Отговори на тема  [ 466 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Следваща
Windows 10 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Windows 10
Благодаря Печков за инфото. Наистина полезно! И ме убеди, че нервите не си струват и няма да ъпгрейдвам поне до края на годината. Ако намеря свободен ден за всичко това, през което си минал, ще се пробвам. Плаши ме "безплатното" като начало. Ако някой ден наистина реша, че имам нужда от 10-ка, ще я купя. За близката година две не виждам защо да го правя.

Съб Авг 15, 2015 2:06 am
Профил
Аватар

Сега е 3 часа... Почнах към 19. Криво ляво успях да го накарам някак да тръгне. НЕ ИНСТАЛИРАЙТЕ WINDOWS 10 - има много сериозни проблеми по които Microsoft "Работят по отстраняването им" 100 гигабайта не му стигат - ако сте с някъв малък дял и имате под 100 гигабайта свободно място не рискувайте с ъпгрейд... Аз в момента деинсталирам всичко което се поддава на деинсталация. Каквото не ще направо трия - после кво ще стане не знам, ама компота ми трябва... Вече не знам колко диск ще иска. Иначе при всеки рестарт започва наново да яде място....

Съб Авг 15, 2015 3:01 am
Профил ICQ

Мисля, че Печков и Цекинс просто ме спасиха с тази информация! Благодаря отново за помощта!

Съб Авг 15, 2015 3:06 am
Профил
Аватар

Едва го пуснах - наложи се да трия неща без да деинсталирам - сега се чудя как да ги инсталирам, щото инсталера нито може да ги махне, нито иска да ги сложи или ремонтира или квото и да е друго действие.

Иначе не е зле. Сякаш работи по-бързо от 8.1 - ама КАТО УСПЕЕШ ДА ГО ПОДКАРАШ....

ЪПГРЕЙДВАЙТЕ НА СВОЙ РИСК...

Освободете си достатъчно място. Вижте колко ви е голяма в момента Windows директорията и осигурете поне толкова свободно +20%. Аз най вероятно ще направя чист инстал скоро време... Хич не ми се искаше ама май няма накъде да се ходи.

Между другото и при мене някой неща не тръгват. Други ще видя утре че вече не мога да седя...

Съб Авг 15, 2015 4:26 am
Профил ICQ

woody написа:
stefan63 написа:
Мене ми е чудно, защо 10 е безплатна. Все има някакъв план.

Сиренцето в капана е винаги безплатно.

Много дълга тема, мързи ме да пиша толкова ама ще засегна поне няколко основни момента:
- с две думи: осраха се

- с повечко думи: с поевтиняването на хардуера центъра на печалба се измести от лицензите за софтуер към сървиси и лиценз за данни (книги, музика, филми и т.н.) и откак излезе iPhone се видя, че модела се приема по добре на пазара особенно след като гугъл пусна андроид. Т.е. получи се така, че новите платформи се продават сравнително евтино (хардуера е $100-$1000) софтуера струва $1-$10, самия ОС безплатно ... кой ще ти купи при това положение PC за $1000-$2000 в което има поне $100-$200 за боза + лицензи за софтуер по $50-$100 - просто няма начин. Говоря за масовия пазар де, там където са милиардите устройства - натрупания през години пазар с PC-та си остава на доизживяване т.е. на практика спират или скоро ще спрат нови инвестиции в хардуер и т.н. При това положение "developers, developers" се преориентират сравнително бързо къде са парите и започват масово да правят мобилни приложения и отлива им доубива екосистемата на майкрософт още по бързо. В чест на винтел трябва да се отбележи, че успяха прекалено дълго да задържат бизнес модела със скъп хардуер и скъпи лицензи за софтуер, за малко да бият закона на Мур - но лапаницата свърши ...

- друг момент е живота на инвестицията в виндовс - за да печели майкрософт, хората трябва да ъпгрейдват на всяка нова версия на виндовс - т.е. на всеки 2-3-4 години - ако е някое пичлеме което само играе игри е едно, ама някой като нас който има накачен една камара софтуер и си няма и на идея дали всичко ще работи гладко на новия виндовс е друго, а трето е някой голям корпоративен клиент с няколко десетки или стотин хиляди ПЦ-та - за него парите за новия лиценз са доста малка част от разходите съпъстващи целия процес. Т.е. излиза, че хората трябва да си платят за да си създадат нови проблеми за решаване без да си решат старите за да може майкрософт да спечели някой $$. При положение, че новия виндовс не добавя на практика нищо ново освен шарении, размествания и промени на почти всичко с което хората са свикнали от предните версии, трябва да си наистина луд за да им се вържеш на свирката. Не само, че трябва да е безплатен ами и да ти дават пари за да го сложиш ...

- има и още ама ме мързи да пиша ...

Съб Авг 15, 2015 10:21 am
Профил
Аватар

Няма угодия е това вашето. :lol:

Имам няколко работни HP-та с вин 7, преди два дни им пуснах ъпдейта една вечер, на сутринта ги заварих с вин 10.

Всичко си работи(дори и дъртия винамп), даже и иконите по десктопа не е преместило. Първи впечатления - много по подредени менюта, работи и малко по-бързо от седмицата. Комп-а тръгва за 2 пъти по малко време.

Имам и един лаптоп с вин7, но там нещо не иска да идва ъпдейт. с вин 7 ентърпрайз, четох тук там и май безплатен ъпдейт няма да има, или ще има ама после нищо не можах да разбера.
Някой знае ли за ентърпрайз версийте дали ще има безплатен ъпдейт, че и без това на този лаптоп виндоус седмицата така съм я омазал, че направо ми се иска да я сменя.:)

Съб Авг 15, 2015 12:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Бе вие не се ли научихте ,че лицензиран от M$ Виндовс не трябва да слагате , даже и безплатен да е! Сякаш баба ви все на лицензиран ДОС е работила. :D
Ще чакаме хакерите да си направят компилациите , там поне "фабричните" бъгове ги няма и боклука е поразчистен.

Съб Авг 15, 2015 12:32 pm
Профил
Аватар

Първите ми впечатления са че работи доооста по-бързо от 8.1 - проблема ми е че седях до 4.30 тази сутрин да го накарам някакси да тръгне. Сега трябва и да очистя някак си MPlab 8.92 от регистрито, щото снощи не ръчи да се деинсталира като ми трябваше място и го бастисах с shift+del. Също и алтиума, ама гледам него вече го няма в списъка, тъй че той може и да се инсталира успешно. Възнамерявам обаче да направя чист инсталл вече - само да видя как става номера. Гадината поне можеше да ме предупреди че няма да ми стигне мястото на дяла за ъпдейта - щях да си деинсталирам кадърно софтуерите да му освободя място. То между другото май това е един от сериозните "бъгове" на ъпдейта - гледам бая народ е изревал вече.

Съб Авг 15, 2015 12:53 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Аватар

Cekins написа:
... 100 гигабайта не му стигат ...

Системния ми дял е 38.26 GB, преди надстройването имах към 18-19 свободни. По време на надстройването излапа около 3 GB, та свободното пространство падна до около 15 GB. След като се надстрои - пуснах "Disk cleanup", избрах да изчисти стари инсталации и старо копие на Windows, и получих близо 23 GB свободни.

Технически тези гигабайти, които е излапал на твоя компютър е възможно да са заради приложния софтуер. При мен инсталираните програми са по изключение, и повечето неща ги ползвам в портативен вариант, т.е. без да са инсталирани, стоят си на работния дисков дял в отделна директория, и не са пряко зависими от системата. Но нямам къде да тествам тази теория. На практика за мен надстройването е нужно само за да се запише, че компютъра е получил Windows 10, и да мога след това да направя чиста преинсталация с Windows 10.

Вече разказах - след надстройването няколко неща не тръгнаха, и им правих uninstall и после install, и се оправи почти всичко. Само за Internet Explorer не знам защо така се повлече, но и не съм търсил причината. По принцип го ползвам само за портали, в които трябва да се легитимирам с електрическия подпис, но същото може да се прави и с Mozilla.

Конспирациите, че системата копира личните ви файлове, и ги праща към Майкрософт са доста прибързани. Нали се сещате, че по света има хиляди "хакери", които от нямане на друга работа - разнищват операционните системи и защити. Ако имаше такова "изтичане" на информация, всеки с линукс-сървър, прокси и прочие мрежови маршрутизатори можеше да прегледа мрежовия трафик и да установи такава активност. И тогава всички вестници и телевизии щяха да си направят сензационните репортажи, за да привлекат читателите. За файловете, които потребителите качват в облачните услуги вече е друга тема. Аз ползвам Google Drive, но нямам какво да крия от властите, и не качвам комерсиалните си проекти там.

Както казах - лично за мен Windows 10 засега не носи никакви ползи в сравнение с Windows 7, с който работя откакто съм купил компютъра си (без нито една преинсталация), и машинката ми е доста слабичка, та 10-ката заработи малко по-бавно. Така че си върнах 7-цата. На нови машини, с по-добри параметри, които тепърва инсталирам и пускам в експлоатация - започнах да слагам 10-ката. Вече инсталирах една, в следващата седмица имам още пет машини за пускане. Дойдоха с лицензи за Win7, правя надстройка, формат, инсталл с 10, и засега проблеми в работата няма. Програмите си тръгват нормално, мрежовите функции са наред, няма забивки. Изтествах цял набор от приложен софтуер, като се почне от Aldus Page Maker 5.0 (16-битово приложение от зората на AT286 машините) до Microsoft Office 2013 (между другото Office 2013 не ми поиска активация под Windows 10. Някой знае ли защо?).

Съб Авг 15, 2015 1:43 pm
Профил ICQ
Аватар

И аз основно за да мога после чиста 10-ка да сложа, ама и 8.1 напоследък много беше се омазал.... Ама много... Мрежите ми почти не функционираха. Някой път се налагаше 100-тина пъти да рестартирам вифи-то докато се закачи. По принцип през деня сменям 3 различни вифи-та и като се местя тогава отказва да се закача. Другото дразнещо на 8-цата беше че ако не съм закачен за VPN-a на работа, чакам няколко минути когато реша да запиша файл от някоя програма или да отворя нещо. Веднъж изчакам ли го - си отваря веднага прозорчето. И това за всяка програма отделно...

Мислех днеска да изтегля 10-ка за чиста инсталация, да си я запиша на един диск и да го бастисам, ама може би ще поотложа малко операцията.

Софтуер кой знае колко - нямам - идея си нямам защо ми е толкова задръстен диска - вин директорията ми е 35 ГБ в момента, към 50 ГБ ми ги дава софтуер - сметката никак не излиза, щото имам не повече от 15ГБ в софтуер дето е инсталиран. Останалите 35 - не ги знам какво са точно.

Едит : Още впечатления : егати хайтек андроида...

Съб Авг 15, 2015 2:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
... идея си нямам защо ми е толкова задръстен диска ...

C:\Windows\winsxs

Чекни пропърти, и пийни един аспирин. :)

При инсталиране на приложен софтуер в тази папка само се трупа, и нищо не се трие. Всяка библиотека бива кеширана и надписана с номер на версия. Системните ъпдейти също само трупат, без да трият почти нищо. Основно разчистване на стари ъпдейти се прави по принцип със сървис-пак, когато излезе. И в случая с надстройването на системата към Windows 10 също се прави тотално разчистване на старите ъпдейти, и това обяснява защо след надстройване получих повече свободно място, отколкото имах преди.

Правилото е: Не инсталирай приложен софтуер, който по принцип нямаш намерение да ползваш.

Яко омазване се случва и при инсталиране на дисковете със софтуер за обслужване на телефони и прочие. Nokia Suite ми е правил най-много ядове. Особено за по-умните телефони, на които им се пускат и разни сървиси за безжични виртуални COM портове и възможност за файлов трансфер, синхронизиране на съдържанието им с компютъра, ползване на мобилен интернет от телфона и прочие. Подобни тротинетки може да ти омажат мрежовата поддръжка на системата така, че постоянно да си чеква всички налични мрежови ресурси, и на неактивните в момента да трябва да чакаш да мине timeout-а. Така че ако имаш назначени някакви мрежови устройства (или флопи, което липсва) - изключи ги, и пробвай пак.

Съб Авг 15, 2015 3:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Тая папка я видях, обаче след ъпдейта си остана все така пълна. Има ли начин да се изтрие безболезнено? В момента е почти 8GB. Честно казано нямам голям опит с Windows след XP. Виста и 7 дори никога не съм ползвал, освен дето съм пипал тук там на някой чужд комп. И като взех новия лаптоп направо на 8.1. За половин година се омаза жестоко. Според мен най много се омаза след като сложих Siemens TIA portal V13 - тази боза сложи 10 протокола на мрежовите карти, добави около 30-40 най различни сървиса и не знам какво още. От тогава почна да става все по зле и по зле.

Имам закачено само едно мрежово устройство, към което се закачам през VPN когато не съм на работа. Правил съм си проби - като си закача VPN-а всичко е нормално, като е разкачен всеки софт дето се опита да отвори open/save file диалог забиваше за около 3-4 минути. Сега с 10-ката няма проблеми.

Аве определено върви доста по-добре - в момента в idle ЦПУ : 1-2%( 10-15% преди), RAM - 30-40% (50-60% преди), disk 0% (преди не падаше под 10%).

Съб Авг 15, 2015 6:08 pm
Профил ICQ

Хм че на мен и седмицата ми дава 1-2% idle и то от това което виртуалката и дава.

Съб Авг 15, 2015 6:41 pm
Профил
Аватар

Не знам - не съм слагал 7-ца. А уж 8.1 трябва да е повече от 7... Е всъщност явно наистина е повече - от към използвани ресурси :)

Съб Авг 15, 2015 7:05 pm
Профил ICQ

pechkov, мислех че на 64 битова уинОС няма да вървят 16битови приложения , какви са правилата?

Съб Авг 15, 2015 7:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 466 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Следваща