Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Може ли елктромагнит за врата да навреди на електроника? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Може ли елктромагнит за врата да навреди на електроника?
Здравейте,

искам да сложа н аедин шкаф/сейф електромагнит за заключване от вътре от този вид -
Изображение

Та вътре ще се помещава 1-2 лаптопа, фотоапарат и някой друг хард диск.
Вътре в шкафа ще има един траф и стабилизатор нa 12V за захранване на магнита и приемника за дистанционното управление. Има ли шанс този магнит в затвореното помещение на металната кутия, да "убие" нещо от електрониката вътре ?

Сря Юли 29, 2015 10:37 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Може ли елктромагнит за врата да навреди на електроника?
Не мисля, като гледам той затваря магнитното поле през планката.
А този електромагнит за да държи заключено постоянно ли е под напреженеие ?

Сря Юли 29, 2015 11:41 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Шанс винаги има. Например да се откачи желязото и да удари стъклото на фотоапарата. :) Ако те притеснява магн.поле по-скоро дръж ХДД по-далеч от трафа, 5-10см са достатъчни.

Ако спре тока ще може ли да си отвориш сейфа?

Сря Юли 29, 2015 11:45 am
Профил
Аватар

Електромагнита консумира постоянно, докато работи (нормално иначе от де това поле :D ). Деактивира се с дистанционно, което реално с реле прекъсва захранването. Т.е. магнита може да се отваря винаги, когато липсва захранване. То проблема е да не ти резнат тока и да остнеш без магнит. За целта слагам вътре и едно малко акумулаторче, да поддържа живот поне 12-24часа.

Сря Юли 29, 2015 12:30 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Може, ако тряснеш електрониката с електромагнита :)
иначе не, дотолкова дококото ако има микромашинни части - по фотоапарат и харддиск докато работят ,се рпиложи силно магнитно поле

Сря Юли 29, 2015 4:00 pm
Профил

Не би трябвало, освен всичко разсейките са малко затваря се през насрещната плоча.

Сря Юли 29, 2015 4:23 pm
Профил

Според мен - няма такава вероятност / е ако падне върху електрониката - ще я скапе..... :oops:

Сря Юли 29, 2015 4:41 pm
Профил ICQ

тоест ,ако 2-мца нарамят тоя сейф на рамо , 2 часа по-късно ще се облажат с 2 лаптопа и малко периферия- без да се потят много.
тоя сейф е срещу вътрешни зло-употреби :-)

Сря Юли 29, 2015 9:25 pm
Профил
Аватар

Кода е скрит при бушоните. :D
Не е ли по-добре да се направи с някакво резе, като при автомобилите, да не хаби постоянно ток?

Сря Юли 29, 2015 9:34 pm
Профил
Аватар

Не бойте се дали ще го нарамят на рамо сейфа, за това е помислено добре. Не ме притеснява че магнита консумира постоянно. От 3 години същата технология работи безотказно на входната врата. Притесненията са ми насочени към електромагнитното поле, а не дали ще се секне кръста на джамбазите :D

Сря Юли 29, 2015 10:34 pm
Профил

4040 написа:
Не е ли по-добре да се направи с някакво резе, като при автомобилите, да не хаби постоянно ток?

Не само да не хаби ток, ами и за по-здраво. Тия електромагнити са по 150-300кг сила, ако няма някаква по-специална механична конструкция лесно се откача с лост. Но тога става неотваряемо ако спре тока (fail-secure).
Има малки актуаторчета с моторчета - струва ми се по-лесно и здраво едно такова да движи солиден заключващ механизъм вътре. Отделно дето няма да дърпа много ток и може да си има едни АА батерии с 10+ години живот за всеки случай.

Чет Юли 30, 2015 7:12 am
Профил
Аватар

gicho написа:
4040 написа:

Не само да не хаби ток, ами и за по-здраво. Тия електромагнити са по 150-300кг сила, ако няма някаква по-специална механична конструкция лесно се откача с лост. Но тога става неотваряемо ако спре тока (fail-secure).
Има малки актуаторчета с моторчета - струва ми се по-лесно и здраво едно такова да движи солиден заключващ механизъм вътре. Отделно дето няма да дърпа много ток и може да си има едни АА батерии с 10+ години живот за всеки случай.

Е как, точно обратното! Електромагнита не работи ако няма захранване, т.е. може да се отвори ако падне тока и акумулатора. А някаква брава със соленоид е точно подходяща, ако падне тока, или се прецака механизма вътре, трябва да играе флекса, щото става вовеки неотваряемо - за справка Дейв Джоунс на този клип:
https://youtu.be/HxQUKAjq-7w?t=679

Чет Юли 30, 2015 8:36 am
Профил

stefan63 написа:
тоест ,ако 2-мца нарамят тоя сейф на рамо , 2 часа по-късно ще се облажат...)

Разказваха ми за : Монтират сейф на който съдържанието е САМО няколко яйца в добре затворена торба. Та като краднат сейфа , да имат повод за радост... :)

Чет Юли 30, 2015 8:41 am
Профил ICQ
Аватар

mitko_el написа:
stefan63 написа:
тоест ,ако 2-мца нарамят тоя сейф на рамо , 2 часа по-късно ще се облажат...)

Разказваха ми за : Монтират сейф на който съдържанието е САМО няколко яйца в добре затворена торба. Та като краднат сейфа , да имат повод за радост... :)

Това е идея :D , но на мен целта ми е сейфа да ги забави едно 30-40мин за да имам време да дойда с гаубицата и да ги превъзпитам :)

Чет Юли 30, 2015 8:51 am
Профил

Да де, като спре тока и сейфа ти лъсва отворен. Аз не ти говоря за соленоид, а за би-стабилен механизъм - моторче което в едната посока придвижва резето към отключване, в другата - към заключване. Като спре тока остава на последното положение. Вместо ъглошлайф можеш просто да възстановиш захранването и да си го отвориш. Ток се консумира само по време на промяна на състоянието. Като знаеш брой отваряния/затваряния на ден може да си изчислиш захранването дори само на батерии, пък ако ще да ти се налага да ги сменяш всяка година, а не е проблем и да се презапасиш - има батерии дето са с 20 години съхранение, смяташ го батериите да издържат 5 години и си слагаш напомняне всяка нова година да те сеща да правиш подаръче. Далеч по-удобно е от това да прекарваш кабел, и пак да трябва да мислиш за подсигуряване. Другото е че по кабелите си вкарваш уязвимост - имам предвид че могат да го атакуват с електрошок и току виж отворил без бой. Иначе с батериите системата си е автономна и добре екранирана на топло в сейфа.
Все пак не говорим за врата на помещение, където трябва да съобразяваш с аварийна безопасност. Тези магнити са мислени точно за такива приложения (врати). И не са препоръчителни когато се търси по-висока сигурност срещу разбиване, защото както и насрещниците, се отварят лесно с повече сила. За по-сигурно се ползват болтове, пак със соленоиди но не забравяй че там е търсен ефект при повреда да се отвори за да могат да излязат хората.

Чет Юли 30, 2015 9:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща