Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Някой да се е сблъсквал с българска фреза ФВ 325.02? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Някой да се е сблъсквал с българска фреза ФВ 325.02?
Ами дебеличко е, доста дебело, 80 t са доникъде,на мен за някои огъвки на къде по тънко ми трябват по 200 t. Значи то много зависи от изискванията към отвора, не само допуски в размера, а геометрия, грапавост и т.н. Ясно е че най-чистият вариант е пробиване, но ако това е нещо като перфорирана ламарина това е якакъв ад за пробивна машина, каквото и да я правиш, и с автомат за заточване да я снабдиш си е все така ад. Точността както установихме не е кой знае какво. Ако се търси универсалност лазера е най-доброто решение. Да скъп е, но ако нямат няма начин да не аутсорсват това на някъде. Това което е неприятно е че дебелината не е малка, 5 мм за лазер не е много, но когато говорим за отвори нещата стават други тъй като се търси перпендикулярност, т.е. ниска разходимост, това предполага по мощен лазер, фокусиран в по тесен сноп и с по-добра оптика. Истина е обаче че правенето на много отвори на лазер не са неговата сила, всичко зависи от количеството, но принципно лазера е най-оптимален за контури и сложни изрези.
Ако говорим за линейно перфориране дори и за тази дебелина има подобни машини, обикновенно са ротационни, имаш един валяк който е поансона и един който е матрицата. Този тип машини предлагат висока производителност при линейна перфорация на листов материал.

Сря Яну 14, 2015 7:33 pm
Профил
Аватар

bobi,
може ли едно чертежче с допуски (геометрия, съосност, равнинност, грапавост) да пуснеш, да не хвърляме боб. "точността е към .2-.5 мм" е твърде общо изказване. 5мм е ни риба ни рак.

за едно изделие ли става въпрос или и бройки се гонят?

Сря Яну 14, 2015 7:49 pm
Профил

Абе и аз това щях да го питам ама .... досрамя ме ;)

п.с. имахме еидн стругаро фрезист, много добър беше а аз тогава бях младо яре, не с есещам как се казваше вече ама доста известен беше в нашия край. Та еидн ден ми вика, абе момче кви са тия рисунки тука бре, гледам аз . ми разрез казвам на отвора, тука допуска, грапавостта .... абе момче, от твойте разрези нямам къде да пиша бре, ти на мен чертежи на дупки не ми давай, я си знам как да ги правя .... счетох за ненужно да обеснявам че в тая дупка трябва да влезе хуй ама да влезе със стегнатост че по него ще се налузва водача на матрицата, той си знаеше човека ... и закаляваше в чушкопека, и мамицата му пращал съм детайли в КТА-то да им мерят повърхностната твърдост и мамаму и слон горе долу я докарваше, като имаш в предвид от какви доставчици купувахме стоманата и точния състав можеш да го определиш само след мас спектрален анализ .... но на един струг и фреза правеше чудеса, какви матрици сме правили ....

Сря Яну 14, 2015 8:01 pm
Профил

Ами той дето се опитва да ги прави е архитект, та такива +- 5см са си в рамките на допуска за него. Опитвам се да спася положението. То не че на спътника щангата пак така я проектираха, та се счупи на резбата, защото не я сметнали до къде как стига..
Ще трябва да се водят по направляващи и им трябва някаква съосност.
П-образни профили са - май за на фреза е най- добре. 3х80 броя детайла, почти еднакви еднакви отвора, с различен диаметър само. Давали сме на ръчни за единични детайли, тук е неудобно според мен- си е баш за програмируема. Работил съм на Махо, ама отдавна.
Ако имате- знаете къде могат да ги прекарат на бързо, ще се радвам :)

Чет Яну 15, 2015 2:07 am
Профил WWW

малко не разбрах, по 80 на детайл или по 3. Ако детайлите са 3 а броя е 80, забрави за координатна или каквото и да е друго, или нормална колконна или фреза, за всичко друго ще изгубиш повече време да установяваш детайла от колкото да го пробиваш, дори и приспособления да си правиш. На колонан бормашина дори без особенни приспособления, две планки с 3-4 болта и си готов стига габарита да им е точен. Пробиваш отворите в серия. Наместваш опори по две или три страни и другото е песен, ако детайла е по-големичък а свредлото не много голямо, применро 10-16 може и да не го стягаш дори детайла по Z ще му стига да го затискаш с ръка, опорите ще го държат да не врътне на някъде, точнот от 0.5 е напълно постижима така, само да имаш точни габарити.

Пет Яну 16, 2015 3:28 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Кондуктор е спасението. След това на бормашина. Базиране по един ъгъл и си готов.

Пет Яну 16, 2015 9:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Cekins написа:
Да... Оказва се че е просто един голям паметник. Тази поне май е със СВД. Освен това един познат каза, че е по добре да и се направи цялостна преработка. Да стане пълноценна 3 осна машина. Обаче се говори за цена около 6 - 10 к. лв.

Прав е човека и цените на там вървят. Но пък 3-осна нова с подобни параметри сигурно е над 50к.лв.
Виждал съм точно такава преработена до 3-осна, някакви от Казанлък са я правили (от родното й място). Ако те интересува, мога да им намеря координатите.
На тази, от двете страни на оригиналния, бяха монтирали още 2 допълнителни шпиндела - един по-малък с инвертор и един бързооборотен дърводелски. Но тая фреза може да носи много, сам си видял. :)
"Хубавото" на тези модели е, че оригиналното управление често се е повреждало и може да се окаже ,че не е работила много, което е добре за механиката й.

Чет Юли 30, 2015 11:09 am
Профил
Аватар

Вече е пътник. Шефа каза да я нарязваме за вторични. Все още седи там но до седмица две ще останат само мазни следи където е била. Вероятно ще и взема линийките и квото друо си струва да се спасява от нея - което едва ли ще е много.

Чет Юли 30, 2015 12:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Как на вторични бе! Не си го слагайте тоя грях! :)
Обясниха ми ,че точно този модел от българските фрези, е най-подходящ за цифровизация до 3-оси, особено тези със СВД. Всъщност цялата им електроника и автоматика е за боклука, ценна е механичната база. Пробвахте ли да я предложите на фирми за ретрофит или на търговците на стари машини? Поне ще й отложат смъртта и току виж се намерил някой мераклия. Такава яка железария едва ли ще се прави вече.

Чет Юли 30, 2015 1:24 pm
Профил
Аватар

Шефа и иска 3к - условието е сам да си я извади (можем да помогнем с мотокар естествено) - някой ако я иска да идва и да я помъква. Офертата ще е валидна най-много още седмица - две.

Фрезата е с трапецовидни винтове и няма оборудване (то оборудване има ама не се продава понеже се ползва на двете ФУ-та)

едит 1: Ситуацията е такава понеже има някакъв проблем в управлението (естествено) и не се ползва - събира прахоляка само. Преработването и ще излезе златно - малкия шеф е по-навит вместо да налива в тази, да купи за 15-20к € втора употреба нещо с подобни възможности ама западно производство.

едит 2: между другото последния месец един С8, един голям радиал и един чук заминаха на вторични - грях не грях - нищо не мога да кажа. Също така и две стари български CO-та и една стара българска плазма.

Чет Юли 30, 2015 1:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Днес пак разпитах за тези фрези. Малко съм се заблудил. Това, което писах за 3-осната се оказа ,че е ФВ.323.04 . Майсторите по преработката били тези: bel-cnc.com . A за 325 ми казаха ,че НЕ Е със СВД и преработката й не е изгодна. Преди години разглеждах една такава- стори ми се прекалено "начупена" , уж да е по-универсална, но пък така се отслабва конструкцията. Явно е пътник.
За западните да внимавате ,че има доста нежни.

Хеви метал!! :supz:

Прикачени файлове:
fv32505.jpg
fv32505.jpg [ 70.32 KiB | Прегледано 4093 пъти ]
FV32301.jpg
FV32301.jpg [ 22.45 KiB | Прегледано 4093 пъти ]
FV325.jpg
FV325.jpg [ 64.51 KiB | Прегледано 4093 пъти ]
Чет Юли 30, 2015 9:03 pm
Профил

Cekins написа:
Шефа и иска 3к - условието е сам да си я извади (можем да помогнем с мотокар естествено) - някой ако я иска да идва и да я помъква. Офертата ще е валидна най-много още седмица - две.

Фрезата е с трапецовидни винтове и няма оборудване (то оборудване има ама не се продава понеже се ползва на двете ФУ-та)

едит 1: Ситуацията е такава понеже има някакъв проблем в управлението (естествено) и не се ползва - събира прахоляка само. Преработването и ще излезе златно - малкия шеф е по-навит вместо да налива в тази, да купи за 15-20к € втора употреба нещо с подобни възможности ама западно производство.

едит 2: между другото последния месец един С8, един голям радиал и един чук заминаха на вторични - грях не грях - нищо не мога да кажа. Също така и две стари български CO-та и една стара българска плазма.

Ако се стигне до скрап, ще съм ти благодарен ако ми отвиеш трите ръчки горе за скоростите. Самите лостчета са на резба към основата - на моята липсват 2 и все не стигам до правене. Срещу заплащане, естествено.

Чет Юли 30, 2015 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Ще накарам фрезиста да ги смъкне и ще ги прибера. Линийките ще ги прибера въпреки че доколкотото ми е известно са доста калпави.

Със това тънкото крикче няма как да е стабилна тая машина. Освен това малко да охлаби някоя спирачка и масата тръгва накъдето си иска. Чух че имало такива и със СВД, ама тази не е такава.

Пет Юли 31, 2015 8:57 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Ще накарам фрезиста да ги смъкне и ще ги прибера.

Мерси. Само кажи като има развитие да ти дам данни да ги пращаш. И цена, съптоветно.

Пет Юли 31, 2015 10:11 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3