Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Радио мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Радио мрежа
Тук едни момци се хвалят, че били направили някаква пенкилер мрежа, която с безлицензни ISM джаджи на 2.4GHz покривала мили (10 мили под земята и 50 над нея) и една базова станция можела да поддържа до 50000 клиента. Общо взето казват, че с 3 такива клетки покриват град като Сан Диего и съответно вече почваме да си говорим за печалби от сорта на милиони долари. Може ли на който му е интересно да погледне долните линкове и да каже какво мисли, щото аз като гледам за какви кутийки и платчици става въпрос и нещо не мога да хвана вяра на нещата, дето ги твърдят:
http://www.onrampwireless.com
http://www.onrampwireless.com/connect/access-point
http://www.onrampwireless.com/connect/radio-modules
http://nextbigfuture.com/2011/06/45-mil ... t-120.html

Аз не съм специалист по радиотата, но цифри като чувствителност на приемника -142dBm и с 10mW без лиценз да покрият мили ми се струва невероятно.

Вто Авг 25, 2015 7:34 pm
Профил

Мнение Re: Радио мрежа
-142dB е много , много як приемник.
На xbee(Digi) гледам -102 dB.
Та за милите може и да има дста вярно. Останалото - като как 50 хиляди точки си разделят
ограничен ресурс - нямам идея. В крайна сметка може да са термометри, билетотаксуващи апарати, но няма да са модеми за интернет.
Като го пуснат в Моусер/Дигикей - тогава ще се разбере, дотогава е реклама и евентуално
- както тук му казваме -- проектни пари.

Вто Авг 25, 2015 8:14 pm
Профил
Аватар

Не става въобще за интернет, а за устройства, дето трябва да предават няколко байта на ден - разни умни метри за ток, вода, газ и т.н. Та това ако е вярно е направо печатница за пари.

Вто Авг 25, 2015 8:32 pm
Профил

Няма особено значение колко чувствителна е джаджата, при условие че банда е засран яко :)
Пък и тия 20-тина nV чувствителност доста фантастично изглеждат.

Вто Авг 25, 2015 8:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Сайта изглежда като на старт-ъп, демек написали сме едни яки приказки та дано някой инвеститор се излъже... това според мен.

Вто Авг 25, 2015 10:35 pm
Профил
Аватар

Никъде не казват какъв цвят е котката в чувала. :) И какво значи "10 мили под земята"? Хората си купуват яки рутери и пак не могат да пробият 2-3 стени , а тези - подземни връзки ли правят? Статията е от 2011г , при днешния темп на технологиите би трябвало навсякъде наоколо да бъка от такива джаджи ,ама нещо не се виждат. А на сайта няма и грам техническа информация, само общи приказки и недомлъвки, което е доста съмнително.

Вто Авг 25, 2015 11:13 pm
Профил
Аватар

Казват, че вече имат няколко контракта, като последния е за $7млн. Хората от висшия мениджмънт на тая компания са доста сериозни хора с история в индустрията. Та хем не приличат на някакъв старт-ъп, дето търси да измуфти кинти (вече имат доста инвестиции и въобще не търсят пари в момента), хем като им четеш цифрите и параметрите и почваш да се чешеш там, дето не те сърби :D .

Сря Авг 26, 2015 1:17 am
Профил

-142 dBm чувствителност е много добър резултат, особено за 2.4GHz.
Аз никъде не видях да споменават, че изходната мощност е +10 dBm.
ISM банда позволява и доста по-големи мощности при определени условия за използване на канала.
С обикновени WiFi рутери 2.4GHz и изходна мощност +20dBm при пряка видимост и насочени параболично антени по 1метър се покриват дистанции малко над 20км.
Относно шумовете в града - много са и до колкото ми е известно единствения начин да се "борят" е да се използва сприид спектрум модулация с мнооого патърни за бит, и пак няма гаранция. ЗигБи-то използва такава модулация и с 1mW ( 0dBm) изходна мощност и -90dBm входна чувствителност - в сграда покрива около 10-20 метра, а на открито (в града) - 80-100 метра.
Относно честотата - при една и съща изходна мощност и честота 868MHz и 2.4GHz - познайте в градски условия на коя честота ще се покрие по-голяма дистанция...

Това за "подземна" комуникация не го разбирам.

Та ако всичко това, което пишат е вярно - значи сме на прага на "революционно" откритие в областта на комуникациите...

Сря Авг 26, 2015 8:12 am
Профил

Има шанс да е истина, но още по-голям шанс е да са сбъркали някой порядък ;-)

За сравнение Semtech ползват до +20dB предавател и -137dB чувствителност на приемниците, общо 157dB link budget и претендират само до няколко километра в реални условия.

Всъщност ето едно просто калкулаторче с което лесно се вижда как се променя дистанцията в зависимост от разните фактори - http://www.link-labs.com/symphony-link/

Сря Авг 26, 2015 9:39 am
Профил

Dimitar написа:
Не става въобще за интернет, а за устройства, дето трябва да предават няколко байта на ден - разни умни метри за ток, вода, газ и т.н. Та това ако е вярно е направо печатница за пари.

Възможно е да е вярно.
Ако пробваш да направиш мрежата с готови модули, дето са проектирани за поне по няколко kbps, естествено няма да стане. Но ако си съобразиш модулацията с тези няколко байта и ограничиш здраво лентата, същия околен шум ще го надвикаш с порядъци по-ниска мощност на предавателя.
Нищо революционно ново, просто не става с готови модулчета за по долар от ибей.

Сря Авг 26, 2015 12:49 pm
Профил

На мен ми е писнало от разни такива революциони технологии, които обещават по 72 девеици на всеки.
1. Радио модулите отдавна работят в лимитите на Shannon–Hartley theorem: https://en.wikipedia.org/wiki/Shannon%E ... ey_theorem тоест с тези радио модули ще получиш същата производителност, колкото и модулите за $1, ако са по-добри от модулите за $1 това значи че нарушават законите на физиката.
2. Защо 2.4GHz? Ако целта ти е 10 мили под земята и 50 мили над земята, 433MHz е много по-добър обхват. Разрешен е в цяла Европа, разрешен и е в Щатите с някой ограничения: https://www.linxtechnologies.com/resour ... -00125.pdf
Ето тези http://www.dash7-alliance.org/ (точно така сайта им е много педалски направен) оптимисти обещават същите работи, само че на 433 и 868/915 MHz.
Според мен търсят начален капитал и после изчезват.

Сря Авг 26, 2015 9:08 pm
Профил
Аватар

Тези 10 мили и мен на дълбоко ме впечатлиха, за децибелите няма смисъл да ровичкам.
Бонус: на тези мандахерци работят и микровълновите печки.

Сря Авг 26, 2015 10:39 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
...Бонус: на тези мандахерци работят и микровълновите печки.

Ще използват печките за репитри? 8O

Сря Авг 26, 2015 10:41 pm
Профил
Аватар

За въздух може и да постигат нещо (не много ясно какво), но при идеални условия (видимост, антени и т.н.). Обаче това "подземното" си е кукичка за балъци. Сигурно ще се окаже ,че е ПРИземно, или ,че са имали предвид някакви подземни сензори. Всичко е така лъзгаво описано , че впоследствие могат да го извъртят както си искат. Личи си, че е писано за бизнесмени ,а не за инжинери.

Сря Авг 26, 2015 11:41 pm
Профил
Аватар

Микровълновата печка топли водата, а тя ще е налична дори и в Сахара под няколко метра.
Пък в кухнята често ми се губи WiFi-то докато работи микровълновата, нищо че рутъра е на 2-3 метра и с почти пряка видимост.

Чет Авг 27, 2015 12:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща