Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
Почни от Ц за ПИК....

Врачков, това е много трудна комбинация, особено откъм бюджет за студент.

Пет Авг 21, 2015 7:21 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Сега препрочетох пак дългия пост на dvrachkov, и видях май от къде се зароди малкия спор, може и аз да не съм доразбрал в началото, извинявам се.

Не съм се захващал сериозно, но от месеци гледам по някое друго клипче или зачитам нещо за атмелите и така по-общи неща за свързването на контролера и програмирането им.Освободих се вече и смятам да ги започна по-сериозно, за това пиша пак в темата. Знам, че ще прозвуча малко опорито, но от чисто любопитство, защо препоръчвате ПИК? Мисля, че вече и за AVR има достатъчно четиво ако това е причината.

Пет Авг 21, 2015 8:30 pm
Профил

Пиковете имат много предимства, относително лесно се сглабя схема за първи стъпки и проби. Има и доста препъникамъни. Например да почнеш с малките 8 кракови - ще ти е доста по-трудно отколкото с по-голям по брой крака ПИК. Като напреднеш - ще разбереш сам зашо.

Ардуино не съм пипал и не мога да ти дам съвет.
Бих ти препотъчал
http://www.mouser.bg/ProductDetail/Texa ... DoB9gQQ%3d

Всъщност и това го избирах за тебе, не съм го виждал наживо. Долу горе е евтино,
има си дисплейче, примерни кодове. Не ти трябва друг хардуер , за да почнеш да навлизаш.
Всеки микроконтролер си има специфики. Да прочетеш два тома за Пик , които са по-тънки от кой да е даташиит на кой да е Пик.... ами прочети ги за 3 дни , колкото да се запознаеш с терминологията. И отваряй даташийта на контролера, който си си купил.
За всеки контролер в мрежата ще намериш материали за първи стъпки.

Пет Авг 21, 2015 9:38 pm
Профил

Пик е много подвеждаща архитектура, супер лесна но създава навици от които трудно се оттърваваш. Верно че като пишеш на С няма големи разлики, но все пак.... А и за такава малка гадина са не и знаеш адемблера е малко.... Кофти

Пет Авг 21, 2015 9:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

illusive написа:
...Знам, че ще прозвуча малко опорито, но от чисто любопитство, защо препоръчвате ПИК?...

Заради това на картинката. Едно време, вместо да питаме по форумите, запойвахме 5 елемента и ги почвахме ПИК-овете. :)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: JDM Programmer
JDM_prog.gif
JDM_prog.gif [ 6.34 KiB | Прегледано 4285 пъти ]
Съб Авг 22, 2015 1:25 am
Профил

Зачетох се в темата...

Навремето и аз мислех като Dimitar, че софтуера и хардуера трябва да се учат заедно (всъщност повечето така сме учели). Но после имах късмета да работя с много добри програмисти, които за мое учудване хал-хабер си нямаха от хардуер, а пишеха драйвери и друг low level софтер свързан с хардуер. Тогава си дадох сметка, че по-добре един специалист да е наистина добър в собствената си област, отколкото да знае по малко в много области.

А относно ПИК и избора на платформа... Въпросът е #КОЙ ги препоръчва? :-)

Нед Авг 23, 2015 2:33 pm
Профил
Аватар

Софтуера е за компютрите, за микроконтролерите се пише фърмуер (under level драйвери). :wink:

Нед Авг 23, 2015 3:29 pm
Профил
Аватар

Миро, на твоето ниво да, но на нивото на пиковете, дето се говори тук - със сигурнист не. Колко работа ще има за него ако примерно реши да се концентрира върху хардуера как да навърже 20-я пина на някой пик? Или предлагаш да почне директно от големите арм-ве, където наистина разделението има смисъл? Не знам за теб, но моя опит е, че когато говорим за ембедед системи софтуерист без хардуерни познания е тъжна гледка.

Нед Авг 23, 2015 4:19 pm
Профил

Миро, виждал съм доста програмисти които като цяло са читави но опитвайки се да пишат софтуер без да имат идея от хардуера и резултата често е жалка картинка, и не говорим за неща като архитектурата на контролера изобщо, нито това как да си опроводят платката. Аз не твърдя да съм програмист и то добър, но това мисля не е и нужно за да разбереш дали един софтуерен продукт работи или не. Мога да давам много примери, я ми кажи когато еидн прорамист не разбира от хардеур, и идея си няма как хардуера работи как се справя да речем с едно ADC или един DAC ? Дори хора които с това се занимават понякога правят пропуски, но такива които идея си нямат как ще им обесниш че не може да превключиш канал и да мериш веднага, че не може да мериш както ти скимне ако искаш след това да правиш някакъв анализ .. да то верно аз пак малко към ембедед го закарах, но дори и големите Арм-ве все още се изпозлват и за ембедед решения освен за шаренийки. Аз съм за разделение но от едно ниво на горе, апликейшън програмиста да, няма нужда да е наясно с хардуера, въпреки че трябва да зане че какво хардеура може и има, но някой който пише драйвери за периферията да няма представа от тов акак тая периферия работи .. вижда ми се малко странно.

Нед Авг 23, 2015 5:30 pm
Профил

Dimitar, нищо не предлагам, просто казвам че софтуера и хардуера са си различни специалности и не е задължително да се учат и двете. Още повече, че всяка от тях е огромна област и примерно между аналогов и цифров инджинер разликата е от небето до земята. Тоя бизнес с дребни контролерчета е просто малка ниша, която не знам колко дълго ще я има. При всички случаи едно изключение не променя правилата...

ToHu написа:
Миро, виждал съм доста програмисти които като цяло са читави но опитвайки се да пишат софтуер без да имат идея от хардуера и резултата често е жалка картинка

А виждал ли си наистина добри програмисти как се справят? Не ти говоря просто за "читави"...

Цитат:
я ми кажи когато еидн прорамист не разбира от хардеур, и идея си няма как хардуера работи как се справя да речем с едно ADC или един DAC ?

Работата е там, че ако говорим за опитни специалисти, те вече имат поглед над съответната ОС и са работели с няколко, ако не с всички типове драйвери, така че няма проблем повярвай ми. Всъщност познанията ти относно DAC/ADC едва ли ще ти помогнат да напишеш читав драйвер за Windows...

Нед Авг 23, 2015 6:25 pm
Профил
Аватар

Бизнеса с дребни контролерчета ще се изненадаш колко е голям :D . Само в една кола вече има близо стотина. Пък и човек винаги може да се специализира после, но напълно да зачеркне една от двете дисциплини не е много умно решение.

Нед Авг 23, 2015 6:38 pm
Профил

Ак говорим за Windows това е съвсем друг въпрос, но един погрмаист специализирал цял живот в писане на драйври за windows с оста пробелми няма да може да се справи не мислиш ли ? Особенно ако целия му живот е от порядъка на 30-35 години, може да е супер добър в тов акоето прави и пак като му дойде един външен ADC закачен на USB-то да не зане как да го подкара, освен ако някой не се е постарал да му направи съответния фърмуер, иначе ако трябва да го клати директно, т.е. да има само set_channel() и get_adc() има доста неща които трудно е станат .. осбенно под боз.
Но аз изобщо не визирам толкава сложни ОС, по скоро истинските ембедед решения, и както кава Димитър, пазара за точно такива, наистина ембедед е огромен, а да пише нещо такова и идея да си нямаш от хардуер .. абе сигурно така става, но знам ли на мен ми е странно.
Имаме колега който не разбира грам от хардуера и не му пречи вече 15 години да пише фърмуера и се справя добре, но някои неща понякога остават леко във въздуха и настъпва чудене, а то пък е предизвикано от съвсем хардеурни казуси.

Нед Авг 23, 2015 7:14 pm
Профил

Тони, един програмист може да се затрудни ако има схема с транзистори и разни други елементи. Обикновена периферия не е проблем, още повече пък зад usb или друг стек. Това си е джакпот или софтуер на квадрат. Не забравяй че перифериите, които ти си мислиш за "хардуер" са IP-та, писани на някакъв HDL или иначе казано перифериите са си баш софтуерен продукт.
Даже единия от програмистите за които говорих го научих да бачка c VHDL и после той сам си дялкаше на фпга разни неща. Никакъв проблем, а и то няма как да е друго яче щото цифровата схемотехника си е чисто програмиране.
Dimitar, за бизнеса с дребните не исках да правя прогнози, изобщо не бих заложил дали ще умре или ще цъфне... Просто имам едни наблюдения че онзи тертип на работа от 8-битовете времена става все по-труден. Пък и ти си споменавал какви криптирания и ъпгрейти и т.н. ти искат. Както и да го правиш това вдига летвата на софтуера. А ако има и някаква комуникация между тия 100 животинчета нещата още повече загрубяват. Едно е сигурно, всичко ще става по-сложно. Въпросът е колко бърз е тоя процес. Щото авторът на темата споменава нещо за автоматики и там е същата дилема. Все още има някакъв хляб и за бизнеса с дребните, но не знаеш докога... С тия интернет ъф шит не знаеш какво ще измислят, може да се наложи всяко регулаторче да има връзка с НАП, ЦРУ и извънземните едновременно :-)

Нед Авг 23, 2015 9:35 pm
Профил

Абе аз по други нещаимах в предвид, но всъщност макар че аз ги свързам с хардеур те са по скоро малко по друга тема, става въпрос за сигнали и процеси, тяхната обработка и т.н. което в крайна сметка си е математика. Като говорех за USB-те всеки средностатистически прогрмаист ще започне да превключва канали и да чете без да спазва тайминга нужен да превключване нито пък да е сигурен че отчетите му ще идват през еднакъв период от време, а ако работиш със незнайно какво плаващо време, много от алгоритмите след това не са много ефективни, или по скоро се получават странности.
Така или наче всичко свързано с обработката си е математика, и чисто теоретично еидн прогрмаист трвбва да е по добре подготвен, а да ли е така ..... факт че голяма част от програмистите, т.е. тзи които се водят програмисти не могта да напишат прост алгоритъм, свикнали са да прогрмаират с мишка, може да знае примерно MSDN-a наизуст и да ти го цитира със страници и абзаци и в същото време да не може да направи еидн прост алгоротъм за търсене и като му кажеш да интегрира някакъв параметър стои и гледа като теле в железница ....
Иначе може би си прав, добрите прогрмаисти, истинските програмисти, не би следвало да имат подобни проблеми, и като започне да пише нещо трбява да е наясно как да го реши .. ама са голяяяяма рядкост ...

Иначе за чисто хардуерните проблеми, сигурно ако им се подава съвсем точно и конкретно задание може би няма да е така, но представи си следния случай, точно такъв програмист който няма идея от харудера отдолу, изпозлва функции писани от провайдера на желязото седи и се опитва с месеци да оптимизира нещо неподлежащо на оптимизация защото просто е тъпо измислено. Ако беше погледнал чаршафа на великия дизайн щеше да устанави че някой му е пуснал сламка а той иска да преточва океана през нея а не да изгуби месеци в борба с вятърни мелници чудейки как да оптимизира размера на нешо неподлежащо на кой зане какви оптимизации.

Нед Авг 23, 2015 9:54 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Ейй... Човек да мръдне до морето и тука е станало...

Много критика, много акъли... Ама момчето пита за конкретни насоки, не за екстензия на захаро-амилозни гелове.
"Опорито" се пише с У - "упорито".
Питаш защо ПИК-ове.
- Не съм им голям фен, но Комет по една или друга причина ги наложиха на пазара. Достъпни са в големи количества в България, лесно се програмират и са що - годе устойчиви на "опукване", има какво още да се желае.
- Харесвам Атмеги например, защото са по устойчиви от към хардуер /въпреки, че напоследък започвам да се колебая/. ПИК изпревариха Атмелите с вграждане на по "съвременни" протоколи и периферии по контролерите. Иначе няма лошо и с Атмега някое проектче, но има много разлика в синтаксиса на С, има разлики в декларации, има разлики в прекъсванията... Изборът е лично твой !
- Относно това да се насочиш в една от двете насоки... Не видяхте ли колко неща съм изброил за учене. НЕ ЧЕТЕТЕ КОЛЕГИ ! Напълно съм съгласен, че фърмуер без познания за хардуер не се пише. Неслучайно микро контролерите се програмират от инженери по електроника а не от ФКСУ специалисти на високо ниво, където всичко е абстрактно. А теорията за автоматично регулиране... Хубава е, ама когато теорията приложиш в практиката... Да не ме разтълкувате пак погрешно, няма да давам мнение колко успешно прилагат теорията в практиката някои колеги в МЕИ-то...

Хвани налепи си едно макетче с малък контролер, изведи му програмна рейка. Един програматор за ПИК-ове е около 83.43 лв. без ДДС в Комет. Сложи му стабилизатор на захранването, тури му един MAX232 да му продухаш UART-ите. Тури му диоди да ги мигаш, кварц външен, един делител да мериш аналогова величина, може и NTC да туриш в мост да мериш температура... И т.н.

Критиката на колегите си я поемам градивно. Съгласен съм с тях, че не е хубаво да се зубри. ТУ по принцип учи на подреденост и добри инженерни практики (съставяне на протоколи, събеседвания и т.н. Има някои дразнещи неща с които лично аз се боря, но ще видим дали ще успея да премахна порочните схеми с назубрянето на "мат'риала".) Та с две думи, щом имаш желание, ще излезе човек от тебе. И се стреми да подреждаш и да си последователен. Съвсем не одобрявам хаос, тъпи грешки, мързел и мрънкания. А тъпи съвети... Направо трябва да се имунизирам.

Та така колега. Успех в начинанията. Даже ще те помоля, като налепиш нещо и го програмираш да покажеш малко да го "изкритикува" Висшия Съдебен Съвет тук. И както Айнщайн е казал някога: "Никога не е грешил този, който никога не е опитвал нещо ново."

С Уважение: Врачков

Пон Авг 24, 2015 9:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща