Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Watchdog защита в RTOS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Watchdog защита в RTOS
Емо, мисълта ми беше, че трябва да търсиш какво и къде забива, а не да разчиташ само на кучето. Отделно, че причината може въобще да не е в софта.

Сря Авг 12, 2015 9:10 am
Профил

Никога не се знае дали проблемите са изчистени, колкото и да тестваш и да търсиш... Точно затова се слагат тия защити - да намалят пораженията на полето, докато проблема се открие и отстрани.
Освен това работата с ОС дава възможност подобни защити и решения лесно да се правят универсални. Демек инвестираш веднъж, а ползваш многократно в различни проекти.

Сря Авг 12, 2015 10:45 pm
Профил
Аватар

Ако никога не се знае дали проблемите са изчистени, следва човек да се замисли за цялостния си подход...

Пет Авг 14, 2015 9:38 am
Профил
Аватар

Leo, що чоплиш глупости? Ако твърдиш, че пишеш безгрешен софтуер - мисля, че е излишно да го дискутираме въобще. Ако си наясно, че такъв не съществува - значи предмета на дискусията ти е ясен (сигурен съм че е второто). Естествено, че идеята на кучето не е да маскира проблема, а да го хване и да ти го покаже, колкото се може по-ясно. В една RTOS система, това не е толкова тривиална задача.

А ако по принцип мислиш, че RTOS-а е излишен или даже вреден - това не мисля, че е дискусия за тази тема.

Друг е въпроса и що Миро ти си връзва, ама той пък е обратната на твойта полярност, ръчни го на тема РТОС и го приема като лична кауза.

Абе човека има съвсем конкретен въпрос, а дотук само няколко смислени коментара в началото...

Аз имам същия проблем в момента - търкалят ми се има няма - 10 тина таска. Трябва да имплементирам кучето. Но при мен е още по сложно, защото искам да правя и логове, а интерфейса към паметта за логове е под контрола на ОС-а....

Пет Авг 14, 2015 9:50 am
Профил ICQ
Аватар

Правилно си схванал Цецо... :) Безгрешни са тези, които нищо не правят - така никога не бъркат. Нищо против RTOS, стига да не се отива в крайности. Писанията ми са насочени не кам Миро или Емо, а към по-младите колеги, които четейки тук може да решат, че РТОС е задължителна, заедно с ресета при всеки проблем. 8O

И при мен в момента ситуацията е близка до твоята. Дивайса "забивал" (не всеки), та искат да го ресетвам. Да, ама преди това трябва да си сейфне непредадената информация, а докато ребуутне, може да изтърве събитие. В крайна сметка се оказа, че на около 60% от платките, акселерометъра не запоен както трябва, т.е. дивайса си работи, но като няма акселерометър - не детектва движение и като му изтече таймаута си заспива. Вместо да запоят акселерометъра, една седмица от отпуска ми мъдрят софтуерни уъркараунди, всеки от които влиза в противоречие с една или друга функционалност, та съм изнервен :evil: и сигурно съм написал и глупости, сори за което... :(

Пет Авг 14, 2015 11:31 am
Профил

Цецо написа:
Друг е въпроса и що Миро ти си връзва, ама той пък е обратната на твойта полярност, ръчни го на тема РТОС и го приема като лична кауза.

Чак пък да съм се вързал... темите с RTOS са ми много по-интересни от темите за мигалки и совалки и затова съм по-активен. Както и ти винаги се обаждаш ако става дума за медицинска техника и има какво да кажеш ;-)

Цецо написа:
Аз имам същия проблем в момента - търкалят ми се има няма - 10 тина таска. Трябва да имплементирам кучето. Но при мен е още по сложно, защото искам да правя и логове, а интерфейса към паметта за логове е под контрола на ОС-а....

Кучето, както и всички ексепшъни показват че системата е вече компрометирана и без значение дали си с ОС така или иначе не бива да разчиташ на интерфейси и тем подобни. На фиксиран адрес си оставяш малко памет в NO INIT секция, демек да не се нулира и изобщо бара нито от приложение, нито бутстрапи. Когато стане фал си попълваш една структурка с информация за фала, дали е куче, ексепшън, кой таск е активен къде е в момента, евентуални други неща дето те интересуват. За да знаеш, че структурката е валидна слагаш едно тагче и едно CRC и ребутваш.
Като ти тръгне вече на чисто системата чекваш дали структурката е валидна и ако е валидна значи си имал фал, пишеш или показваш на екрана и сменяш състоянието на "работно". Преди shutdown сменяш на "изключено". Така ще хващаш и ситуации при които са те ресетнали, макар че повечето процове ти дават тая информация. Ако имаш бакъп на РАМ ще може да хващаш и ситуации в които ти е спирал тока...

Desert Leo написа:
Дивайса "забивал" (не всеки), та искат да го ресетвам.

Ако имаше защита против забиване, особено и ако логваш забивките може би по-лесно щяхте да се ориентирате, че проблемът не у вашия телевизор ;-)

А по темата, Емо доколкото знам прави и правел много джвъчки с радио и още преди да каже се сетих че се бори с новото радио на каубойците и доколкото то е универсално, предполагам има намерение да го ползва в повече проектчета. Така че едва ли бори само някакъв конкретен проблем, по-скоро той обича да си изпипва нещата. Сещате се предполагам за онова супер-дупер захранване....
Така че според мен изобщо не става дума за замазвания както го набеждава Лео... По-скоро точно обратното, задълбава, но го подкрепям. Подобна защитка има смисъл а и не е голяма философия да се направи (за разлика от онова захранване ;-) )

Пет Авг 14, 2015 6:39 pm
Профил
Аватар

miro_atc, Бог да те пази от моите "клиенти" и "тестери". Лог има, ама кой да го гледа? :evil:

Съб Авг 15, 2015 9:44 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2