| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 code.google.com алтернатива за SVN хостинг?
Гугъл спират авантата след няколко седмици и трябва да си местя цирка... Те предлагат github като алтернатива, обаче мен нещо не ме кефи тоя вариант, а пък и предпочитам стария SVN прет GIT....
Та въпросът е някой знае ли читав и фрее SVN хостинг?
|
| Чет Юли 23, 2015 1:42 pm |
|
 |
|
radolin
|
 Re: code.google.com алтернатива за SVN хостинг?
Ако проекта ти покрива изискванията за "свободен софтуер", може да погледнеш саваната - http://savannah.gnu.org но честно казано аз бих минал на гит.
|
| Чет Юли 23, 2015 2:24 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
+1 за git
Особенно като се вземе в предвид, че има кажи речи перфектна миграция без загуба на информация чрез git-svn ... ако има нужда от помощ съм насреща
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юли 23, 2015 2:31 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
можеш да си направиш собствен SVN сървър. същото важи и за GIT разбира се 
|
| Чет Юли 23, 2015 2:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не ми се занимава с преход към git в момента, пък и освен публичния ползваме и доста закрити сървърчета и всичко е на SVN и всичко е автоматизирано със скриптове... Така че подобен преход ще ми отвори работа, дори и да няма проблеми с git-а, ако пък има и проблеми съвсем  Ще погледна саваната и сорсфорджа... ако някой има впечатления да казва 
|
| Чет Юли 23, 2015 7:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
реших да пробвам git-a... експортирах си проекта от google.code в github и през web изглежда нормално. Но през екслипс... не знам аз ли съм идиот, плъгинът ли е толкова калпав?
|
| Пон Авг 24, 2015 1:48 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
eGit-а ли? На мен много по- ми допада от поларионското дърво за svn. Иначе гитхъб репозиторитата можеш да ги достъпваш с svn клиент.
|
| Пон Авг 24, 2015 4:12 pm |
|
 |
|
radolin
|
Дай github URL-то да го погледмен. Какво се омазва в Еклипса?
|
| Пон Авг 24, 2015 5:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нищо не се омазва, просто или аз не му схващам логиката или не знам...
Примерно искам да разгледам репозитори и не виждам как... Или пък друго - текущия ми проект искам да го синхронизирам от тук нататък с гитхъба...
|
| Пон Авг 24, 2015 5:45 pm |
|
 |
|
radolin
|
В какъв смисъл да разгледаш репозитори? Да браузваш отдалечените файловете ли? За синхронизацията основно се ползват push/pull. Аз предпочитам да си сменя опцията по подразбиране от matching на current или upstream, така че да синхронизира само текущия бранч, а не да опитва всички. Също за по-лесно може да си окажеш кой локален бранч на кой отдалечен отговаря (upstream traking). Ти до сега работил ли си с git или друга дистрибутирана система за контрол на версиите.
|
| Пон Авг 24, 2015 6:12 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
То за git май най добре си е да се ползва предимно cli. Верно гърчаво е като си свикнал само на гуи, ама си струва инвестицията.
|
| Пон Авг 24, 2015 9:33 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
То добре направеното GUI е просто wrapper на командния ред. Иначе се опитват да го направят лесно за начинаещи, от което страда качеството. Има много коментари за еГит плъгина да добавят git-svn функционалност за да може да се ползва той за работа с SVN репозиторита. Ама го няма засега. Щеше да е добре понеже концепцията му (на еГит-а) е по-добра. А на миро едва ли командния ред му е проблем 
|
| Вто Авг 25, 2015 9:43 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Нормално може да имаш локален проект И/ИЛИ някакво репозитори. И пак нормално, целта е да станат две, т.е. "И" локален проект "И" репозитори и двете да са в някакъв синхрон. И пак нормално пътя за постигането на целта започва от това което имаш. Примерно имам репозитори, нямам локално нищо, затова практиката в еклипс е първо да отвориш репозиторито в режим разглеждане. Защо разглеждане? Ами защото в едно репозитори може да има множество проекти и теб да не те интересува цялото дърво. Затова разглеждаш и от клона от който те интересува -> checkout (с десния на мишката) и си избираш къде да ти го стовари локално и си готов. Другия вариант ако имаш проект, тогава -> share project, избираш си тип репозитори, URL, юзер, пароли и т.н. Ако репозиторито е ново (т.е. празно) направо ти предлага initial commit и си готов. Ако е съществуващо те предупреждава, запомня си настройките и минава в режим синхронизация, т.е. показва ти разликите. Та това за мен "нормално".... Да, ама явно при git не е... Така и не видях как мога да разгледам репозитори. Мога да го сваля цялото, ама аз не искам на сляпо да свалям всичко. Искам да видя какво ще свалям. Искам да видя къде ще го свалям. Толкова ли много искам? Другия вариант искам да почна от локалния проект - share .. избирам git и искам да му дам URL - не може, трябва да избера локален път. Баси логиката за "шерване"! свалял съм си много библиотеки/приложения ама само през CLI (все пак работя на лайнукс). Въпросът е с еклипс да го подкарам, защото за сорсовете ни трябва и команден интерфейс (за мake release) и графичен интерфейс....
|
| Вто Авг 25, 2015 2:13 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Объркването идва от очакването distributed SCM като git да изглежда като централизиран ала svn - ами не са едно и също нещо т.е. нормално е реалноста да се разминава с очакванията. Помня, че и на мен ми беше трудно в началото да мигрирам от svn към git, но 2-3 години работа помагат  ... Майтап де, просто трябва някой да ти покаже как да си вършиш работата с гит и ще му свикнеш за нула време. В гит хубавото е, че можеш да имаш много хранилища било то локални в разни директории или външни (remote) из разни сървъри до които имаш достъп през http/git/ssh (http протокола е само read only т.е. не можеш да push-ваш твоите промени към сървъра). Да имаш цялата история локално си е предимство защото си развързан от сървър и можеш да си правиш промените поетапно, а когато имаш връзка със сървъра да синхронизираш и в двете посоки. Нормално е в такива ситуации да стане конфликт ако някой друг (или пък ти самия) е променил същата линия която и ти, но си има начини да се оправи (merge, rebase, и т.н.). Хубаво е да прочетеш малко как работи гит отвътре и ще ти светне веднага. Теоритично можеш да вкараш всичките си проекти в едно хранилище (в различни branch-ове) но на практика не печелиш кой знае какво от това. Относно browser на remote repo не съм чул да има (то не, че съм и търсил) - единствения начин е ако на remote сървъра има пуснат някакъв web интерфейс ... github, gitlab правят точно това. В днешно време би трябвало да не е проблем да дръпнеш едно цяло репозитори локално, особенно като се има в предвид, че един път като го имаш при теб всяка следваща синхронизация е само на променените неща - т.е. супер бърза ...
|
| Вто Авг 25, 2015 5:57 pm |
|
 |
|
radolin
|
Бях написал пространен отговор, ама браузъра ми заби и изчезна и не ми се занимава да го пиша пак. Общо взето е както казва Палавров, трябва да се смени навика на работа от централизираните системи.
Най-добре прочети малко теория как работи гит и дистрибутираните системи и ако и след това имаш някакви неясноти/въпроси казвай. Почти съм сигурен, че след като работиш с гит 6 месеца ще се чудиш как може преди да си ползвал svn (аз поне така бях).
|
| Вто Авг 25, 2015 6:03 pm |
|
|