| Автор |
Съобщение |
|
morpheous87
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Авг 07, 2010 8:47 pm Мнения: 239 Местоположение: София
|
 Може ли елктромагнит за врата да навреди на електроника?
Здравейте, искам да сложа н аедин шкаф/сейф електромагнит за заключване от вътре от този вид -  Та вътре ще се помещава 1-2 лаптопа, фотоапарат и някой друг хард диск. Вътре в шкафа ще има един траф и стабилизатор нa 12V за захранване на магнита и приемника за дистанционното управление. Има ли шанс този магнит в затвореното помещение на металната кутия, да "убие" нещо от електрониката вътре ?
|
| Сря Юли 29, 2015 10:37 am |
|
 |
|
vesko_hard
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
 Re: Може ли елктромагнит за врата да навреди на електроника?
Не мисля, като гледам той затваря магнитното поле през планката. А този електромагнит за да държи заключено постоянно ли е под напреженеие ?
|
| Сря Юли 29, 2015 11:41 am |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Шанс винаги има. Например да се откачи желязото и да удари стъклото на фотоапарата.  Ако те притеснява магн.поле по-скоро дръж ХДД по-далеч от трафа, 5-10см са достатъчни. Ако спре тока ще може ли да си отвориш сейфа?
|
| Сря Юли 29, 2015 11:45 am |
|
 |
|
morpheous87
|
Електромагнита консумира постоянно, докато работи (нормално иначе от де това поле  ). Деактивира се с дистанционно, което реално с реле прекъсва захранването. Т.е. магнита може да се отваря винаги, когато липсва захранване. То проблема е да не ти резнат тока и да остнеш без магнит. За целта слагам вътре и едно малко акумулаторче, да поддържа живот поне 12-24часа.
|
| Сря Юли 29, 2015 12:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Може, ако тряснеш електрониката с електромагнита  иначе не, дотолкова дококото ако има микромашинни части - по фотоапарат и харддиск докато работят ,се рпиложи силно магнитно поле
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юли 29, 2015 4:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не би трябвало, освен всичко разсейките са малко затваря се през насрещната плоча.
|
| Сря Юли 29, 2015 4:23 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Според мен - няма такава вероятност / е ако падне върху електрониката - ще я скапе..... 
|
| Сря Юли 29, 2015 4:41 pm |
|
 |
|
stefan63
|
тоест ,ако 2-мца нарамят тоя сейф на рамо , 2 часа по-късно ще се облажат с 2 лаптопа и малко периферия- без да се потят много. тоя сейф е срещу вътрешни зло-употреби 
|
| Сря Юли 29, 2015 9:25 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Кода е скрит при бушоните. Не е ли по-добре да се направи с някакво резе, като при автомобилите, да не хаби постоянно ток?
|
| Сря Юли 29, 2015 9:34 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
Не бойте се дали ще го нарамят на рамо сейфа, за това е помислено добре. Не ме притеснява че магнита консумира постоянно. От 3 години същата технология работи безотказно на входната врата. Притесненията са ми насочени към електромагнитното поле, а не дали ще се секне кръста на джамбазите 
|
| Сря Юли 29, 2015 10:34 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не само да не хаби ток, ами и за по-здраво. Тия електромагнити са по 150-300кг сила, ако няма някаква по-специална механична конструкция лесно се откача с лост. Но тога става неотваряемо ако спре тока (fail-secure). Има малки актуаторчета с моторчета - струва ми се по-лесно и здраво едно такова да движи солиден заключващ механизъм вътре. Отделно дето няма да дърпа много ток и може да си има едни АА батерии с 10+ години живот за всеки случай.
|
| Чет Юли 30, 2015 7:12 am |
|
 |
|
morpheous87
|
Е как, точно обратното! Електромагнита не работи ако няма захранване, т.е. може да се отвори ако падне тока и акумулатора. А някаква брава със соленоид е точно подходяща, ако падне тока, или се прецака механизма вътре, трябва да играе флекса, щото става вовеки неотваряемо - за справка Дейв Джоунс на този клип: https://youtu.be/HxQUKAjq-7w?t=679
|
| Чет Юли 30, 2015 8:36 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Разказваха ми за : Монтират сейф на който съдържанието е САМО няколко яйца в добре затворена торба. Та като краднат сейфа , да имат повод за радост... 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Юли 30, 2015 8:41 am |
|
 |
|
morpheous87
|
Това е идея  , но на мен целта ми е сейфа да ги забави едно 30-40мин за да имам време да дойда с гаубицата и да ги превъзпитам 
|
| Чет Юли 30, 2015 8:51 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да де, като спре тока и сейфа ти лъсва отворен. Аз не ти говоря за соленоид, а за би-стабилен механизъм - моторче което в едната посока придвижва резето към отключване, в другата - към заключване. Като спре тока остава на последното положение. Вместо ъглошлайф можеш просто да възстановиш захранването и да си го отвориш. Ток се консумира само по време на промяна на състоянието. Като знаеш брой отваряния/затваряния на ден може да си изчислиш захранването дори само на батерии, пък ако ще да ти се налага да ги сменяш всяка година, а не е проблем и да се презапасиш - има батерии дето са с 20 години съхранение, смяташ го батериите да издържат 5 години и си слагаш напомняне всяка нова година да те сеща да правиш подаръче. Далеч по-удобно е от това да прекарваш кабел, и пак да трябва да мислиш за подсигуряване. Другото е че по кабелите си вкарваш уязвимост - имам предвид че могат да го атакуват с електрошок и току виж отворил без бой. Иначе с батериите системата си е автономна и добре екранирана на топло в сейфа. Все пак не говорим за врата на помещение, където трябва да съобразяваш с аварийна безопасност. Тези магнити са мислени точно за такива приложения (врати). И не са препоръчителни когато се търси по-висока сигурност срещу разбиване, защото както и насрещниците, се отварят лесно с повече сила. За по-сигурно се ползват болтове, пак със соленоиди но не забравяй че там е търсен ефект при повреда да се отвори за да могат да излязат хората.
|
| Чет Юли 30, 2015 9:05 am |
|
|