|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:35 pm
ESD и нисковолтови процесори
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ESD и нисковолтови процесори
дедо, преди време се бъзиках със сходни дивотии, не точно същата постановка, но сходна, щото освен ресет успявах да повреждам записа във флаша редовно... има разлика от желязна до алуминиева кутия (или медна) в твоя случай мисля че имаш проблем с магнитни полета от токовия удар по кутията
против магнитни полета успях да постигна резултат по следния начин - дебела алуминиева/медна ламарина (2-3-4 мм) успоредно на платката възможно най близо и от същата ламарина парченце залепено върху процесора малкото парче на процесора може да не е свързано никъде, а голямата плоча замасена само в 1 точка към платката без да допира до външната кутия и да е малко по голяма по размер от платката
трябва да се избягват всякакви затворени контури, маси, жици всичко разглеждай като контур по който може да се индуцира нещо от магнитното поле на токовия удар
идеята на тая плоча е да играе ролята на намотка на късо, т.е. в близост до плочата ВЧ полетата силно забавят скоростта си на разпространение, съответно и индуцираните тоци/напрежения в платката а колкото до жиците - големи феритни пръстени, но е цяла магия къде и как да се сложат, не съм сигурен че знам, но също правят чудеса
|
| Нед Юни 28, 2015 2:17 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Последната платка която тествахме, я плющяхме с 20кv. Оказа се че всичко влиза през захранването. Вътре проц-а е DSP на Analog. На 1.8v е. Нищо не се рестартираше или изгоря около проц-а с изключение на един китайски ТЕС от който захранвахме платката.  При нас при гръмотевица горяха едни операционни усилватели за 1А изходен ток. Но на ОУ-тата им се лок-ваше изхода и няколко секунди по късно им излизаше пушека. Проблема реши ето това на входа на захранването(48v): http://store.comet.bg/Catalogue/Product/8137/ плюс няколко X кондензатора. Виж си захранванията, сложи някой друг ferrite beat където може и задължително където ти се събират сигнални с цифрови маси. Помагат много при такива ситуации.
|
| Пон Юни 29, 2015 10:39 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Това което Tisho описва явно е за друг тест. Тестове за смущения към пикове с високо напрежение са 3. 1. Всички захранващи кабели, както и кабели, които излизат от устройството и отиват към ръкохватки, външни бутониери и т.н. се слагат в една "дървена" кутия и се атакуват с пакет импулси с честота от 2 до 5кHz според класът на изделието и от 2 до 4kV. 2. Захранващият щепсел на изделието влиза в контакт на генератор от където заедно с 230VAC се вкарват и пикове пак kV. 3. (това, което ДедоБоре явно тества) Изделието лежи на маса покрита със заземен лист ламарина. С пистолет се докосва корпуса на кутията (метални части), куплунги и т.н. За 1 и 2 задължително на входа на захранването се слага варистор, такъв дросел, какъвто Tisho даде линк. Паралелно кондензатор (100тина нанофарада) и от двете захранващи жици (N,L) към земя (PE) по един кондензатор Y от порядъка на 2,2nF. Тези кондензатори не трябва да са големи, защото според класа има стандарт за лимита на утечки към земя. Такива филтри има и готови върху тях си е нарисувана схемата и са с конектор за PC захранващ кабел или в кутийка директно за вграждане http://store.comet.bg/Catalogue/Product/16521/За 3 ако изделието не е в метална кутия и няма метално фолио или други полупроводими материали по повърхността, то този тест е безсмислен, тъй като видим разряд между пистолета и кутията няма да се забележи. А гледам питаха ме защо е грешка пластината да се замаси, с която крием чипа например: Всички метални части концентрират заряда около себе си. Както е гръмоотвод. Този заряд трябва някъде да отиде, затова гръмоотводите са свързани към земя с отделна жица, дебела и т.н. по стандарт. Но въпреки всичко ако вашият гръмоотвод бъде треснат въпреки, че земното е далеч от мрежата на къщата, със сигурност ще премигнат всички уреди, а нищо чудно и да изгорят. В апарата с това незаземено фолио се разчита, то да поеме заряда и бавно да се разреди през въздуха, тъй като това не е гръмотевица, а все пак тест, който има някакви по-човешки параметри. Ако се заземява трябва много внимателно да се направи и е хубаво да стане, чак преди този филтър, който описах в т.1 и 2. Обаче ако сте с адаптер и до металната кутия на изделието стигат 2 жици това е невъзможно. Ако замасяването е в по-близка точка и особено пък от към нисковолтовата част, то цялата енергия ще влезе като огромен пик в захранването на чиповете и единствено остава да се надяваме те да го поемат без сътресения. Но това вече е като да хвърляме боб и да гадаем, да не сменяме за в бъдеще производителя на чипа (ако с него теста мине), да се надяваме, че няма да го направят на по-тънка подложка и т.н.
|
| Вто Юни 30, 2015 5:42 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
надявам се че това не е за мене.... Дедо Боре - след като поясни какви са ти кондензаторите ,аз еднозначно ти казвам че там е проблема освен ако товите кап са некви специални и имат някакв турбо голям рипъл кърент....не съм врачка но по логика и от това което аз съм видял натам са нещата. Ето моите разсъждения на глас- като се гърми по масата - точката дето е разряда е повдигната спрямо истинската реална земя - неиде дето е забит металния прът в земята- та от точката на разряда до заемителния прът съпротивлението е 0.000някакви си ома ма при 25 кВ и ток Х може да се сметне колко е разликата ,съответно колкото по ниско е питанието на процесера толова по уязвим е .... Колото повече консумация имаш -толкова повече кондензатор ще му трябва да компенсира - ти спомена някакви 100нано , аз съм слагал по 1-2 микро на 2 флаш чипа дето държим картинките за навигацията и при положение че там не се пише а само се чете и клока е 80 -100 Мг.... както знаем - има ток - има магнитно поле ама в общия случаи представи си картинката - къде е првичната на трафа и после до ПЦБ е въздушна мехдина ,а после вторичната -писти около чиповете ,бондиращите жици и т.н ама с в 2 думи вторичната е много малка за да се докара ткава енергия че да повиши ли намали захранвашото напрежение на процесора Както видя аз гърмя повече енергия към маса така че в моя случаи масата се повдига неимоверно повече. Сетих се и друг признак които дава тежест на моита теория за повдигане на масата - като тествам в UL лабораторията като гърмим на 25кВ премигваха ЛЕД на климатика и на още 2-3 други уреди които са на 2-3 метра от постановката а единия от уредите даже беше в метален кафез та там излючвам магнитното поле да му влияе. Аз точно като товоя МЦУ не съм имал но на една камара навигации процесора е нисковолтов -само някоя друга периферия работи на 3,3 В,вътре е подобно на твоито около волт и такива уреди както виждаш има в една камара коли и те са минали тая сертификация.
|
| Вто Юни 30, 2015 8:25 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Дедо спомена 100 кондензатора по 100 нано- само под процесора. Това за пълнота. Отделно спомена ,че срив се получава и без да има връзка между кутията и масата. Така че- дай още малко размисли - че нашите се изчерпаха. 
|
| Вто Юни 30, 2015 8:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе някои хора не са виждали електромер с въртящ се диск без Ардуино вътре 
|
| Сря Юли 01, 2015 12:13 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Аз ако можех от разтояние да фиксвам проблеми кат тоя ........ знаш ли колко кинти щях да имам а... Аз изложих малко мои разсъждения които съм ползвал по мои опит да фиксвам мои проблеми от сорта. неща да повтарям повече ама 100н не върши работа- на дядото чиповете кои знае колко ток гълтат - формулката е проста напрежение * капацитет = ток * време така че ако тока е бая се вижда кое требе да се нагласи за да се буферира за едиколко си време.
|
| Чет Юли 02, 2015 2:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм да погледнем кора. напрежение 1.1V, мощност ~0.9W. да кажем ампер с малък запас. през 15 пина прави по 70mA на пин. времето на гръмотевицата е 70nS макс. импулсните захранвания са на 1MHz, т.е. времето за 'помпене' е с период 1uS. вътре има DSP, но не знам усилвателя за грешката колко е бърз и дали чува изобщо нещо над 10MHz... няма много информация за чипа.
|
| Чет Юли 02, 2015 8:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ако изходим от това на всеки пин да имаш 100 n и от тях да дърпа ток за тия 70 nS би следвало да падне до 1.05 не знам какъв му е прага ама едва ли тези 50 mV го събарят. От друга страна това е при условие че се храни само от тия кондензатори. Но нещо друго може да става, да се ошашква някой стабилизатор и докато възстанови да минават доста повече от тия 70 ns.
|
| Чет Юли 02, 2015 9:01 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Според моя скромен опит захранващите кондензатори са малко вероятно да създават грижи колкото и да зле. Трябва генерално нещо да е сбъркано при тях... Ако поразиите стават през захранването, много по-вероятно е грешката (от повдигната/свалена маса, индукции във фийдбака и т.н.) да се усилва от самото захранване и така да става белята. Искам да кажа, че енергията от шума по принцип е твърде малка за да разреди/презареди един куп кондензатори, но малък шум в управлението (фийдбака) може да накара захранването да изсипе цялата си мощност по погрешка (или пък да го спре) и от там да замине напрежението в рейловете.
Но от това дето прочетох, ако трябва да хвърлям боб бих заложил на проблем с клоковете. Те също са "тънко" място и с относително малко енергия може лесно да се ошашка кварц и/или pll и да влязат гличове по клоковете и нататък всичко става мазало... Другото е отделни тригери да се омазват, но тогава обикновено се отвява едно нещо. Докато в случая регистри и куче щом се омазват, по-вероятно е заради кофти клок..
|
| Чет Юли 02, 2015 2:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами на мен захранването по принцип ми е пръв заподозрян, още повече че това не е от най-простите, но и това с клоците е възможно. Иначе тя енергията е малка но при тия тактови честоти не му и трябва много, 70 nS смущение е цяла вечност на фона на това което се случва в процесора. Но то си е само на боб даже едно кокалче няма от де да вземем. Кондензаторите не са никак малко, освен ако не се окаже че индуктивността им е много голяма.
|
| Чет Юли 02, 2015 6:32 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Тоест стабилзаторът на 1.2В трябва да се разкачи и вместо него- един акумулаторен елемент за проба.
|
| Чет Юли 02, 2015 7:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
На теория да... но на практика вероятно Дедо има поне няколко рейла и едва ли ще му е лесно да ги захрани от акумулатори...
|
| Чет Юли 02, 2015 7:17 pm |
|
 |
|
stefan63
|
И вероятно е един захранващ контролер, та ще види зор.
|
| Чет Юли 02, 2015 7:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, ще трябва бая да си поиграе че да спази и редът на палене ... а и скоростта на нарстване при палене най-вероятно е от значение .... то ще трябва да нарави нещо със сложността на устройството ... малко обречена идея, по скоро мерене му е майката, и то не е лесно ама .... бързи диференциално сонди и бърз скоп ... та дори и да не е токова бърз, то ако се ошашква конвертора няма да е за 1-2 наносекунди а за доста повече, а и да не е ушашкване, и като усилвател само да го играе пак ще е съизмеримо със смущението а то си е дългичко даже за мойте скопове става 
|
| Чет Юли 02, 2015 7:37 pm |
|
|