|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: ZaraLab гр.Стара Загора
Ееее не е така, не знам в кой град си, но в София принтери всякакви, има фирми които професионално се занимават само с печат и няма ограничения, могат да печатат и в-у плексиглас и в-у алуминий и каквото друго се сетиш. Има и фирми които са специализирани в правене на панели и клавиатури и те горе долу се справят. Ако искаш нещо много специфично ще трябва и сам да се напънеш малко, т.е. да измислиш как да стане, да си намериш материалите и да им го обесниш. Но ако тези фирми не могат да ти свършат работа как ще я свършиш в някава подобна лаборатория, нали се сещаш че ако трябва абсолютно всичко да има това значи някой да налее 10-на млн .. щото толкова отива. Читав 3D принтер ако ще е А3 фомрат по 50к трудна работа, да не кажа че и това е малко. Един режещ лазер нов дори и със сравнително малка мощност е около 150к, като започнем CNC, такъв принтер, онакъв принтер ... помещения, климатизации, аспирации .... ужасно скъпо. С лазерче за 7-8 хил може да правиш любителски проекти или да гравираш табелки, а ти описваш доста по сложно изделие. Значи има три варианта, 1/ продаваш изделието на таква цена че може да си позволиш да го правиш перфектно и в единични бройки. 2/ правиш дизайните така че да са сходни да не изискват твърде много разнородни технологии и специализирано оборудване, и продаваш на сносни цени но с добро качество 3/ продаваш различни иделия на ниски цени с посредствено качество В крайна сметка да докараш една идея до продукт не е никак лесно, и много, ама много рядко може да се направи от един единствен човек тъй като той няма всички нужни познания. идеята не струва нищо ако не успееш да я произведеш с нужното качество, в нужният ценови диапазон запазвайки една здравословна за продукта печалба. Веднага ти давам пример, в момента работя по един двустранен дисплей те го на https://drive.google.com/file/d/1vsJG1g ... sp=sharing , нищо особенно, не е първи я който правя, 90% е ламарина и огъвки, а такива детйали бълвам много. Въпреки че когато беше обмисляна констуркцията и дизайна отделих много време на така нареченото manufacturability и на няколко пъти мених дизайна още преди първия прототип, в момента сме пуснали втори прототип в който също ще има изменения и в производство ще влезе променената констуркция. Промените касаят почти всеки един аспект, производство на защитните стъкла, монтаж на защитните стъкла, изработк на въздуховод, самата механична конструкция, .... стъклата нищо особенно, имам производител в китай, да но за малки серии това което е мислено не става, не е виновен производителя. Смяна на технология, на материали ... въздуховода .. имах идея да го правя с вакумно формоване ... да ама не отчетох една малка особенност, ако се загрее детайла има склонност да се разгъва, т.е. дв връща първоначалната си форма на лист. както и да го формоваш тая склонност остава, а не е изключен варианта този детайл да се загреее до 70 градуса, в резултат се прави промяна за да се произвежда чрез RIM технология. Конструкцията ... като цяло изпитана, имаме няколко продукта с такава, само дето техните ъгли са остри а на този са с радиуси. оказва се че директното прилагане води до два проблема, първи механична нестабилност, втори усложнена изработка, и това след като веднъж правих промени в тази посока но решението иска кардинална промяна .... премахване на почти всички окъвки с голям радиус в рамката но запазване на оригиналната форма, това се оказва води и други плюсове, по-малко детйали, по-прости детайли, по кратко време за асемблаж и изработка и най-вече решава оснвоните два проблема, здравина и напасването между декоративната лайсна и рамката, което оригинално е затруднено тъй трябва да напаснеш два детйала с огъвки с голям радиус. Та каква ми беше идеята, не ми е проблем да го поставя както е, по едно ъгълче отвътре ще ми реши проблема със здравината, няма да добави цена или нещо друго, но това значи да изнасилвам производителя да произвежда детайли с точност 0.2 мм при огъвка с радиус над 20 мм и да искам всичко да пасва перфектно ... става ама ми се калкулира в цената.
|
| Вто Юли 07, 2015 2:48 pm |
|
 |
|
trakon
|
Да...ммм , аз бих му праснал отвътре два окачвач-а ( Ribs ) по цялата дължина - нещо като г-образен винкел, само че от ламаринка и нарязан напречно, за да може да се огъва лесно във всякакви форми. После се хваща към периферната ламарина с нитове или с точкова заварка и стабилизира извивките на кутията. После прахово боядисване. Но да не се меся, дето не ми е работа... за моя проект съм избрал вариант 2 - средна хубост на средна цена. Накрая май ще зема да го пратя при тея, те разполагат със всякакви модерни технологии  : https://www.youtube.com/watch?v=bQytu64dlL0
|
| Вто Юли 07, 2015 7:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Доста по сложна е конструкцията и доста по укрепена но въпреки това няма достатъчна якост заради R-вете, там както се сещаш не може да има борд от основния материал и е добавен допълнително но не осигурява нужната якост, ще стане ако се заварява вместо да се нитова, на всеки ъгъл му трябват по 3 точки, но това са 8х3 24 заварки които след това трябва да се обработват, затова и няма заварки а е нитовано. Това за което говориш ти не върши много работа, този тип нарязване не осигурява нужната здравина. За да има якост сигурно си наясно че е нужно по голямо сечение, но то трябва да е кораво, и да имаш сечение ако в едната посока нямаш коравина все едно го нямаш. То решението е ясно от самото начало, но както с еказва надеждата остава последна.Не че не праивх доста сериозна промяна заради охлаждането но вместо да сменя още тогава цялата конструкция реших че ще минем и така, е имам като резерва едни ъгълчета ама във светлината на напасването на двата детйала с голям радиус и разговори с доставчика на ламарините най-добре е да се мине на варианта с отделяеми ъгли, то предимствата са много ... ама съвсем ще оспамим темата та спирам дотук 
|
| Вто Юли 07, 2015 8:30 pm |
|
 |
|
xyz
Ранг: Новодошъл
|
Те FabLab-овете основното им предназначение не е производство или правене на професионално прототипи. Целта на тези средища е да се запалят хората към създаването на технически конструкции. По отношение на сигурността - те машините не са без стопанин. Все има някой по-нагоре в йерархията, който не позволява на новаците да правят глупости с машината. По отношение на цената - там нещата са точно както беше споменато. Парите за всичко са доста и се доставят отвън. Като целта не е да бъдат избити тези пари, а крайния ефект от подобно място да е позитивен за създаване на технически умения сред интересуващите се и можещи.
|
| Съб Юли 25, 2015 1:39 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Абе какви са тия ИТ специалисти, на които им трябва място? За тях монитор,камера и Интернет няма ли? 
|
| Съб Юли 25, 2015 6:04 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
До колегата trakon: - За целите на развоя, ще се отделят повече средства и за едни пари повече, всеки ще ти свърши работа. Просто тук всеки е свикнал да гледа тънкото. Не вярвам ако му дадеш 100 евра над нормалната цена на услугата да не ти свърши работа. Просто лимитираните серии излизат в тежест на производството. - Че на никой не му се работи... Да, тук донякъде мога да се съглася. Но от друга страна търсенето определя предлагането... А и умният клиент няма да каже "Никой не ще да ми го направи...", ще каже "Другите ми търсят много висока цена и не съм сигурен в качеството им на изработка, поради тази причина идвам при Вас..." и т.н. Но това са си стандартни неща, които всеки ръководещ проекти трябва да си знае. Просто трябва гъвкавост. - А иначе относно идеята на проекта в Стара Загора... Малко ми се вижда не рентабилно в България. Смисъл такъв - пазара е достатъчно наситен с гравьори, фрезери, фирми за ецване и галванични цехове. Дори част от тях започват да залязват, защото поддържането на малки производства от този сектор изисква почти същия ресурс като за голямо производство, а приходите са значително по ниски. И множество БГ производители отнасят поглед към братския китайски народ и коУегите в Корея и др. жълти държави. Братята китайци правят по - евтино платки, насищане, гравиране, пластмасови компоненти на много по - ниски цени и с качество не по - различно от нашите родни производители. Желая успех на ентусиастите ! Ще очакваме инфо за развитието на проекта  С Уважение: Врачков
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пон Авг 31, 2015 10:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
За повечето неща мога да се съглася, но ако изключим платките за много други неща братския китайски народ вече не е алтернатива, нито пластмасата, нито гравирането нито металните компоненти. Цените се изравняват не само с тия в Бг а и с тия по Европа и САЩ, качеството винаги е критично, единствената им сила остава наистина едросерийното производство, до кога не е ясно.
|
| Пон Авг 31, 2015 1:59 pm |
|
 |
|
trakon
|
Колега dvrachкov, 100 - 200 евра бакшиш за панел от плексиглас, който струва материала плюс изработка 10-15 лева са малко множко. Има освен това страшно много такива панели да се работят 100+ , с различен дизайн , които събирам после в 'сандвичи' и общо се получават 20-30 готови панела. В момента сме стигнали абсолютното дъно - не знам дали е така само в Стара Загора или в цяла БГ , май на никого не му е важно, че може да спечели доста сериозни пари . По- важно е да покажем , че можем да отритваме хората - както физически, така и техните проекти и стремежи, с цел да борим някакви лични комплекси. Пет дена един след друг да ходя и да ми казват - ела довечера - ще е готово... Не е нищо сложно - всеки панел взет по отделно, дизайна в Corel Draw - готов и тестван от всякъде, нищо не се пипа- слагаш парче плексиглас на лазера и пускаш файла. Ако им кажа , че зад мен могат да застанат бизнес ейнджълс от Лондонското Сити с парите си, едва ли ще му пукне повече на заралийския лейзър мастър , та - както казах - стигнахме дъното. Сега оглеждам в Алибаба китайски лазери по за 3-4 хил долара , които някой европейски и американски фирми внасят, сменят само контролера с по-надежден и слагат нова табелка с 10 хил долара цена. Не знам до колко си струва едно такова действие. Преговарям също и с фирма от графство Кент , UK , в момента разглобявам целия проект, пакетирам го в кашончета и заминава. Не знам какво друго остава.
|
| Чет Окт 01, 2015 10:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мдаа, българска работа. Мене питай - как махам с кирката през 21-и век.
|
| Пет Окт 02, 2015 9:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да започнеш да работиш с читави фирми като за начало. Ако в Стара Загора нямате, което много ме съмнява в Пловдив не може да няма, в София знам няколко. Ако кажеш какво точно искаш да направиш мога да помогна. Естествено е ако имаш сито или тампонен печат да ти искат 100-200 лв за един панел, ситото само е около 60 и то ако си късметлия. Ако е само за лазерно гравиране там цената е на мм, не е ужасно скъпо освен ако не искаш да изрисуваш целия панел. Кажи какво точно те интересува и ще ти кажа къде да отидеш, мога и аз да ти пусна нещата. Изобщо не мисля че някой в UK ще ти свърши работата по евтино, не за друго но от 15 години работя с фирми там и това в което съм се убедил че ги бива еиднствено да искат много пари за нищо работа, в повечето случаи некачествена. Аз и по-горе мисля писах, в момента ако не друго то в БГ лазерите се прескачат и цените са съвсем приемливи. За сравнение сега съм във Вегас, имаме производство и едва ли не на пръсти се броят фирмите които да ми направят плексигласови панелчета за машините, всичко друго се произвежда тук от мтал до кабелни форми, но панелчета си пращам от БГ .. като имаш в предвид че това сигурно е мястото в света където се изпозлват най-много такива детайли. Така че вместо да с еоплакваш дай да видим какво те мъчи и да ти намерим решение.
|
| Вто Окт 06, 2015 2:51 am |
|
|