|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:53 pm
Защо в PIC16x няма Master I2C HW
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Защо в PIC16x няма Master I2C HW
Ми чудя си се ... не знам и аз от любов към спорта или какво ...
Защо Пиковете и визирам всичко в 16х серия няма master I2C в хардуер (модула за I2C поддържа само slave режими).
Е толкова ли е сложно или скъпо  Или както се казва "или не му плащат добре, или е некомпетентен". Та ако не е скъпо и сложно , остава Microchip ...
Но може и да изпускам нещо. Не че е много редно да го сравнявам с 8051, обаче 8051 ядрото откога имам I2C модул с master функции ... (чета тука една книжка за проектиране на микропроцесорни системи и прочие, визират най-вече 8051, книгата е сравнително нова 2000г, но процесорите който ползват са ~93г. производство , нали ясно кога въобще е излязло 8051, но говоря за моделите процесори , които описват са от 93-та).
Та тъй ми е чудничко.
Някои има ли отговор
---
Нарочно в общи, защото това е по-малко техническа, повече може би точно ОБЩА или някак си икономическа тема.
edit:
опа, отплеснах се малко.
Значи 16F87x имат master функционалност в I2C модула, обаче аз като си чуя 16х и си мисля общо взето за малките 18-20пинови пикове (най-вече 818/9, 87/88, 627/8/9 )[/img]
|
| Чет Фев 02, 2006 2:24 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: Защо в PIC16x няма Master I2C HW
А бре колега  , по туй време на нощта чете ли се литература за PIC-ове ? Ами как да нямат PIC-оветe I2C мастер и слейв съпорт. Имат си, но се иска да четеш по-внимателно( и не през нощта  ). Тия дето си ги изредил, с изключение на 627/628, всички си имат хардуерно I2C, което поддържа и мастер, и слейв.
Сега, друг е въпроса, че и тук има бъгове и трябва доста да прочетеш, докато подкараш стабилно I2C модула. Особено пък в Slave режим.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 02, 2006 3:25 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не се притесняваи проблема не е толкова в теб колкото в магическата дума Mocrochip.
Спомни си за анкетата 
|
| Чет Фев 02, 2006 4:27 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Re: Защо в PIC16x няма Master I2C HW
За едно си прав снощи не трябваше да се занимавам с това, просто веднага след като се усетих какво бях написал -> т.е след редакцията (едит) си легнах.
хи-хи-хи
edit:
Значи сега видях какво съм искал да кажа:
Защо нямаме Master Mode в I2C модула, ами имаме "нещо" (нарочно в " и нарочно с името нещо) наречено Firmware Master Mode (16F819,87/88). А относно , че 628 няма I2C, да така е , но го написха , защото иначе е много стабилно и все пак няма страшни бъгове, та нямаше да е лошо да има и I2C
Ясно какво трябва да направя, за да имам master. Трябва да напиша 90% от решението.
Обаче ето и чуденото: толкова ли беше трудно или скъпо щеше да дойде да има I2C Master Mode (full Hardware support hahahah  ) в 'малките' пикове от 16-та серия. Т.е 18-20пиновите.
А сега ако искаш такова нещо трябва да скочиш минимум на корпус 28/32-крака.
|
| Чет Фев 02, 2006 9:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Просто трябва да си избереш такъв който има MSSP, а не само SSP.
А защо го няма при всичките, мисля че можеш и сам да си отговориш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 02, 2006 12:13 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Абре маниак, защо въобще се занимаваш с тая тъпа серия 16F, по добре 18Ф. Цената според мен си е еднаква (ако това е проблема).
|
| Чет Фев 02, 2006 1:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Абе хора,спрете се с тия грозни пикове.
Еи такива развоини платки като на снимката имам някоя друга направени за ATmega128 ,мисля че към 5-6 лева ми излизаха. Мога да дам на някои желаещ да смени вярата  . И проекта на платката мога да дам да си направите сами някъде платки.
Консултации ще давам по IAR. Стига с тия боклуци сте се занимавали.
|
| Чет Фев 02, 2006 1:59 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
едит: това е отговор към Безмозъчният крайедит:
Ми:
ниска консумация , МАЛКИ размери.
но ми се иска да ползвам хардуерни модули , защото по-лесно ще се надгражда или променя програмата / режимите спрямо променята на обстоятелствата.
Докато една софтуерна реализация , колкото и да я унифицираш , правиш универсална все повече си усложняваш "живота".
Поне това е което имам от моят опит като извод
А пик18 най-малкото е 28 краково животно.
Обмислям го точно това сега и ... ... пада яко мислене
Благодаря за отделеното време, момчета 
Последна промяна the_real_maniac на Чет Фев 02, 2006 2:08 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 02, 2006 2:01 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Никола, както и да ти звучи минавам на LPC след този проект. Ще ми останат може би 1,2 неща евентуално да имам нужда да се занимавам с пик , освен ако клиента не иска пик (КАКТО е в случея).
Та LPC 32bit -> Имам си gccarm , което е тамън за човек като мен занимавал се с ANSI C (x86)
Да не говорим , че ще мога да си кисна повече в ЛинуХа хихихи отколктоо в Уиндоуса , както ми се налага сега , заради пиковете.
Ще си имам всичко , което ми трябва и от към хардуер и от към програмна среда, само дебъгването , но все пак ще програмирам на баш ANSI C  хехехе или поне страааашно близко.
А и няма време сега да сменям платформа точно за този проект.
I2C-то няма къде да ходи, просто не ми харесва от прочетеното дотук как трябва да го направя, това е.
|
| Чет Фев 02, 2006 2:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Никола, мислех да не апострофирам, ама почваш да ставаш смешен братче. На всяка тема за пикове се мъдрят твойте коментари от сорта - "мразя пикове". Почваш да се вманиачаваш.
Е разбрахме че ти бъркат в здравето. И на мен ми бъркат. Ама върху тях ми бяха изградени годишните доходи поне 5-6 години. И какво да хвана да се гръмна понеже съм ги ползвал ли?
Излагаш се.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 02, 2006 2:18 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Някъде да съм писал "Цецо сменяи пиковете" ?
Старите навици се променят трудно.
Приказвам предимно за младите попълнения. А както виждаш в момента помощ ако решат да минат на нещо по свястно 
|
| Чет Фев 02, 2006 2:35 pm |
|
 |
|
Dimiter
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Никола би ли хвърлил малко яснота относно IAR компилатора
(с две три думи)
|
| Чет Фев 02, 2006 3:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Iar е един от наи професионалните компилатори. Има 2 по слаби платформи PIC16 и АРМ.
PIC16 просто са ги отказали изобщо май от година 2 не са пускали нова версия и надали вече ще се занимават.
АRM е спорен въпроса. Има какво да се желае но има и много плюсове.
За MSP,AVR,PIC18 еднозначно е наи добрия компилатор.
Средата му е малко дървена,но от друга страна има много възможности. Няма компилатор с толкова много възможности.
Свиква му се трудно,иска четене,а и много неща и не са описани. Но веднъж свикнеш ли каквото друго да хванеш виждаш че не ти дава свободата на деиствие която ти дава IAR. А дебъгера през Jtag e наи доброто. Няма в друга среда толкова удобен дебъгер. А и симулатора му изобщо не е за подценяване. Доскоро и аз не го оценях,но напоследък го поизучих просто е перфектен. Пак иска да четеш,конфигурира се предимно с скриптове,но е супер богат на възможности.
И не на последно място излизат постоянно нови весии и няма проблем с защитата им.
|
| Чет Фев 02, 2006 3:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и колко струва?
|
| Чет Фев 02, 2006 4:08 pm |
|
 |
|
Dimiter
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Ясно, поразгледах сайта им наистина звучат много обещаващо,
метни некой линк за download ако не е проблем.
|
| Чет Фев 02, 2006 4:09 pm |
|
|