената е добра и ако се подберат проавилно съгласуващите компоненти, минава ГСМ сертификациите. Освен тове е 5-бандова, та ако се наложи да мина на 3G сменям само модула с UL865, без да преправям платката. Да, под екрана е проца (по настояване на клиента) "за да не излъчва смущения". А той е PIC24F на вътрешен RC генератор + часовников кварц отвън. Непокритите виа в двата долни ъгъла са пак негово творение. Кво да ги правиш - програмисти... 
|
| Съб Юни 27, 2015 5:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нямам снимка на платката, та слагам малко слоеве от када зеленото е отгоре, червеното - отдолу. синьо и кафяво са захранвания по плейнове. червеното защриховано е земя. шестоъгълниците са кондензатори. BGA-то е на 1мм стъпка. общо на едно захранване се събират към 55-60uF. захранванията са импулсни на 1MHz, на тая платка бобините са екранирани. и иаз си мислех по-скоро за пикофаради. на PLL захранващите пинове ги има, но там е за тишина. не че съм мерил фазов шум, или че има значение в случая. проца е на 1200MHz. спънахме го на 800 (надолу не може), но няма ефект. има още 2 кинетиса на 48MHz и 75MHz на 3.3V, те си живеят необезпокоени. имаме 2 светодиода (през цифрови транзистори), единия го размигахме в тред на приложението. той храни и кучето. на ресета сложихме бипкалка, да го чуваме когато някой се разлае. вътрешното куче лае по друг начин, в 30% от случаите се обажда то преди дворното.
|
| Съб Юни 27, 2015 6:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .. има логика, не всеки път се омазва кучешкия регистър ... обаче все така въпроса е източника на мазане, директно омазана памет като от радиация, в случая от смущение, или омазана заради клочене или много мърдане на масата. В крайна сметка ако всичко е динамично нещата са в пъти по зле, да не кажа в порядък щото динамичното има куп причини да се омаже.
|
| Съб Юни 27, 2015 8:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-вероятно регистрите са динамични. не ги знам колко са, но описанието им е почти 800 страници, все пак. а и ако дизайна на процерора е статиче, обикновено се артикулира обилно в чаршафа.
така че остава първоначалния въпрос - процесори с над милион транзистора и захранване около волт дали изобщо могат да минат такава сертификация? панталейката го знаем, че си преиграва. другите дали не замижават с едно око? или пък и с двете...
|
| Съб Юни 27, 2015 9:23 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Тук май е заровено кучето
|
| Съб Юни 27, 2015 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами сигурно замижват и то в US, а то какво да замижат, ти си в точка b ще или не ще. Ако това е допустимо какво повече ? Но това определено е нещо по което трябва да се замисли човек, нямам нищо подобно в плановете, големите неща са все x86 базирани, сега почваме да копаме ама ще е малко, от едната страна ще е или 24-ка или някаква подобна простотия, а другото ще я някое армче ама дребно 7-ка може би или някъде там. Ония истории с големите армове и кепчърите както и да ги смятам нямат смисъл, вече трети голям производител ме уверява че x86 архитектурата ще постигне същата цена като арм-а че и по-ниска. Иначе сега трбява да получа едни мостри от една арм-ска история, но дизайна не е наш, по задание само, там ще пробвам и историята с кепчърите ама да видим. Ще го видя как е и на esd, то имам сериозни съмнения като цяло, това е единствения производител с който съм говорил и твърди обратното на другите относно цена 
|
| Съб Юни 27, 2015 9:54 pm |
|
|