Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Радио мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Радио мрежа
ike написа:
На мен ми е писнало от разни такива революциони технологии, които обещават по 72 девеици на всеки.
1. Радио модулите отдавна работят в лимитите на Shannon–Hartley theorem: https://en.wikipedia.org/wiki/Shannon%E ... ey_theorem тоест с тези радио модули ще получиш същата производителност, колкото и модулите за $1, ако са по-добри от модулите за $1 това значи че нарушават законите на физиката.

Че кой говори за същата производителност. Димитър спомена за няколко байта на денонощие от устройство. Каквито и бройки устройства да поддържат, това прави капацитет на канала на порядъци по-малък от всичко масово предлагано. Съответно могат да си позволят много по-кофти съотношение сигнал-шум, оттам и по-големите разстояния.

За километрите под земята - споменават приложение в минната индустрия, предполагам говорят за разпространение в тунели и шахти, а не да минава през километри земни пластове. Или приемник в приземен етаж близо до повърхността, на 16 км от предавателя.

Чет Авг 27, 2015 12:31 am
Профил
Аватар

"....няколко байта на денонощие..." няма такова животно в меш мрежи... към десетина байта трябват за да се рутира пакет, отпред имаш синхронизация, отзад полезни данни
А в началото говорят и за Internet of Things....

мързи ме да чета патента
http://www.google.com/patents/US7773664

Чет Авг 27, 2015 7:15 am
Профил ICQ
Аватар

А бе на 2.4 мандахерца ще е чудо по байт на година да се прекара на 10 мили под земята :)
То е ясно как се презастраховат, т.е. едва ли са само на батерии, ама като има жица за к'в ти е безжичното и т.н. - размисли бай ви Бонго

Пет Авг 28, 2015 12:25 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Значи предава и под земята ,само че преди това трябва да се изкопае дупка. :D

Пет Авг 28, 2015 12:00 pm
Профил
Аватар

Ето друг тест само, чена на 868/915 Mhz

Прикачени файлове:
lora.png
lora.png [ 818.77 KiB | Прегледано 3962 пъти ]
Пет Авг 28, 2015 1:20 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Greater than 40 miles (65 km) line-of-sight range, and up to 10 miles (16 km) to underground locations

Къде пише, че връзката е под земята изцяло? Просто ендпойнта може да е под земята.

Пет Авг 28, 2015 1:26 pm
Профил
Аватар

http://www.microchip.com/pagehandler/en ... oRa+Module

Това на Майкрочип е подобно и цифрите са му подобни, демек май не е много измислена цялата работа. Не вярвам и Майкрочип да се опитват да събират инвестиционен капитал по тоя начин :D .

Пет Авг 28, 2015 2:06 pm
Профил
Аватар

Да, ама не в същия банд:

Цитат:
LoRa™ Technology is a proprietary wireless technology developed by Semtech Corporation. It utilizes a spread spectrum modulation in the Sub-GHz band to enable long range (greater than 10 miles) coverage, low power consumption (up to 10 years battery power), high network capacity (up to 1 million nodes), robust communication, and localization capability

Пет Авг 28, 2015 2:38 pm
Профил
Аватар

Модулът на Microchip ползва трансивър от Semtech който пък ползва тяхна патентована модулация наречена LоRа. Говорил съм с инженери и от двете фирми, да ми обяснят каква е на практика тази модулация, която им позволява да работят под нивото на шума и най-елементарното обяснение е, че кодирането на 0 и 1 става с отместване на носещата в една или друга посока. Това отместване може да се детектира от от приемника при нива съизмерими с това на шума.
На базата на тази технология, вече има спецификация за предлагане на услуга чрез инфраструктура от базови станции. Примерно в Германия вече оперира тестова мрежа. Идеята е крайните устройства примерно RN2483, да имат жизнен цикъл от няколко години с една батерия (водомери, топломери и т.н.)
Модулът на Microchip съдържа вграден инфраструктурен стек и единствено трябва да се въведе ID на приложението (естествено и да се подпише абонамент с провайдер) Натам мрежата инструктира модула кога да се включи режим на приемане за да установи връзка с него (примерно един път на ден). В останалото време той просто спи, или събира данни в режим на понижена консумация. А клиентът не се занимава с радиокомуникация, а получава данните от системата на провайдера.
LoRaWAN протоколът работи на много ниска скорост - около 100bps и поддържа поне 100 000 клиента.
http://www.lora-alliance.org/
Модулът на Microchip може да се ползва и като обикновен радио модул с топология точка-точка или звезда (LBT)

Подобни M2M мрежи вече сме виждали и преди - примерно SigFox, която оперира вече в доста европейски страни, така че не трябва да се учудваме че има все повече и повече заявки за подобни проекти.

Прикачени файлове:
lora1.png
lora1.png [ 253.62 KiB | Прегледано 3918 пъти ]
Пет Авг 28, 2015 4:18 pm
Профил

Мен ме интересува нещо за замяна на xbee, при малък трафик - един обмен на няколко секунди, без изисквания за консумация . Toва на Майкрочип звучи много обещаващо, обаче
[url]
Bi-directional end-devices (Class A): End-devices of Class A allow for bi-directional communications whereby each end-device's uplink transmission is followed by two short downlink receive windows.
Bi-directional end-devices with scheduled receive slots (Class B): In addition to the Class A random receive windows, Class B devices open extra receive windows at scheduled times. (available in future release)
Bi-directional end-devices with maximal receive slots (Class C): End-devices of Class C have nearly continuously open receive windows, only closed when transmitting. (available in future release)
[/url]
сякаш ще изисква усложняване на софтуера, спрямо на практика прозрачните xbee.
Не видях даташиит, обаче цени има много(добри :-) ) - на сайта на Комет.

Пет Авг 28, 2015 5:47 pm
Профил
Аватар

Това не е невъзможна чувствителност, напълно реална е. Но е свързана с много ниска скорост на предаване. Както някой спомена, трябват поне няколко байта за синхронизация в началото, няколко байта адрес, после плезни данни , и после умножаване на данните поне по две, заради кодовете за корекции на грешките. Като се сумира всичко, излиза че реалната скорост е 3-4 пъти по-ниска от тази в ефира и времето за предаване никак не е малко, може да е няколко секунди, т.е трудно е да се говори за много абонати на един канал. ISM бандът е широк, могат да разпределят всичко на много канали, това ще помогне.
За проблемите със синхронизацията на толкова много устройства, особено ако са на батерийно захранване, по-добре да не мислим засега.
Имат едно предимство - в US разрешената мощност в ISM 2.4 GHz е 1 Ват EIRP , доста повече от тук.
Но има и недостатък - на 2.4 GHz работят огромен брой устройства , които създават един постоянен фон, доста по-висок от въпросните -142 dBm , не мисля че има как ще се оправят с това. Включително и с фона, създаван от собствените им предаватели, които работят в съседните канали. Има и друг недостатък, свързан с проблемите на устройствата със спред-спектрум в условия на голям брой отразени сигнали, ама с това тепърва предстои да се сблъскат челно.
Като цяло - аз мисля, че може да стане, но изобщо няма да е с толкова малко разходи, колкото изглежда на пръв поглед, а GSM и 3G мрежите също могат да предложат подобна услуга.

Пет Авг 28, 2015 6:36 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Модулът на Microchip ползва трансивър от Semtech който пък ползва тяхна патентована модулация наречена LоRа. Говорил съм с инженери и от двете фирми, да ми обяснят каква е на практика тази модулация, която им позволява да работят под нивото на шума и най-елементарното обяснение е, че кодирането на 0 и 1 става с отместване на носещата в една или друга посока.

Така, значи под нива на шума няма как да се работи. Сигурно е умело въртене на маркетингови масури (Кой шум? Кое отнесено към него?). И ако само носещата се мести спрямо символа си е чисто FSK.
Май нещо не сте се разбрали добре. :) Иначе модулации и математики (и физики за преносната среда) бол - няма нужда да се изпада в мистика.

Пет Авг 28, 2015 9:07 pm
Профил

Е, в някой бандове и за някой приложения, с ниски скорости от 50бита/с се постига и -165dBm.
А LoRA-та като модулация май беше на IBM, после Semtech правят трансивърите. Та единственото нереално е тази "подземна" връзка, но може би са имали друго в предвид.
Като цяло не знам колко има смисъл от подобни мрежи - концентратори може да има във всяко ел.табло, за чий им е електромера да предава чак на 10км? Отделно се чудя доколко тия сигнали са устойчиви към случайни и умишлени смущения? Отделно, с еднопосочна връзка сигурността е трудно реализуема...

Пет Авг 28, 2015 10:34 pm
Профил
Аватар

woody написа:
Така, значи под нива на шума няма как да се работи. Сигурно е умело въртене на маркетингови масури (Кой шум? Кое отнесено към него?).

Напротив, може, дори е нещо обичайно. Става дума за отношението сигнал/шум в определена честотна лента. Теоретичната обосновка е в теоремата на Шенън-Хартли, която ike цитира по-горе.

Съб Авг 29, 2015 4:57 pm
Профил

Още 5 стотинки по темата.
1. Сигурен съм, че има хора от този форум, дето ги разбират по-добре от мен тези работи и могат да ги обяснят по-точно и по-разбираемо от мен.
2. Според Шенън-Хартли имаш няколко параметъра, като мощност, S/N(шум), скорост на предаване и честотна лента.(За антени и закони дори не искам да споменавам, защото са много приказки за отделни теми). Например можеш да намалиш мощността, за сметка на скоростта на предаване. Или да увеличиш скоростта на предаване за сметка на по-широка честотна лента.
3. Относно LoRa, ето тук има рекламни материали на каубойците, които яко оплюват технологията
https://e2e.ti.com/support/wireless_con ... 73/1477077
http://www.ti.com/lit/wp/swry006/swry006.pdf
До колко е точно така, нека да кажат по-запознатите от форума. Аз съм чувал положителни отзиви от балонистите - хора любители, които изпращат балони в статосферата и ги тракват точно с LoRa трансмитери на 200, 300 и повече километра при 10мВ и антена от 5 жички по една педя дълги и тънки, като косъм.
4. Приемане под нивото на шума го правят отдавна радиолюбителите.
https://en.wikipedia.org/wiki/QRP_operation
http://w1hkj.com/FldigiHelp-3.21/html/mt63_page.html
До колкото рабирам ползват свръх бавно предаване и се трупа статистика за мощностите на шума на честотите, която отговаря за 1 или 0. Ако една еденица или нула се предава за 1 секунда се отчита повече мощност в едната или другата честота. Това съчетано с мощно FEC например корегиращи кодове 10 пъти по-дълги от съобщението, може да се постигне завидно разстояние.
5. При чувствителност от -142dBm това според калкулатора е 6.3 Е-18 вата. Аз като пръдна на бас, че до всеки такъв предавател ще достигне поне 10.0 Е-18 вата мощност и като наслагаме пръдните на 7-8 000 000 000 човека, нещата започват да стават грозни. А почним ли да се замисляме за космическите лъчи, за реликтовото лъчение и за термалния шум според това https://en.wikipedia.org/wiki/Johnson%E ... n_decibels при 1GHz e −84 dBm, при 2.4GHz нещата се още по зле. Да споменавам ли блутут устройствата, безжичните мишки, клавиатури и слушалки и милионите безжични мрежи в Манхатън, всичките работещи на 2.4GHz? Тази чувствителност ми изглежда по-скоро като СтарТрек фантастика. Така де вместо 30dBm(1В) GSM не можем ли да ползваме 0dBm(1мВ) предаватели и да компенсираме тези 30dB с 30dBm по-чувствителни приемници и телефоните да траеха по 6 месеца с едно зареждане?
6. Според мен, единствения начин да постигнат само 2 от обещанията up to 64,000 endpoints, Greater than 40 miles (65 km) line-of-sight range, and up to 10 miles (16 km) to underground locations е:
а. Слагат ги в електромери, модула хаби 50мВ 24/7 за да излъчва 10мВ
б. през кондензатор, използвайки магистралните проводници, като антени.
в. Комуникацията е строго еднопосочна.
г. И много бавна за 24часа предава за 7 дена назад 2броя 32битови числа консумацията в КВ/ч (дневна и нощна) + 64 бита статус(отваряна кутия, отпаднало захранване последните 24 часа, ток по-висок от пределния ...) или 7*2*4+8 = 64 баита. ИД-то го извличат от CDMA кода https://en.wikipedia.org/wiki/Code_divi ... ple_access.
д. 64 000 устройства излъчват на една честота и пе използва CDMA за да могат да предават едновреммено по един канал.
е. В устройствата са заредени 366*10 = 3 660 криптиращи ключа, всеки ден се използва по един ключ еднократно, за да не хакват/спуфват предаваната информация. На всеки 5 години се подменя елекромера с калибриран и с заредени нови за 10 години напред кодове, с други думи имаш 5 години гратисен прериод да смениш елетромера, ако те мързи да го направиш точно на 5-тата година.
ж. Приемната антена не може да се направи с 5 пръста антена за рутер, трябва си антена с голяма апература(мисля че това е термина) или с други думи 2х 1КМ жица опънатати като дипол.

Съб Авг 29, 2015 7:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща