Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Програмиране на процесори от софтуер на високо ниво 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Програмиране на процесори от софтуер на високо ниво
Не съществува ли програма от по-високо ниво(както е Dreamweaver за web страници, вместо да се задълбавам в HTML)? Защо, за да направя елементарна комутация( на еди кое си краче от чипа като подам 1 да ми излезе на друго еди кое си 1, или елементарна логика с таймер).За да светна един светодиод, ще трябва едва ли не да уча. Асемблер, език С, компилатор, симулатор, да уча първичен код и т.н.(дори и на Бейсик, който знам почти перфектно е тъпо да пиша логиката). А колко лесно би било да има софтуер с интерфейс от едната страна на екрана схемата, а от другата - логиката ->графично. Наложи ми се да направя устройство с 10 чипа и едно реле, а с PIC 12C508 би станало по-лесно и по-добре. Яд ме е, защото правя схеми хардуерно с една камара транзистори и чипове. За да работи един човек с таблет или компютър не е нужно да знае какви процеси се извършват в кутията. Едва ли и пука на секретарката като пише на Word какви единици и нули комуникират по шината на процесора ? Надявам се някой да е схванал логиката ми :)

Съб Юли 25, 2015 4:55 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Програмиране на процесори от софтуер на високо ниво
Викаш - ей от тук влиза телето, а ей от там излиза салама. Демек ти искаш нещо подобно :D .

Съб Юли 25, 2015 5:50 pm
Профил
Аватар

https://www.google.se/search?q=visual+p ... ygOO4J3gCQ

Съб Юли 25, 2015 6:00 pm
Профил

Бъзикате се , но не мисля, че от Adobe са тъпанари с Dreamweaver. И други програми улесняващи програмирането в графичен режим. Да са живи и здрави програмистите създали графични операционни системи - Win,Android,linux. И тях ли ще подигравате? Със сигурност има програма всичко в едно с лесен интерфейс. Виждал съм подобна за Pic контролер. Направена с графични ключове и таймери за създаване на логиката и после се програмира с програматора. Хардуера и програматора не са ми е проблем. Мен ме интересува конкретно създаването на програмата/ логиката на микро контролера. Но като гледам уроците от нета ме връщат в 1-ви клас.

Съб Юли 25, 2015 6:24 pm
Профил

https://www.google.bg/search?q=flowcode&biw=1280&bih=641&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIta_gxs32xgIVQVssCh2XgQ4-

Съб Юли 25, 2015 6:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Има и такива програми обаче и тях трябва да ги учиш как работят , което противоречи на заданието ти (да не учиш). Най-близко до това което искаш го има в Андроида - една картинка на микрофонче, като го чукнеш и казваш на микрофона какво искаш (не е нужно дори да знаеш къде е микрофона) - почти те разбира какво казваш. Засега се ползва само в търсачката, но колко му е да мигне и някой светодиод, въпрос на време е. Чакане му е майката, не учене. :)
Гугъл е Скайнет! :D

Съб Юли 25, 2015 6:41 pm
Профил
Аватар

не съм се подигравал с никой, просто пуснах едно търсене.
има всякакви примери и проекти, избери каквото ти трябва.
ако го няма и мислиш, че си струва
напиши една развойна среда по твоите изисквания.
има и Ардуино-та и програмируеми контролери със всякакви
блокчета и графики. има и LabView за начинаещи и Matlab,
ако искаш и Лего. Ако искаш още нещо по-лесно,
аз не мога да помогна.

Съб Юли 25, 2015 6:46 pm
Профил

Щом разбираш от електрически схеми, вземи си едно PLC и почвай с ladder logic.

Съб Юли 25, 2015 7:08 pm
Профил

Благодаря за линковете.Не ме мързи да уча. Но защо е нужно за програмиране на един чип да минеш през пет планини в десета? Няма ли програма която да и задам директно на 5 пин. да имам еди какъв си изход при определена логика на 2 други входа. Поне в началото искам да направя елементарен БИН.
PS:Ladder logic - ми изглежда добро !

Съб Юли 25, 2015 7:21 pm
Профил

заеби, или ще ти трябва или не! По това сам можеш да разбереш дали да го учиш или да помолиш някой да ти спретне код.

Съб Юли 25, 2015 7:41 pm
Профил
Аватар

Като хванеш ладера пък ще почнеш да казваш - това не може, онова не може.

Аз в момента се боря със Siemens TIA Portal V13 - всичко в един интерфейс - картинки и подобни, няма писане на код (ах как си мечтая да имаше за HMI-тата). Може да правиш изключително и само това което Сименс са сметнали за необходимо - а то не е никак много. За да се работи с интерфейса ти трябват : минимум Crey 15GHz, поне 48 гигабайта рам, компютър със странно конфигуриран файъруол (моя за 2 месеца се засра тотално). Трябват ти и поне 3 (три) 29 инчови (най-малко) монитора за да може да виждаш по-голямата част от менютата. Диалозите (в HMI-то) не могат да са на кирилица (всъщност нищо не може да е на кирилица). Никак не се справя с писанки различни от EN. Системата от променливи ("тагове") е pain-in-the-ass. Слава богу поне че за PLC-тата може да се вкарва нещо като паскалоподобен код. С пет реда направих нещо дето с ладер се прави със "егати-сложната-гимнастика"...

И най-готиното за накрая - можеш да записваш разни работи на SD карта - плц-то има слот. Ама картите са 4,8,16 и 24 MB (да точно така - МЕГАБАЙТА) - може да се ползват само техни, като цените им са съответно 40€, 80€, 160€ и 250€...

Тотален ШИТ. Ей това представлява това което искаш.

Съб Юли 25, 2015 8:18 pm
Профил ICQ

Сега не ми се търси, има за PIC със сигуност, рисуваш му схема то прави код, и работи .. ама си ограничен, и то доста. Ако го научиш ставаш независим от подобни тулове и може да го правиш за всякакви контролери ... ако имаш нужда от такова нещо добре помисли, или плащаш на някой да ти го направи, или се хвани и го научи, дали ще е asm или С няма занчение, всичко останало са глупости и загуба на време.

Съб Юли 25, 2015 9:28 pm
Профил
Аватар

Добре аз не успях да схвана какво точно се търси. Нещо дето да му нарисувам схема и то да знае аз как искам да мига диода, такова няма със сигурност. Ако писането на код е проблема - има безброй езици. Не е нужно да е С. За рисуване на схеми пък има безброй тулове. Та какво точно се цели с мероприятието?

Съб Юли 25, 2015 10:19 pm
Профил

Точно такова ми е нужно поне в началото. Схващам бързо като модифицирам готови програми.Не са ми проблем командите и променливите.На стария Бейсик мога да направя почти всичко. Проблема е че пишеш едно, после компилираш друго за самия запис. Не мога и да разбера как езика С ще разбере с какъв чип съм и откъде аджеба ще знае какъв дисплей съм му вързал например. Ей това ме мъчи. Поне докато схвана цялостната идея ми е нужно нещо по елементарно. Уча се бързо когато виждам някакъв резултат.

Искам да мога да направя някаква логика и като програмирам обикновен PIC 12f508 да видя резултата. Електрониката и схемата с подвързването не ми е проблем.

Съб Юли 25, 2015 10:28 pm
Профил

Oooo започва да става по-сложно ... езика С не знае нищо, на езика С всичко се пише както на пвоечето, или евентуално изпозлваш библиотеки. Например имаш библиотека за дисплей с контролер на Хитачи, 1,2,4 линии ... инклудваш съответната библиотека, връзкваш го където можеш, конфигурираш за това свързване 4 или 8 бита, порт Б или Д и т.н., и след това изпозлваш библиотеката. Самото С не знае нищо и не трябва да зане нищо.

Това което ти трябва, но не съм сигурен че го има толкова универсално ... и дали изобщо е оцеляло ... опитвам да си спомня името, преди много, много години съм пробвал нещо такова за ПИК. Към тогавшания момент просто ми стана интересно, ако са го развили може и да стане ....ама само да се сетя името че беше 98-ма :)

Съб Юли 25, 2015 10:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща