Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Радио мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Радио мрежа
Ицо написа:
woody написа:
Така, значи под нива на шума няма как да се работи. Сигурно е умело въртене на маркетингови масури (Кой шум? Кое отнесено към него?).

Напротив, може, дори е нещо обичайно. Става дума за отношението сигнал/шум в определена честотна лента. Теоретичната обосновка е в теоремата на Шенън-Хартли, която ike цитира по-горе.

А, баш - не може просто да се говори за шум без да се специфицира, защото "под него" почва нищо да не значи. Защото ако разгледаш един канал с всичките му параметри накуп (вкл. и време) - е, няма как да си под шума, точно заради теоретичната обосновка. Забележката ми беше да не стане като с физиците от Церн дето уж минали скоростта на светлината.

Съб Авг 29, 2015 11:24 pm
Профил

не съм специалист но според мен понятието шум има напълно различно значение при 2.4 гхц / 300 мбита/сек и при 2.4 гхц / 100 бита/сек
при ниска скорост нещата стоят по различен начин и вероятно от там печелят
а отделно за този -172 децибела приемник - преди 2 години някъде чух че разработвали нов свръх чувствителен приемник който щял да промени комуникациите и жи-си-ем-ите та нищо чудно това да са първите стъпки... знае ли човек

Нед Авг 30, 2015 4:55 pm
Профил
Аватар

Интернетът на бай ви Бонго е прекалено бавен (на село) за да се ровичкам из линкове, но да спомена няколко теоритични стълба:
- всеки честотен обхват си има големи особености на прохождение, като за масова употреба са оставени най-гадните;
- идеалният, белият шум, колкото и да го осредняваш не можеш да го намалиш с повече от втори корен от две, а реалният е доста по-мръсен;
- ефективността на честотната модулация започва да спада рязко при S/N по-малко от 10 пъти;
- скоростта на предаване е тясно свързана с честотната лента, съответно с S/N.
Ама в съвременният свят с бързи компютри и все по-калпава аналоговщина прилагат трикове под масата, включително и раздута реклама.

Само за това се сещам в момента.

Нед Авг 30, 2015 11:21 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ilkor написа:
М... Говорил съм с инженери и от двете фирми, да ми обяснят каква е на практика тази модулация, която им позволява да работят под нивото на шума и най-елементарното обяснение е, че кодирането на 0 и 1 става с отместване на носещата в една или друга посока. Това отместване може да се детектира от от приемника при нива съизмерими с това на шума.
.....

Правили сте си вятър на ушите с този разговор :!:
Спреадспектрум въобще е не комуникация под нивото на шума :!:
вярно е че няма ясно изразен пик(носещата честота) като на нормалнире радио предаваня, и че визуално/(със смотана апаратура) по-трудно може да се различи от нормалния фонов шум ан ефира но определено определението за spreadspectrum не е обвързано със шума - независимо дали в ушите или в ефира

Пон Авг 31, 2015 12:33 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
Правили сте си вятър на ушите с този разговор :!:

Всеки си има право на мнение - аз не бих изпаднал на това ниво да квалифицирам написаното от теб :)

Във всеки случай това което съм написал е описано в и в официални документи публикувани на сайта на SEMTECH. Но всъщност какво ли разбират те - тук има капацитети които ги турят у малкото джобче ...
Цитат:
LoRa modulation
LoRa RF physical layer uses a form of spread spectrum modulation. This enables LoRa systems to demodulate signals that are 20dB below the noise floor when the demodulation is combined with forward error correction, FEC. This means that the link budget for a LoRa system can be more than 25dB better than a traditional FSK system that might otherwise be used.
LoRa uses a proprietary form of spread spectrum modulation based on a form of chirp modulation.

http://www.semtech.com/wireless-rf/lora/LoRa-FAQs.pdf
http://www.semtech.com/images/datasheet/sx1272.pdf

Прикачени файлове:
mod.png
mod.png [ 21.76 KiB | Прегледано 3727 пъти ]
lora-mod.png
lora-mod.png [ 34.93 KiB | Прегледано 3727 пъти ]
Вто Сеп 01, 2015 11:21 am
Профил
Аватар

Аз да напомня, че тема тръгна от далекобойна мрежа на 2,4 GHz. LoRa на Semtech е за субгигахерцовите бандове.

Вто Сеп 01, 2015 1:29 pm
Профил
Аватар

Лео, на мен ми е интересна далекобойността и пуснах тая на 2.4г, защото за нея ми говореха, но по принцип ми е все тая на каква честота е.

Вто Сеп 01, 2015 2:04 pm
Профил
Аватар

За далекобойност сваляш честотата и скоростта на трансфер на данни. Другото е да вдигаш мощността на предавателя и чувствителността на приемника и да използваш насочени антени.

Вто Сеп 01, 2015 2:17 pm
Профил
Аватар

Веднага след като обявиха че има готови модули с LoRa купих един кит за тест от тук:
http://www.wireless-solutions.de/produc ... /sk-im880a
Някъде в друга тема бях споделил резултати.

Това за което говоря е нещо реално което може да се тества веднага, а в бъдеще и под формата на услуга. Списъкът компании в този алианс е доста представителен, за да се съмняваме в нейното придвижване до пазара.

Вто Сеп 01, 2015 3:46 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Но всъщност какво ли разбират те - тук има капацитети които ги турят у малкото джобче ...

...

Цитат:
... This enables LoRa systems to demodulate signals that are 20dB below the noise floor when the demodulation is combined with forward error correction, FEC.

Айде пак - кой "noise floor"? На канала, или сравнено с FSK? Или нещо съвсем друго? Ха. :)
Щото като увеличиш дължината на символа и/или сложиш корекции на грешки, всъщност променяш канала. И на същия този канал, какъвто и ще да е, според теориите на информацията, няма как да паднеш под "нивото на шум".

Нищо против LoRa и Semtech, даже колеги от форума ги похвалиха много. Ама ей така повтарянето на (маркетинг) фрази е ... 8O

Вто Сеп 01, 2015 6:56 pm
Профил
Аватар

woody написа:
... Щото като увеличиш дължината на символа и/или сложиш корекции на грешки, всъщност променяш канала. И на същия този канал, какъвто и ще да е, според теориите на информацията, няма как да паднеш под "нивото на шум".

Дали е под нивото на шума или не - виж дефиницията за SNR. Ако стойността е положителна е над - ако е отрицателна е под. Освен това SNR обикновено се специфицира на входа на демодулатора така, че отношението е винаги в една и съща честотна лента която зависи от настройките на приемния тракт.

И точно това са написали хората - при SF 6 честотната лента е 125kHz а при SF 12 - 500 kHz но и при двете честотни ленти SNR е отрицателно. При FSK модулация каквато и честотна лента да избереш SNR винаги трябва да е положително за да има демодулиране с приемлив BER.

Препоръчвам да прочетеш следния документ. Предполагам, че са го писали капацитети по-големи от пишещите тук :)
http://www.semtech.com/images/datasheet/an1200.22.pdf

Най-общо казано всяка модулационна схема има своето изискване за SNR. Е, за тази изискването е до -20dB

Между другото успях да намеря и клипа в който и TI се включва в напредварата със 100км линк само с 14dBm :)
https://youtu.be/wgqtEu5PfAw

Вто Сеп 01, 2015 11:28 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Между другото успях да намеря и клипа в който и TI се включва в напредварата със 100км линк само с 14dBm :)

Много добре, но да бяха тествали дистанцията в града и не с китче, а с реално устройство, отговарящо на неговите си изисквания за размери и прочее... :)

Сря Сеп 02, 2015 5:33 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:

Не гледах целия клип, но в описанието е споменат и CC1190 който е +27 dBm
100 км и дори много повече се постигат лесно при пряка видимост, проблем е само земната кривина.

Сря Сеп 02, 2015 5:55 pm
Профил
Аватар

Аз преди няколко месеца го гледах, когато се водеше най-ожесточения спор TI-SEMTECH.Понеже са пуснали цял набор клипове с всякакви мощности и дистанции,може да съм сбъркал.
TI дори са публикували теоретичната дължина на линка при LOS в документ :)

Тъй като те са основният двигател на SigFox и появата на LoraWAN им бърка директно в пазара, по техните форуми беше доста горещо. Основно се оплюва широколентовата модулация (CSS) която изяждала ISM спектъра. Но най ми хареса един въпрос поставен там - "Щом като според вас бъдещето (в насока low power,long range) е на narrowband модулацията, защо последният ви subGHz SOC CC1310 поддържа и coded wideband модулация?" а отговорът беше "Да, ама нашата е стандартна DSSS, а тяхната е proprietary" :)

Ето тук и други сравнения, но колко са независими ...
http://embeddedexperience.blogspot.com/ ... chive.html
http://embeddedexperience.blogspot.com/ ... chive.html

Прикачени файлове:
los.png
los.png [ 12.71 KiB | Прегледано 3532 пъти ]
Сря Сеп 02, 2015 7:43 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Дали е под нивото на шума или не - виж дефиницията за SNR. Ако стойността е положителна е над - ако е отрицателна е под. Освен това SNR обикновено се специфицира на входа на демодулатора така, че отношението е винаги в една и съща честотна лента която зависи от настройките на приемния тракт.

Ти говориш за физическия канал, аз за информационния. И понякога Eb/No е по-удобен параметър.

Цитат:
И точно това са написали хората - при SF 6 честотната лента е 125kHz а при SF 12 - 500 kHz но и при двете честотни ленти SNR е отрицателно. При FSK модулация каквато и честотна лента да избереш SNR винаги трябва да е положително за да има демодулиране с приемлив BER.

Както бях писал преди - всяка модулация/излишъци променят канала (информационния). Ето и първия абзац от документа, който си посочил:
LoRa is a proprietary spread spectrum modulation scheme that is derivative of Chirp Spread Spectrum modulation (CSS) and which trades data rate for sensitivity within a fixed channel bandwidth.
It implements variable data rate, utilizing orthogonal spreading factors, which allows the system designer to trade data rate for range or power, so as to optimize network performance in a constant bandwidth.

Цитат:
Най-общо казано всяка модулационна схема има своето изискване за SNR. Е, за тази изискването е до -20dB

Нарочно копирах горния абзац. Няма малки зелени човечета.

Чет Сеп 03, 2015 11:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща