|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Бензина
Ами ... какъв е пробелма с изтичането на газ, ти знаеш ли Чирен какво представлява ? Не съм чул някой наоколо да се отоплява на вода. Ако имаме конквенционални газови или нефтени находища и тях ли няма да експлоатираме защото е опасно ? Знаеш ли колко по опасно е ако случайно пертрола който е под стотици атмосфери се смеси с подпочвените води, тогава вече може от чешмата да тече петрол ... ама не съм чул да се е случвало. В Европа, Руското и Норвежкото лоби са много сериозни по отношение на енергоизтоници, и като цяло компаниите в бранша, ако всяка страна започне да довиба газ от шисти става твърде независима, всички енергийни пакети и споразумения се обезсмислят. Това че от ВЕИ не можеш да правиш бизнес и да конкурираш конвенционалните източници е ясно, и големите бутат да им се прокарват зкони знаейки ч енама заплаха за тях но виждайки дупка за злоупотреби и изкарване на пари, но шисти ... няма далавера, конкуренция и то задокеанска, защото тук никой няма развита технология. А тук изниква друг въпрос, значи да вадим газ от шисти не може, но пък е лошо не не си вадим и преработваме сами златото ? Къде тук е екологията, провери къде преработват дънди, как изглеждат заводите и природата около тях. Лично според мен си трябва целенасочена работа във всички тези сфери, и приходите от едно да се инвестират в друго, но тук няма кой да го помисли, дори някой да го помисли веднага му скачат 200 идиотчета, събират още 2000 и всичко е до там.
Иначе нищо против теб, не се заяждам, предполагам и колегата е така, просто някак .. хем сърби хем боли ....
|
| Пет Юли 17, 2015 7:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Да, именно. Има стотици такива. А конкретни доказателства - тсъ. Има неоспорими доказателства за това, за онова, за трето, пето... а къде ги данните от съответните проучвания? Къде е методиката? Кой ги прави? Това удобно премълчават.
|
| Пет Юли 17, 2015 8:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Експлоатацията на тия не е твърде по-безопасна. С технологиите, с които тук се добиваше някога пък са на светлинни години. Същите по ония митинги кукуригаха и срещу 2 камиона оборудване за каротаж (геофизични проучвания в сондажите, някои с използване на източник на гама радиация + няколко хапчета с друг източник за калибриране на апаратурата), а това е правено и се прави сигурно от половин век. Да, добива на полезни изкопаеми е мръсна и гадна работа, ама не виждам някой да се е запътил към землянките в гората (където, о, чудо, концентрацията на радон е в общия случай няколко пъти по-висока от в жилищен блок). Та рискове има. То рискове във всичко има. Ама има и икономически интереси, и в случая те бутат нещата в една или друга посока.
|
| Пет Юли 17, 2015 9:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Дънди преработват в Кот'Д'ивоар. Около фабриката не расте нищо. Като на Марс е. Е ако започнем да си копаме златото, ше трябва и такова "цехче" да си спретнем, ама къде? За газа - поне да бяхме разбрали дали има.
|
| Пет Юли 17, 2015 9:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз знам къде преработват, затова и го писах, ако вземем та ние си го копаем и преработваме ще сме супер екологични ... абе народа скача срещу всичко срещу което му се каже. Не е необичайно, почти всички да не кажа всички нации са така, камерън казва бълагрите ни цоцат и ще ни залеят англичаните скачат, буш казва ирак има химическо оръжие и ще ни напада и народа скача, някой му хрумва да направи група във фейсбук и те ти на протести по уолстрийт. ... ама нашия на една и съща кукичка може да кълве вечно и то без да и слагаш стръв.
|
| Пет Юли 17, 2015 9:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз много харсвам добиването на шистов газ - смъкна ми цената на газа около 4 пъти от как съм тук  . В най-свирепата зима (цял месец около -30Ц), най-високата ми сметка е била $200 да утоплявам всеки квадратен сантиметър на 250 квадрата къща до 23Ц денонощно. Вие като сте чок отворени разчитайте само на руснаците, плащайте им колкото ви поискат, стойте на студено и си имайте чисти подпочвени води  .
|
| Съб Юли 18, 2015 1:10 am |
|
 |
|
timt
|
No comment ..... Освен че тези които искат да има държава са тук! П.П. Тези които не помнят миналото нямат бъдеще!
|
| Съб Юли 18, 2015 1:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе това за сметката ... има нещо гнило да знаеш, нямам тук сега сметки ама само преди 2-3 месеца беше като описвах разходите и да ти кажа ми направи впечатление че доста плащаме за газ и за ток, общо около 600 $, не знам изолация ли е, машините ли са по ефективни ... айде къщата че е малко по голяма е така около 560 кв. но пък първо че не отопляваме цялата, един етаж почти не се отоплява, и второ не държим 23 а около 19-20. И това изобщо не е сметка в най-студените месеци. Чудно от къде идва тази разлика, големичка ми се види.
|
| Съб Юли 18, 2015 11:02 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, печката ми е с 96% ефективност. Досега тук никой не съм чул с такива като твоите сметки, а имам и колеги с големи къщи като твоята. Незнам в Инди каква е цената - тук е 0.33$ в момента.
|
| Съб Юли 18, 2015 2:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще проверя аз тая работа. Имахме един хитър в гаража, който доста често се включваше, а и горелката му нещео не беше наред, тази зима го сменях, ама той не може да изгори кой знае колко. Отделно единия климатик явно не е бил наред ама той няма връзка с топленето, тъкмо го смениха миналата седмица. Не знам самите юнити колко са ефективни, при нас са 3, ама сега не се сещам по колко BTU е всеки, но като знам че този за гаража е 60.000 а тия са им доста по-големи горелките но пък може и да не е много пропорционално на размера. Възможно е и изолацията вече да е за смяна, специално тая на горния етаж. Миналата година се качваха някави агенти ама така и не разбрах какво стана, на някои места дебелината беше малка. И това сигурно оказва влияние защото стаята на малкото е почти 100 кв и там е най-студено и заради нея на най-горният етаж почти постоянно му работи хитъра.
Без връзка с цените тая година доста озадачен останах от хитърите в мазето, явно им е високо КПД-то защото в студените дни когато работеха почти постоянно единия редовно се смаонаводняваше, явно има нещо не наред с отвеждането на изгорелите газове,но дотолков аим е ниска температурата че успяват да кондензират в тръбата, и като станат много съпротивлението става голямо и горелката изключва. Изгубих си 1 ден да гледам дали някъде по тръбата няма провисване което да се пълни ама беше последния ден и .....
|
| Съб Юли 18, 2015 3:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Я, Спарки, да не би да си учил в СУ и ако да, кой випуск (ако не е тайна, де  )?
|
| Съб Юли 18, 2015 3:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Моя е 111х бту. Тръбите за изходящите газове трябва да са със специфичнаформа, размер и диаметри. Провери в упътването за инсталация на твоите печки, защото много често тия дето ги инсталират си спестяват разни неща.
|
| Съб Юли 18, 2015 3:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това го проветявах уж, изглеждат наред, но ме съмнява че на едно място провисват и не целия конденз се оттича обратно и се събира.
|
| Съб Юли 18, 2015 4:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе как го търсите .... малкото, с GPS тракер ли?  Това не е къща, а английски замък.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юли 18, 2015 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не бе това беше една часто от последния етаж която не беше използвана, беше като склад, ама като се появи му трябваше стая и вместо да се занимаваме да преграждаме я оставихме нацяло, сега не знам дали във всички но аз в доста къщи в САЩ съм виждал такива по големи зони оставени като за стая за игра или развлечение, нещо такова ... сега не знам каква е била идеята на архитекта, ама я има Иначе за там нашата е среден размер като че ли, в квартала се виждат доста по-големи, малко по различно е от БГ де, като имаш в предвид че има 7 бани  ... миналата година правих ремонт, по скоро освежаване та я боядисвах, 3 дена отидоха, е верно то не бяха раета, не бяха цветове ... което бави но .....
|
| Съб Юли 18, 2015 6:18 pm |
|
|