|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
lps
Ранг: Минаващ
|
 3D printing
Здравейте, видях че има теми за 3Д принтерите и реших да се възползвам. От известно време ползваме услугите на някои от студията за 3д принт и сега сме решили да се сдобием с такъв. Насочили сме се към някои модели. Основното което се гледа е резолюцията, размера на елементите и вида на пластмасата. Предполагам това е достатъчно. Мейкърбот, дремел са основните които гледахме, макарче дремел работи с PLA. Имам въпроси относно пост обработката на елементите, понеже ни трябват за макети и ще гоним визия. До колкото знам основното е полиране,грундиране и боядисване. Ако все пак някой може да каже малко по-подробно и в детайли. Или поне да даде линкове към читаво написани неща конкретно по темата 
|
| Чет Юли 09, 2015 5:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: 3D printing
Абе ... по добре SLA, погледни тези, http://www.fsl3d.com/pegasus-touch/ С всички които са с екструдиране има разни грижи и то не малки. Недостатъка на това SLA е че размера е малък, но по добре да правиш една част от 3 или 4 парчета, ако ще и от 10 и да са точни и с малко довършване. И аз много мислих, в момента имам познат който купи 3 различни макебота и сега му стоят, мислех да взема еидн от неговите но май се отказах и мисля за някакво такова SLA. Иначе за тия екструдиращите май макебота е най-добре от евтините, от там насетне става пак дебело.
|
| Чет Юли 09, 2015 7:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
най-добре разпечатайте няколко неща и експериментирайте. за мейкърбота ще отговарям каквото знам и мога - моя е replicator 2x
|
| Чет Юли 09, 2015 7:25 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
Аз имам менте на мейкър бот от най-добрите ментета  (два екструдера, голяма площ над 20х20х18см и т.н.), затварящ се обем с подгрев... имам достъп до един FORMLABS SLA, вероятно е от течностите, но често се получават дефекти, кухини, цепки в детайлите, дори и след правилна обработка не се втвърдяват добре, или по-лошо размекват се и поддват във времето. Иначе съм виждал страшни неща принтнати с SLA, но ми звучи да е като сравнение с лазерните принтери и масилоструйните. Ако печаташ много мастиленоструйните имат смисъл, защото консумативите не залежават, ако го ползваш веднъж в месеца лазерен!!! И тук мисля е същото тези течности при мойте хора предполагам са преседели и сега създават повече проблеми отколкото помагат. Докато PLA и ABS шприцването мисля не се влияе от престаряване на мат'ряла  Отделно сега нашумяват машини за претапяне и повторно валцоване на вече принтнати детайли към нови нишки (пълнители). И това го прави страшно евтино след първоначалната инвестиция.
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
Последна промяна HIFI на Чет Юли 09, 2015 7:32 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 09, 2015 7:28 pm |
|
 |
|
lps
|
replicator x2 e eдното от нещата които харесахме. Разпечатването е трудно понеже не знаем кой с каква машина разполага. А относно залепянето на 2 елемента и после прикриването на ''шева" би било интересно някой да сподели опит 
|
| Чет Юли 09, 2015 7:31 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
налагало ми се е да го правя и не защото детайла е бил прекалено голям, а защото не исках да принтирам подпиращи мостове, за да избегна провисване. Лепи се, шкури се и няма проблеми. Има из нета доста писано за постпроцес на принтнатите детайли - обработка с пясъкоструйки, ацетон и т.н. EDIT : http://www.3dtectonix.com/Skill%20Build ... 0Skillsetshttp://support.zortrax.com/acetone-vaporizing/http://makezine.com/projects/make-34/sk ... d-objects/ - нещо като заваряване 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Чет Юли 09, 2015 7:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами детайлноста на SLA e доста по добра. При големи детайли почти всички които шприцват правят проблем, говоря при детайл който запълва 70-80% от обема. Отделно при тях с подгряване или без се получава деформация в основата което често е проблем, има и решение разбира се.
Като цяло и той върши не лоша работа, но SLA си е друго, а при цената на тия просто няма смисъл, съизмеримо е с мекърбота и то при сходен обем.
|
| Чет Юли 09, 2015 9:34 pm |
|
 |
|
lps
|
на Дремел builder idea е с добра резолюция, голям обем и доста добра цена...1000$, но е PLA ;/. За жалост не намерих до сега нещо с подобни параметри, но ABS. или поне не нищо което да ми вдъхва доверие
|
| Чет Юли 09, 2015 11:27 pm |
|
 |
|
Edesign
|
за SLA не мога да коментирам. Не съм ползвал. Ние имаме оригинален ULTIMAKER 2. Чудесно работи. Обаче има недостатък, че работи само с 2,85мм filament. - по принцип като избираш гледай да е за 1,75мм filament. - това че е за PLA не виждам какъв проблем е. С PLA се работи много по-лесно от ABS, резултатите не са много по-различни (е ако става въпрос за макети). Явно масата не се подгрява, което ми се струва странно. Единствената разлика между ABS и PLA са по-високите температури на екструдера (ABS- 240градуса, PLA - 200) и масата (ABS-100, PLA -70) - гледай механиката да е ОК - повече метални части, лагери (не втулки) ABS се шкури и полира по-лесно. Лепене с хелметекс, прома, момент. Оцветяване в никакъв случай с ацетоносъдържащи бои. Но така или иначе към тези принтери с filamenta си мисля че ще намалее значително интереса скоро към тях, също както към мастиленоструените принтери. Работят много бавно, сложна механика и т.н. SLA много повече прилича на лазерен принтер - евтина механика, голяма скорост. А пък от къде да знам може и още по-добър метод да се измисли. Та според мен в близко бъдеще се очаква някоя от компаниите, които произвеждат принтери за хартия да пусне и 3д принтер при цена 200лв  До тогава всичко е еуфория и сърфиране по гребена на модерното 
|
| Пет Юли 10, 2015 5:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм на тоя дремел обема му хич не е толкова голям, replicator 2 е с доста по голям, 28 см на дължина, сега не знам каква част е реално изпозлваема но би трябвало да е цялата.
|
| Пет Юли 10, 2015 11:33 am |
|
 |
|
lps
|
е да ама дремела е 1000долара.....а репликатора 1800 
|
| Пет Юли 10, 2015 12:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е така е, всичко зависи от целите. За мен по малкия обем може да с еоправдае само с по-доброто качество.
|
| Пет Юли 10, 2015 1:01 pm |
|
 |
|
lps
|
A някой да е ползвал от китайските марки/ментета. Имам възможност от там да поръчам(игнорираме разправиите по внос и тн). Дали някой е ползвал от техните неща и дали има попадения
|
| Пет Юли 10, 2015 1:04 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Китайските марки са китайски марки...... поръчваш нещо, получаваш друго. От ebay досега едно нещо, което е струвало над 10$ не е пристигнало каквото трябва. Говоря за джунджурии. Например поръчвам си на Geetech екструдер за принтер. Поръчвам го с дюза 0,4мм , идва с 0,2мм/ filament 3мм , а идва за 1,75. Боросиликатно стъкло - спукано в края. Та като поръчваш от там си и да е всичко точно е почти като 6ца от тотото.
|
| Пет Юли 10, 2015 3:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Рядко да не кажа никога не поръчвам от там, нямам нерви да се занимавам с китайци.
|
| Пет Юли 10, 2015 4:05 pm |
|
|