Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Съвет: къде е хубаво по морето през 2015? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Съвет: къде е хубаво по морето през 2015?
Относно Ралица и Албена...

Албена е малко по-различна... Целият комплекс, всички хотели, земята, всичко е само на един единствен собственик, още от приватизацията. За разлика от всички други курорти от комунизма насам има само една единствена новопостроена сграда и то на мястото на друга. Демек няма застроени градинки, няма бетонирания и всички простотии дето ги има в останалите курорти. Включително и с паркирането няма проблеми (освен ако ни си идиот и паркираш в зелена площ).

По принцип е приятно, обаче.... последните години откакто въведоха all inclusive-a с храната има проблем. Освен това и нивото на персонала падна и се получава евтина гадна храна с непочистени и лепнещи маси и е кофти. Така че внимавайте с прИмоциите. Верно има по-добри хотели и от там още нямам негативни отзиви (освен че са скъпи), но пак ще кажа че собственикът е един, доставките са централизирани, а не отделно по хотели...
Не препоръчвам и инклузив плюс-а, т.е. с безплатния алкохол...

Сря Авг 05, 2015 10:09 am
Профил

Това за вирусите ми е голяма мъгла.
Преди 2-3г. жената с децата бяха в някакъв евтин олинклузив с басейн (все за Албена става дума надолу), едното дете се скъса от повръщане, айде на система - 100тина кинта . Дали от морето, дали от басейна, дали от кухнята, не знам.
Миналата година отиде само с едното дете на Ралица, стояха 3 дни ,ок. На четвъртия се изместиха в друг, по-евтин хотел - май същия с басейна от по-горе, на 5-ия ден - пак системи , пак 100кинта, айде вкъщи.

Та албенската вода не се вижда и чува да е фекално замърсена , ама и там си става.
Или кухните масово са компрометирани.
Друго ме е яд - Албена е голям курорт, затворен, АД.
Здравната служба е организирана сякаш като отделно ООД. Откъде накъде плащаме лечението на малко дете? Нали има застраховки в цената на хотела. Не го разбирам.

Сря Авг 05, 2015 10:17 am
Профил

ами аз ви казвам за храната...

Иначе такива простотии с отпадни води в Албена няма или поне аз не съм чул (а то щеше да се чуе, тук сме малко село...)

И аз миналата седмица изкарах вирусче, всъщност всички в семеството ама го лепнахме от Созопол и не е от храната със сигурност ;-)

Сря Авг 05, 2015 10:30 am
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Desert Leo написа:
...Например, ако в Приморско легловата база се запълни на 100%, хората няма да се съберат на плажа, дори застанали прави един до друг.

На Приморско съм всяко лято по 2 пъти в последните 4-5 години. И южния и северния плаж са достатъчни да поберат всички, даже в хотелите да е гъз до гъз. Е, ще ти се наложи да походиш - най-близките до Приморско части от тия плажове наистина се пълнят, но никой не те кара да ходиш точно там. 10 минут повече ходене ти осигуряват по-човешка обстановка.

Виж на места като Равда например ще ти се наложи да ставаш рано сутрин, за да си заемеш място на плажа.

Отскоро ходиш, затова. Аз съм там винаги н вачалото на Август. Едно лято, преди 7-8 години на северния плаж почти нямаше място, а колко хотела се построиха от тогава... А от хотел в северната част да ходиш на южния плаж си е отврат отвсякъде.

Сря Авг 05, 2015 11:05 am
Профил

Хотела ми е на 100м. от паркчето в северна посока, на сравнително спокойна уличка. Обикновено ходя на Перла, с колата. Като ни скимне ходим и на южния, пак с колата, но рядко. Та ми е все тая. Разходките пеша са вечер по хлад.

В интерес на истината на южния в далечния край се правят още няколко хотела, единия доволно голям. Те тогава и там ще стане гмеч. Но пък къмпинг Юг е на 15 минути. До Маслен Нос също може да се мръдне.

Сря Авг 05, 2015 11:18 am
Профил ICQ
Аватар

Едно време и аз ходех на Перла с колата, но тогава бях в почивната станция на МС, която е на носа и нямаше друг начин. После се оринтирах към най-северната част - няколко години в хотел "Ина" (първия откъм морето в ной-северната уличка), а след това в "Стамополу".

Сря Авг 05, 2015 11:28 am
Профил
Аватар

мога да кажа какво е текущото ми гръцко решение.

малко селце до халкидики. от вход до вход е 332км, взимаме го 5-6 часа, зависи колко пъти спираме за кафе и плюскане.
има 2 хотела с общо 50 стаи максимум. плажната ивица е много километри, морето е с леки вълнички. не е баш кристално, но е чисто.
ние по принцип си наемаме къща, но има решения много.
ходенето до плажа е 5мин с гръцко темпо.
на плажа има 3 реда чадъри, но никога не съм ги виждал запълнени. чадърите и шрезлонгите са безплатни, ако си поръчаш нещо. обикновено фрапе с лед и бутилка вода за 2 афро е ОК. момичето, дето ти ги носи на плажа е едно и също вече четвърта година (словачка) и се познаваме, винаги си хортуваме за живота, икономиката, политика, децата, образованието и какво ли не.

сутрин минава една камионетка с местен зеленчук. доматите имат вкус :D поръчваш си каква риба искаш да ти донесат вечерта, като се приберат гемийте. в селото има хлебарница за ръчен хляб и сладки, плод-зеленчук и рибарски магазин, ама е на половин километър и или трябва да запалиш колата, или да носиш торби в жегата. има и карфур, където зеленчука е пластмасов, но месото е ОК, пък и трябва от някъде да си купуваш и други стоки като тоалетна хартия, клечки за зъби, веро или олио. кило домашен дестилат ципоро (местната грозданка) върви 5-7 афро, зависи колко си умел в пазарлъка. разбира се продават го в пластмасово шише от фанта с капачка от спрайт :D абе селска му работа.

единия хотел предлага и манджа. другия има кухня, но го държат майка и дъщеря и двете толкова ги мързи, че даже като говорят не си мърдат езика. щерката кара една кия, на която май няма и 10 кв.см, които да не са чуктани, ожулени или изкорубени. мисля, че последно са я мили в завода. другия хотел го държи семесйтво, дори са си наели камериерка, която се представя за рускиня. не мога да я поставя някъде в географията, но и обещах да не казвам на никого от селото, че не е от русия. руския и е по-лош и от на кавказците. мъжа си пада майсторан - пипа си всичко по къщата, горе-долу всичко е наред. дори готви на гостите. веднъж ме викна да му помагам, че имаше някаква голяма група сърби, които явно ги мързеше да минат 20м до улицата с кръчмите. щеше да колабира като ми видя комплекта шефски ножове... знаеше съвсем точно колко голяма шапка пари струват.

от плажа ходим на обед в една кръчмика, малко по-далеч е (10 мин шляпане с джапанките), но си поръчваме предварително какво искаме. примерно рибена чорба от сьомга. проста храна, на просто място, сервирана простичко и любезно. човека за 2 години научи няколко български думи, колкото да се закачаме и шегуваме. показателно е че местния поп също хапва понякога в тази кръчма. за съжаление, отеца е на над 80 години и говори само гръцки, и това не предразполага приятни теологични раздумки. но понякога ходим за запалим по една свещ в църквичката му.

има дори малко автосервизче с 2 крика. миналата година смениха на сина скоростната кутия, че беше останала без масло и се разтрака. докараха от местните морги кутия втора ръка, сложиха ново масло, смениха семеренги, маншони и т.н. всичко го направиха за една събота и неделя до обяд за 500 афро. сега се черпим с кафе, като се видим сутрин пред хлебарницата - един път те, един път ние.

местния доктор се оказа, че е зaвършил в България. говори достатъчно добре нашенски. по неволя трябва да разбира от всичко и като че ли си знае кога да се опитва да те оправи той и кога да те прати в болница. в момента строят и някаква лечебница (информационната табела е за 700К афро), като гледам какъв зор си дават, до 5-10 години ще я завършат.

като цяло хората са много любезни и отзивчиви. дори езиковата бариера не е пречка с повече шеги и размахване на ръце да се разберем.

Сря Авг 05, 2015 11:31 am
Профил
Аватар

Цитат:
чадърите и шрезлонгите са безплатни, ако си поръчаш нещо. обикновено фрапе с лед и бутилка вода за 2 афро е ОК

Бе това, че чадърите и шезлонгите при нас са платени (в Приморско бяха по петачка), не е чак такъв проблем. Даже се бях насочил към тази зона. Обаче, между чадърите и морето има една ивица от няколко метра, която предполагам е оставена за преминаване. Е, те там имаше такова струпване на телеса, че от платения чадър до морето трябва или да прехвърчиш, или да ходиш по дебели цици. Кото написах цици, се сетих, че тая година как един свестен чифт от този атрибут не видях. :lol: Все страстоубийки се веят. На тия трябва да им забранят да се събличат изобщо, че даже фереджета да слагат. :evil:

Сря Авг 05, 2015 11:57 am
Профил

ДедоБоре написа:
мога да кажа какво е текущото ми гръцко решение.
....
като цяло хората са много любезни и отзивчиви. дори езиковата бариера не е пречка с повече шеги и размахване на ръце да се разберем.

Я дай някакви координати, че жената само ми дудне, че и било писнало от Тасос ...

Сря Авг 05, 2015 12:23 pm
Профил

Обаче, между чадърите и морето има една ивица от няколко метра, която предполагам е оставена за преминаване. Е, те там имаше такова струпване на телеса, че от платения чадър до морето трябва или да прехвърчиш, или да ходиш по дебели цици. [/quote]
От много години не бях ходил на Китен, и всъщност преди винаги съм ходил на Атлиман, но тази години по препоръка на booking отидохме в другия край, до южния плаж. Та там тоя проблем беше решен просто - пред платената зона с чадърите имаше 10-тина метра до морето. Логично периодично някой идва и решава да забие чадърче с хавлийка, на което учтиво му показват забранителната табела. Т.е. пред чадърите има празно място от 10-тина метра до морето. На Атлиман не успях да отида че идваше далечко от хотела ни, но чух че е пренаселен.
Като цяло много кръчми, прилично качество на храната, нищо не хванахме тоя път, водата учудващо чиста, да си помислиш че не си в БГ. Съвсем спокойно можеш да си изкараш една седмица без да повториш кръчма. Има и къде да се разходиш (е, в стила на БГ черноморие разходката е ходене по пълни с хора, кръчми и магазинчета улици, но поне има маршрути да врътнеш няколко км по тях).
Миналата година малката също се наложи да я засилят с една система на Царево, където между другото съм разочарован от качеството на храната и като цяло сигурно няма да повторя почивка там, и да беше по-голям град по- нямаше къде да се разходи човек.

Сря Авг 05, 2015 4:50 pm
Профил
Аватар

Чу се за проверки на концесионерите точно за свободната зона, та вероятно този в Приморско си затваря очите, за да не си навлече оплаквания и проверки. Явно това го боли повече, отколкото, че половината чадъри правят сянка само на пясъка :wink:, а шезлонги се ползват тук-там.

Сря Авг 05, 2015 5:32 pm
Профил
Аватар

От десетина дена съм на Cocoa Beach, FL където идваме почти всяка година за последните 8 г. и много ни харесва, защото е много спокойно място. Следващото село на юг от Cape Canaveral е (даже на снимката се вижда една от площадките, от където изстрелваха совалките - в червеното кръгче). Плажа е доста широк но няма много хора - започва от Кейп Канаверал и отива на юг без да прекъсва за около 100-120 мили. Чадър с два шезлонга под наем е $30 и гледат сутрин да ги сложат най-отпред (сините чадъри), но ако отида и чадъра не е зает и кажа, че местото ми харесва за моя си чадър и шезлонги пича веднага маха рентал чадъра и аз си слагам моя. Неговия съответно го слага другаде.
Днес решихме да прекосим цяла Флорида и да отидем на плаж в Clearwater beach, който се пада до Тампа на Мексиканския залив и миналата година го обявиха за най-добрия плаж на Флорида. Карахме 2 часа и половина до там (160 мили от Коко бийч е) и като отидохме нито плажа ни хареса нито водата - въобще не беше клиър а беше голяма мътилка, но пък беше като чай - 31Ц, докато на Кокото е около 27-28Ц. Пясъка беше бял като гипс и много сбит, едвам си забих чадъра. Там също имат чадъри и шезлонги под наем (пак $30 комплекта), но ги бяха сложили най-отзад на плажната ивица (втората снимка) и всеки който си носи чадър и столове ги слага пред тях.

Та не мога да разбера как в БГ-то на обществен плаж някой ще си слага чадърите за рентване най-отпред или пък ще има претенции, че хората си слагат чадърите и столовете отпред и тия, които рентвали не можели да отидат до водата. Тия плажове са обществени и това, че някой си рентва чадър не му дава повече права в никакъв случай :) .

Прикачени файлове:
IMG_0630.jpg
IMG_0630.jpg [ 70.06 KiB | Прегледано 2752 пъти ]
IMG_0638.jpg
IMG_0638.jpg [ 65.96 KiB | Прегледано 2752 пъти ]
Чет Авг 06, 2015 5:14 am
Профил

Цитат:
Та не мога да разбера как в БГ-то на обществен плаж някой ще си слага чадърите за рентване най-отпред

Забравил си. Плажната ивица е държавна собственост, дава се от държавата под аренда и с някакви правила (не ги знам). Имаш достъп до плажа, ама арендаторът има задължение да остави свободна площ еди колко си процента. Не знам да има ограничение да сложи чадъри до водата, свободната площ обикновено е отстрани, не отпред.

Проблемът е,че няма кой да се грижи за плажовете.

Чет Авг 06, 2015 7:22 am
Профил

Ами то не е само в БГ така, сега и в Гърция имаше такива плажове, фъф Франция пък всички хубави бяха дори оградени, имаше и свободни но на по кофти места, в Испания просто идваха и събираха пари ..... в Турция са си на хотелите, но никой май не те пита от кой хотел си, въпреки че на някои влизаш с карта от хотела ...

Чет Авг 06, 2015 7:42 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
...

Отговора на въпроса ти е елементарен, виж си снимките, които си дал - та там хора няма :)

Ела да видиш в сезона какво е по-нашите "топ" курорти и ще ти стане ясно, за какво е тая война за всеки милиметър пясък. Слънчев бряг сигурно става с население колкото половин София на 1 август. При плажна ифраструктура предвидена за 1/10 от тоя наплив. Добре, че голяма част от пияните келеши висят по басейните и не могат да стигнат въобще до плажа...

И при нас ако идеш на Крапец или Шабла - можеш да си забиеш чадъра където искаш, даже ще ти се наложи да ползваш бинокъл да видиш следващия плажуващ. Obаче в гмежта на масовите курорти - конкуренцията за пясъка е зверска.

Чет Авг 06, 2015 9:11 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща