Отговори на тема  [ 466 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Следваща
Windows 10 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Windows 10
Аз като ви казвах да изчакате почти година :)
Само тези с осмиците оправдавам за бързането.

Вто Авг 11, 2015 10:20 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

bongo_x2 написа:
Аз като ви казвах да изчакате почти година :)
Само тези с осмиците оправдавам за бързането.

На практика ако в рамките на гратисния период се направи безплатно надстройване - Майкрософт записват хардуерните номера за този лиценз, и се смята, че си получил Windows 10 безплатно. После може да си върнеш от бекъп 7-цата или 8-цата, който каквото има, и след това няма срокове кога и как ще слагаш 10-ката на въпросния компютър, ако поискаш. В предишния постинг споделих информация за инструмент за направа на инсталационен пакет на Windows 10, от който може да се направи и "чиста" инсталация на компютър, който е минал през процеса на надстройване, и минава без продуктов ключ. За новозакупени лицензи за Windows 10 ще си има продуктови ключове, то е друг случай. Информацията за инструментчето ми я дадоха от съпорта на Майкрософт, а после видях, че има линк и във FAQ-а на сайта им.

Инструмента сваля от интернет инсталационните файлове, и предлага избор какъв пакет да направи - "home" или "pro", дали да е 32- или 64-битова версия, дали да е за USB устройство или ISO за запис на диск... Пускаш, избираш, тегли, записва, ползваш. Това е.

Колкото до проблемите, които ми се получиха - според мен е заради надстройването, и при чиста инсталация едва ли ще се получат такива ядове с приложния софтуер. Пробвах дори Aldus Page Maker 5.0 - работи нормално. Т.е. проблеми със съвместимостта за по-стари програми няма.

За бързане - не че бързам, но работата ми е такава, че трябва да имам информация за тези системи.

Сря Авг 12, 2015 12:47 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Как го направи този пълен бекъп от предния пост?
Има коментари в нета че уиндоуса не се активира ако направиш чиста инсталация, по-добре ъпгрейд и да кажеш да ти се изтрият всички персонални файлове или след това да направиш ресет на уиндоуса, което било равносилно на чист инстал.

Сря Авг 12, 2015 2:45 am
Профил
Аватар

t_i_t_o написа:
Как го направи този пълен бекъп от предния пост?...

Norton Ghost от пакета "Hiren's Boot CD 10".

t_i_t_o написа:
... Има коментари в нета че уиндоуса не се активира ако направиш чиста инсталация, ...

Според информацията, която ми дадоха от съпорта на Майкрософт - компютъра трябва да е преминал през надстройване, и след това може да се направи чиста инсталация без да се въвежда продуктов ключ. Директно инсталиране на чист Windows 10 се третира като нов лиценз, и тогава за активиране ще е нужен продуктов ключ. Лично аз засега не съм го пробвал, тия дни ще имам няколко компютъра за обновяване, и ще видим дали наистина е така. Ще пиша тук като стане.

t_i_t_o написа:
... да кажеш да ти се изтрият всички персонални файлове или след това да направиш ресет на уиндоуса, което било равносилно на чист инстал.

Това е равносилно на чист инстал при смартфоните, в които инсталираната система от самото начало е портната за съответния хардуер. При PC нещата са доста по-бозави, и освен персоналните файлове вътре има инсталирани стотици мегабайти драйвъри и системен софтуер, който може да е индивидуален за всеки модел PC, а инсталационния пакет на системата е един и същ, и засега никой не знае какво се случва при надстройване с тези софтуерни компоненти, които не са били част от предишната версия на системата, а са инсталирани допълнително.

Сря Авг 12, 2015 12:01 pm
Профил ICQ
Аватар

W10 ще става ли за таблети? Нали уж щеше да е универсален ала-бала... Сега са наскачали едни Атом-чета по таблетите и китайците масово ги пускат дуалбуут , само че с Вин8. Тръгне ли там Винтел-а, ще настанат тежки времена за Арм-четата.

Пет Авг 14, 2015 2:59 pm
Профил

4040 написа:
Тръгне ли там Винтел-а, ще настанат тежки времена за Арм-четата.

Ще настанат, ако тия, правещи алтернативите, стоят на място, докато микромеките го направят да мяза на нещо. Не че на мен ми дреме особено, ама народа иска шаренийки, вместо едноцветни квадратни плочки. Нещото дето неистово ме дразни в 8.1 е точно интерфейса, но бих го преживял, ако ми предложи нещо повече от 7. Та така и с 10 - ако изобщо мина на него, както винаги ще е след поня първия сървиз пак или еквивалента му по Надела. :) До тогава ще се е разбрало що за стока е. Към момента пазарните дялове говорят достатъчно - ще трабва сериозно разместване там, за да се превърне 10-ката от едно добро пожелание към реална алтернатива на 7.

Пет Авг 14, 2015 4:47 pm
Профил ICQ

За сега е добре. Поне спрямо 8. Някаква междинна. Не мога да преценя като скорост как е.
Хардуерът е слаб и не поддържа ДХ12, а ми се искаше да си пусна нещо да видя разликата :)
Системата ми за програмиране работи- последната версия нещо не иска да тръгне на 7?
Пробните неща ги пускам във виртуални машини и не успях да го инстална на такава.
Иначе имах проблеми с кирилицата- понеже ползваме 2 варианта- БДС и фонетична си стартираше само в БДС- не може да запомни коя е ползвал последно, та за сега махнах БДС-а. Ако го оставях за всички приложения да е общаа клавиатурата, пък се стартираше с която азбука му падне на случаен принцип. Може и аз нещо да не съм довидял настройките.
П.С.
Офиса не искаше да отваря някои файлове. Копирани на друго мясо ги отваря. Оправя се като в пропертито на файла на първа стр долу се появява опция "Ънлок" и като се чекне го отключва за офиса. Иначе с разни вюъри си го отварям. Що си го правят този проблем?

Пет Авг 14, 2015 6:43 pm
Профил WWW

Спарки,
7 май съм виждал , нагоре не, не съм и чел.
В крайна сметка драйверите движат пазара. Изчезнат ли за 7 , минаваш нататък.
XP да не би да не работи? Работи , ама няма драйвериза новите железа. Та така.
Мене ми е чудно, защо 10 е безплатна. Все има някакъв план.

Пет Авг 14, 2015 7:54 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Мене ми е чудно, защо 10 е безплатна. Все има някакъв план.

Сиренцето в капана е винаги безплатно.

Пет Авг 14, 2015 8:02 pm
Профил
Аватар

Ще кажа като разбера защо е безплатна. Тегли ми се в момента. За 2-ри път. Моя 8.1 е много зле и нещо стана при първия опит за ъпгрейд. Сега се тегли наново...

Дано само да ми стигне мястото на дяла - в момента осмицата заема 40 гигабайта... и има някви 5-6 свободни...

Пет Авг 14, 2015 8:32 pm
Профил ICQ

Да, 10-ката става за таблети, и да, някой от китайските dual boot вече имат нормален ъпдейт до 10-ка от производителите им.

Пет Авг 14, 2015 9:04 pm
Профил

Дайте един съвет, да си ъпгрейдна ли на 10-ка, защото ми е "безплатна" или да си пасувам. Всеки ден ме подсеща иконката долу вдясно. Имам право до края на годината на безплатен инстал, защото съм си купил седмица. Все ме е страх, че ще затъна в дълбоко и мътно блато, с много неясни и неясно колко безплатни последствия.

Пет Авг 14, 2015 11:09 pm
Профил
Аватар

Не се тревожете бре, десетката не е безплатна. Платили сте с цялата налична в компютрите ви информация... :D
Апропо, някой пробвал ли е да пусне един уайършарк, и да види какво се случва?

Пет Авг 14, 2015 11:21 pm
Профил
Аватар

d_jelev написа:
... да си ъпгрейдна ли на 10-ка, защото ми е "безплатна" или да си пасувам. ...

Направи си бекъп на системния дял, пусни надстройката, за да те "запишат", че си легален потребител с Windows 10, и ако не те кефи засега - върни от бекъпа, и си работи със 7-цата. След време ако поискаш да преинсталираш с 10-ка - можеш да го направиш и с "чиста" инсталация.

По принцип може след надстройването да се "върне" предишната версия, ако не си изтрил Windows.old папката, но според мен няма да е ясно дали това надстройване и връщане няма да омаже приложния софтуер, който е инсталиран в компютъра, и да почнат да "гърмят" програмите.

При мен с надстройването 10-ката леко размести партитишъните. Освен първия 100 MB партитишън, който е заделен за системни нужди, направи и един 400 MB между системния C: и работния D: дял. Преди да върна от бекъп - изтрих този дял, разпънах обратно C:-то, за да няма празно място, възстанових, но беше омазал и MBR-а. Ребилднах го, но не помогна, така че използвах инсталационния диск на 7-цата да пусна Repair tools, чекна нещо, намери проблем в стартиращите файлове, оправи го, и всичко си тръгна на 7-цата както си беше преди надстройването. Но поне съм се записал като легален потребител с Windows 10. :)

gicho написа:
Да, 10-ката става за таблети, и да, някой от китайските dual boot вече имат нормален ъпдейт до 10-ка от производителите им.

Не на всички таблети ще стане. Вчера рових в един Nokia Lumia 2520 с Windows 8.1 RT, и май няма надстройка до 10 за него засега. В бъдеще плановете на Майкрософт са да портнат системата и за смартфони, които иначе към момента са с Android. Доколко ще е рентабилно - не знам. На онази Nokia не можах да пусна и един нормален браузър Opera. Инсталатора твърди, че не може да се инсталира на този хардуер. Т.е. "RT" версията на системата е малко по-различна, и приложния софтуер трябва да е компилиран за тази версия. Не съм имал вземане-даване с "RT"-та, но като остане време, може да проуча как стоят нещата. Или пък ако някой съфорумец има информация - нека сподели.

Наздраве.

Съб Авг 15, 2015 1:23 am
Профил ICQ
Аватар

"Minimum hardware requirements"
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn915086%28v=vs.85%29.aspx

Съб Авг 15, 2015 1:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 466 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Следваща