Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Философски въпрос ($20+) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Философски въпрос ($20+)
Един дълбоко философски въпрос ме мъчи от години: защо се налага да си ъпгрейдваме компютрите на всяка година-две? Кое точно в съвременния софтуер прави нещата толкова тромави, че програми които са вървели на 1 мегабайт и 20 мегахерца машина, сега малко по-шарени искат 4 гигабайта и 2 гигахерца, и пак вървят по-моткаво? Кой точно елемент се е сговнил през годините, за да стане така?

Сря Юли 08, 2015 8:04 pm
Профил

Мнение Re: Философски въпрос ($20+)
Аз отдавна съм си отговорил, не е нужно. Десктопа ми ще стане на 4 май и лапатопа и той... За лапатопа нямам мераци да го сменям поне още 1-2, десктопа може но само заради солида, просто тогава муслехме че вземаме макове с кор 7 а те не били баш....

Сря Юли 08, 2015 8:24 pm
Профил

Много неща са се променили.
Дай на едно циганче, дето сега си цъка без проблеми айфона един компютър с DOS или UNIX/LINUX интерфейс и ще е като в небрано лозе.
Дай и на теб да ти дадем един копютър с перфокарти и копчета да си нацъкаш bootstrap кода да почне да бутва от перфокарта ... голям смях ще падне.
Другото което е едно време имаше 32 битово число, знаеш му адреса в паметта и си го цъкаш, докато с сегашните джави и .миНЕТ всяко число е обект и постояно се мени мястото в реалната и вируална памет и от време на време гарбидж колектора мести обектите напред назад.
Освен това всичко е ... по-сигурно тоест при всяко викане на функция тя си проверява входа, като вика в тялото си други функции преди да ги викне проверява параметрите с които ги вика, те от своя страна пак проверяват входящите си параметри, освен това проверяват и какво връщат. Накрая се оказва, че половината от времето го прекарват в проверки.
Освен това. Сега има процесори с 2, 4, 6, 8, 12 и 18 реални ядра, но това значи че можеш да пуснеш 18 нишки, а не че всички програми автоматично са станали 18 пъти по-бързи.
Освен това процесорите и те изчакваш шини, видео карти и най-вече дискове. На въртящите дискове латентността не се е променила изобщо за последните 10-15 години.
Освен това едно време програмите ги пишеха няколко гениални американци и британци, а сега ги серат няколко милярда индиеца, пакистанци и виетнамци.
Най ме впечатли драйвера на един мастилено струен принтер, дето мастилото му струваше 2 пъти повече от принтера.
Диска с драйверите качва SQL и CGI сървър, настройките на принтера и следенето на мастилото става през уеб интерфейс през уеб сървъра. Едно CD се разархивира на 2ГБ боклуци, дето ти седят в паметта и са отворили портове за уеб и SQL сървари за целия свят да си ги хаква.

Сря Юли 08, 2015 8:28 pm
Профил

Мнение Re: Философски въпрос ($65+)
Лани се скапа Пентиума, дето го купих с парите от сватбата 98г. Един ИБМ 500МХц - първия на детето- го взех в сллужбата, не че ми трябва, Ако се наложи да дялам някоя платка - на него, ама вече ми се случва до два пъти в годината- там съм с PCAD 4.5 за ДОС. Работя на един лаптоп 2-а ръка - IAR/msp430 и малко '51. Бе общо взето съм изостанал отвсякъде.
Тая седмица подкарвам за кеф едно XT '186 . Който помни тези машини, може да ме разбере. Машинката е на 50MHz май, има VGA , PS клавиатура , пуска Дос6.22 и рамдиск. Днес и Туррбо Паскала изкомпилира успешно нещо старо. И се събира в малка кутийка. Ако някой му е интерсно - http://www.fleasystems.com/fleaFPGA.html. Търкаля ядро Next186 SOC от opencores.

Сря Юли 08, 2015 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Философски въпрос ($65+)
stefan63 написа:
Лани се скапа Пентиума, дето го купих с парите от сватбата 98г. Един ИБМ 500МХц - първия на детето- го взех в сллужбата, не че ми трябва, Ако се наложи да дялам някоя платка - на него, ама вече ми се случва до два пъти в годината- там съм с PCAD 4.5 за ДОС. Работя на един лаптоп 2-а ръка - IAR/msp430 и малко '51. Бе общо взето съм изостанал отвсякъде.
Тая седмица подкарвам за кеф едно XT '186 . Който помни тези машини, може да ме разбере. Машинката е на 50MHz май, има VGA , PS клавиатура , пуска Дос6.22 и рамдиск. Днес и Туррбо Паскала изкомпилира успешно нещо старо. И се събира в малка кутийка. Ако някой му е интерсно - http://www.fleasystems.com/fleaFPGA.html. Търкаля ядро Next186 SOC от opencores.

На мен моментално ми стана интересно. Даже в момента си купувам една такава платчица. Чудно ми е при положение че 186 не беше съвместим по портове със стандартната ХТ конфигурация, как ще успееш да подкараш чудото. Прати имидж за фпга-то (ако не е комерсиален де) та и аз да си поиграя за кеф...

Сря Юли 08, 2015 9:52 pm
Профил

Малко високи ми се виждат тези цени.
Но пък какво разбирам аз.
http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=51890
http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=51889
http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=53179

Сря Юли 08, 2015 10:31 pm
Профил

Цената не ниска, но и търсенето не е голямо , та така. За да стане работещо нещо му трябва дописване на FPGA = да се добави я SPI, я УАРТ и да им се напише драйвер. Но това е друга тема, малките платки от МОСТ са също друга тема :-).
Nbabane, имидж има във форумите на сайта - ще видиш тема за 186 SOC. Пичът (не разбира македонски, но е с родители от Битоля ) ще ти прати програмиращ софт в хода на приказките по доставка, да не инсталираш ФПГА инструментите. В сайта на Опенкорес авторът(друг пич от Румъния) на ядрото е публикувал и сорса за тази платка. Моята платка дойде с инсталиран имидж баш за 186, без да съм споменавал. Има някои подробности по имиджа на ДОСа , но ще пиша на лични, да не разводняваме темата.

Чет Юли 09, 2015 7:04 am
Профил

Ако е за платки и компилатор и на стар може да се работи обаче тъпия солид преебава нещата, и заради несъвместимоста на нови файлове със стари версии се принуждава човек да минава на нови версии. Много дълго карах на 2007, обаче последните две години подизпълнители и производители ме умориха, та сега ща не ща съм на 2015, а то не върви на какво да е, реве че няма рам без никаква причина и се затваря даже самичко.

Чет Юли 09, 2015 11:09 am
Профил
Аватар

Домашния ми компютър е на 7 години някъде... Е7200 и 4ГБ рам. Сега е с уин7. Ползвам си го за филми и интернет. Работи си ОК, не виждам особени причини да го сменям към момента. Служебния го смених втори път за 9 години. Сега съм със SSD и 16ГБ РАМ, i3 и Z97 чипсет и пак алтиума зарежда около минута-две (особено ако има отворени повечко проекти) почти няма разлика със стария. Просто някои софтуери си работят бавно сякаш така са предвидени. Само бозата дето стартира за около 10 сек. Това е единственото подобрение май.

Чет Юли 09, 2015 1:24 pm
Профил
Аватар

Сложен въпрос...
https://vimeo.com/14388358

Чет Юли 09, 2015 2:48 pm
Профил

Повечето програми за да изглеждат "по-скъпи" имат delay(100) сложени тук-там за да изглежда че вършат много работа.
Тях и на 100 пъти по-бърз компютър да ги пуснеш, пак ще работят с еднаква скорост, обаче ако ги пуснеш във виртуална машина където времето върви 10 пъти по-бързо от реалното, то тогава програмите тръгват 10 пъти по-бързо.

Чет Юли 09, 2015 6:22 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Домашния ми компютър е на 7 години някъде... Е7200 и 4ГБ рам. Сега е с уин7. Ползвам си го за филми и интернет. Работи си ОК, не виждам особени причини да го сменям към момента. Служебния го смених втори път за 9 години. Сега съм със SSD и 16ГБ РАМ, i3 и Z97 чипсет и пак алтиума зарежда около минута-две (особено ако има отворени повечко проекти) почти няма разлика със стария. Просто някои софтуери си работят бавно сякаш така са предвидени. Само бозата дето стартира за около 10 сек. Това е единственото подобрение май.

Аз установих, че за Алтиума няма нищо по-добро от бруталната сила. Т.е. многото мегехерци. Например алтиума като му набича 8 слоя и ми му е все тая каква видеокарта съм му сложил, работи еднакво туткаво и с вградена интелска и с нещо дето има 500 грамово охлаждане. Рама дали му е 4 или 16 гиги - пак все тая. Ама на дърта едноядрена П4 на 3.6Гхз хвърчи поне два пъти по бързо от мобилна осем ядрена i7-ца на 3.2Ghz(ама мобилни, демек наполовина). Т.е. и многото ядра не му помагат хич, животното си иска мегехерци.

За ГЦЦ-то многото ядра определно помагат като набичиш -j. Но най-добре много ядра с много мегехерци, той Мечо Пух си го е казал :)

Аз реално от много рам виждам далавера само във виртуалните машини.

Гледам, че квант продават разни ксеони с много кеш, стари железа, все си мисля да взема един да пробвам, че ми е интересно, ще ли да има нещо осезаемо различно....

Иначе при мен машините се сменят на 4 години горе-долу.... Като работи човек с външни клиенти, няма избор, ония дърпат нагоре, ти трябва да ги гониш иначе си аут от играта.

Чет Юли 09, 2015 7:30 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Ама на дърта едноядрена П4 на 3.6Гхз хвърчи поне два пъти по бързо от мобилна осем ядрена i7-ца на 3.2Ghz(ама мобилни, демек наполовина).
Аз още си търкалям 2 стари IBMа Р4 - 3.2ГХз НТ... За момента не намирам никакъв смисъл да сменям на нещо по-ново...

Чет Юли 09, 2015 7:48 pm
Профил ICQ

@Цецо Няма нито един мобилен процесор i7, който е 8 ядрен, но има с 8 нишки. Ядро и нишка не е едно и също.
Няма нито един мобилен процесор i7, който е на 3.2GHz, без турбо. Най високата честота е 3.1GHz но само за много екзотични модели, които аз не съм ги вижда. Може с турбото да му се вдигне честотата до 3.2GHz но то е за съвсем кратко време, само няколко секунди не може постоянно да кара на турбо постоянно, защото ще прегрее и ще изгори захранващата схема.
@Koleto този процесор за $70 http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=52713 е 4 пъти по-бърз от твоя ... но е 4 пъти по-хладен и хаби 4 пъти по-малко енергия.

Чет Юли 09, 2015 8:09 pm
Профил

За визуализацията е нормално, дори в продукти като солида интелското видео дава сравними а и по добри резултати дори от нисък клас quadro. За паметта е друго, солида примерно си иска памет и то много, от 2012 насам не знам какво му направиха но дори и на малко асембли яде рам като за световно.

Чет Юли 09, 2015 9:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща